625
A Maple egy fejlett matematikai problémamegoldó és programozói szoftver.
  • xDJCx
    Jó, főleg, ha érted miről van szó.
  • itike
    Tiszteletem ismét jöttem zavarkolódni :-)
    Találtam egy úgymond feladatot ami talán a való életbe/munkába is előtűnhet: Forrás nélküli LRC-kör. (forrás megjelöléssel természetesen)
    szerintetek ez jó lehet?
    de_LRC:=L*diff(q(t), t,t) + R*diff(q(t),t) + q(t)/C =0;
  • xDJCx

Nézd meg például a fejlesztő honlapját, van sok alkalmazási példa:
    http://www.maplesoft.com illetve az application centerben: http://www.maplesoft.com/applications/
    (A maple munkalapok letöltéséhez regisztrálni kell, de az ingyenes.)
  • itike
    Szép napot.
    Érdeklődni szeretnék hogy magát a MAPLE-t és a differenciálegyenlet es számolásokat a gyakorlatba hol használják? Érdekességképpen szeretném bele rakni a dolgozatomba, de a neten, könyvtárba csak utalásokat találtam konkrét feladatot/megoldást sehol nem leltem.
    Ha valaki tudna ez ügybe is segíteni nagyon megköszönném.
  • xDJCx

Szívesen. Viszont akkor tényleg nem jó a zárójelezés: így kéne:
    y'=x*(1-y^2)/(y*(1-x^2))

A Mapleben:

restart;
    with(PDETools):
    with(DETools):
    declare(y(x), prime=x);# jelölve most vesszőkkel megjelenítve a deriválást (ehhez kellett a PDETools csomag betöltése)
    eq1:=diff(y(x),x)=x*(1-y(x)^2)/(y(x)*(1-x^2));
    dsolve(eq1);
    # x - y(x) ábrázolás (ehhez kellett a DETools csomag betöltése):

DEplot(eq1,y(x),x=-2..2,y=-2..2,arrows=curve,title=`y'=x*(1-y^2)/(y*(1-x^2))`);

Lehet plottal is rajzolni, az macerásabb egy kicsit, mert akkor az y(x) megoldás függvényeket kell ábrázolni x függvényében, ahol két megoldás van y(x)-re, különböző konstans értékek mellett (a megoldásokban egy szabad konstans van).
  • itike
    Köszönöm még egyszer.
    # y'=x*(1-y^2)/y*(1-x^2) megoldása (jó a zárójelezés?):

x(1-Y^2)
    y'= --------
    y(1-x^2)
    A differenciál egyenlet. Szerintem jól zárójeleztem vagy lehet hogy már az elején elrontottam? Azt hiszem több mint való. Viszont ehhez a differenciál egyenlet integrálgörbéit is ki kéne rajzolnom. plot al ha jól sejtem.
    Köszönöm a segítséget. Azt hiszem a nap hátra levő részébe ezt most jól begyakorlom.
    További szép napot.
  • xDJCx

A kérdezett feladatok:

# y'=x*(1-y^2)/y*(1-x^2) megoldása (jó a zárójelezés?):

restart;
    eq1:=diff(y(x),x)=x*(1-y(x)^2)/y(x)*(1-x^2);
    dsolve(eq1);

# xy'+(2*x+1)y=0 általános megoldása?

eq2:=x*diff(y(x),x)+(2*x+1)*y(x)=0;
    dsolve(eq2);

# y''+y'-6y=0 differenciálegyenlet y(0)=1; y'(0)=2 kezdeti feltételt kielégítő partikuláris megoldása

eq3:=diff(y(x),x$2)+diff(y(x),x)-6*y(x)=0;
    ics := y(0)=0, D(y)(0)=2;# kezdeti feltételek
    dsolve([eq3,ics]);

# y''+y'+y=e^x általános megoldása:

eq4:=diff(y(x),x$2)+diff(y(x),x)+y(x)=exp(x);
    dsolve(eq4);

Megjegyzések:
    az y-t függvényként kell bevinni, azaz y(x)-t kell írni,
    y' azaz itt nyilván y(x) függvény x-szerinti deriváltját jelenti, diff(y(x),x))-ként lehet megadni.
    másodrendű derivált:
    y'' diff(y(x),x$2)-vel lehet megadni Mapleben.
    (A $ jel az ismétlés jelölő operátor a Mapleben. pl x$2 x,x-et eredményezi, azaz x-et kétszer ismétli).
    kezdeti feltételek: veszővel vannak felsorolva, a deriváltra vonatkozó kezdeti feltételnél pedig:
    y'(0)=2 -t Mapleben így lehet megadni: D(y)(0)=2 ahol D a differenciálás operátoros formája.
    e^x megadása Mapleben exp(x).

• itike
    Nagyon szépen köszönöm a segítséget. Küzdöttem másfél órát de nem megy :-(
    Vagyis helpet elolvastam próbáltam is nagyjából értem is de mikor konkrét feladatot szeretnék megoldani vele ismételten elakadok :-( Sajnos az iskolába nem tanították úgymond szorgalomból álltam neki mert érdekel a program.
    xdjcx Küldtem privátba konkrét feladatot remélem nem zavarok és tudsz segíteni. Előre is köszönöm.
  • xDJCx
    A Maple (12) súgója elég részletes, és van sok példa is. Lásd pl.
    ?dsolve

Szétválasztható változójú diff. egyenletre példa:

restart;
    eq:=diff(y(x),x)=-y(x)/x;# egyenlet megadása
    dsolve(eq);# a megoldásban _C egy tetszőleges állandót jelöl

elsőrendű lineáris diff. egyenlet kezdeti feltétellel:

eq:=diff(y(x),x)-y(x)*tan(x)=cos(x); # egyenlet megadása
    inic:=y(0)=0; # kezdeti feltétel megadása.
    dsolve([eq,inic]);# megoldás
  • itike
    Tiszteletem.
    Segítséget szeretnék kérni eme remek programhoz. Vagyis MAPLE el kéne számolnom differenciál egyenleteket, de hiába találtam leírásokat valahogy nekem nem jön össze, iskolai beadandó úgymond szorgalmi feladat lenne csak hát nagyon nem megy.
    Esetleg a következő téma körökbe valaki tudna segíteni esetleg egy feladattal példázni azt nagyon megköszönném:

Szétválasztható változójú differenciálegyenletek
    Lineáris diff egyenletek
    Lineáris homogén diff egy.
    Lineáris inhomogén diff egy.

Esetleg ha konkrét feladat kell azt tudok adni az van bőven csak mindegyiknél sajnos még az elején elakadok.
  • ZilogR
    sztem az átlag usernek a Derive is bőven sok - de már én is megszoktam a szép windowsos felületet.
    én javarészt mérnöki problémák megoldására használom - itt max egy-két diffegyenlet kacsingat vissza, de főként optimálási feladatokat oldok meg vele.

A sorrend:

HP32SII - ha számolni kell
    HP15C - ha kicsit nagyobb a baj
    HP48SX - ha komoly a baj
    MAPLE - minden más esetben
  • joebacsi
    miért nem maple 12?
    túl erőforrászabáló?
  • ZilogR
    ha valaki zavarban lenne, elárulom, h ma kipróbáltam a hőn szeretett Maple 7 -emet Asus EeePC 701-en és hasít rendesen. Oprendszer WinXP de eredetileg Linux figyelt a kis masinán, amit vásárlás után a boldog tulajdonos egy mozdulattal tolt a kukába.

Gyönyörűen rajzolja a függvényeket, nagyszerűen számol, jó a solve - minden szuper!
  • ZilogR
    tózse, druzja:

[email protected]

aztán ne +18 hardcore legyen! ;) :P (nyami...)
  • xDJCx
    Nekem elküldheted pdf-ben, kiváncsi vagyok, ha lesz időm megnézem.
    [email protected]
  • mapol
    jah igen, rsolve is megvan, csak ott az a baj, eleve kezdetiérték kell neki. most sajna csak kicsit tok foglalkozni problémával, de már van pár ötletem. azt mondjuk még nemtom h mapleben is lehet e ilyet.. bár elvégre szimbolikus rendszer, és sztem semmi sem lehetetlen, csak idő kérdése:)

ZR: arról van szó, h a szokásos differenciaegyenletekben szereplő változók helyett, most nem ezen változók abszolút értékére van felírva a diffegyenlet, mert az nemlineáris lenne, amit viszont nem tudunk kezelni (márha sztochasztikát is teszünk a rendszerbe), ezért valahogy lineáris alakra kell hozni. 1.fokú taylor közelítés pl. kiváló. A fókuszpont pedig az adott változó hosszú távú egyensúlyi szintje. nos és akkor a diffegyenletekben az adott változó ettől (tehát egyensúlyi értékétől) való eltérése szerepel mint x(t) vagy x(t+1) ,x(t+2). És miután így van felírva, gondolom hogy meg lehet úgy oldani, ahogy szerepel is megoldásban.

És ez zavar, h ugye akkor ehhez kellene az x(0) és x(1), úgy oké, királyság, megoldja a MAPLE, pl. k-időig felírva, vagy még végtelenre is ugyanúgy nyilván. De pont a lényeg, hogy a másodfokú diffegyenletnek a megoldására nem ilyen alakot hoznak ki, hanem egy elsőfokút, odaírva h ez az egyetlen stabil megoldás. és persze a paraméterek legalább emeletestörtes, ilyen gyök olyan gyök alatt, felett.. szóval ezért mondtam, h ide is most leírhatnám, de kb. nem lehetne érteni belőle semmit, viszont feleslegesen nem akarom terhelni senki postafiókját, de
    ha érdekel valakit, akkor pdf-be beírom a cuccost:)
    összeségében nem hosszú, pár sor:D és pont ez a bajom, h a kiindulás és a végeredmény között mi van?:D

mP.
  • ZilogR
    sztem itt is érdemes lenne a problémát részletesebben felvetni, mert:

1.) látnánk ilyet is
    2.) látnánk, h hogyan lehet ezt Maple-ban kezelni
    3.) talán én is felfogom, miről van szó
    4.) amúgy is nyári uborkaszezon van matekilag, sz'al jól fog jönni :P ;)
  • xDJCx
    rsolve-ot próbáltad?
  • mapol
    jah bocsi, olyan forumozó kedvéért aki nem ismeri a TEX kódot, az alsóvonás jelentése, hogy az utána lévő karakter alsó indexben van:)

bocs a tex-esektől:D

mP.
  • mapol
    igen igen, ezek megvannak, át is néztem őket. de látom én nem voltam pontos. mert ezek ODE-t oldanak meg.
    De nekem differencia-egyenletekhez kellenének számítást megkönnyítendő.

És e-bookokat is találtam, de sehol nemláttam disztkrét időt, mindenhol csak folytonosat. Vagy akkor marad az átírás? v én voltam figyelmetlen..

ill az egyenleteimben a változók adott adat százalékos elétérését jelentik egy fókuszponttól (merthogy eleve egy nemlineáris rendszerrel van dolgom, és 1fokú közelítéssel odljuk meg, magára a sokszor sok sztochasztikus differenciaegyenlet-rendszerre ismerek és használok is két algoritmust, de a kérdés igazából ennél egyserűbb:)). :

Angol tanulmányokban láttam, (csak levezetést nem, ez a baj), hgoy pl. gy 2.fokú differenciaegyenletre ezekre nemcsak a matekkönyvekbből is jólismert általános alakot adják megolásnak. Tehát nem az Au_t^(1)+Bu_t^(2) alakot egy másodfokú differenciaegyenletre (ahol ugye u^(1) és u^(2) t idő vmilyen függvénye, és A és B tetszőleges konstansok, és akk nem is bezsélve most, ha inhomogénről van szó:)).

Nos tehát, százalékos elétést mutató-ként a stabil megoldást magukkal a szerepelt változókkal adják meg.

Ha esetleg nem érthető, vagy valakit érdekel a probléma, szeméylesen szívesen elküldök egy pdf-t, hogoy mire gondolok:) [email protected]

üdv, és köszi, és minden jót mindenkinek!
    mP
  • xDJCx

Angolul pl. a Maple súgójában, részletes, példák is vannak erre. Pl. dsolve, pdsolve parancsoknál.
    ?dsolve
    ?pdsolve

Vagy keres rá google-lal találhatsz néhány magyar leírást is hozzá.
  • mapol
    Sziasztok,
    diffegyenletek megoldásáról maple-ben vhol tud valaki vmi jó leírást?

köszi előre is
  • xDJCx
    Ez azért nagy dobás lesz a Maplesofttól, ha kijön a végleges verzió.
    Elektromos áramkörökre létezett már egy kis ingyenes csomag, a Syrup, amellyel egyszerűbb áramköröket lehetett szimbólikusan analizálni (DC, AC és tranziens). A csomag képes volt a rendszert leíró egyenletrendszereket generálni és jó esetben (ha kis méretű volt a hálózat) megoldani őket.
    Persze a Syrup erős korlátokkal rendelkezett, elsősorban ami a elemezhető hálózatok kompexitását illeti. Topvábbá nem lehetett berajzolni a hálózatot, hanem netlist formában (Spice) lehetett megadni, amit viszont fel tudott ebből rajzolni. Másrészt nem voltak gyári alkatrésztípusok. A MapleSim fő erőssége abban látszik, hogy azon kívül, hogy kényelmesen be lehet rajzolni könnyen a rendszert, képes szimbólikusan egyszerűsíteni a bonyolult egyenletrendszereket, ezáltal megoldhatóvá téve azokat.

• ZilogR
    ...tényleg jópofa..., akkor már diffegyenletet sem kell tudni felírni! :D
  • ancien regim
    Na, köszönöm javaslatodat, itt (classic worksheet) már valóban működik. :) (A nem classic-ban, még mindig nem, de egyelőre bőven megelégszem a classic-kal is)
  • xDJCx
    Pontosabban sárga ikonnal indul a Classic worksheet mód...
  • xDJCx
    Pedig ezzel a sorral nincs baj. Ha simán vágólapon bemásolod és enterezed sem működik? Hányas Maple? Milyen módban használod? Pl. próbáld meg Classic worksheeten is (piros ikonnal indul). Esetleg egy képernyőkopit is betehetnél róla.
  • ancien regim
    ja, igen onnan szedtem. de:
    beírom, enter, eredmény: 100 (a többi szám lemarad)
    ez miért van??? talán a beviteli mód nem helyes?
  • ZilogR
    ez benne van a for examples-ben is ;) - működik gond nélkül Maple7 alatt nekem...
  • ancien regim
    Sziasztok!

A következő for ciklust szeretném lefuttatni:

for i from 6 by 2 to 100 do print(i) end do;

ami, ugye 6-tól kettesével kiírja 100-ig a számokat. A parancs futtatásának végeredménye szimplán 100 lesz. Valamiért csak ezt az egy számot írja ki. Az lenne a kérdésem, hogy a többit hogyan, milyen beállítással tudnám elővarázsolni? pls valaki segítsen, köszi
  • xDJCx
    Ez a MapleSim izgalmas dolognak tűnik:

http://www.maplesoft.com/products/maplesim/index.aspx

http://www.maple8.com/view.aspx?SID=6379

www.kimhua.co.kr/download/maple/MapleSim_Pilot_Dem.pdf

• ZilogR
    van valakinek tapasztalata, ASUS EeePC-n fut-e valamelyik verzió? (nekem a 7-es is jó!)
    Azóta valaki felpakolta esetleg PocketPC-re???
  • xDJCx
    A 12-es is fent van már.
  • xDJCx
    Igen, elkapkodtam, de valóban nem kulcsfontosságú tényező :)
  • hajnee
    Igen, valóban..viszont kihagytad a q definiálását, de így is érthető:D Illetve így azt hiszem feleslegesség is válik a q helyi változó , de az nem kulcsfontosságú tényező :) köszi az utánajárást, és a másik megoldást.
  • xDJCx

Egy másik megoldás erre, egy fokkal egyszerűbb, mert van egy tau nevű függvény is a numtheory csomagban, amely a pozitiv osuztók számát adja közvetlenül.

koszto2:=proc(k::posint,Maxszam::posint)
    local n,q:
    for n from 1 to Maxszam do
    if k=numtheory[tau](n) then break:end if:
    end do:
    return ['szám'=n,'osztók_száma'=k];
    end proc;

koszto2(12,10^12);
    [szám = 60, osztók_száma = 12]

• hajnee
    Igen Vista , akkor megnézem torrenten a frissebbet. Előző verziót nem is engedte felrakni, 10est. Persze most már nem fontos, van újabb :)
  • xDJCx
    ...mert ott ismert ilyen probléma. Jobb nem Vistára.
    És érdemes a frissebb javítással feltenni. A mininovan 11.01. is van.
  • xDJCx
    Vistára lett telepítve?
  • hajnee
    Azt nem tudod esetleg megmondani nekem, hogy a Maple-m (11), miért nem akar menteni? A mentésre kattintva, akár menüben, akár az ikonra, nem történik semmi.