9996
-
#8211 Pár kép az első Holdra szállás előkészületéről
joyreactor link
Utoljára szerkesztette: ximix, 2019.06.21. 21:04:55 -
#8210 Ennek így mi értelme volt?
Így ebben a formában semmi. Hogy miért húzódott el a Roc építése, hogy miért kaszálták el a saját hordozórakéta fejlesztését, hogy miért nem fektettek bele több pénzt korábban, azt nem tudni.
Az F9 kinyírta a koncepciót?
Nem hinném, hogy az F9 volt a fő konkurencia. Pont az volt a SL legvonzóbb tulajdonsága, hogy relatíve széles spektrumon tudtak volna szolgáltatni, indíthatod nyugatra vagy keletre, északra vagy délre a rakétát. A levegőből való indítás nem hinném, hogy zsákutca lenne, példának ott van a Virgin Galactic és a Virgin Orbit.
Itt inkább Paul Allen halála lehetett az ok, ami miatt a feltehetően rövid távon bevételt nem hozó cég el lett engedve a befektetői csoport által...
Ha igen, akkor Musk-nak miért kéne...?
Sem Musk, sem Bezos nem tudná igazán mire használni a Roc-ot. Őket hülyeség is volt felhozni a cikkírónak.
Egyedül Branson profiljába illene, de oda nagyon. A Roc egyenes út lehet a SpaceShip3-hoz és az orbitális pályára való álláshoz. Csak éppen 400 millió egy picit borsos ár két használt Boeing 747-esből faragot gépért.
Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2019.06.21. 13:51:41 -
#8209 Ennek így mi értelme volt? Az F9 kinyírta a koncepciót? Ha igen, akkor Musk-nak miért kéne...? -
#8208 Ennyi volt a Stratolaunch-nak, 400 millió dollárért kínálják a Roc-ot... -
#8207 Az ARCASpace válasza Scott Manleynek (a vízhajtásos móka)
:) -
Pares #8206 Bizonyíték a marsi életre (gombák és zuzmók)? -
#8205 2019-es ESA költségvetés
-
#8204 -
#8203 Yepp, úgy tűnik Freudi elszólás volt. :)
Mondjuk azt nem verik nagy dobra, hogy eddig is volt kereskedelmi célú kutatás és űrturizmus az ISS-en, csak az oroszok által. Érdekes lesz majd, hogy fogják ezt megoldani, mert a kereskedelmi cégeket nagyon irritálni fogja a túlbürokratizált működés... -
#8202 Cifu #8161 : "Azt már csak a margóra, hogy nagy kuss van az ISS kapcsán, a civil cégek nyomulnak, hogy ha másképpen nem megy, engedjék át nekik a terepet. Csakhogy ehhez a többi ISS tagnak is a beleegyezése kell..."
NASA: Az ISS megnyílik kereskedelmi/üzleti felhasználásra 2020tól maximum 30 napos emberi utazásokra is lehetőség lesz
Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2019.06.08. 05:39:04 -
Irasidus #8201 Igen, ezt hívják szénzacihajhász médiának, tele van túlzó állításokkal, és vetítéssel. Mi a kérdés valójában? Az, miszerint lehet hogy, a közelmúltban egy újabb bizonyítékot találtak a sötét anyag létezésére? Igen. Ezzel össze is lehet foglalni a mesét, amit a videó tárgyal. Ennyi. Ne nézz ilyeneket, mert kiégetik az agyad, olvass inkább Sky and telescope ha érdekel a csillagászat, ne youtubeot.
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2019.06.04. 18:36:32 -
Jó írás, mint mindig. Köszönjük szépen -
#8199 Erről hallottatok valamit?
-
#8198 Igen, bőségesen látszik a görbület - az ISS ~400 kilométer magasan kering, onnan nézve a látóhatár kétezer párszáz kilométer.
Itt van egy kép a belső kupolából készítve, ahol látszanak az egyenesek is:
Az EXIF adatok alapján 23mm-es fókusztávval (tehát nagylátószöggel, de nem extrém) lett készítve
és meg lehet nézni Google "utcaképen" is
Egy jótét lélek pedig renderelt hozzá egy Földgömb hálót, ahogy az 400 kilométerről látszana: link
Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2019.06.03. 08:04:11 -
SZUsszan #8197 Ebből a távolságból már ennyire látható a valós görbület, vagy ez is még a kamera lencséjének köszönhető? -
#8196 pont jókor néztem ide, most ért az éjszakai észak amerika fölé (éppen "megy le" a Nap :))
Utoljára szerkesztette: Kmarha, 2019.06.03. 07:05:18 -
#8195 NASA HDEV (High Definition Earth-Viewing System)
HD élőkép az ISS-ről, a fenti linken térképpel, hogy éppen merre jár a kamera. Szép éjszaka-nappal váltásokat lehet kifogni.
-
#8194 Picit off
-
#8193 úgy néz ki bezár a Stratolaunch -
#8192 Szovjet és orosz űrhajózás története, 2004-2005:
@Logout.hu
@Blogspot.com -
#8191 Megrendelhető a LEGO 10266 NASA Apollo 11 Lunar Lander - 31990 peták.
Az elődök:
részletes review németül, sok képpel
-
#8190 Amúgy ugyanez a probléma jön elő a Mars és a Jupiter közötti területtel...
ez nem ilyen:
a valóságban az átlagos távolság két aszteroida között kb. 3 millió kilométer -
#8189 Épp ez az még 1 pixeltől is kisebbek lennének amit nem lehet, vagy baromi nagy felbontású gif kéne -
#8188 Rengeteg ilyen van, de a méretarányokat egyszerűen nem lehet elkapni - ezen pl. nagyváros, vagy ország-méretűek a pöttyök, ami mögött pár méteres, vagy még kisebb dolgok lehetnek.
A Starlinkek kb. 2,5x2,5 méteresek (plusz az antenna felfele a lapos felületről), az ISS alapterülete pedig nagyjából egy focipálya.
Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2019.05.30. 05:54:44 -
#8187 Van egy ilyen gif, nem tudon miből ollózták.
gifSPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához! -
#8186 Egyrészt tényleg sok másrészt zavaró hogy nincs méretarányos verzió -
#8185 Többször láttam már, de mindig elcsodálkozom a mennyiségen.
http://stuffin.space/ -
#8184 Donald Trump és Abe Shinzo közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy a Gateway építésében és az egész Artemis programban a JAXA is aktív szerepet vállal a NASA mellett, koalíciós partnerként.
Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2019.05.29. 18:01:22 -
#8183 Ma 100 éve volt az a napfogyatkozás, amely során két expedíicó is mérésekkel igazolta Einstein általános relativitáselméletének egyik jóslatát, miszerint a fény útját (a teret) a nagy tömegek gravitációs tere érzékelhető módon meggörbíti, így bizonyos csillagoknak máshol kell az égen látszaniuk.
-
Irasidus #8182 Ez olyan nesze semmi, fogd meg jól válasz. Arrogáns, és nem kicsit pökhendi. Csillagásznak ne menjen, mert úgy látszik, a diplomája addig nem terjed ki... -
#8181 Elon Musk reagált a csillagászközösségnek a Starlinkkel kapcsolatos felvetésekre.
"Each Starlink-chassis (12000) with a small telescope doing interferometry to work like a giant earth sized telescope could revolutionize astronomy. Starlink can be used for so much more than communication."
Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2019.05.28. 06:02:27 -
#8180 Vagy darabokra esne - van rá bőven esély, hogy nem csak a felszín ilyen, hanem a szerkezetének nagy része ilyen, gravitációsan összeállt kavicstömeg - ebből adódik az érdekes forma is. -
#8179 A Föld légkörében csinálna egy áthúzást, rögtön simább volna :) -
#8178 Egészen elképesztő, hogy egy ennyire kis gravitációjú objektumon ennyi kis dolog meg tud maradni.
A piskóta alakú nagyobb cucc ehhez képest meg szikladarab volt, nagy egyenetlenségekkel, de törmelék nem rémlik róla. -
#8177 Az OSIRIS-REx múlt év végén megérkezett a Bennu körüli pályára. A cél az, hogy mintát vegyen a felszínről - viszont van egy kis gond: a Bennu felszíne teljesen más, mint amire számítottak. Olyan, mintha egy teherautónyi bányakavicsot hordtak volna össze:
Úgy néz ki, hogy az egész felszín ilyen, úgyhogy meg kellene találni azt a pontot, ahol esélyes egyáltalán a mintavétel... és ehhez a tudománykedvelő közösség segítségét kérik.
A Bennu Mappers részére kiadták az összes felszínről készített képet, és július 10-ig arra kérnek mindenkit, hogy azonosítsa be a kavicsokat a képeken. Mert ilyesmiben még mindig az emberi szem a leginkább megbízható szerszám. (külön mókás, hogy a tutorialhoz használt kép (egy másik aszteroidáról) mennyire sima és egyszerű...)
Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2019.05.26. 17:18:56 -
Irasidus #8176 Én arra vagyok kíváncsi, hogy hány darab működött a hatvanból? Mekkora ezeknek az átlagos élettartama? Mekkora teljesítménye lehet ilyen kis műholdnak? Mekkora az áthatoló képessége? Mennyire éri meg alacsony földköröli pályára állítani - a későbbiekben ezeket? Milyen minőségtesztet tudnak csinálni rajtuk, ekkora mennyiségben? Csupa érdekes kérdés...
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2019.05.26. 15:16:21 -
#8175 Azért írtam a más helyeket, de gondoltam érdemes megemlíteni a városokban lévőt is mert hallottam a Polarissal kapcsolatban is hogy 30 éve sokkal jobbak voltak a feltételek mint manapság. Chilebe és hasonló isten háta mögötti helyeken lévő teleszkópokhoz meg amatőr nem jut el, igaz nem is cél. Nem azt mondtam hogy nem érhetőek el eredmények, de biztos nem fog segíteni pár száz elvonuló szatellit még ha ki is lehet őket szűrni stb ideálisabb lenne nélkülük.
Másrészt meg nagyon kíváncsi vagyok a starlink projektre, mert valahol így képzelte el mindenki az internet jövőjét csak vagy lassú volt és elérhető, vagy gyors viszont drága volt eddig. Kíváncsi leszek kik lesznek az első felhasználók gondolom hajózási, repülő meg olyan társaságok ahol nincs kiépített infrastruktúra. Az első tesztek is érdekesek lesznek pár héten belül biztos megosztanak valamit ha olyan mint ahogy elképzelték. -
Irasidus #8174 A földi optikai megfigyelésnek amúgy is beáldozott már lassan
Zöldségeket beszélsz! Az optikai távcsövek nem a városokban vannak, a földön több hely is van, ahol a sing igen alacsony, közel van a nullához. Ez úgy értsd, hogy a légköri átlátszóság a világűrhöz közelít. A fényszennyezés meg a városokban gond, de a távcsöveket nem városokba építik, kezdve az éppen épülő igen nagy távcsövekkel, amiknek a költsége, és felbontása a Hubble többszöröse. És nem egyről beszélünk. Másrészt egy optikai távcső nem csak egy tükörből áll, hanem olyan kiegészítő berendezésekből, amit egy űrtávcső nem vihet magával, másrészt olyan speciális távcsöveket is építenek, aminek az űrbe juttatási költsége nem érné meg. És végül: minden évben ontja az eredményeket, a közepes, vagy ma már inkább kis távcsövekkel rendelkező Piszkés tetői obszervatórium IS, ami igencsak ellent mond az állításodnak. Ja, és persze nem a méret a lényeg, van olyan kutatás amihez kifejezetten kis felbontású távcső szükséges. És persze igen sok távcső szükséges, nem egy-kettő űrtávcső, amit nem tudom hogyan finanszíroznál meg...
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2019.05.26. 13:48:48 -
#8173 Érdekes adatok, nem is gondoltam először erre hogy ez majd mennyire bezavarhat a csillagászoknak és az a reddites cikk is említi hogy már így is van 5000 műhold ezzel a projektel még 12 ezer mellé. Mindig is azt gondoltam ezek olyan apróak lesznek hogy fel sem tűnik majd most viszont látom saját hajtómű stb szóval fejlettebb dolog mint amire eredetileg gondoltam. A földi optikai megfigyelésnek amúgy is beáldozott már lassan, fényszennyezés miatt városokban felejtős, de ezek a szatelitek meg űrszemét más helyeken is elrontják, maradnak a rádió meg egyéb elven működő teleszkópok és ebből is látszik az űrteleszkópok mennyire fontosak és többet kéne belőlük kiküldeni, nem csak halasztgatni mint jelenleg folyik.
Egyébként nem lehetne valahogy szabályozni hogy matt felületek legyenek ezeken a műholdakon? Gondolom a csillanás nem probléma a nézőpontjukból, de valahogy úgy érzem fontos lenne valamit tenni ellene magam sem értem miért, de valamiért jó lenne megőrizni a természetes látképet. Erre a kínaiak meg mesterséges holdat akartak meg csillagokat felküldeni :D Nagyon nem szimpik ezek a projektek pláne az "ufo" észlelések innentől tuti megszaporodnak :D
Persze tudom matt fekete festéket nem használhatnak mert a melegedés miatt a fényelnyelő dolgok nem játszanak, kivéve a napelem ami meg maga is csillogós általában. Valami felületi érdességgel nem lehetne elérni hogy ne verje vissza a napfényt? Vagy ez tényleg csak engem meg azt a pár csillagászt érdekel? Érdekes lenne elképzelni egy olyan jövőt ahol egész éjjel világító cuccokat lehetne látni az égbolton, mert most ha egy meteor vagy valami látható nyáron mindig olyan különleges érzés, de ha egész este ez menne már észre se vennénk ha valami történne az égen mert olyan megszokott lenne hogy mindig elhúz valami. -
képek