Űrkutatás

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

molnibalage83
OFF

Az egész fúzóval való bohóckodást és annak tolásást nevetségesnek érzem annak fényében, hogy nem bizonyított, hogy műszakilag és gazdaságosan működik. A LFTR meg létezett és működött is, csak leállították az egészet cirka 50 éve...

ON

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/

Van még egy másik lehetőség a nagy energiájú fúziós reaktor kiváltására. Ami ma még tényleg nem elérhető.
A hélium3 izotóp pár nagy energián való egyesülésekor 12.86 MeV energia szabadul fel.
Ez nagy nyereség, de ma még nem megoldott a meleg fúzió..sem. A hidegtől meg még messzebb vagyunk =(

A protonok taszítása miatt nagyon nehéz leküzdeni a Coulomb barrier-t.

Viszont He3 ba nagyon könnyű neutront pumpálni.
(Több neutron forrás is van amellyel ez olcsón és nagy mennyiségben megoldható)
Amely során normál He4 jön létre, és felszabadul 0.764 MeV energia.
Ami ugyan töredéke a meleg fúzióval elérhető mennyiségnek.. DE.. hasonló nagyságrendben van.

Csak annyi az egész, hogy 17 szer több üzemanyagra van szükség.. ami a holdat elnézve..
Valószínűleg könnyen elérhető sok sok ezer tonnányi He3. és le se kell érte ásni.. a felszínen van a porban.
A hélium az egyik leggyakoribb anyag a világban.. persze a legtöbb a napban van. 😞

Csak csinálni kellene egy holdkombájnt ami betakarítaná a hélium izotópot. Egy robot meg egy tartályban elszállítaná a föld közelébe és hőpajzzsal, tartállyal leküldené nekünk. Mi meg hasznosíthatnánk és vigyorognánk.
Mert olcsó lenne (leszámítva a bányászását a holdról), kifogyhatatlan, és nem lenne radioaktivitás sem, tehát környezetbarát lenne.

Az hogy én gyilkolok, többet ér ezer imánál.

Dzsini
Apropó fúziós móka - nem teljesen űrkutatás, de ha már szóba került:

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

[NST]Cifu
Ahogy a Mars-utazástól is mindig 20 évre vagyunk. 😊

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Dzsini
De már a 70-es években is 30 évre voltunk a fúziós reaktortól 😊

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

[NST]Cifu

Amit reaktorokban használhatnánk hatalmas mennyiségű, olcsó és környezetbarát energia termelésére.

Aham. Csak előbb nem ártana olyan fúziós reaktort kifejleszteni, amelyik pozitív energiamérlegű. Ilyen meg nincs, a DEMO tesztreaktor per pillanat 2033-ban léphet működésbe, ám a nevében benne van - ez még csak tesztelésre szolgál...

Ha én is milliárdos lennék, én is eljátszadoznék a rakétaiparban..dehát poor vagyok.. csak a kispadról szurkolhatok.

A holdra szerintem nagyon is van értelme űrbázist építeni.

A Víz miatt, vagyis üzemanyag miatt.. Hidrogén és oxigén nyerhető ki.. a hidrogént szénnel vegyítve már könnyű metán formájában tárolni, még az űrben is. A holdon van szén is a porban.
A holdról rengeteg üzemanyag nyerhető.. ez azért jó, mert nem kell külön a földről felküldeni.. mert az nagyon drága dolog. Minden kiló teher aranyárban van amit a földről juttatunk fel.
A holdról sokkal értelmesebb dolog üzemanyagot nyerni.

A másik.. a Hélium-3 a hold porában.. mindenütt fellelhető, a nap ionizáló sugárzása miatt.
Amit reaktorokban használhatnánk hatalmas mennyiségű, olcsó és környezetbarát energia termelésére.
Nem radioaktív mint az urán meg plutónium bomlástermékei.

[NST]Cifu
Nem lenne rossz, de nagyon tőkehiányosak. Ott volt a Rocketplane Kistler (RpK), volt vagy félszáz NK-33-as hajtóművük, és noha megnyerték a CCDev első körét, végül elvették tőlük, és az OrbitalATK kapta meg, mert az RpK képtelen volt az önerőt előteremteni.

Amúgy szimpatikus cég, de ha nem áll mögöttük egy Jeff Bezos vagy Elon Musk, akkor sajnos ennél aligha jutnak tovább...

[NST]Cifu
*A Space Shuttle projektet nagyon is jó érvvel választotta Nixon, az lett volna a célja, hogy a világűrbe jutás olcsóbb legyen. A Mars-misszió még a Hold-missziónál is jóval drágább és kockázatosabb lett volna. Ha most az üres közhelyeket hagyjuk, hogy honnan kellett volna pénzt szerezni rá, akkor is egyértelmű, hogy hosszú távon az 1960-as évek közepén általános NASA költségvetésre lett volna szükség folyamatosan Von Braun álmára. Azt kell mondjam, hogy Nixon döntése helyes volt. Az más kérdés, hogy a NASA (és az NSA) képtelen volt rentábilis űrsiklót létrehozni...

*Hogy nem sok olyat tanultunk az ISS-ből, aminek hasznát vehetnénk, az nettó marhaság.

*Az, hogy a Space Shuttle halálos balesetet okozott, bizony öngól. Az Apollo-1 is így kezdte, emlékszünk rá, ugye?

*Csak két ágazatban látni a fejlődést? Aham. Informatika? Upsz. Kommunikáció? Upsz. Anyagtechnológia? Upsz. Soroljuk tovább?

*Nem éri meg a Hold-bázis, mert mindenünk megvan? Jajj. Végül is például a finom por által okozott problémát is ezért igyekeznek évtizedek óta valahogy megoldani, és akkor már jobb, ha rögtön a Marson teszteljük a dolgokat? Neeee....

Palinko
ez tetszik, de inkább ilyen otthoni játszó rakétáknak tűnnek, amit azok vesznek majd, akiknek túl olcsó a drón 😄
PetruZ
Újabb résztvevő az újrafelhasználható rakéták versenyében: a MastenSpace már régóta együttműködik a NASA-val különféle rakétatechnológiák fejlesztésében, most két új rakétájukkal álltak elő, egyelőre még csak kísérleti szinten.
Palinko
egyetértek vele, akár ma indulhatna, persze meghalna pár hét alatt a legjobb esetben is, de hát indulhatna.
vagy van valami törvény ami miatt nem? mert elképzelhetőnek tartom. pl most lenne pár milliárd dollárom, mondom így akarok bekerülni a történelemkönyvekbe mint a hülye aki eddig a legdrágább módszerét választotta az öngyilkosságnak és eljuttatna a space x ha befizetném a jegyet? vagy lehet van valami ami megakadályozná, hogy biológiai hulladék kerüljön a marsra 😄 meg lehet a space x nem a legjobb példa volt, mert leszállóegységet még nem próbáltak a marson, de a lényeg érthető.

egyébként tényleg nagyon optimista mindenben, meg főleg olyanokat mond, hogy 20 év múlva már a marsra kell mennie egy kolóniának. azt hiszem felesleges megint nekifutni, mert idén már volt róla szó, hogy a terraformálás hogy áll. majd visszatérünk rá, ha nem a termőföldből csinálunk sivatagot, hanem a sivatagból termőföldet.
PetruZ
A terveknek megfelelően Jeff Williams lett az első igazi űrhajós, aki különleges felszerelés és szkafander nélkül bejutott a BEAM modul belsejébe, ott elvégzett néhány műszeres ellenőrzést és bejelentkezett a földi irányításnak. (Az első képre kattintva videón is megnézhető.)
[NST]Cifu
A Hubble és a JWST esetén nem volt illetve nincs teljes értékű testvére a felküldött szondának, mert annyira drágák, a JWST-ből életnagyságú makett legalább két példányban van, egy kiállítási célra, egy pedig tudományos műszerek tesztelésére, de tükrök nélkül.

A New Horizons esetében úgy rémlik olvastam róla, hogy van testvér változat.
Utoljára szerkesztette: Cifu, 2016.06.06. 09:37:07

Palinko
szerintem ez jó ötlet, de nem megfelelő ez a topic rá, van még pár, azokat is látogatod, csak sajna ahogy látom egyedül. de ha megnézed a legfrissebb tudományos témákat ott is az elméleti fizika vagy kvantumfizika topicok sokkal alkalmasabbak lennének erre. csak kéne neked vitapartner ahogy nézem 😄
Értelmes dolog lenne belebonyolódni egy kis filozófiába itt, ha van kedvetek.
Ez is űrkutatás valamilyen szinten.. vagyis a valóság "világ" kutatása.

Tételezzük fel, hogy a világ a kvantummechanika eredményei szerint egyfajta hullám-függvény állapotban van, fizikai valóságában nem létezik.. csak mint lehetőség.. mind addig amíg mi tudattal rendelkező lények meg nem figyeljük.
És ha ez igaz... márpedig igaz, akkor ebből az állításból Mi következik??? és miért ilyen a valóság???

Ha csak annyi lenne, hogy a mérés az ami befolyásolja a kvantum objektum viselkedését, akkor már kb 10 éve lezártam volna a téma kutatását.. és mára nem foglalkoznék vele újra meg újra.

Schrödinger macskája gondolatkísérletben is van mérőműszer.. és a gyakorlatban is, a mérőberendezések, amikor mérést végeznek, hozzácsatolódnak a kvantum rendszerhez.. és ugyan úgy lehetnek kevert állapotban.

Ha a mérés megtörténik, de az adat nem jut el a megfigyelőhöz, az interferencia mintázat megjelenik.

Wigner barátja paradoxon
Consciousness and measurement

Wigner designed the experiment to illustrate his belief that consciousness is necessary to the quantum mechanical measurement process. If a material device is substituted for the conscious friend, the linearity of the wave function implies that the state of the system is in a linear sum of possible states. It is simply a larger indeterminate system.

However, a conscious observer (according to his reasoning) must be in either one state or the other, hence conscious observations are different, hence consciousness is not material. Wigner discusses this scenario in "Remarks on the mind-body question", one in his collection of essays, Symmetries and Reflections, 1967.<1> The idea has become known as the consciousness causes collapse interpretation.

---

Az 1960-as években Richard Feynman, elméleti fizikus hangsúlyozta ki, hogy lényegében a kvantummechanikának egyetlen rejtélye van, melyet a kétréses kísérlet szemléltet

Nyilvánvaló a megfigyelő és a kísérlet kölcsönhatása: ha megfigyeljük a kiterjedt elektronhullámot, akkor a hullám részecskévé omlik össze (“hullámfüggvény összeomlás”), ha nem figyeljük meg, hullám marad.

A világ a legvégső pillanatig – addig, míg meg nem figyeljük – szabadon hagyja az összes lehetőséget.

A legijesztőbb mégis John Wheeler kijelentése, mely a kvantumfizika jelenségeire tökéletesen igaz: “Semmilyen mikrofizikai jelenség nem jelenség addig, amíg nem figyelik meg”.

molnibalage83
Azt jól tudom, hogy az űrszondákból mindig legalább egy plusz példány épült ahogy a roverekből is tesztelésre? Tehát a Voyagerekből, a Mars roverekből és a New Horizonsból is legalább +1 épült tesztelési és minőségbiztosítási célokra? Mi a helyzet a komplexebb űrszondákkal és eszközkkel, mint pl. a New Horizons vagy a Hubbble és JWST?
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2016.06.05. 19:59:34

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/

Ez nem teljesen igaz, sőt, ha jól értelmeztem a videóban elhangzottakat, akkor egyáltalán nem igaz (kicsit mindblowing):

"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB

[NST]Cifu
A Mars 2020 szondának meg RTG lesz az energiaforrása... Kb. ökölszabály, hogy a belső bolygóknál még jó a napelem, a Jupiternél már nagyon határeset, annál kijjebb pedig már nem használható.

Palinko
Ja igen a voyager ki lett parancsolva a naprendszerből, nem lett volna túl okos a napelem, de gondoltam az RTG-khez is kell akksi, vagy valami nagy kondenzátor, akkor ezek szerint közvetlenül nyerik az energiát.

a Curiosity nem, de az Opportunity hasonlóan sikeres marsjáró pl használ napelemeket és akksija is van 😊
A mérés befolyásolja az eredményt, nem a "megfigyelés", azaz nem kell a megfigyelőnek egy értelmes lénynek lennie, ez félreértés. Akkor is így van, ha soha senki nem fogja a mérés eredményét megnézni. Szerintem. 😊 Szóval ez a szimulációra sovány bizonyíték.
molnibalage83
Gyakorlatilag semmilyen. RTG-n kívül semmiféle reális alternatíva nincs. Esélyed nincs annyi energiát tároln, ami évtizedes űrutazáshoz kellene.

Dzsini
A Voyagereken (és a Curiosityn és általában a nem-napelemes dolgokon) RTG van (az angol változat részletesebb)
Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2016.06.05. 13:13:46

Palinko
nem hangzik paradoxnak, teljesen logikus. érdekes az akksi tech, itt sg-n is elég sűrűn jön cikk, hogy feltalálták a legjobbat 😄 legutóbb valami zselében arany nano szálak, meg a levegős volt 😄 érdekes harc lesz ez is és az űrkutatásban is fontos szerepe lesz, mert sokkal nagyobb élettartamú szondákat, járműveket gyárthatunk, bár így se semmi amit elértünk.
például a voyagereken milyen akksik vannak?
[NST]Cifu

elég megnézni a Tesla és a HyperLoop nyílt szabványúvá tételét

A Tesla "nyílt szabványúvá tétele" arról szól, hogy minél többen álljanak be a Tesla / Panasonic féle akkumulátor technológia mögé, és minél több potenciális partnere legyen a Gigafactory-nak, ha végre működni kezd. Ugyanis ha jön egy jobb képességű akkumulátor-technológia, akkor a Tesla a hajára kenheti a Gigafactory-t, olyasmibe fektetett be, amely túlhaladott lesz. Márpedig a Toyotától a VW-en át az LG-ig most mindenki azt kutatja, hogy milyen jobb alternatívái lennének a Lítium aksiknak. A Toyota a magnézium-alapú technológiában látja most a jövőt, a VW pedig a nano-technológiás aksiban.

Tudom, paradoxnak hangzik, de a Tesla féle nyílt szabvány üzleti fogás, hogy minél többen válasszák a Lítium aksikat, mert hát ott van, nyílt szabvány és hurrá.

már mi sem emlékszünk kitől, ki tudja lehet a Zubrin féle kolonizálást is egy Space X mérnök mesélte neki kávé időben...

Nem, hajdan Musk támogatta Zubrin Mars Society-jét. Tehát közvetlen kapcsolatban voltak. Azóta Musk saját "Mars projektet" kerget, de az alapokat Zubrin fektette le. Musk pedig nem igazán emlegeti sehol, hogy valójában kinek az ötletét is vázolja fel...
Utoljára szerkesztette: Cifu, 2016.06.05. 07:45:45

Palinko
sztem én már láttam mindet. jah én is beteszem délután más mellé, a háttérben fut, vagy elmegyek aludni beírom a parancsot, hogy egy óra múlva kapcsoljon ki a gép és elindítom az előadást. másnap meg oda tekerem vissza ameddig emlékszek rá 😄
nagyon hosszúk. de már egy csomót megnéztem.. némelyiket félálomban csak.. ezekre alszok el

Dzsini
Érdemes még Dávid Gyula kozmológiás és egyéb előadásait megnézni, a téma hozza magával, hogy belemegy kvantumelméletbe is, és elég közérthető módon vázolja az akkoriban kurrens ismereteket (2006-11).

Palinko
ja én magyar nyelven gondoltam, értek angolul, de ilyesmihez szívesebben fogok magyarul úgy is elég összetett ha nem kell még a nyelvvel is foglalkozni. az időképen voltak jó cikkek

érdekesek a videók, meg fogom nézni a hosszabbakat is hamarosan

hát.. azért lehet találni bőven illusztrációkat.. főleg képeket.
Nagyon sok angol nyelvű irodalom van..
viszont a magyar nyelven csak felszínesen foglalkoznak vele sajnos.. valahogy kiestünk a frontvonalból kvantum mechanika ügyben.
Talán most egy kicsit visszajövőnk, mert úgy tűnik megvan debrecenben az ötödik alapverő kölcsönhatás.
Magyar nyelven viszont sok régi irodalom van.
A másik dolog amit számításba kell venni, hogy a kvantummechanika leült elég alaposan az 1950 es évek óta.
Azóta csak itt ott van újabb eredmény.. Alain Aspect kísérletileg bizonyította a Bell egyenlőtlenség sérülését.
Késleltetett kvantum választásos kísérlet.. stb.. mind a koppenhágai értelmezést támassza alá.
Vagyis, hogy a jelenség megfigyelése nélkül, nem értelmezhető a jelenség mint fogalom.

"a keleti vallások hozták először be, mikor a világunkat csak álomnak, illúziónak, Maja fátyla stb nevezik. nyilván akkor nem volt még számítógép így a szimuláció se jöhetett szóba természetesen, de azért ebből látszik, hogy gondolkoztak hasonlókon már ők is. "

=)
Carl Sagan - Kozmosz - Az öröklét peremén
Innen a 36 -ik perctől érdemes nézni.
Pont olyan dolgokról beszél amiről te is.

Ha a tudománnyal foglalkozik az ember.. fizikával, asztrofizikával, csillagászattal, előbb utóbb belefutunk a filozófiába, és a vallásba is talán.

hmm

Palinko
csak elég kevés az anyag kvantummechanikáról, vagy én kerestem bénán, mert mindig ugyanazt a 10-20 dolgot ismétlik, mintha nem lenne új felfedezés benne. meg az is jól jellemzi, hogy mennyire feldolgozott a téma, hogy a kétrés kísérletre még mindig egy gyerekeknek szánt rajzfilm a legjobb szemléltető eszköz 😄 könyvekből meg ilyen 70-es években kiadottak forognak, amiknek első kiadása még az 50 es évekből való... talán Geszti Tamás könyve a kivétel.
keresni se könnyű mert az áltudományok egyik kedvenc szava a kvantum 😞

egyébként én nem Schrödingerhez tenném a szimulált világ elmélet kezdetét, sokkal régebben volt már róla szó. tetszik, nem tetszik a keleti vallások hozták először be, mikor a világunkat csak álomnak, illúziónak, Maja fátyla stb nevezik. nyilván akkor nem volt még számítógép így a szimuláció se jöhetett szóba természetesen, de azért ebből látszik, hogy gondolkoztak hasonlókon már ők is.
Utoljára szerkesztette: Palinko, 2016.06.05. 02:16:18
Palinko
valljuk be az átlag emberek nem tudnának 5 tudóst megnevezni, ha a magyarokat nem számoljuk, meg feltétel, hogy aktív legyen szóval Newton nem ér... viszont szinte bárki meg tudna 50 celebet... szóval igen, beszéltek róla 2 éve a TED-en, de egy szubkultúra híressége, Musk meg egy fősodrású sztár. lehet ezt szeretni, vagy nem szeretni. én úgy vagyok vele hogy nem bánom ha Kardashianok beszélnek erről akkor is behozzák a közbeszédbe és ez jó, ez a lényeg, hogy bekerült, az már kevésbé érdekel hogyan. sajnos nem fognak változni az emberek, a nobel díjas tudósok csak pár embernek lesznek érdekesek.

Musk meg rugalmasan kezeli azért ezt, elég megnézni a Tesla és a HyperLoop nyílt szabványúvá tételét, ok a Space X zártabb, de arról is tudunk egy rakás dolgot. valljuk be mi sem említünk meg mindig mindenkit, mikor anyagmegmaradásról beszélünk például nem tesszük oda Lomonoszovot és Lavoisier-t. ha nincs levédve valami akkor nem is kötelességünk csak jófejség. meg valljuk be hányszor volt az, hogy hallottunk valamit és már mi sem emlékszünk kitől, ki tudja lehet a Zubrin féle kolonizálást is egy Space X mérnök mesélte neki kávé időben...
Ez a téma gyakorlatilag a Schrödinger macskája gondolat kísérlet óta napirenden van.
Fél évszázada.
Schrödinger pedig elég nagy név a fizikában.
Egy paradoxonra akar rámutatni, hogy az amit megtudtunk a valóságról a kvantummechanikával, az szembe megy minden elképzeléssel..a józan ésszel.. lehetetlen, hogy így legyen.. de sajnos így van.

Ne nekem hidjetek. Csak nézzetek utána, olvassatok.. a kvantummechanika túl fantasztikus dolog.. a legdurvább sci-fi ami létezik, de ez a valóság és a tudomány. Megfelelő körültekintéssel és kíváncsisággal érdemes csak olvasni a témában.

Dzsini
Nem csak "most Musk beszélt" erről és azért "jutott eszébe" embereknek - elég sok éve aktív téma ez, rengeteg felületen voltak már erről beszélgetések - elég régi téma mindenhol.

[NST]Cifu
Abban én Molninak adok igazat, hogy oké, a TED-en beszéltek erről. Majd ezt felhozza ő is, és wháooo, a média felkapta a témát, mert hát Musk beszélt róla... Bakker, miért nem a 2 évvel korábbi TED-es előadást hozták fel akkor?

Anno ugyan ez volt a Zubrin-féle Mars-kolonizálással. A média úgy tálalta, mintha Musk ötlete lenne, mert hát Musk egy szóval nem említette, hogy ő Zubrin kis tervét propagálja éppen.

molnibalage83
A díjazottak nagy nevűek. Díj néküli nagy nevűek is mondanak sokszor ökörségeket.

Palinko
<#eljen>
Dzsini
Egyetlen szót nem írtam díjakról.

molnibalage83
Nagy nevű tudosok is állítottak már kapitákis ökörségeket a díjaik megszerzése után. Volt még erről egy frankó kis lista valahol.

Dzsini
Elég nagy nevű tudósok szerint nem annyira ökörség, mint amennyire elsőre tűnik. Rengeteg dolgot meg tud magyarázni úgy, ahogy egyetlen más elmélet se, és jelenleg nem igazán találni olyasmit, ami alapvetően ellentmondana neki.
És a Mátrix óta eltelt 20 év, picit finomodtak a dolgok azóta. A kvantumelmélet is ökörségnek tűnik, aztán csak a legjobb magyarázat jelenleg sok mindenre 😊
Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2016.06.04. 14:37:38

molnibalage83
A Mátrix óta olvastam erről. Mindig is ökörségnek tartottam.

Dzsini
jajongás helyett (mellett) érdemes utánaolvasni-hallgatni-nézni a dolognak

In the 1960s, Eugene Wigner<2> reformulated the "Schrödinger's cat" thought experiment as "Wigner's friend" and proposed that the consciousness of an observer is the demarcation line which precipitates collapse of the wave function, independent of any realist interpretation. See Consciousness and measurement. The non-physical mind is postulated to be the only true measurement apparatus.❤️> Rudolf Peierls was also a proponent of this interpretation.<4>

This interpretation has been summarized thus:

The rules of quantum mechanics are correct but there is only one system which may be treated with quantum mechanics, namely the entire material world. There exist external observers which cannot be treated within quantum mechanics, namely human (and perhaps animal) minds, which perform measurements on the brain causing wave function collapse.❤️>

Henry Stapp has argued for the concept as follows:

From the point of view of the mathematics of quantum theory it makes no sense to treat a measuring device as intrinsically different from the collection of atomic constituents that make it up. A device is just another part of the physical universe... Moreover, the conscious thoughts of a human observer ought to be causally connected most directly and immediately to what is happening in his brain, not to what is happening out at some measuring device... Our bodies and brains thus become...parts of the quantum mechanically described physical universe. Treating the entire physical universe in this unified way provides a conceptually simple and logically coherent theoretical foundation..

molnibalage83
Jaj...

sajnos úgy tűnik hogy neki van igaza..
szerintem is.. sokkal nagyobb a valószínűsége hogy mi szimulációban élünk.. mint egy fajta programok. =(
miért?.. azért mert a valóság tanulmányozása során erre lehet következtetni.. egymástól független jelenségekből
pl.. kvantummechanika.. : a tudatos megfigyelés befolyásolja a valóságot, a létezést.
Tudat nélkül nem létezik objektív valóság sem... márpedig.. elméletileg tudat.. ember.. nélkül is léteznie kellene a valóságnak.. a világnak.. de nem.. Sajnos nem létezik semmi sem, amíg egy tudattal rendelkező elme meg nem figyeli.
Ez tényszerű állítás. A tudomány állítja.
Ez mit jelent? Nem azt jelenti hogy van isten, vagy valami hozzá hasonló.. hanem inkább azt, hogy valami féle szimulációban élünk.. aminek a középpontjában a tudat áll. Mi magunk. Minden mást csak megfigyelünk, tapasztalunk.

Dzsini
Kapcsolódva ehhez:

Palinko
pont jófej, hogy felhozta, itt van nobel díjas fizikus is beszél róla:

ha valami nem fél bele a materialista világnézetbe még nem automatikusan ökörség