9996
-
#1351 Én ezt szoktam nézni. Kinyomom TV-re, oszt had menjen. Pihizni szuper.
-
#1350 Minden kép hosszú expozíciós idővel készült, ezért láthatóak a csillagok és erősebben a városi fények, valamint az a zöld/vörös keskeny sáv is, ami a felszín felett kb 80 km magasan húzódó réteg fénylése (ezt a réteget a Nap UV sugárzása gerjeszti, szabad szemmel nem látható) -
#1349 Éjszaka a felhők sem láthatók ennyire. Biztosan jó nagy érzékenységgel és megfelelően hosszú exponálással dolgoztak a képkockák készítésénél. -
#1348 Valamit biztosan mert városi fényszennyezés ennyire azért nem hinném, hogy látható. (szabad szemmel) -
#1347 Szvsz fényerőt, gammát lehet hogy változtattak rajta, de ez el is várható... -
#1346 Igen gondoltam, csak elültetted a fejemben a kisördögöt (mostanában csinál pár hülyeséget a gépem) és már ott is rémeket kezdek látni ahol nincsenek. :)
Nem akarok butaságot kérdezni, de sajnos fogok: itt a videót alkotó képek (frame-ek) azért nem teljesen manipulálatlanok nem? Vagyis a városok fényei pl. rendesen ki vannak emelve stb.. ? -
#1345 Húúúúú... túl szép ez a látvány ahhoz, hogy száraz szemmel nézzem végig. Állam valahol a padlón... -
#1344 Nagyon jó videó. Én külön felhívnám a légkörre a figyelmet, ahogy a zeniten megtörik rajta a fény. Gyönyörű... -
#1343 Már nem emlékszem a pontos számra, de a roncsnak mindössze a 30% körüli részét találták csak meg. :) -
#1342 Fotók vannak összefűzve - a video oldalán írja a készítő, hogy csinált belőle interpolált több frame-es videót is, valamint ezt is felgyorsította.
...csak ezek nincsenek hasonló felbontásban. -
#1341 Kicsit darabos a mozgás de gondolom nem a gép baja.. :)
30 colon lenne ez az igazi.. -
#1340 Teljes képernyőn, 1080-on az igazi (akinek bírja a gépe...)
-
#1339 azt egész jól összeszedték:
-
#1338 Érdekes paradoxon: a legkomolyabb űrszemét-veszély egy balesetből származik/származott, amely egy teljesen kontrollált visszatérésből származott. A Columbiáról beszélek. Ott hatalmas, részben lakott területen szórodott szét a gép maradványa. -
#1337 Ahogy hallatszott az interjú alatt, igazából ők sem :)
(és az esetek nagyobb részében nem is tudják, hogy hova érkezik - ha a tengerbe vagy olyan lakatlan vidékre esik, ahol nem találják meg pár napon belül, akkor csak egy, a mostanihoz hasonló 1-2 órás ablakot tudnak megjelölni) -
#1336 Egen, ezért sem értem, miért volt most hirtelen ekkora felhatás az UARS miatt. -
#1335 Mondta tegnap a fickó a rádióinterjúban: naponta van egy visszatérés, hetente kb. egy, ami valahol felszínt ér, és évente 2-3 akkora, mint most az UARS. -
#1334 Az a szomorú, hogy az UARS-nál sokkal komolyabb problémát fognak okozni a MEO (közepes magasságban a Föld körül keringő) és a GEO (Geostacionárius, vagyis a Földről nézve egyhelyben "álló") pályán keringő műholdak. Ezek száma folyamatosan szaporodik, de mivel közvetlen veszélyt nem jelentenek, ezért a média kevesebb figyelmet is szentel nekik. Pedig mivel ezeken a pályákon keringenek a legfontosabb kommunikációs és navigációs műholdak, előbb-utóbb ebből is lesz ramazuri... :S -
#1333 A rádióinterjú alapján a 1328-ban látható kép a "középidő" szerinti belépés, ez előtt és után kb. 50 perc a mostani ablak, amikor beérhetett - a nyugati partról sokan figyelték az eget, és nincs pozitív észlelés, tehát előfordulhat, hogy hamarabb megtörtént, és az egész a Csendes-óceánba hullott, ha később, akkor akár Kanada után is lehetett, hiszen onnan sincs megbízható észlelés - bár későbbről sincs, sem a keleti partról, sem Afrikából.
Amúgy nagyjából napi szinten (!) vannak a légkörbe visszaérő apróságok, és heti sűrűséggel olyan műholdak vagy hulladékok, amelyek akár leérkezhetnek a felszínre, természetesen mindegyiket követik, figyelik, és finomítják a számításokat, ami alapján megpróbálják az újabb beérkezéseket megjósolni. De még így is sokszor előfordul, hogy soha nem tudják meghatározni, hogy pontosan mikor és hol érkezett le - főleg így, hogy az éjszaka folyamán érkezett, sokkal kisebb az esély arra, hogy befut esetleg valamilyen észlelés. -
Garga Pitic #1332 A heavens-above nem nyomonkövetést, hanem alap pályaadatokból helyzetszámítást végez, ami stabil pálya esetén teljesen jó pontosságú.
Egyébként tegnap legalább kétszer frissítették a pályaadatokat, valamikor délelőtt és este 10-11 tájban, vagyis igyekeztek a döglődő eszközről is használható adatokat adni a rendszer keretein belül.
"Gondoltam, ha majd fölénk ér, kinézek és látom"
Úgy emlékszem, tegnap este fél tíz tájban csak a rálátás lehetősége volt meg (nem takarta el a Föld görbülete), a tényleges láthatóságé nem, mert se nem sütött rá a nap, se nem izzott fényesen. -
#1331 Ezért dicsértem amúgy meg a NORAD-os linkedet, mert az (egyik) legpontosabb volt, és reggel 6 óra tájt "Signal Lost" (vagy valami hasonló) felirat kíséretében átkapcsolt egy elméleti pályára - ezt az elméleti pályát követték/követik a többi oldalon is, ami nem alkalmazkodott a megismert lassulási, bukdácsolási változásokhoz. Bár mostanra több helyen már azért rájöttek, hogy ideje lenne törölni az adatbázisból az UARS-t, ezekszerint nem mindenhol :)
Fölénk amúgy egyáltalán nem ért volna, a legközelebbi fordulatai tegnap este voltak a fél 10 körüli nyugati, és az éjfél körüli keleti áthaladás (1299-en látszik, hogy nagyjából fix pályája volt). -
1sajat #1330 Mert úgy tűnt a linkelt lapokon, hogy az. De megtávesztő volt. Egyébként van ahol még mindig "nyomonkövetik" és szépen megy most is például itt is: http://www.heavens-above.com/ . Na, ezt azért nem vártam volna. Gondoltam, ha majd fölénk ér, kinézek és látom, hogy a nyakamba-hullik, vagy nem. De egészen máshol mutatták, egészen más magasságban, sebességgel, stb ment. -
#1329 Nem hülyéztelek le, annyit mondtam, hogy hülyeséget beszéltél (ahogy tegnap is néhányszor, például Ausztráliával kapcsolatban) - nagyon nem ugyanaz a kettő. -
#1328 20 órától sajtótájékoztatót tart a NASA
-
#1327 És miért kellene valós időnek lenni? Azért, mert te azt akarod? -
1sajat #1326 Mit is kérsz rajtuk számon
Semmit. Csupán csalódottságomnak adtam hangot. Te viszont hülyézni, sértegetni kezdtél. Én erre nem adtam okot neked. -
#1325 Senki nem állította, hogy valósidejű volt - se nekik, se neked, és aki egy kicsit is utánaolvasott, az tudhatta, hogy amint bekerül a légkör környékére, akkor csak utólag lesz róla információ, ahogy eddig az összes légkörbe visszatérő járműről, legyen az lezuhanó műhold, vagy űrsikló - van egy időszak, amikor legjobb esetben is csak szabad szemmel nézheted, hogy mi történik, mert nincs kommunikáció az eszközzel.
A légkörbe érés (és valószínűleg a zuhanás) pedig az éjszaka közepén történt, meglehetősen lakatlan terület fölött, tehát nem nézte hatszáz kamera, mert kb. 2 órával előre tudtak egy intervallumot közölni, ahogy ezt előre lehetett tudni.
Mit is kérsz rajtuk számon akkor 1320ban? Hogy SZÁMODRA nem ér sokat az óriási mennyiségű adat, ami befutott hozzájuk feldolgozásra? Nem is azért dolgoznak, hogy a te kedvedre tegyenek :) -
1sajat #1324 Figyel okoska, én az általad és mások által más fórumokba berakott linkeken követtem a fejleményeket. Nem volt valós-idő. Ezt te is megállapítottad a #1310. Mi a problémád azzal, ha én ugyanezt állítom. Olvasási, értelmezési nehézséget okoznak a soraim? Akkor talán kérdezz, ne kezdj rögtön hülyézni. -
#1323 Minek? Ha nem akarod felfogni a NASA közleményeit az elmúlt pár napból, akkor hiába írom le újra néhányszor. -
1sajat #1322 Nem, de te majd lehülyézel részleteiben is. Hajrá! -
#1321 Azzal ugye tisztában vagy, hogy hülyeséget beszélsz? -
1sajat #1320 Használták, csak nem volt valósidejű. Én nem részesülhettem belőle. A következőnél is így lesz? Csak utólag tudom meg, hogy majdnem a fejemre esett? Ez így nem sokat ér sajnos. -
#1319 De használták, és folyamatosn gyűjtik össze és értékelik ki a megfigyelőpontokról az információt, hogy mikor hol merre - a légkörbe lépésről az információ pl. a kaliforniai Vandenberg bázisról származik. Viszont minden kiadott közleményt sokszor visszaellenőriznek, ők nem egy bulvárlap, hogy nekiálljanak utólag javítgatni - azt megteszi a félig-meddig, vagy teljesen laikus közönség, és az ezer "rajongói" oldal. Az más kérdés, hogy az így terjedő hírek mekkora része bizonyul utólag hamisnak.
Itt nem egy sima repülőről van szó, ami alig 10 km magasan repked, hanem egy apró (mint egy kisbusz) passzív, bukdácsoló valamiről, ami másodpercenként 7-8 kilométert tesz meg olyan 70-100 km magasan, majd felforrósodva a darabjaira esik, és ki tudja milyen módon szóródik szét a légkörben, esetleg a felszínen - ez kiszámíthatatlan.
(mit értesz amúgy tétlen szemlélődésen?) -
1sajat #1318 Azt hittem eddig, hogy ez sokkal korrektebb dolog. Már látom, hogy ahogy esik, úgy puffanik. Nem használták a kezükben lévő nagy-hatásfokú megfigyelő eszközöket, csak tétlenül szemlélődtek, ahogyan mi is. Vajon így lesz ez máskor is? -
Ez volt az utolsó kör, illetve még a vonal kezdete előtt (balról jobbra haladt a kép szerint) még Kanada előtt, a Csendes-óceán felett lépett be a sűrű légkörbe (idáig a hivatalos közlemény, innentől feltételezés) - tehát ha hamar esett le róla olyan darab, ami leérkezett a felszínre, az Kanadában lehet (kb. 6-8 perc alatt átért Kanada fölött), utána 10-12 percet töltött az Atlanti-óceán fölött, és további 6-8 percet (ha ekkor még volt belőle valami) Afrika fölött, de onnan már nincs hír róla.
Youtubeon már van pár videó innen-onnan (főleg Kanadából természetesen), amiről azt állítják, hogy az UARS lehet, de vagy a helyszín, vagy az időpont nem igazán stimmel hozzá - tehát fenntartásokkal kell kezelni. -
#1316 [URL=http://www.nasa.gov/mission_pages/uars/index.html]Update #14[/URL]
Sat, 24 Sep 2011 09:16:50 AM GMT+0200
NASA’s decommissioned Upper Atmosphere Research Satellite fell back to Earth between 11:23 p.m. EDT Friday, Sept. 23 and 1:09 a.m. EDT Sept. 24. The satellite was passing eastward over Canada and Africa as well as vast portions of the Pacific, Atlantic and Indian oceans during that period. The precise re-entry time and location are not yet known with certainty. -
#1315 0706 GMT (3:06 a.m. EDT)
A NASA spokesman just tweeted: "As we thought, a lot of hoax data and false info going viral. We'll have an official update soon." -
#1314 Háromnegyed hatkor (itteni idő szerint) írta a NASA, hogy kb. 1 óra, amikorra annyira lelassul, hogy bezuhan az alsó légkörrétegekbe - 6:35-kor írták, hogy valószínűleg már darabokban van.
Hivatalos jelentés azért nincs még mindig róla, mert a protokoll szerint 3 egymás utáni "nincs meg" jelzést kell végigvárniuk, mielőtt bármit kijelentenek. -
1sajat #1313 Köszönöm. -
#1312 Nincs még hivatalos pont, Kanada keleti végéről van az utolsó fotó, Afrikában és Ausztráliában már nem látták, tehát a legvalószínűbb, hogy 6:40 környékétől az Atlanti-óceánba hullottak a darabok.
(pár tweet van Kanadából, de semmilyen ottani csillagászattal foglalkozó társaság vagy csoport nem erősítette meg az információt, tehát bőven lehet, hogy csak sima hullócsillagokat láttak, nincs is a legtöbb pont az utolsó útvonal mentén)