1768
Blender
  • Jeffjohnson
    Tutorial

Ha ehhez hasonlóan oldod meg akkor működni fog.
  • Jeffjohnson
    igen meg lehet kb. úgy mint egy tank lánctalpát csak baromi gépigényes.
  • Banki67
    Elgondolkoztam rajta, hogy meg lehetne-e viszonylag egyszerűen oldani, hogy a motor lánca mozogjon? Egyelőre a lánc minden darabja külön van.
  • Blum

14-est elcsesztem :D

• Blum
    Nem,nem szeretnem,hogy szettorjon a tal (bar majd kesobb talan azt is megoldanam). Egyelore csak annyit szeretnek,hogy az a lanc siman beleessen a talba. Mutatok par kepet,hogy lasd mi a problema.

• Banki67
    Jó hülye vagyok, elnézést nagyon félrenéztem a dolgokat, mostmár minden rendben van.
  • Banki67
    Öö annyi problémám lenne, hogy nekem csak azon a módosított Z tengelyen kéne 0-ra állítani a dolgokat, a többin minden oké.
  • Jeffjohnson
    Viszont ha jól emlékszem meg tudod azt csinálni ,hogy "felveszed" a game engine segítségével aztán pedig cyclesben render. Össze is akarod törni a tálat vagy csak essen bele a lánc?
  • Jeffjohnson
    Nagyon is fontos mert más opciók jönnek fel. Persze a renderelés cycles ben a legszebb.
  • Jeffjohnson
    Van pár dolog, amit át lehet állítani pl: bal egérgombos kijelölést is átteheted de van 3dsmax preset is benne, hogy pontosan mit csinál azon kívül, hogy átrakja a kijelölést az egérgombon azt nem tudom de érdemes megpróbálni. Illetve ha nem tudsz valamit akkor space lenyomásával rá tudsz keresni kiírja a gyorsbillentyűket is. UI-t már fejlesztik de még így is nagyon sok gyorsbillentyű parancs van, viszont érdemes őket megtanulni mert piszok gyorsan lehet haladni vele. Mást nem tudok javasolni csak, hogy használd addig, amíg bele nem jössz ha ráérzel a blender logikájára (nem mindig az), akkor már minden könnyebben megy.
  • Blum
    Van annak jelentosege ha en Cycles-ben csinalom a dolgokat?
  • repvez
    Hát a legnagyobb probléma a kezelésével van nem azzal hogy mit hogyan,mert az lényegében egyforma bármit is használunk, csak itt ha a bal egérgombot lenyomom akkor áthelyezi a pibot pontot és nem kijelőli a vertexet vagy polygont , meg az ilyen golgok amihez a maxban jobb egér gombot lehetett használni vagy a jobb oldali menübe rákattintani, itt ahhoz valami gombkombó kéne. maxban a billentyüzeten csak a shift és a ctrl gombokat használtam a másolás és a nagyitás miatt meg talán a z gombot a kijelölés közelébe és közepre zoomolás miatt.

Olyan mód vagy macró kéne ami maxos kezelést vagy menüt csinál blender alá.
  • Jeffjohnson
    Kérdezz bátran. Aztán ha tudok segítek.
  • Jeffjohnson
    Az akkor jelenik meg ha középen felül átváltod a Blender rendert, Blender Game-re és akkor a world beállításai alatt lesz (jobb oldalt kis gömb jel 2db ilyen van,amit te keresel az balra van de vigyázz mert összekeverhető a materials-al mert az is egy kis gömb).

Írd le, hogy mit csináltál meg, hogy épül fel az egész hátha akkor tudok valami tippet adni.
  • repvez
    Akkor leirhatnál pár jótanácsot,mert én nem 2 napja próbáltam,de egyszerüen nem birok átszokni maxról rá,mert annyira nem találok semmit sem ,hogy egy egyszerű modellt sem tudok megcsinálni benne.
    Pedig nagyon szivesen használnám,mert ingyenes kisebb helyet és gépet foglal, és szinte mindent meglehet oldani benne amirre kellene nekem,de teljesen más mint a max és nem áll kézre.
    A maxban azt szerettem, hogy szinte mindent egérrel megoldható,de itt több billkombót kell használni ahogy észrevettem .
  • Blum
    Szerk.: Igy se jo :( Pedig a lancon is allitottam.

Letudnad irni,hogy pontosan hol talalom a substeps beallitasait?
  • Blum
    Bar ezt a substeps dolgot nem talaltam meg,de megoldottam ugy,hogy az uvegtalat kijeloltem,Physics-->Perneability: 1.000

Elkeszult kozben a 60 frame-bol allo ebreszto ora animaciom (laza 7 ora - 800x600,24FPS,280 sample)

2 napja hasznalom a programot,megmondom oszinten oriasi meglepetes ez a cucc. Nem gondoltam volna,hogy ennyire profi dolgokat lehet vele csinalni.
    Azt mar csak mellekeskent,hogy eddig sokkal egyszerubb hasznalni,mint a Max-ot.
  • Jeffjohnson
    Szivesen!

Boldog karácsonyt neked is és minden mostani és leendő Blenderesnek!
  • Banki67
    Köszi szépen, és boldog karácsonyt mindenkinek! :)
  • Jeffjohnson
    Annó én is a Max-ot kezdtem el nézegetni. Aztán jött a Lightwave, ami nagyon tetszett, viszont nekem egy ingyenes program kellett és akkor fedeztem fel a Blender-t, azóta nem használok mást. Nem mondom azt, hogy bármelyik programnál jobb lenne mert ezek a programok már annyi mindent tudnak, hogy az én képességeimen múlik mit tudok megvalósítani velük.

Azért mert egy tutorial alapján csináltad semmit sem csökkent az értékén :) , hiszen ebből tudsz tanulni.
  • Blum
    Koszi

Bar nem egy nagy durranas,tekintve hogy youtube video alapjan csinaltam. Egy ideig 3DS Max-oztam,aztan most attertem Blenderre de elegge ismeretlen szamomra a program. SZoval nagyjabol tudtam,hogy mit kell csinalni csak minden teljesen mashogy van mint Max-ban,jobbnak lattam eloszor par dolgot tutorialok alapjan megcsinalni,mielott eldurran az agyam az egesztol :D

Amint befejezte a jelenlegi animalast a gep,rogton kiprobalom a tanacsodat,koszonom!
  • Jeffjohnson
    Alt+R el tudod alap állapotba állítani (clear rotation) pontosabban a rotációt visszaállítani olyan helyzetbe, amiben alapból volt de ha valamit elforgatsz akkor azt az állapotot tartja 0.0 nak, amibe állítottad bal alul általában azt írja ki, hogy mennyit forgatsz rajta most, tehát ha elforgatod 90 fokkal akkor elvileg ha legközelebb forgatod, akkor már nem 90-ről indul, hanem ugyanúgy nulláról.
  • Jeffjohnson
    Pontosabban a substeps-et
  • Jeffjohnson
    Physics step-et kell nagyobbra állítani.

Tetszik a lánc. Szép munka!
  • Blum
    Ha mar itt vagyok....

Ez lenne az a lanc:

• Banki67
    Én meg valamit elbénáztam, az az empty plain axes valahogy elfordult, és egy elég érdekes szöget tart 0.00-nak. Most visszaállítottam, de az érdekelne, hogy hogyan tudnám visszaállítani, hogy az legyen a 0.00 fok?
  • Blum
    Hali!

Blender 2.69-ben csinalnek egy olyan animaciot,hogy egy lanc beleesik egy uveg talba,utana pedig az egeszet betakarja egy cloth,viszont az eemelet mar ott bukik,hogy amikor a lanc beleesik az uveg talba akkor egyik objektum "belehatol" a masikba. Nem megy at rajta,csak olyan,mintha nem lenne eleg kemeny a tal.

Ha csak siman a tal alatt levo plane-re ejtem a lancot akkor nincs ilyen gond. Mit kene beallitanom ahhoz,hogy az az uveg tal "szilardabb" legyen?
  • Neoncsoves
    hát ja, nem egyszerű :) bár egyelőre a programozást kéne pöpecül megtanulnom aztán jöhetnek az ilyen extrák :D
  • Jeffjohnson
    Jó lenne egyszer elérni erre a szintre :).
  • Neoncsoves
    ez egy pár napig/hétig eltarthatott..
  • Jeffjohnson
    Gyönyörű. Elképesztően szép munke. Ez egyébként egy e-booknak a reklámja.
    Ja, és mindez persze blenderben készült.
  • Jeffjohnson
  • Jeffjohnson
    El tudod küldeni a fájlt mert így látatlanba nagyon nehéz segíteni
  • Banki67
    Meg a Global, Normal, Local-ra se reagál :(
  • Banki67
    Nem hozza be, de az amúgy is ugyanazt csinálja mintha az R-et lenyomnám, nem?
  • Jeffjohnson
    Utána a tőle balra lévő mutatók közül a görbét ha kiválasztod akkor elvileg kis gömb "fogók" lesznek a kijelölt tárgy körül, amit így a saját tengelye körül tudsz forgatni ha megfogod bal klikkel.
  • Jeffjohnson
    és ha átállítod a transformation orientationt "local"-ra? Középen alul van alapból "global"-on van.
  • Banki67
    Az a baj, hogy így nekem simán csak a Z tengely körül forog, pedig egy ferde tengely kellene. azt is megpróbáltam, hogy elforgatom ezt az axes-t, és az adott tegelyre állítom a forgást, de nem nagyon akar működni.
  • Jeffjohnson
    Rakd fel az újat.
  • Banki67
    2.62