Maple

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Bûvös kocka forgatása maple (11)-vel:
http://www.mapleprimes.com/files/8024_CubicRubik.mla
A letöltött mla kiterjesztésû fájlt be kell másolni a maple fõkönyvtárán belüli lib alkönyvtárba, majd elindítani a maple-t, és ezt a sort bemásolni egy üres munkalapra és enterezni:
with(CubicRubikPackage): ShowCubicRubik();

Volt már itt a fórumban is linkelve (#166) egy dos-os maple demo a hõskorból.
Egyébként meg volt valamikor egy windows ce-s maple próbálkozás is:
http://www.maplesoft.com/company/publications/articles/1999/Spectrum_0ct99.aspx

A legújabb verziókban is rendelkezésre áll parancssoros módja is a maple-nek, ez is windows alatt fut, és jóval kevesebb erõforrást használ.
ZilogR
áhh, nem akarok 15-20kHUF-nál többet rászánni, max egy ipaq! Szomorú vagyok, h ez nem megoldott. Bár én is túrtam Google-val, csak inkább "városi legendák" kerültek elõ!

No és természetesen nem akarok mást használni, ha már van a MAPLE! 😛

Ellenben van egy HP OmniGo 700LX-em, amin 5.0-ás DOS fut!!! Tud vki DOS-os MAPLE-ról híreket?! A Wikipedia nem eléggé informatív, ellenben ott van egy képernyõkép egy Amiga-s változatról! 😛

Még meglesem a hivatalos honlapot, hátha van History menüpont!

*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!

Nincs pda-s változata szerintem sem.
Itt van viszont két pda-s matematikai program, hátha jók valamire:
Lyme:
http://www.calerga.com/products/LyME/index.html
Meditor
http://www.freeware-palm.com/download-meditor-v2-0.html

joebacsi
maplenek nincs sztem pda változata, csak ilyet találtam most így hirtelen, de sztem ez nem elég neked...
olcsó laptop nemjó? 😊

profi alternatíva egy tabletpc lenne, vannak azokból komolyabbak, amiket még vízbe nyomva is tudsz használni...igaz olyan 6-700e környékén 😊
dehát ugye manapság, amikor egy postásbicikli negyedmillió ft, ahhoz képest nem is drága 😊

www.rdha.hu [bf 80k] [bf2 100k] KisKöcsögkör FTW! \"Az ország azé, aki teliszüli.\"

ZilogR
HELP! HELP! 😊

Tud-e valaki arról, hogy milyen hordozható PDA-n futtatható a Maple? Régebbi verzió is tökéletesen megfelene, pl. a 7-es! Nem puskázni kell, hanem egy bárhová vihetõ, olcsón összerakott, ipari feladatoknál terepen sem sajnált eszköz kellene, amikor gyorsan kell komolyabb számítást végezni (elõre megírva otthon, de terepen behelyettesítve a kiindulási adatok (pl.: nyíltfelszínû csatornahálózat számítása, komolyabb áramlástechnikai méretezések, stb...))

*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!

joebacsi
köszi! 😊

www.rdha.hu [bf 80k] [bf2 100k] KisKöcsögkör FTW! \"Az ország azé, aki teliszüli.\"

Maple 11-hez gyorsreferencia angolul:

http://www.math.sc.edu/~meade/maple/maple-ref11.pdf

ZilogR
...akko' gondolom nem olyan fontos... 😛

ZilogR
ha pontosítod a kérésedet, akkor lehet fogok tudni tippeked adni

ZilogR
mivel egy "normális parabolának" van 1 szélsõértéke, így öt parabola összege ha jól vannak eltologatva egymnáshoz képest adni fog öt szélsõértéket. az más kérdés, mik lesznek a változók (ugyanis BIZTOS vagyok benne, hogy NEM együtthatókra gondolsz, mint változóra, hanem "klasszikus" független változóra, mint pl.: "x")

tehát:

y = SUM(i=1..5, a(i)*(x-xszélsõértékhely(i))^+c(i) ) jûól megválasztott xszélsõértékhely() esetén öt szélsõértékkel rendelkezik, ellenben 1 változós, ha változónak az x-et tekintem.

egy hatodfokú függvény is ötszélsõértékes, ha jók az együtthatói, de persze az is egyváltozós.

lehet gondolkodni, h az együtthatók legyenek atz ismeretlenek

de én úgy érzem, te vmi "lineáris programozós" témakörrel kapcsolatban keresel holmikat...

Olyan parancsról nem tudok, ami ad neked egy ilyen függvényt. Neked kell találnod egy jelöltet erre, az Optimization csomag parancsaival megkeresheted a szélsõértékeit (pl. adott tartományokban), ha jól értem a feladatot.
Sziasztok!

Olyan problémával fordulok hozzátok hogy a egy olyan 5 változós függvényt kellene találnom(vagy az eljárásnak) aminek 5 db szélsõértéke van, mindent pedig az "Optimization" csomag használatával , valamint különbözõ egyéb feltételeket kéne még hozzá adatni, de azt hiszem azzal már boldogulnék! 😊
Szóval a kérdés hogy hogyan keressek egy olyan függvényt aminek 5 szélsõ értéke van( valami parancs?)?

Köszönöm válaszotok.
A 10-es nem igazán támogatja a Vistát, trükközéssel felmegy, legalábbis itt írnak errõl:
http://www.mapleprimes.com/forum/installation-of-maple-10-fails-on-windows-vista
meg itt http://www.mapleprimes.com/forum/windows-vista-and-maple-10

"It looks like the best way is to log on as an administrator and run the installer in XP compatibility mode. You may have to wait a long time for the installer to complete, but it should work...
What you need to do is turn off Aero and switch to Classic view in display properties. Make sure to run your install as XP SP2 compatible and everything should work"

A 11-es már támogatja, legalábbis az utolsó patchchel, úgy tudom.
Hali tudna nekem segíteni valaki h vistára miért nem megy fel a maple 10? Nem ír ki hibát meg semmit csak félóráig küzd és megunom és megszakítom!

Itt is van egy jó magyar nyelvû bevezetés a Maplehez példákkal:

http://kataszter.apertus.hu/index.php/curriculum/Curriculum?tananyag=pte_maple

Magyar nyelven elõsorban a magyar nyelven megjelent könyveket javaslom. Pl #264-ben ajánlottam egy viszonylag friss könyvet. Ez jó kezdésnek. Internetes magyar maple doksikra is volt itt a fórumban már több ajánlva. De nézd meg a google magyar oldalait.
pl. ez egy magyar nyelvû gyorsreferencia: http://www.math.bme.hu/~wettl/okt/info1/2006/wfqr.pdf
Angol nyelven van persze több jó leírás. A legteljesebb és legrészletesebb maga a maple súgója. (Ha pl. egy parancssorban egy utasítás elé ?-et gépelsz és enterezzel akkor egybõl megkapod róla a részletes súgó oldalt.)
De ha van konkrét kérdés akkor dobd föl itt.
A legújabb verzó a 11-es (pontosabban a 11.01 patcchel), érdemes azt használni.

Köszönöm!

Van valakinek magyar használati útmutatója a progihoz?
Belegabajodtam, mint majom a házi cérnába... <#szomoru1>

Attól függ. Ilyenre közvetlen parancs nincs.
Ha van több ilyen adatsor és hozzá tartozó pontszámok, akkor megpróbálkozhat az ember valamilyen alakú képletet feltételezve, pl. a képlet együtthatóit meghatározni a maplevel egyenletrendszer felírásával és megoldatásával.
Egyszerû esetben lehet a képlet pl. egy súlyozott átlag is, ahol az egyes súlyozó tényezõket meg lehet a maplevel határozni lineáris egyenletrendszer megoldatásával. Ennél többet így nehéz mondani, nem ismerve a konkrét adatokat.

'Napot!

Van egy olyan problémám, hogy kaptam egy táblázatot. Amiben van néhány adat és ebbõl kihoznak egy pontszámot. Nomost azt nem tudom, hogy hozzák ki.
Meg tud a progi oldani ilyen feladatot?
Igencsak jól jönne...

Köszönöm a segítséget!
eleinte nem ment amit írtál, nem akart az a-ra megoldást dobni, és rájöttem hogy az volt végig a gondja, hogy a szorzásnak szükséges kiírni a jelét
majd még próbálgatom használni, hátha beválik mégis

Tovább általánosítva a feladatot, legyenek paraméterek az integrálás határai is (x1, x2 és b paraméterek), hogy függ az a változó ezektol?:

Egy fokkal általánosabban a feladat, itt b egy paraméter.
Enterezve a beviteli sorokat, az utolsó beviteli sor eredményéének végére állva jobb kattintasra elojön a solve equation for a variable menu, itt a-t választani, így megoldja a-ra az egyenletet, b paraméter függvényében.

Ha függvényként akarjuk megadni az integrálandó kifejezést akkor így lehet:

Nem kell kijelölni több sort, hanem az utolsó sorban, a kifejezés után állva kell a jobb kattintás és solve ekkor.
Persze most a feladat elég triviális.
Legegyszerubben így lehet: a beírt sor után jobb egér kattintás és solve:
[/img]
Ez nem a program bénasága... Érdemes a helpbol pl. a new user's touron véggimenni, nekem 10-es van, de biztos ugyanígy van a 11-esben is. Meg van magyarul könyv is. Általában az eredményen kell jobb gombbal kattintani.
CattiBrie
Nekem még soha nem jutott eszembe az, hogy jobbkatt solve... :S

[/spam]&#8482;

de itt a minta hogy mirõl beszélek:

most valaki árulja el hogy mi az isten szerelméért képtelen egy kurva matek program is nekem annyit megtenni hogy beirom az elsõ két sort, kijelölöm és jobbklikkben solve for a numeric value vagy ilyesmi.
teljesen kézenfekvõ számomra hogy egy ilyen programot ilyenre, és így akarok használni
nézegettem matek programokat, évente egyszer ráveszem magam hogy valami matek programmal elkezdek dolgozni de mindíg agyilag felbasznak

most pl leszedtem a maple 11 et
de basszus lehet velem van a baj, de egy ilyen qrva matek programtol annyit várnék el hogy ha már ott a nagy duma, hogy beírok egymás alá 3 definiálsát és akkor egy változóra kidobjon valamit de az istenért se tudom megcsinálni azzal a kurvára felhasználóbarát felületével

most én vagyok gyökér vagy tényleg minden matekprogram ilyen kurva béna?
CattiBrie
hmm.. ha ilyen jó reklámja van, akkor majd megpróbálok beszerezni egyet 😊

[/spam]&#8482;

Szívesen.
De remélem nézegeted párhuzamosan a jegyzetet is. Ez egy összetett feladat, és csak az elso lépése, hogy mátrixos alakban fel tudja írni az ember, elokerül több fogalom a lináris algebrából még ezen kívül mátrixhatványozás elvégzésénél: diagonális mártix, diagonizálás, sajátértékek, sajátvektorok... Ezeket jó megérteni hozzá, különben nincs értelme.
A maple 10-es megoldásnál ezeket nem kellett kézzel végigcsináltatni, mert kapásból tudta a szimbólikus n-edik mátrixhatványt számolni, és ennek a hatérértékét venni (n-> végtelen). Lehetne a kézi módszer lépéseit is végigcsináltatni vele, ez tanulságosabb is lenne, de a régi mapleben lévo linalg csomagot már régen hazsnáltam.
Mindenesetre jobban járnál a 10-es maplellel, többet is tud és könnyebben kezelheto.
CattiBrie
Még nem is mondtam, hogy köszönöm!
De köszönöm! 😊

Most nézegetem...

[/spam]&#8482;

Maple 10-hez van ezen az oldalon bevezetõ kezelési leírás angolul, meg egyebek hozzá:
http://www.engineering.usu.edu/cee/faculty/gurro/Maple.html

Hosszú távon a lakások számának megoszlása (azaz ha n->végtelen):

e = 2/9*e1+2/9*a1+2/9*k1, azaz e = 2/9 *(e1+a1+k1)
a = 4/9*e1+4/9*a1+4/9*k1 , azaz a = 4/9 *(e1+a1+k1)
k= 1/3*e1+1/3*a1+1/3*k1, azaz k = 1/3*(e1+a1+k1)

, ahol e1, a1, k1 a kezdeti száma az egyes fajta lakásoknak, ez itt nem volt megadva, de látszik, hogy nem számít a végso arányban mert azonos az együtthatója e1,a1,k1-nek egy-egy sorban, így összegezhetok.
Azaz e:a:k arány = 2/9 : 4/9 : 1/3 hosszú távon ilyen a megoszlása az egyes fajta lakásoknak.

Maple 10-ben ez a megoldás menete:

restart;
with(LinearAlgebra):
M:=Matrix(3,3,[<6/10, 2/10, 0>,❤️/10, 7/10 ,2/10>,<1/10, 1/10, 8/10>]);
v1:=Vector();
map(limit,Multiply(MatrixPower(M,n),v1),n=infinity);

Régebbi mapleben másképp kell, arra most nem volt idom.

Felírsz egy lineáris egynletrendszert, 3 egyenlettel, 3 ismeretlennel, (mert ebben a lépésben n+1. év adatait tekintjük ismeretlennek az n. év adatai függvényében (azok a független változók)) A lináris egyenletrendszer felírható mátrixos alakban, M*x=b ,M itt az együtthatómátrix stb.. Ezt azért jó lenne tudni edigi tanulmányokból, pl. jegyzetet elolvasni.
Ez egy öszetett feladat, a mátrix felírása csak az eleje a megoldásnak.
A mátrixot majd diagonizálni kell, mert mátrix hatványt kell számolni, ami diagonális alakban könnyen számolható. Ehhez a mátrix sajátértékeit, sajátvektorait kell számolni stb... Ezeket mind meg lehet a maplevel csinálni, ha lesz este idõm leírom, de ha nem érted a matek részét, akkor nem sokra mész vele.
CattiBrie
ezt majd elemzem még..

viszont az mitõl függ, hogy hányszor hányas a mátrix?

ha 3 féle lakás van, akkor 3*3-as?

[/spam]&#8482;

Ez valami Markov-láncos dolog.
Eloszor az egyenleteket érdemes felirni.
Pl. en jelolje az elhanyagolt lakások számát a mostani n-edik évben, en+1 a következoben, hasonlóan: án, án+1 az átlagosak..., kn, kn+1 kitunoek száma.
ekkor pl. az egyes fajta lakások zsáma az n+1-ik évben:
en+1 = 0,6*en + 0,2*án + 0*kn (mert elhanyagolt lakások 60%-a elhanyagolt marad,átlagos lakások 20%-a elhanyagolt lesz)
hasonlóan:
án+1= 0,3*en + 0,7*án + 0,2*kn
kn+1= 0,1 * en + 0,1 *án + 0,8*kn

Ebbol mátrixos forma eloallithato.
vekn+1 = M * vekn alakban
ahol vekn+1 oszlopvektor: <en+1, án+1, kn+1>,
vekn oszlopvektor = <en, án, kn>
M= [<0,6 0,2 0>,<0,3 0,7 0,2>,<0,1 0,1 0,8>] mátrix, ha jól néztem az értékeket.
Mivel vekn+1= M*vekn, ezért vekn = M^n * vek1 . M^n-t kell kiszamolni, ebbol vekn es vekn+1 szamolhato lenne vek1 fuggvenyeben, csak vek1, a kezdeti aranyuk nincs megadva., M^n szamolni diagonizalva egyszeru .
Mapleben van a linearis algebrara a linalg csomag, (az ujabb verziokban a LinearAlgebra csomag), ezzel lehet szamolni....

CattiBrie
Ilyen feladatot télleg meg lehet oldani Maple-lel?

Lakások állapota: elhanyagolt, átlagos, kitûnõ
éves statisztika azt mutatja, hogy:
- elhanyagolt lakások 60%-a elhanyagolt marad
- elhanyagolt lakások 30%-a átlagos lesz
- elhanyagolt lakások 10%-a kitûnõ lesz

- átlagos lakások 20%-a elhanyagolt lesz
- átlagos lakások 70%-a átlagos marad
- átlagos lakások 10%-a kitûnõ lesz

- kitûnõ lakások 20%-a átlagos lesz
- kitûnõ lakások 80%-a kitûnõ marad

Kérdés: Hosszú távon milyen lesz a lakások eloszlása?

Azt tudom, hogy valami mátrixot kell felírni, és hogy diagonizálni kell, de azt hogy hogyan, azt nem tudom. 😞

[/spam]&#8482;

joebacsi
hát a legfrissebb a maple11, de backup változatban a 10.06-os a legfrissebb, ami elérhetõ...

Hali mindeninek!

Érdeklõdnék, hogy melyik a legfrissebb Maple verzió és honnan lehet letölteni...

Köszönöm szépen.

TG
Azért google-on is vannak magyar találatok a addíciós tételek- rõl, többféle bizonyítással is, nem bonyolultak, gondolom ezeket te is megtaláltad, igazán nem értem mi kellene még róluk.
Az bizony elég régi verzió, nem ártana frissíteni.
CattiBrie
Így jó Maple 7-ben:

restart:
f:=sqrt(x):
tartx:=-1..2:
tarty:=-5..5:
plot(f, x=tartx,y=tarty);

[/spam]&#8482;

Pedig mûködnie kéne, legalábbis 10-esben nincs vele gond.
Persze a négyzetgyök függvényre nem kéne negatív x tartományt megadni az x=..-ben, esetleg ezért szól a korábbi verzió, vagy tegyél elé egy restartot.
CattiBrie
Nekem ezt így nem fogadja el:

f:=sqrt(x):
tartx:=-5..5:
tarty:=-5..5:
plot(f, x=tartx, y=tarty);

[/spam]&#8482;

CattiBrie
köszi! 😊

gogült néztem, de még nem adta meg magát nekem.. 😊)
majd kersek valami okosabbra 😊

[/spam]&#8482;

Többféle módon lehet:
A plotban direkten megadható y tartománya is:

restart;
f:=x^(-2):
tartx:=1..4:
tarty:=0..0.5:# itt megadható az y tartomány
plot(f, x=tartx,y=tarty);

Vagy egy általánosabb mód: a view opcióval az ábra látható része megadható:
restart;
f:=x^(-2):
tartx:=1..4:
tarty:=0..0.5:
plot(f, x=tartx,view=);

(Az addíciós tételek- gondolom a trigonometrián belüli szögek összege stb tételekre gondolsz, kapásból nem tudom hol van a neten összefoglalva, a próbáld google-t, de az angol wikipedian biztos ott van, meg persze minden matek könyvben. Ha lesz idõm ránézek. )

CattiBrie
y:=(x^(-2)):
tart:=1..4:
plot(y, x=tart);

Azt hogyan lehet megadni, hogy az y tengelyen milyen intervallumban ábrázoljon?
Csak mert ez így nagyon buta megjelenítés.

[/spam]&#8482;

Ez ábrázolástechnikai probléma, de szerencsére erre van plot parancsnak opciója, a discont. Ahol szakadása van a függvénynek, ne kösse össze a pontokat (discont=true).

plot(floor(x),x=-4..4,y=-4..4,discont=false);
plot(floor(x),x=-4..4,y=-4..4,discont=true);

restart;with(plots):with(plottools):
p1:=plot(sin(x),x=-4..4,color=red,thickness=3):p2:=plot(floor(sin(x)),x=-4..4,color=blue,thickness=3,discont=true):
c1:=disk(,1/12,color=blue):c2:=disk(<-3*Pi/2,floor(sin(-3*Pi/2))>,1/12,color=blue):
c3:=disk(<-Pi,floor(sin(Pi))>,1/12,color=blue):c4:=disk(<0,floor(sin(0))>,1/12,color=blue):
c5:=disk(,1/12,color=blue):
p3:=plot(0,x=-4..4,y=-2..2, symbol=circle,symbolsize=20,color=blue,style=point,adaptive=false, sample=):p4:=plot(-1,x=-4..4,y=-2..2, symbol=circle,symbolsize=20,color=blue,style=point,adaptive=false, sample=<-Pi,0,Pi>):display(p1,p2,p3,p4,c1,c2,c3,c4,c5,scaling=constrained,view=<-4..4,-2..2>);
CattiBrie
hmmm, ööö igen.. csak órán nem voltak függõleges vonalak 😊))

télleg a trunc az csak levágja, persze h nem jó... :S

köszi

[/spam]&#8482;