Klasszikus-, és komolyzene

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Leírná valaki Beethoven 9. szimfóniájának tételeinek hosszát egyenként? El van baszva az enyém, mert 5 tétel van 4 helyett. :/

Azt a 16-18 éves a dolgot a komment írója sem általánosságban gondolta szerintem, hanem az átlagra gondolta - én ismerek olyanokat, akik azt a stílust nyomják 20 évesen is, amit 16 évesen megismertek. Azon belül megismernek újakat, de valszeg soha nem fognak egy egészen eltérõ mûfajt hallgatni.<#pardon1>

Hát bevallom enyhén megdöbbentett ez a kis eszmefuttatásod. Elõször, amikor írtál ide, azt hittem, hogy abba a kategóriába tartozol, akinek kicsit megtetszik egy komolyzenei szám és ezt világgá akarja kürtölni, miközben semmit nem ért az egész filozófiából, a zene igazi mélységébõl. Itt az idõ, hogy bocsánatot kérjek ezért a kósza gondolatért.
A komolyzene tényleg valóban más. Nem lehet keretekbe foglalni, a hatásáról pontosan írni. Új jelentést ad a zenei katarzis fogalmának. Ez a dimenzió teljesen érzéketlen -persze van kivétel- a pénzzel szemben. Ritka ez a mai világban.
Az egész annyi mindenrõl szól. Nehéz ezt megmagyarázni, de amikor egy koncerten vagyok és 50 Zenészbõl Zene árad, felém és rajtam keresztül, sõt általam...
6-7 éves korom óta aktívan része az életemnek a komolyzene, de ebbõl halálomig már nem növök ki :)
Ez a "pop-dolog" nagyon nem az én világom, talán fél évig volt ilyen idõszakom, de szégyellem már :)
"Könnyûfélékbõl" igyekszem igényesen válogatni, amiben találok valami mondanivalót, vagy sajátos motívumvilágot, egy érdekes gondolatgyûjteményt.
16-18 évesen megáll a fejlõdés? Nem gondolom. Én magamon látom, hogy egyre tágul a látóterem és mindig új korszakot, stílust tudok befogadni a komolyzenén belül. Talán pontosabb az, hogy ez a korszak még olyan, hogy jöhet egy nagy ugrás, fejlõdés.
Ha valaki igazán bele tud kerülni ebbe a világba, akkor rájön, hogy nem is érdemes a mai könnyûzenével próbálkozni, kivéve, ha valami igazán kiérdemli.
A jazz. Két éve még én is nagyon idegenkedtem tõle, de egy zeneszerzõn keresztül valahogy ebbe a szférába is belekóstolhattam. Itt is kinyíltak a kapuk és én egyre jobban szeretem. Ennek is rá kell érezni az ízére. Persze nagyon más világ, mint a komolyzene, de ennek is megvan a varázsa.
A komolyzenéhez "beállítottság" is kell. Ez a "nagy szavak" világa. Itt Mindenrõl és Semmirõl van szó.
Ez csak egy kics gondolathalmaz errõl a dologról.

És szeretném azt hinni, hogy célba értem. :)
10-11 évesen kezdtem a nu-metállal, aztán jött a power metál, majd az összes többi, késõbb pedig metálon belül a progresszív és az avantgarde irányzatok, aztán psytrance és annak társai, triphop, nu-jazz, hardcore techno, jumpstyle, industrial, világzene, stb és persze mindegyik alfaja. Szóval 3-4 hónappal ezelõttig eljutottam odáig, hogy volt vagy 50 stílus, amit párhuzamosan szerettem és kész. De nem tudtam már mit hallgatni, nem tudott elégtételt adni és erõm sem volt újakat keresni a stílusokon belül - ráuntam. És akkor próbaképp betettem Haydnt, a többi pedig már történelem. :) Szóval jó volna tudni, eztán merre - azt hallom mindenhonnan, és tapasztalom a suliban, hogy még a jazz az, ami hasonló szinten van, de egyelõre távolságtartó vagyok, mert addig nem fogok jazzt hallgatni, amíg nem mond nekem valaki egy olyasvalakit, aki hihetetlen erõt képes megszólaltatni - a jazzrõl egyáltalán nem a gyorsaság és az energia jut eszembe (persze nem is ismerem, így nem lehetek objektív), de a lényeg, hogy minden további nélkül meghallgatnék valaki olyat, aki a fentebb leírtakat teljesíti.

Ha elolvasod ezt a cikket, (ami egyébként fogalmam sincs, hogy került fel az amúgy jó Quartra), akkor valszeg hányingered lesz. Viszont van egy tökjó komment alatta, ami egyre inkább igaznak érzek, hiszen a cikket író Zsófi említi is, hogy barátjának, Zsoltinak nagy kedvence volt az Offspring a gimiben, ezért megnézi õket....:

"Az emberek zenei intellektualitása valahol 16-18 éves koruk között megáll a fejlõdésben és a végeredménye meg az amit az elõbb szépen megfogalmaztál. tánci tánci kakira. Ne duzzogj, inkább szánjad a mû arcukat, fogyatékkal élõk... :)"

Csak szerintem nem normális az, hogy tizensokév múltán megnézek egy zenekart, ami már huszadrangú azokhoz képest, amiket ma hallgatok? Vagy éppen ezek az emberek nem keresik az újat, a jobbat, a magasabbat, hanem megmaradnak egy jól ismert szürke pocsolyában, ami nekik persze a világot jelenti?

Hát az irányt már leírtam, de elfelejtettem, hogy Haydn 73. szimfóniája (La Chasse) volt ténylegesen az elsõ, ami igazán megtalált. Akkor éreztem úgy, bocs a "nagyon eredeti" képért, hogy a "tüzét", az igazi esszenciáját meg tudtam fogni, át tudtam érezni. Addig mindig az volt, hogy 2-3 hallgatás után abbahagytam, mert nem tudott tartósan lekötni. Most pedig már egy ideje szinte csak klasszikust hallgatok. Ami tetszik benne az az egész másképpen felépülõ struktúra. A könnyûzene "dalban" íródik és kapsz egy "obvious", könnyen kiszámítható verse1-bridge-chorus-bridge-verse2- stb-stb. felépítést, aztán öröm van. Komolyban viszont nincs ilyen, hanem inkább motívumokra épül a dolog, amit (nekem) nehezebb elsõre befogadni - nyilván, mert kisgyermekként nem komolyzenében nevelkedtem. Valahol pedig azt érzem, hogy a komolyzene sokkal mélyebben képes "megmutatni" dolgokat és sokkal több lehetõség is van benne - ez alatt azt értem, hogy még egyszer sem hallottam ugyanazt korstíluson belül sem. Vannak egyértelmû jegyek, de míg egy popszámban minden 3. szinte ugyanaz és minden 2. ugyanarról szól, itt ezek a számok sokkal nagyobbak, ha egyáltalán vannak. És valahol õszintébb is, tisztább úton "talál be". Ami még lenyûgöz, az a szólamok általános kidolgozottsága - könnyûzenében is találhatunk úgymond szólamokat, de azok iszonyat primitívek és repetitívek a komolyzenéhez képest. Pl. Sztravinszkij Tavaszi áldozatának elsõ tétele alatt annyira apró, kis nüanszok vannak, amiket elsõ hallgatásra nem is hall meg az ember, de mikor meghallja, akkor leesik az álla.
Hirtelen ennyi jutott eszembe, bocs, hogy kicsit zavaros. :) Amúgy találtam egy idézetet a nagy kedvenc Shostakovichtól, amit nagyon magaménak érzek:

"Music is a means capable of expressing dark dramatism and pure rapture, suffering and ecstasy, fiery and cold fury, melancholy and wild merriment – and the subtlest nuances and interplay of these feelings which words are powerless to express and which are unattainable in painting and sculpture."

Ez egy olyan kérdés, ami túl nagy ahhoz, hogy megválaszolható legyen.
Másrészt a mûvészeti "hitvallásomat" vehetjük úgy, hogy egy letükrözés, magunkon való átszûrés... bonyolult, de teljesen egyéni.
Épp ezért ezt a "titkot" ritkán adom át másnak. Hosszú ismeretség, vagy egy hirtelen jött mondat kell hozzá :) Bocs.
De azért remélem te elmeséled, hogy hogyan jött ez a váltás (ha csak részleges is)és mi fogott meg, mi találtál benne?

Egyébként számodra mit jelent a komolyzene és mit találtál meg benne, amit máshol nem?

Hát remélem, tényleg errõl van szó. :P Kössz a tippet, diák vagyok, jól.

Jellemfejlõdés :) Fél év múlva lelkes koncertlátogató leszel :P (Ha tényleg erre kerül sor, ajánlom a MÜPÁt, mert ha diák vagy, akkor a
10 000 Ftos hangversenyre is 300ért bemehetsz.)

Mindig vonzott, de sosem annyira, hogy 3-4 meghallgatás után is hallgassam. Most viszont már igen. :)

Vicces, hogy így rátaláltál erre a világra... ritkán van ilyen.
Ha van a közeledben nagyobb könyvtár, érdemes megnézni a fonotékás részét.
És ez is tetszhet: www.pianosociety.com Zongoramûvek mindenféle elõadótól. Van sok "sötét, drámai, gyors, durva" jellegû darab is. :)

Pár hónapja kezdtem el komolyan hallgatni, addig csak egy-két "slágert" hallottam/hallgattam, mint például Beethoven 5. szimfóniáját, Vivaldi Négy évszakját. :) Aztán Vivaldi volt a kiváltó ok végül is, mert elkezdtem barokkot tolni (Telemann, Tartini, Händel, Bach, Pachelbel, Soler, stb), amit nagyon megszerettem az energiája, virtuozitása miatt. Most is persze barokk a kedvenc, de múltkor néztem egy weboldalt, ezt, és itt láttam egy videót Sosztakovics 10 szimfóniájáról, és AHH, ez volt a reakció - annyira durva, kemény, gyors, energikus, hogy rögtön beleszerettem. Azóta leszedtem az életmûvét és hallgatom.<#vigyor3> És bizony nehéz csak úgy ezt-azt elkezdeni, mert mindig leragadok egy adott mûnél, mert annyira tetszik, ezért hallgattam még csak ennyit tõle. :)

Nincs mit.

Hol hallottad? Úgy értem forogsz valamennyire komolyzenei körökben, vagy csak véletlenül jött?

Sosztakovics iszonyat bejön és amennyit hallottam tõle eddig, 3 szimfónia, 2 vonósnégyes és egy-két egyéb más az csak ilyen volt :D

De köszönöm a tippeket, rájuk keresek :)

ajaj :)

Az az igazság, hogy minden zeneszerzõnek vannak ilyen darabjai, talán leginkább a késõ-romantika alkotói közt találhatsz könnyen ilyesmi mûveket.

Néhány:
Rachmaninov mindenképp (zongorakoncertek, szimfónikus táncok, 2.szimfónia)
Khatchaturian, Sztravinszkij, Prokofjev,

sziasztok!

Sosztakovics sötét, drámai, gyors, durva stílusához hasonló zeneszerzõt ismertek még?

Mert zongorista lányok elõnyben :)

Én viszont mondtam rá, hogy milyen szép.

htr93
a hegedûversenyre bezzeg nem mondasz semmit:P

Ez nagyon jó. <#eljen>

Ha lehetne egy kívánságom, azt kívánnám, hogy: MINDENKI KEZDJEN EL GONDOLKODNI!

Egyik kedvenc kórusmû

Verdi Requiem Már hallottam élõben is és... az sok-sok ember, ahogy egyszerre áll fel, meg ül le. Nagyon durva a hangzás is, meg a látvány is.

Még nem küldted, de nagyon szép.
Ismertem, de rég hallottam már.

"A gregorián ének (cantus gregorianus, cantus planus, cantus choralis) a római katolikus egyház egyszólamú..."

Bocs, de nem hagyhattam annyiban :)
kell hozzá a cantus-us m is ami éneket jelent, szóval pont ugyanazt mondatad, mint én, csak latinul, de magyarosítva, de nem baj...majd egyszer csak megbocsátok :)
kb 5évig tanultam latint és itt haszon :D

htr93
nemrég próbáltam felvételizõs etüdjeimet feljátszani a csellóval...

hihetetlenül<#vigyor3>,eszméletlenül<#vigyor3> igazán<#vigyor3>nagyon <#vigyor3>borzalmasra<#szomoru1> sikerült

de még próbálkozom:)

ahhoz képest, õ sokkal nehezebb dolgokat csinál...lenyûgözõ...ráadásul a hegedû egy amúgy is nehezebb hangszer.
Az eredményeimet idõvel feltöltöm valahova és belinkelem:)

htr93
egyébként, nemtudom, elküldtem-e neked Mendelsohn hegedûversenyt végülis, de ha nem tettem, akkor, megfogom, mivel az MÁS mint Ez. Ez is nagyon szép, de más, mint amit én hallgattam. Mindenesetre, inkáb megosztom a többi sg-s komolyzene kedvelõvel, hátha még nem ismerte...

1:07-nél van a zenekar része...nagyon tetszik, és ha belegondolok hogy ebben a mély szólamban fogok részt venni.... ez egy, a kifejezetten kevés pozitív gondolataimról a hangszert illetõen. Persze Szólistának lenni még mindig 20x jobb lehet

http://www.youtube.com/v/YRXJWUzn240&hl=en&fs=1&

htr93
http://www.youtube.com/v/IsGViJMdeZo&hl=en&fs=1&

kórusban valami ilyesmi...talán fel kéne töltenem nekem jobb minõségben van meg^^

htr93
http://www.youtube.com/v/jOWn8QOH-PE&hl=en&fs=1&

htr93
semmmi, csak, gregoriánus:D

mindegy, ami nekem tetszett, komolyzene, amibaen énekeltek, az...

<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/jOWn8QOH-PE&hl=en&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/jOWn8QOH-PE&hl=en&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>

tényleg.... mi van?

nincs mit

htr93
:D

Mi van?:D

htr93
:D

Köszönöm, arra gondoltam.

Elõre egyházi zenére gondolnék, mondjuk gregorián.
Bár... akármilyen kórus énekelhet elnyújtott szavakat.
Mutass valamit és úgy pontosabbat tudunk mondani.

*Mély hangokat...

Kicsit laikus vagyok, de hallottam egy gyönyörû és nyugodt zenét.
Nem tudjátok mi annak a mûfajnak a neve, amiben kórus van, alacsony hangokat énekelnek, elnyújtva a szavakat, ha egyáltalán szavakat "énekelnek". Elõre is köszönöm.

Igen, tényleg jó. Egyébként elképesztõ, hogy mennyire másképp tudja játszani két zongorista ugyanazt:

ugyanaz csak Horowitz elõadásában, szóval mégsem ugyanaz :)

Nagyon jó volt a Hõsök-terén a koncert. Elõttem a Szépmûvészeti, mögöttem a Mûcsarnok és több ezer ember körülöttem, és Fischer Iván és egy zenekarnyi zenész.

Ez is volt például. Megtaláljátok a második részét is. Egyszerûen... 1 percnél meghallom azt a taktust és mindig visszatekerem :)

Gurlitt d moll Scherzo-jának a kottája megvan valakinek? Nagyon megköszönném!

Gurlitt Scherzo

Golyót mindegyikbe, Isten majd kiválogatja!

Casillas
ez a nyolckezes nem rossz :)

én ezt szoktam hallgatni mostanában, elképesztõ, hogy még ennyi idõsen is hogy játszott Kempff

Vivimos por ti, vence por nosotros.

És még valami.

Budapesti Fesztiválzenekar
2009. június 28.
vasárnap
Hõsök-tere 18:30
Zenekari hangverseny
Smetana · Dvorák · Dvorák · Smetana
karmester: Fischer Iván
Budapesti Énekes Iskola

Nagyon jó mû. Kicsit félelmetes, vagy nem is tudom... szóval groteszk keringõ+Khachaturian merev cinikus arcvonásai

Khachaturian

Egyszer tanultam tõle egy nyolckezest. Az is kicsit az "õrülten zseni mûvek" kategóriájába tartozott.

Kardtánc

Nagyon jó :)

Jún 19-20-21 a Zene Európai Ünnepe. Ennek keretében csomó budapesti megállóban zenéltek.

htr93
osztláytársamék játszották egy elõadáson.. voltam próbán náluk meg minden:D:D:D:D van egy kis korda gyuris beütése nem? (ölelj át és ringaaass, szerelem..DX)

Szeretem ezt a zenét. Megvan a kottája is, ha kell szóljatok.

Nagyon régebben én azt gondoltam hogy egy nyálas xar de azóta felnõttem.

Ezt a zenét Nino Rota írta a 68-as film feldolgozáshoz az aki a keresztapához is meg sok más filmhez is.
http://www.youtube.com/v/p4UvuOIuEoU
htr93
rómeo és julia zenéje tényleg jó... suliban néztük a filmet és rákellett döbbennem^^

Most legalább egy nappal korábban jutott eszembe, hogy hova akarok menni...

jún. 18. 17.oo

Mûsoron:
Faure: Pelléas és Mélisande
Chausson: Poeme
Ravel: Pavane egy infánsnõ halálára
Debussy: Egy faun délutánja

Violin bestfest
http://www.youtube.com/v/9bE-jywy17U
NY Street Classic
http://www.youtube.com/v/r_9b1FCmffE
http://www.free-scores.com/free-sheet-music.php?CATEGORIE=70

Kották több hangszerre