Maple
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Nem stimmel. A berajzolt szög 63 fok körül van, elõbb ki lett számolva, a keresett szög pedig 37 fok körül, szóval nem a fele.
de akkor az igaz, hogy.. vájá, mutatom
enenk a szögnek (kék) a fele a nekünk kellõ szög?
mert szerintem annyira nem, de a tanár azt mondta
[/spam]™
Szóval a középsõ egyenes lenne a 45 fokos, hát az nem az érintõ!
Sajna az nem stimmel 😞 . Az m2szog a y=gyök(x)-hez tartozik, a gyök(x) deriváltja
1/(2*gyök(x)), ez az x=1 helyen = 1/2 értékû. Az érintõ meredeksége (m) ezért 1/2. Az érintõ egyenlete pedig y= 1/2x + 1/2. Ennek megfelelõ szög nem lehet 45, mert az pl. éppen y=x+b, vagy y=x egyenletû egyenesnek lenne, tehát aminek a meredeksége 1. Szóval 45 fokos a sima y=x egyenes .
Jó, csak az egyik függvényt rajzoltam ki az elõbb az egyszerûség kedvéért, de azt számoltam ki kértél, az érintõk közti szöget.
Itt a teljes ábra, most gifben mentve, és az ábra kódja:
restart;
f1:=x^2:
f2:=sqrt(x):
a:=1: # x=a helyen nézzük
with(Student
with(plots):
a1:=Tangent(f1, a,output = line):# az erinto egyenlete f1-re
a2:=Tangent(f2, a,output = line):#az erinto egyenlete f2-re
ab1:=plot(f1,x=-2..4,y=-1..4,color=green):ab2:=plot(f2,x=-2..4,y=-1..4,color=yellow):# a függvények ábrái
ab3:=plot(a1,x=-2..4,y=-1..4,color=red):ab4:=plot(a2,x=-2..4,y=-1..4,color=red):# az érintõk ábrái
# külön lett elõállítva a négy ábra, és a végén együtt kirajzolni õket.
display(
A piros egyenes és a sárga görbe x=1-beni érintõjegyenesének a szöge.
ez rosszabb minõségû kép, mitn amit én csináltam 😛
[/spam]™
plot({x^2, (x-2)^2, (2*x)-1, (-2*x)+3}, x=-2..4, y=-1..4);
[/spam]™
restart;
f1:=x^2;
f2:=sqrt(x);
a:=1; # x=a helyen nézzük
# az érintõ meredeksége a derivált értéke az adott pontban:
m1:=eval(diff(f1,x),x=a);# deriválni és kiértékelni az adott helyen
# a másik függvényre is:
m2:=eval(diff(f2,x),x=a);
m1szog:=evalf(arctan(m1)*180/Pi);# fokban legyen a szöge
m2szog:=evalf(arctan(m2)*180/Pi);
deltaszog:=evalf((m1szog-m2szog));
# még ez is kipróbálható:
with(Student
Tangent(f1, a,output = line);# érintõ egyenlete (elsõ függvényé)
Tangent(f1, a,output = plot);# felrajzolni a függvényt és érintõjét
Tangent(f2, a,output = line);# másik függvényre is
Tangent(f2, a,output = plot);
Akkor van egy aktuális "probléma". Analízis.
Pl van egy x^2 és egy gyök(x) fv.. és ezeknek kell meghatározni pl az x=1-ben a két érintõ által bezárt szöget
gondolom ennek megoldására van egy kb 3 soros megoldás 😊
lejjebb én már csináltam és képet is tettem be az x^2 és a (x-2)^2 -rõl.
Mert ugye itt a megoldás az alfa = arct 2, ami valami ~64,... lesz. Mármint ez kétszer.
[/spam]™
restart;
with(geometry):
triangle(T,
circumcircle(Elc, T, 'centername' = O):
altitude(hA1,A,T):altitude(hA2,B,T):altitude(hA3,C,T):
draw(
detail(T);detail(Elc);detail(hA1);detail(hA2);detail(hA3);
> Így kezdõdnek a parancssorok, a szögletes zárójel a sor elején egy végrehajtási egységet jelent.
És így lesz belõle ez:
Csak, mert lehet, h mást is érdekel
[/spam]™
[/spam]™
Vagy hogy van ez? Mit jelent a ">"?
És mit a sor eleji "kapocs"?
[/spam]™
# háromszög 3 csúcspontjával megadva, körülírt köre, magasságvonalak.
restart;
with(geometry):
triangle(T,
circumcircle(Elc, T, 'centername' = O):
altitude(hA1,A,T):altitude(hA2,B,T):altitude(hA3,C,T):
draw(
hali! Ez csak azért nem mûködött, mert a két függvény képletben más független változót használtál. Így már jó:
f:=x^2;
g:=2*(x^3)-15*x^2+36*x+1;
plot({f,g},x=0..2);
#de így is jó:
plot(
#Az utóbbit kiegészítve pl. jelmagyarázattal és elõírt színekkel:
leg1:=convert(x^2,'string');#a képletbõl sztringet kell csinálni a felirathoz:
leg2:=convert(2*(x^3)-15*x^2+36*x+1,'string');
plot(
Bonyolultabb esetekben pedig a display parancs használható több függvény, vagy más rajzobjektum együttes megjelenítésére.
Törli a Maple belsõ memóriáját (változók, függvények, stb).
restart; - Command to reset all variables. Should be used at the top of every program.
http://www.owlnet.rice.edu/~markpond/Maple%20Cheat%20Sheet%20Rev.doc
the "restart" command, which clears Maple's internal memory of all prior assignments and definitions, forward.
http://www.math.uri.edu/Center/workht/calc1/intro1411.html
http://www.math.uga.edu/calclab/calclab2200/maple_commands.html
Use the restart; command to unassign all variables, reset built-in variables (such as Digits) to
their original values, and unload all packages. Of course, this should be used with care.
www.indiana.edu/~statmath/math/maple/gettingstarted/printable.pdf
http://www.google.com/search?hl=en&q=maple+restart+command&btnG=Google+Search
Hamis gyök: ajánltos mindig visszahelyettesíteni a megoldást az eredeti egyenletbe a Maple-ben is, itt például a visszahelyettesítlskor figyelmeztet a nullával való osztás miatt:
restart;
eq:=3*x+1/(x-5)=15+1/(x-5);
sol:=solve(eq,x);
subs( x=sol, eq );
Szerintem súlyosabb probléma a Maple-ben (is) a gyökvesztés lehetõsége. Ennek elkerülésére nincs biztos módszer. Az _EnvAllSolutions környezeti változót mindenestere ajánlatos true-ba állítani, ez sokszor megoldja az ilyen problémákat:
restart;
_EnvAllSolutions := false;
solve(sin(x)=0,x);
# csak egy megoldást ad meg a végtelen sok közül.
_EnvAllSolutions := true;
# így már az összeset megadja:
solve(sin(x)=0,x);
restart;
f:=2*x^3-15*x^2+36*x+1;
# elsõ, második derivált
fd1:=diff(f,x);
fd2:=diff(fd1,x);
# lok. max helyek: ahol f'=0, f''<0
solve({fd1=0,fd2<0},x);
# lok. min: ahol f'=0, f''>0
solve({fd1=0,fd2>0},x);
# lebegõpontos számként kiértékleni:
evalf(a);
# megadható a digitek száma is pl.:
evalf(a,15);
isprime(341);
törzstényezõkre bontás:
ifactor(341);
Szerintem, aki matektanuláshoz használja segítségként a Maple-t, annak nem érdemes feltétlenül elmélyedni a Maple-parancsokban, mert nagyszerûen használható tutorok állnak rendelkezésre a legtöbb szóba jöhetõ témához, legalábbis az újabb verziókban.
Pl. függvényanalízishez ( függvény lokális szélsõérték helyei, növekvõ, csökkenõ szakaszai, komvexitás...) elõhívható maplet:
Student
Ez a Tools menübõl is elérhetõ persze.
[/spam]™
De...
Ha megbuktat, akkor idénre nekem már tök mindegy a matek. 😞
Illetvemindezt úgy mondod, mintha olyan nagyon menne nekem az angol. 😊
Jövõhéten Elektronika és Programozás módszertan vizsgám lesz.
[/spam]™
-=ZR=-
*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!
-=ZR=-
*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!
[/spam]™
-=ZR=-
Sanyarú.
-=ZR=-
Ez meg az, hogy hol csökken a 2*x^3-15*x^2+36*x+1 függvény. Ott, ahol a 6*x^2-30*x+36, vagyis a deriváltja negatív. 2 és 3 között.
[/spam]™
> plot({x^3, 3*x^2}, x=-2..4, y=-1..4);
x^3
és deriváltja 3*x^2
[/spam]™
a "nem görög az egerem maple alatt" problémára van valakinek tippje? úgy értem, hogy alapból menjen, ne kelljen telepíteni mindenfélét...
-=ZR=-
Elõször rendezi? Mert ugye akkor már nem számít a 0-val való osztás..
[/spam]™
-=ZR=-
Akkor kezdjük el megoldani... És innentõl jöhet mindenféle olyan átalakítás, ahol ha nem történik az (x-5) tag eltüntetése a nevezõbõl, akkor nem kell semmivel sem törõdni, míg ha igen, akkor megvizslatja a program, hogy ki van-e zárva az x=5. Ha ki volt zárva és azt kapja megoldásnak, hogy x=5, akkor ezt el kell hogy vesse, mert nincs benne a megoldás a megmaradt alaphalmazban.
-=ZR=-
Hajnal Imre - Matematika I, Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, 1996, 188. oldal:
"10. példa
Oldjuk meg a 3*x+8/(x-5)=15+8/(x-5) egyenletet.
Ez törtes egyenlet, mert a tört nevezõjében ismeretlent tartalmazó kifejezés van. Az egyenlet alaphalmaza az R\{5} halmaznál bõvebb nem lehet.
Az egyenlet megoldásakor természetesnek tûnik, hogy mind két oldalából elvesszük a 8/(x-5) törtet. Ekkor a 3*x = 15 egyenlethez jutunk. Ennek az alaphalmaza - ha magában csak ezt az utóbbi egyenletet néznénk - lehetne R is. Azonban az átalakítás közben nem bõvíthetjük az egyenlet alaphalmazát, marad az R\{5} halmaz.
A 3x = 15 egyenletnek a megoldása x = 5 lenne, ez azonban nem eleme az egyenlet alaphalmazának, így ennek az egyenletnek nincs megoldása."
Szóval mivel a programoknak nem adtad meg, hogy az egyenlet alaphalmaza R\{5}, így a buta számítógép automatikusan kiszámolja neked (ismeri a végtelen fogalmát). Szóval summa-summárum: adj az x-nek határt.
Más: azt hogyan lehet megoldani, hogy a görgõs egér görgesse a MAPLE ablakot is? Mert nekem minden programnál megy az egér görgõ simán, kivéve a MAPLE-t!
-=ZR=-
értelemszerûen letölteni és a végérõl leszedni a ".jpg"-et, hogy megmaradjon az eredeti kiterjesztés!
-=ZR=-