625
A Maple egy fejlett matematikai problémamegoldó és programozói szoftver.
  • Petko
    Köszönöm a segítséget!
    eleinte nem ment amit írtál, nem akart az a-ra megoldást dobni, és rájöttem hogy az volt végig a gondja, hogy a szorzásnak szükséges kiírni a jelét
    majd még próbálgatom használni, hátha beválik mégis
  • xDJCx

Tovább általánosítva a feladatot, legyenek paraméterek az integrálás határai is (x1, x2 és b paraméterek), hogy függ az a változó ezektol?:

• xDJCx
    Egy fokkal általánosabban a feladat, itt b egy paraméter.
    Enterezve a beviteli sorokat, az utolsó beviteli sor eredményéének végére állva jobb kattintasra elojön a solve equation for a variable menu, itt a-t választani, így megoldja a-ra az egyenletet, b paraméter függvényében.

• xDJCx

Ha függvényként akarjuk megadni az integrálandó kifejezést akkor így lehet:

Nem kell kijelölni több sort, hanem az utolsó sorban, a kifejezés után állva kell a jobb kattintás és solve ekkor.
    Persze most a feladat elég triviális.
  • xDJCx
    Legegyszerubben így lehet: a beírt sor után jobb egér kattintás és solve:
    [IMG][/IMG]
  • xDJCx
    Ez nem a program bénasága... Érdemes a helpbol pl. a new user's touron véggimenni, nekem 10-es van, de biztos ugyanígy van a 11-esben is. Meg van magyarul könyv is. Általában az eredményen kell jobb gombbal kattintani.
  • CattiBrie
    Nekem még soha nem jutott eszembe az, hogy jobbkatt solve... :S
  • Petko
    de itt a minta hogy miről beszélek:

most valaki árulja el hogy mi az isten szerelméért képtelen egy kurva matek program is nekem annyit megtenni hogy beirom az első két sort, kijelölöm és jobbklikkben solve for a numeric value vagy ilyesmi.
    teljesen kézenfekvő számomra hogy egy ilyen programot ilyenre, és így akarok használni
  • Petko
    nézegettem matek programokat, évente egyszer ráveszem magam hogy valami matek programmal elkezdek dolgozni de mindíg agyilag felbasznak

most pl leszedtem a maple 11 et
    de basszus lehet velem van a baj, de egy ilyen qrva matek programtol annyit várnék el hogy ha már ott a nagy duma, hogy beírok egymás alá 3 definiálsát és akkor egy változóra kidobjon valamit de az istenért se tudom megcsinálni azzal a kurvára felhasználóbarát felületével

most én vagyok gyökér vagy tényleg minden matekprogram ilyen kurva béna?
  • CattiBrie
    hmm.. ha ilyen jó reklámja van, akkor majd megpróbálok beszerezni egyet :)
  • xDJCx

Szívesen.
    De remélem nézegeted párhuzamosan a jegyzetet is. Ez egy összetett feladat, és csak az elso lépése, hogy mátrixos alakban fel tudja írni az ember, elokerül több fogalom a lináris algebrából még ezen kívül mátrixhatványozás elvégzésénél: diagonális mártix, diagonizálás, sajátértékek, sajátvektorok... Ezeket jó megérteni hozzá, különben nincs értelme.
    A maple 10-es megoldásnál ezeket nem kellett kézzel végigcsináltatni, mert kapásból tudta a szimbólikus n-edik mátrixhatványt számolni, és ennek a hatérértékét venni (n-> végtelen). Lehetne a kézi módszer lépéseit is végigcsináltatni vele, ez tanulságosabb is lenne, de a régi mapleben lévo linalg csomagot már régen hazsnáltam.
    Mindenesetre jobban járnál a 10-es maplellel, többet is tud és könnyebben kezelheto.
  • CattiBrie
    Még nem is mondtam, hogy köszönöm!
    De köszönöm! :)

Most nézegetem...
  • xDJCx
    Maple 10-hez van ezen az oldalon bevezető kezelési leírás angolul, meg egyebek hozzá:
    http://www.engineering.usu.edu/cee/faculty/gurro/Maple.html
  • xDJCx

Hosszú távon a lakások számának megoszlása (azaz ha n->végtelen):

e = 2/9*e1+2/9*a1+2/9*k1, azaz e = 2/9 *(e1+a1+k1)
    a = 4/9*e1+4/9*a1+4/9*k1 , azaz a = 4/9 *(e1+a1+k1)
    k= 1/3*e1+1/3*a1+1/3*k1, azaz k = 1/3*(e1+a1+k1)

, ahol e1, a1, k1 a kezdeti száma az egyes fajta lakásoknak, ez itt nem volt megadva, de látszik, hogy nem számít a végso arányban mert azonos az együtthatója e1,a1,k1-nek egy-egy sorban, így összegezhetok.
    Azaz e:a:k arány = 2/9 : 4/9 : 1/3 hosszú távon ilyen a megoszlása az egyes fajta lakásoknak.

Maple 10-ben ez a megoldás menete:

restart;
    with(LinearAlgebra):
    M:=Matrix(3,3,[[6/10, 2/10, 0],[3/10, 7/10 ,2/10],[1/10, 1/10, 8/10]]);
    v1:=Vector([e1,a1 ,k1]);
    map(limit,Multiply(MatrixPower(M,n),v1),n=infinity);

Régebbi mapleben másképp kell, arra most nem volt idom.
  • xDJCx

Felírsz egy lineáris egynletrendszert, 3 egyenlettel, 3 ismeretlennel, (mert ebben a lépésben n+1. év adatait tekintjük ismeretlennek az n. év adatai függvényében (azok a független változók)) A lináris egyenletrendszer felírható mátrixos alakban, M*x=b ,M itt az együtthatómátrix stb.. Ezt azért jó lenne tudni edigi tanulmányokból, pl. jegyzetet elolvasni.
    Ez egy öszetett feladat, a mátrix felírása csak az eleje a megoldásnak.
    A mátrixot majd diagonizálni kell, mert mátrix hatványt kell számolni, ami diagonális alakban könnyen számolható. Ehhez a mátrix sajátértékeit, sajátvektorait kell számolni stb... Ezeket mind meg lehet a maplevel csinálni, ha lesz este időm leírom, de ha nem érted a matek részét, akkor nem sokra mész vele.
  • CattiBrie
    ezt majd elemzem még..

viszont az mitől függ, hogy hányszor hányas a mátrix?

ha 3 féle lakás van, akkor 3*3-as?
  • xDJCx

Ez valami Markov-láncos dolog.
    Eloszor az egyenleteket érdemes felirni.
    Pl. en jelolje az elhanyagolt lakások számát a mostani n-edik évben, en+1 a következoben, hasonlóan: án, án+1 az átlagosak..., kn, kn+1 kitunoek száma.
    ekkor pl. az egyes fajta lakások zsáma az n+1-ik évben:
    en+1 = 0,6*en + 0,2*án + 0*kn (mert elhanyagolt lakások 60%-a elhanyagolt marad,átlagos lakások 20%-a elhanyagolt lesz)
    hasonlóan:
    án+1= 0,3*en + 0,7*án + 0,2*kn
    kn+1= 0,1 * en + 0,1 *án + 0,8*kn

Ebbol mátrixos forma eloallithato.
    vekn+1 = M * vekn alakban
    ahol vekn+1 oszlopvektor: <en+1, án+1, kn+1>,
    vekn oszlopvektor = <en, án, kn>
    M= [[0,6 0,2 0],[0,3 0,7 0,2],[0,1 0,1 0,8]] mátrix, ha jól néztem az értékeket.
    Mivel vekn+1= M*vekn, ezért vekn = M^n * vek1 . M^n-t kell kiszamolni, ebbol vekn es vekn+1 szamolhato lenne vek1 fuggvenyeben, csak vek1, a kezdeti aranyuk nincs megadva., M^n szamolni diagonizalva egyszeru .
    Mapleben van a linearis algebrara a linalg csomag, (az ujabb verziokban a LinearAlgebra csomag), ezzel lehet szamolni....

• CattiBrie
    Ilyen feladatot télleg meg lehet oldani Maple-lel?

Lakások állapota: elhanyagolt, átlagos, kitűnő
    éves statisztika azt mutatja, hogy:
    - elhanyagolt lakások 60%-a elhanyagolt marad
    - elhanyagolt lakások 30%-a átlagos lesz
    - elhanyagolt lakások 10%-a kitűnő lesz

- átlagos lakások 20%-a elhanyagolt lesz
    - átlagos lakások 70%-a átlagos marad
    - átlagos lakások 10%-a kitűnő lesz

- kitűnő lakások 20%-a átlagos lesz
    - kitűnő lakások 80%-a kitűnő marad

Kérdés: Hosszú távon milyen lesz a lakások eloszlása?

Azt tudom, hogy valami mátrixot kell felírni, és hogy diagonizálni kell, de azt hogy hogyan, azt nem tudom. :(
  • joebacsi
    hát a legfrissebb a maple11, de backup változatban a 10.06-os a legfrissebb, ami elérhető...
  • takacsgabor
    Hali mindeninek!

Érdeklődnék, hogy melyik a legfrissebb Maple verzió és honnan lehet letölteni...

Köszönöm szépen.

TG
  • xDJCx
    Azért google-on is vannak magyar találatok a addíciós tételek- ről, többféle bizonyítással is, nem bonyolultak, gondolom ezeket te is megtaláltad, igazán nem értem mi kellene még róluk.
  • xDJCx
    Az bizony elég régi verzió, nem ártana frissíteni.
  • CattiBrie
    Így jó Maple 7-ben:

restart:
    f:=sqrt(x):
    tartx:=-1..2:
    tarty:=-5..5:
    plot(f, x=tartx,y=tarty);
  • xDJCx
    Pedig működnie kéne, legalábbis 10-esben nincs vele gond.
    Persze a négyzetgyök függvényre nem kéne negatív x tartományt megadni az x=..-ben, esetleg ezért szól a korábbi verzió, vagy tegyél elé egy restartot.
  • CattiBrie
    Nekem ezt így nem fogadja el:

f:=sqrt(x):
    tartx:=-5..5:
    tarty:=-5..5:
    plot(f, x=tartx, y=tarty);
  • CattiBrie
    köszi! :)

gogült néztem, de még nem adta meg magát nekem.. :))
    majd kersek valami okosabbra :)
  • xDJCx
    Többféle módon lehet:
    A plotban direkten megadható y tartománya is:

restart;
    f:=x^(-2):
    tartx:=1..4:
    tarty:=0..0.5:# itt megadható az y tartomány
    plot(f, x=tartx,y=tarty);

Vagy egy általánosabb mód: a view opcióval az ábra látható része megadható:
    restart;
    f:=x^(-2):
    tartx:=1..4:
    tarty:=0..0.5:
    plot(f, x=tartx,view=[tartx,tarty]);

(Az addíciós tételek- gondolom a trigonometrián belüli szögek összege stb tételekre gondolsz, kapásból nem tudom hol van a neten összefoglalva, a próbáld google-t, de az angol wikipedian biztos ott van, meg persze minden matek könyvben. Ha lesz időm ránézek. )

• CattiBrie
    y:=(x^(-2)):
    tart:=1..4:
    plot(y, x=tart);

Azt hogyan lehet megadni, hogy az y tengelyen milyen intervallumban ábrázoljon?
    Csak mert ez így nagyon buta megjelenítés.
  • xDJCx
    Ez ábrázolástechnikai probléma, de szerencsére erre van plot parancsnak opciója, a discont. Ahol szakadása van a függvénynek, ne kösse össze a pontokat (discont=true).

plot(floor(x),x=-4..4,y=-4..4,discont=false);
    plot(floor(x),x=-4..4,y=-4..4,discont=true);

restart;with(plots):with(plottools):
    p1:=plot(sin(x),x=-4..4,color=red,thickness=3):p2:=plot(floor(sin(x)),x=-4..4,color=blue,thickness=3,discont=true):
    c1:=disk([Pi/2,floor(sin(Pi/2))],1/12,color=blue):c2:=disk([-3*Pi/2,floor(sin(-3*Pi/2))],1/12,color=blue):
    c3:=disk([-Pi,floor(sin(Pi))],1/12,color=blue):c4:=disk([0,floor(sin(0))],1/12,color=blue):
    c5:=disk([Pi,floor(sin(Pi))],1/12,color=blue):
    p3:=plot(0,x=-4..4,y=-2..2, symbol=circle,symbolsize=20,color=blue,style=point,adaptive=false, sample=[Pi/2]):p4:=plot(-1,x=-4..4,y=-2..2, symbol=circle,symbolsize=20,color=blue,style=point,adaptive=false, sample=[-Pi,0,Pi]):display(p1,p2,p3,p4,c1,c2,c3,c4,c5,scaling=constrained,view=[-4..4,-2..2]);
  • CattiBrie
    hmmm, ööö igen.. csak órán nem voltak függőleges vonalak :)))

télleg a trunc az csak levágja, persze h nem jó... :S

köszi
  • xDJCx
    A floor értelmezése: az a legnagyobb egész, amely kisebb vagy egyenlo a számmal.
    Itt a gyógyítás az ábrázolási problémára:

p1:=plot(sin(x),x=-4..4,color=red,thickness=3):p2:=plot(floor(sin(x)),x=-4..4,color=blue,thickness=3):
    c1:=disk([Pi/2,floor(sin(Pi/2))],1/12,color=blue):c2:=disk([-3*Pi/2,floor(sin(-3*Pi/2))],1/12,color=blue):
    p3:=plot(0,x=-4..4,y=-2..2, symbol=circle,symbolsize=20,color=blue,style=point,adaptive=false, sample=[Pi/2]):p4:=plot(-1,x=-4..4,y=-2..2, symbol=circle,symbolsize=20,color=blue,style=point,adaptive=false, sample=[-Pi,0,Pi]):display(p1,p2,p3,p4,c1,c2,scaling=constrained,view=[-4..4,-2..2]);
  • xDJCx
    A különálló pontokat itt sem tudta jól ábrázolni, szintén mintavételezési problémák miatt, tehát, pl. Pi/2-ben és -3Pi/2-ben 1 a floor(sin(x)).
  • xDJCx

Akkor próbáld ki a floor függvényt:

plot(floor(x),x=-4..4);
    plot([sin(x),floor(sin(x))],x=-5..5,y=-2..2,thickness=5);

Ezek értelmezésibeli eltérések, a programnyelvekben többféle egészrészt képezo függvényt használnak, így a mapleben is többféle van. pl. trunc, floor, ceil. Ezek mindegyike valaémilyen értelemben az egészrészét képezni a számnak. A matekórán egyféle értelmezést hazsnálnak, nem emlékeztem erre , azt hiszem a floor ami kell.
    Ilyenkor eloszor érdemes magát az egészrész függvényt ábrázolni, öszzehasnolítani ami a jegyzetben van.
  • CattiBrie
    Igen, két warningot ír...

Ellenben nem jó a fv.
    Nem azt szerettem volna ábrázolni, amit learjzoltam, hanem a sinus fv egészrész fv-ét

így:

[sin x]

ugyanis, amit kirajzol az az analízistanárnénim szerint nem úgy van... :S
  • xDJCx
    Ha jól másoltad át akkor nem kell hogy hiba legyen benne. Ha két warning ... kezdetu üzenetet ír ki, akkor ezek nem hibát jelentenek, hanem a rajzoláshoz betöltött két csomag (plots, plottools) miatt figyelmeztet, hogy egyes, eddig szabad neveket, jelöléseket lefoglaltak a csomag parancsai, úgyhogy ezek után ezeket nem ajánlatos pl. változónévnek használni ezeket.
  • CattiBrie
    Nahát! Eltatláltam!!!
    De jó! :)))

Köszönöm!

monnyuk nekem így is ír ki hibákat
  • xDJCx
    trunc(x) az egészrész

plot(trunc(x),x=-4..4);# az egészrész ábrázolása
    plot(trunc(sin(x)),x=-4..4); # lenne a szinusz egészrész ábra de ez így nem muködik, gondolom mintavételezési problémák miatt nem ábrázolja, Persze egyedi értékeket kiszámolja pl.trunc(sin(-Pi/2)).

Ezért egy alternativ megoldás az abrához:

p1:=plot(sin(x),x=-4..4):
    c1:=disk([-Pi/2,trunc(sin(-Pi/2))],1/12,color=blue):c2:=disk([Pi/2,trunc(sin(Pi/2))],1/12,color=blue):
    p2:=plot(0,x=-4..4,y=-2..2, symbol=circle,symbolsize=20,color=blue,style=point,adaptive=false, sample=[-Pi/2,Pi/2]):p3:=plot(0,x=-4..4,color=blue,thickness=3):display(p1,p2,p3,c1,c2,scaling=constrained,view=[-4..4,-2..2]);

• CattiBrie
    Az egészrész függvényt, hogyan kell ábrázolni?

Illetve az egészrész sin x-re jó az, hogy egy vízszintes vonal az x tengelyen és, ahol 1-et vagy -1 -et vesz fel, ott 11, illetve -1 érték...

nah, valami ilyen :D

• xDJCx
    Már a 10.06 (windowsos) is fent van a már itt említett helyen, ez a 10-es legutolsó verziója.
  • xDJCx
    Na végre, megjelent a 11-es.
    http://www.maplesoft.com/products/Maple11/academic/index.aspx