9996
-
#8131 Hmm, megint csak scifi, de egyszerűen ez az akkumulátoros megoldás annyira életképtelennek tűnik (ezt mutatja a többi projektjük befuccsolása is) és taszít hogy már minden marhaság előbb eszembe jut :D Fúziós reaktorral viszont tuti lenne, azok is üzemelnek már 60 másodpercig sőt tovább és 2tonnás súlyhatáron belül tarthatóak lennének. Igaz azt folyékony fémmel szokás hűteni nem vízzel :D de a folyékony fém meg átadhatná a víznek a hőt. Sugárzás ugyan van, de elhanyagolható meg ha jól emlékszem csak a folyamat során utána nem marad sugárzó anyag. Baromi veszélyes lenne, de talán majd 100 év múlva kipróbálják. Szegény James Watt mekkorát csettintene a nyelvével hogy gőzgéppel megyünk az űrbe :D -
#8130 Ha jól értem a whitepapert, a 2020-as első, legkisebb modellnél kb. 2 tonnányi high discharge* LiPo akkumulátorral 60 másodpercen át terveznek másodpercenként 42MW fűtési teljesítményt leadni (és ez alatt elgőzölnek pár tonna előforralt vizet) - ennyi szükséges az újrafelhasználható Las50R első fokozathoz, ami a 3km után a második fokozattal kb. 200 kilót visz majd LEO-ra.
Lássunk működő próbákat, üres elemelkedést és ilyesmiket - hajrá nekik.
*: 90C besorolású - a C besorolás annyit jelent, hogy mekkora maximum áramot tud a teljesítményhez képest leadni - egy 100Ah-s akkumulátor ha 1C-s, akkor 100A kimenő áramot tud biztosítani (és 1 óra alatt merül le, ez az "egység"), ha 5C-s, akkor 500A-t (cserébe 1/5 óra alatt lemerül), ha 0.5C-s, akkor 50A-t (logikusan 2 óra alatt) - a 90C annyit jelent, hogy kevesebb, mint 1 perc alatt (1/90 óra) képes teljesen lemerülni - a kereskedelmi forgalom high discharge akkumulátorai 40+C-sek. Ez egy teljesen más felhasználási irány, mint pl. az autóknál, ahol hosszú távon, alacsony áramfelvételt kell bírniuk a celláknak (<1C) -
#8129 Lehet velem van a baj de valahogy az akksikat még mindig nem tudom elhinni. Hogy ez így hogy, meg eleve minden gramm számít, akksi meg nem a könnyű mivoltáról híres. Ha meg már környezetszennyezés vajon mi juttat több veszélyes szennyező anyagot egy sima rakéta aminél cél a tökéletes égés, vagy ez ha véletlenül megmakkan és atomjaira robban az akksi. Ha valahogy rögtön napelem táplálná, amire semmi esély mert milliomod teljesítményt ha tudná fedezni a napelem, vagy szűrőkkel, kialakítással közvetlen a nap melegítené a csöveket, amire szintén 0 esély van mint a közvetlen napelem táplálásra még látnék benne fantáziát, de így akkuval inkább nyűg meg kényszermegoldás. Esetleg valami sugárhajtómű, tudná termelni az elektromosságot ehhez? Mert még az is édes kevés, nukleáris energiát meg eleve nem fognak rakétára tenni, szóval valami csoda kéne mint új akksi technológia. -
#8128 Scott Manley is megmondja a magáét :)
-
#8127 Plusz azért azokat a kapacitorokat is le kell gyártani (és karbantartani és miután elhasználódtak megszabadulni tőlük) amik ilyen teljesítményt ilyen rövid idő alatt ki tudnak bocsátani, hogy a vizet ennyire túlforralják egy villanás alatt.
És akkor a többszöri felhasználásnál ezek újratöltéséről (napenergiával?) nem is esett szó.
Mindemellett nekem tetszik az ötlet, és az sose baj, ha van sokféle megoldás. -
#8126 A rakétaindításoknál nem a hajtóanyag a drága. Az az indítás költségének egyszázad része, hozzávetőleg. Ciki.
Az ARCA finoman figyelmen kívül hagyja, hogy a HidroLox hajtóműnél ugyanúgy vízgőz az égéstermék, mint náluk. Persze úgy már nem hangzik olyan jól, mint sorolni, hogy toxikus, szennyező, mérgező, mélyhűtött... Mélyhűtött? Igen, szerintük a mélyhűtés is káros. Jajj.
Szóval sok sebből vérzik ez az egész... -
#8125 -
Ninju #8124 A ma reggeli fellövés közvetítésében T+8 percnél volt egy tök jó vágás amikor infra tartományban mutatták a visszatérő első fokozatot.
Nekem újdonság volt. Hátha mást is érdekel. :) -
Xsillione #8123 Leginkább zöldreklám célt látok ebben, nem jobb egyébként mint egy rakat más szilárd vagy folyékony hajtóanyagú segédratéka alkalmazása, ám el lehet adni, hogy nem káros és persze az áramszámlát majd napocska meg szélkerék állja.
Ám ha a költséget valóban tudja (elvben csak víz és áram kell a drága üzemanyag helyett), akkor segíthet valamelyest. -
#8122 Pár nap késéssel, de: LAS, az Elektromos rakéta:
gőzhajtású segédhajtóműnek tűnik :)
Whitepaper elérhető itt - számokkal, táblázatokkal
Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2019.05.03. 10:16:48 -
#8121 A SpaceX tartott egy sajtótájékoztatót, és egyértelműen kijelentette, hogy megsemmisült a Dragon az anomáliában, és ez szinte biztosan el fogja tolni a mostani ütemtervet.
A teljes nyilatkozat:
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!“Please keep in mind that this is still very early in the investigation. The investigation is by both SpaceX and NASA. Both teams are carefully reviewing the telemetry data and all the data that was collected during that test: High speed imagery, telemetry, and it will include eventually analysis of the recovered hardware from the test.
Priority at this moment is to allow the teams conduct their analysis before we come to any conclusions. That said, here’s what we can confirm at this point in time.
At the test stand we powered up Dragon and it powered up as expected. We completed tests with the Draco thrusters – the Draco thrusters are the smaller thrusters that are also on Dragon 1, the Cargo Dragon. We fired them in two sets, each for five seconds, and that went very well. And just prior before we wanted to fire the SuperDraco there was an anomaly, and the vehicle was destroyed.
There were no injuries. SpaceX had taken all safety measures prior to this test, as we always do. And because this was a ground test we have a higher amount of data, or a huge amount of data, from the vehicle and the ground sensors.
While it is too early to confirm any cause, whether probable or crude, the initial data indicates that the anomaly occurred during the activation of the SuperDraco system. That said, we’re looking at all possible issues and the investigation is ongoing.
We have no reason to believe there is an issue with the SuperDracos themselves. Those have been through about 600 tests at our test facility in Texas and you also know about the pad abort, we did some hover tests, so there was a lot of testing on the SuperDraco and we continue to have high confidence in that particular thruster.
As you mentioned already, Crew Dragon is built upon the heritage of Cargo Dragon but these are different spacecraft. Dragon does not use SuperDraco and its propellant systems. We have looked at all of the common links between the two spacecraft. We viewed that and we approved them for flight by both teams, NASA and SpaceX, in common.
Also want to point out that for CRS-17, that spacecraft has flown as CRS-12 already, which means it has been test very well – like, flight, basically.
Again, I’d like to reiterate the anomaly occurred during a test, not during a flight. That is why we test. If this has to happen, I’d rather it happens on the ground in the development program and I believe what we will learn from this test will make us basically a better company and Dragon 2 at the end a better vehicle, a safer vehicle. And so we will take the lessons learned from this and I’m convinced this will help us to ensure that Crew Dragon is one of the safest human spaceflight vehicles ever built. ”
Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2019.05.03. 09:56:51 -
Sequoyah #8120 Itt nem az alkatresz hibaja a problema, mert az cserelheto. Inkabb az aggaszto, hogy az egesz minosegbiztositasi rendszer maga kerdojelezodik meg. Es ha az nem mukodott jol, akkor meg sok mas rossz minosegu alkatresz is lehet ott, es MINDENT ujra kell vizsgalni. -
#8119 Köszi a linkeket, a második érdekes volt, én még a robbanó csavaroknál tartottam, itt viszont tök jó példák vannak az összekötőelemek sima elválasztására. -
#8118 NASA holdraszállás körvonalak
Aluminium:
ez alapján: A kúpokkal volt a gond, amihez ezt az anyagot használták. "In both cases, the failure occurred in the payload fairing, a clamshell nosecone that protects the payload from the temperatures and pressures of launch, then separates and falls away once the payload is in orbit. In both launches, the fairing failed to separate." (...) "NASA's investigation has confirmed that this frangible joint was the problem. The manufacturer of the Taurus-XL rocket, Orbital Sciences Corporation, had been supplied extruded aluminium for this crucial part by SPI - which, as we now know, had forged the certification." -
#8117 Ami számomra nem világos, hogy most a műholdaknál, vagy a rakétánál volt felhasználva a hibás alkatrész? Mert az eredeti meghibásodás okát az áramvonalazó kúp le nem válásában találták. -
#8116 úgy néz ki sok éven át anyaghibás aluminiumot (hamisított megfelelési papírokkal) kapott a NASA az egyik beszállítótól -
#8115 Egyszerre megható és botrányos a Holdon hagyott szobor története
origo link -
egy Hosszú Menetelés 4B indítása, és a fokozatok visszapottyanása - Kínában úgy néz ki továbbra se nagyon foglalkoznak azzal, hogy mi hova esik, esett már házra is belőle.
Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2019.04.30. 18:03:03 -
#8113 -SSTO, tehát egy fokozattal az orbitális pályára. Ez azért szép, mert eddig senki sem csinált ilyet.
-Hidrogén-Peroxid és Kerozin hajtóanyagpáros, mindkettő sűrű (kevés helyet foglal adott tömeg esetén) és nem krigén (nem kell mélyhűteni)
-Kompozit műanyag tartályok, ez nem mélyhűtőtt hajtóanyag terén nem akkora kunszt, kb. minden kisebb orbitális rakétával foglalkozó cég ebbe az irányba indult el (a SpaceX meg az acél irányába... :P )
Hogy mi lehet az "elektromos rakéták kora", azt nem tudom. Talán elektromos pumpákra gondolnak, de ugye a RocketLab Electron rakétája is azt használ... -
#8112 Hát nem tudom, valami nem stimmel velük. Vannak szép grafikáik, épített modelleik, nagy ígéreteik, de nincs tőlük származó hajtóműteszt sem a hagyományos sem a nagyon hangoztatott aerospike hajtóművel (ez utóbbiról csak régebbi Nasa-s statikus tesztes video ratyi felbontásban, amit bevágtak a promó anyagukba). Van ugyan egy videójuk, ahol egy hagyományos rakéta hajtóműnek tűnő valamin keresztül engednek valamilyen kriogén anyagot, de nekem valahogy ettől nincs olyan rakéta hajtómű érzésem. Kevés az alkatrész.
Na majd 4 nap múlva meglátjuk -
#8111 ARCA Space április 29-én bejelent valamit - "a tiszta, elektromos rakéták korszaka elkezdődött"
A weboldaluk alapján mittudomén, Cifu érti ezeket a varázsszavakat :) -
#8110 Itt egy látványos gif a Föld elképzelt belső szerkezetéről
gifSPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához! -
Sequoyah #8109 Na most nem úgy van, hogy a Marsnak nincs aktív magja?
Ez azert meg messze nem tudomanyos teny, es nem bizonyitott. A magneses ter hianya az eleg eros jelzes arra hogy legalabbis nem annyira aktiv mint a fold magja, de ez nem jelenti automatikusan azt hogy a masik veglet igaz, es teljesen halott lenne. -
#8108 Köszi! -
#8107 Nagyon jó kérdéseket teszel fel. Ők is megteszik, pont ez volt a célja az InSightnak.
a Hold szeizmológiájáról picit többet tudunk, ott is mérnek-mértek rengéseket, az alapján is sejthető volt, hogy a Marson is lesz erre lehetőség.
Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2019.04.24. 13:55:55 -
#8106 Valaki segítsen ezt elmagyarázni nekem. Itt van ez a videó ugye ami az első hangfelvétel az első mars rengésről amit az emberiség hall. Na most nem úgy van, hogy a Marsnak nincs aktív magja? Vagy a szeizmikus aktivitáshoz nem szükséges aktív mag? Valaki világosítson fel ha kérhetem!
-
#8105 Félre értés ne essék nem akarom védeni, csak tudom hogy nagy Tesla hater, de most ez a SpaceX hozzászólása meglepett.. nem tudtam hogy azt is ennyire utálja : D Ezért raktam be, hogy itt mit gondoltok erről, mert szerintem bs h majd újra kezdik. -
mrzool #8104 Hiába satíroztad ki, már a stílusból sejthető volt, és utánaolvasva tényleg ő volt az. Jól ismert, hírhedt spacex hater, tipikusan akinek a szar sem elég büdös. Szerintem maradjunk a tényeknél, és majd a vizsgálat lezártával többet fogunk tudni. -
#8103 Egy már törölt twitter bejegyzésből:
hogy valódi-e, az jó kérdés, mind a SpaceX mind Musk hallgat arról, hogy mi is történt a lenti bejegyzésen túl
hosszú reddit thread az anomáliáról
Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2019.04.23. 19:03:14 -
#8102 Miért kell kisatírozni a nicket? :D
Röviden: hülyeség. Ha már ír ilyet, írjon forrást is.
Én most átnéztem az r/SpaceX és a NASASpaceFlight fórumait. Sehol nem írtak ilyet, pedig ezek úgy kb. az első számú források lennének bármi ilyen jellegű megalapozott híresztelésnél. -
#8101 Egy másik fórumon írta valaki, hogy az egész crew dragont majd most kukázzák és újra fogják kezdeni a fejlesztést..
Erre van esély?
Szerintem amúgy eléggé bs, de kíváncsi vagyok ti mit gondoltok. -
#8100 -
Sequoyah #8099 Az a baj, hogy igazabol raernek... -
#8098 De lényeg hogy space force az van :D -
#8097 Nem nagyon akar összejönni ez az amerika visszatér az űrbe dolog...
Ha 2020-ban valósul csak meg az emberes repülés, akkor már 4 év késésben vannak az induláskori tervhez képest, és 7 éve nem rendelkeznek saját, ember szállítására alkalmas űrhajóval... :( -
#8096 Megsérülhetett a Crew Dragon egy teszt során
Hivatalosan ennyit tudni:
SpaceX Statement:
"Earlier today, SpaceX conducted a series of engine tests on a Crew Dragon test vehicle on our test stand at Landing Zone 1 in Cape Canaveral, Florida. The initial tests completed successfully but the final test resulted in an anomaly on the test stand. Ensuring that our systems meet rigorous safety standards and detecting anomalies like this prior to flight are the main reasons why we test. Our teams are investigating and working closely with our NASA partners."
- This was the previously flown DM-1 capsule
- It was being refurbished for use for the in-flight abort
- The superdraco engines (abort engines) were being static-fired at the landing zone on a test stand for the purpose
- This will lead to some sort of delay, how long is anyone's guess but it's not unreasonable to say manned flight is likely pushed into next year given this. We will know more in the coming days.
Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2019.04.21. 07:55:22 -
#8095 Ettől most csak Musk twittere érdekesebb :D -
#8094 A Szovjet és Orosz űrhajózás története, következő rész (2002):
@Logout.hu
@Blogspot
-
Pares #8093 -
Xsillione #8092 Pedig pontosan ez a helyzet, a kötési energia eltér a magalkotók (proton/neutron) között a szinte minden elem és azok változati közt. A deutérium esetében ez valamivel 1 MeV feletti, trícium esetében már majdnem 3, míg a héliumnál 7 környékén van (és ez magalkotónként, tehát 2 D -> 1 He idealizált folyamatnál 4 MeV bemenő kötési energia, 28 MeV kimenő kötési energia, azaz 24 MeV energia felszabadul.) Az itt is emlegetett vas esetébben ez közel 9 MeV, míg az Urán és társai esetében (a vason túl) ismét csökken és már 7,5 környékén járunk. Amiért hasznos a folyamat hasadásnál, mert bár csak 0,9 MeV átlagos nyereségről beszélhetünk (szemben a fúzió 2-6 MeV értékével), ám ezt alkotónként kell ismét és továbbra is számolni, és az Urán és társai ezt 230+ alkotóval kezdik meg, azaz a csekély alkotónkénti nyereség is 200+ MeV eseményenkénti energiát jelent