10000
-
#5820 Amit írtál azzal egyetértek, de véleményem szerint pont a legfontosabb faktort nem vetted bele, a pénzt.
Ha lenne egy 50 milliárd dolláros pályázat egy Holdbázisra én is optimistán állnék a dologhoz. (Egyébként ennyit adtak a katonaságnak múlt héten, szóval lehetett volna másra is fordítani).
Szerintem ennyiből kihoznák a magán cégek, mert ahogy írod sok minden drágább lett, de nem minden azért, az akkori high tech anyagok már olcsóbban gyárthatóak, sőt igen csak lecserélődtek hatékonyabbakra.
Én azért nem látom a Holdbázist, mert mégis csak piaci alapon szeretnének megélni ezek az űrcégek és nem írhatják reklámköltséghez egy Holdbázis építését. Kíváncsi vagyok, hogy a Space X-nek valóban nyereséges lesz-e ez a Holdkerülés, de gyanítom hogy már abban is van egy kis veszteség bevállalva, kell a reklám alapon. Persze még így is rakás pénzt fog kifizetni a két turista, de hogy nyereséges legyen a dolog 50 millióba kerülne a jegy és bár van jópár milliárdos, ennyit kétlem hogy ki tudtak fizettetni. Gondolom azért is nem nagyon reklámozzák, mennyiért mennek, mert 5-10 millióba megállt a jegy többit meg a SpaceX benyeli veszteségként, teszt költségként, reklám költségként.
Sajna egy Holdbázis építés annyiba kerülne, hogy senki nem vállalhatja be, ha nem kap egy alapot amit az elején említettem, még jó sokáig nem lesz belőle semmi. Egyébként az 50 milliárd nem is olyan túl sok ha elég évre osszuk el, csak kérdés hogy tudnák a cégeket összehangolni, nemzetközi összefogásként ezért nehezebb elképzelni mert ott még bonyolultabb lenne ez az összehangolás, mert minden nemzet a saját cégeit tolná előtérbe (nem mintha USA-n kívül annyi magáncég lenne ebben az iparban :D a Virgin nagyon más úton jár). -
#5819 Technikailag nem vagyunk messze, 50 éve gyakorlatilag meztelenül, egy számológéppel mentek fel a "srácok". Itt inkább azzal megy el az idő, hogy tartósabb, biztonságosabb, tervezettebb utat tudjanak megtenni. Na meg bonyolultabb lett a világ. Minden drágább, károsabb a média, hátráltat a politika egyebek. Ma már nem az a cél, hogy feljussanak, hanem hogy csináljanak is valamit ott, valami értelme legyen a dolognak. Poénból kockáztatni embereket csak hogy megint leszúrjanak egy zászlót, semmi értelme:)
Építeni fent valamit meg ugye nem az a felküldünk homokozni pár űrhajóst kategória. Az már kicsit komplexebb logisztikát, tervezést és tudást igényel:)
(Aki meg nem hiszi el a 69-es holdraszállást, az így járt:) Én a saját szemmel láttam a McDonald obszervatóriumban a leszállás helyét, illetve mutatták meg működés közben a fent hagyott lézertükör használatát.)
Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2017.03.05. 22:51:15 -
#5818 Szerintem mindenki baromi messze van a Holdtól. Még a Space X-nek sem hinnénk el pedig merészebb dolgokat tettek már meg mint a Blue Origin. Holdbázishoz legalább akkora kijelentés kéne Trumptól mint Kennedytől anno, de ezt nem látjuk jönni. Vagy egy nemzetközi összefogás is jó lenne mint az ISS-nél, de amilyen a viszony most az oroszokkal, ez is nehezen elképzelhető. Ráadásul kínát nem kéne kizárni ha mégis lenne. Örülök, hogy terveznek, de szerintem pontosan megfogalmaztad, hogy tényleg olyan mintha csak húzni akartak volna a másik lépésére valamit. -
#5817 Jó lenne, ha Trump a twitterezés helyett valami útirányt adna a NASA-nak, és tisztázná, mennyi pénzre számíthatnak (no persze nem mintha ez sokat számítana, hiszen a költségvetést a két törvényhozó háznak is jóvá kell hagynia).
Mivel nagy a bizonytalanság, és nemrég ugye a NASA, majd a SpaceX jelentett be Hold-utazással kapcsolatos hírt, a többiek sem akarnak lemaradni. Jeff Bezos egy un. Blue Moon elképzelést vázolt fel, amely permamens Hold-bázis létrehozását vizionálná. Még CGI képeket sem gyártottak hozzá, csak a szóbeli bejelentés történt meg. Ebből úgy tűnik, hogy bizony kapkodós válasz akart lenni a SpaceX bejelentésére.
Bigelow sem akar lemaradni, ők egy Hold-űrállomás ötletét melegítenék fel, az űrállomás a BA330-ra épülne, a személyzetet a Dragon 2-vel szeretnék cserélni. Ők mondjuk legalább CGI-vel támogatták meg az elképzelést:
-
#5816 Vannak páran, akik bejelentkeztek a LEO / MEO pályán keringő műholdaknak kiosztandó V, Ka és Ku freki kiosztásra. Az első számú nem más, mint a SpaceX, összesen csaknem 12 ezer műholdat akarnak pályára állítani.
A többi jelentkező se piskóta, a OneWeb várható volt, a Boeing is. a Telesat és Kepler a maguk 170-234 műholdjával szabályosan kis játékosok itt....
Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2017.03.04. 13:50:19 -
kjhun #5815 Itt van egy aprócska pakkocska. WorldWiev (Github)
Spacewalk Game Windows -
overseer-7 #5814 legalább lennének forráskódok meg letölthető futtatható állományok -
#5813 Senki nem mondta, hogy minden új benne. Csak kiadtak egy friss katalógust, ennyi a hír. -
#5812 Eőeőeő.... A Unity Spacewalk program legalább 4 éves. Oké, így sem rossz, csak azért ez nem újdonság. ;) -
#5811 A NASA kiadta a '17/'18-as szoftver katalógusát. Nagy része nem a laikusoknak való, de a TechCrunch összeszedte az érdekesebbeket. -
#5810 Ahogy Branson kedve tartja :) -
#5809 Szép történet.
Először létrehozták a Virgin Galacticot, majd a Scaled Composites-el közösen a repülőgép-gyártó leányvállalatot. Rakétát már nem akartak gyártani, először arról volt szó, hogy az Orbital gyárt nekik rakétát. Közben a Scaled-et kivásárolták a repülőgép-gyártó leányvállalattól. Most meg létrehozták a rakétagyártó részleget. Csendben megjegyzem, hogy volt szó róla, hogy még műholdakat is gyártanak majd... :) -
#5808 A Virgin is beszáll a kisméretű műholdak piacára: át/megalakult a Virgin Orbit. -
overseer-7 #5807 az "óriás" felirat nem méret
-
#5806 Méret nincs rajta (nem, az "óriás" felirat nem méret), és az volt a fő téma, de sebaj. Tőled megszokott összeszedettség. -
overseer-7 #5805
Ez is szép diagram.. szín- méret stb
Hertzsprung–Russell-diagram
Utoljára szerkesztette: overseer-7, 2017.03.02. 11:42:32 -
#5804 ebben a cikkben találtam egy egész jónak tűnő átmérő-tömeg grafikont (mindkét tengely logaritmikus)
-
Pares #5803 "Persze gondolom miután elérik a kb. 13 Jupiter tömeget, és barna törpévé válnak, megint máshogy működik az egész.."
Javítom magam: Ez alapján talán annyira mégsem működik másképp, a barna törpék sem nőnek sokkal nagyobbra a Jupiternél, csak a tömegük nagyobb. -
Pares #5802 Szerintem az előbbihez közelebb áll az igazság.
Standard Mass-Radius Relation for Exoplanets
Az ábrák alapján úgy néz ki, hogy egy bizonyos pont után a méretük helyett a sűrűségük kezd el növekedni.
Ebből a listából is látszik, hogy a Jupiternél lényegesen csak a csillagukhoz nagyon közel keringő, alacsonyabb sűrűségű, "felfúvódott" forró gázóriások nagyobbak. Persze gondolom miután elérik a kb. 13 Jupiter tömeget, és barna törpévé válnak, megint máshogy működik az egész. -
#5801 Akkor a gázóriások egy adott méreten túl nem nőnek, csak egyszer sűrűbbek lesznek a csillagképződés során? Vagy a gázóriás a fúzió beindulásakor ledobja méret és anyagának egy részét, mikor csillaggá zsugorodik?
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2017.03.01. 23:09:45 -
Pares #5800 Hát azért a Trappist-1 jóval sűrűbb és jóval nagyobb a tömege.
Jupiter: 0.0009546 M☉
Trappist-1: 0.08 ± 0.009 M☉
M☉ - Naptömeg
Szóval a számokat nézve ha jól számolom, akkor a Jupiternek legalább úgy 80x nagyobb tömegűnek kéne lennie, ami valósnak is tűnik, tekintve, hogy a barna törpék meg 13 és 80 Jupiter tömeg közötti tömeggel rendelkeznek... -
#5799 A Jupiter, akkor egy kicsit nagyobb tömeggel nappá válozna? Ha a Naprendszer átmegy gázfelhőn és a J elég anyagot szed össze ez elvi szinten lehetséges? Akkor a napreszerből kettős rendszer lenne?
A fúzió beindulását hogyan kell elépzelni? Milyen időskálán értelmezhető ez? Oké, hogy egyre melegebb és sűrűbb egy gázfelő, de egyszesr csak "varázsütsére" fúzió indul? -
Pares #5798 Jó összehasonlító képek amiket még nem láttam + érdekes cikk a 7 bolygó lakhatóságáról.
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
Durva, hogy a Trappist-1 tényleg nem sokkal nagyobb, mint a Jupiter.
Cikk: Habitable Planet Reality Check: The Seven Planets of TRAPPIST-1 -
#5797 Köszönöm, én nem akartam, nehogy rám süsse valaki, hogy önfényezést csinálok. ^_^ -
#5796 Emígy nem találtam volna meg, pedig pont beillik válasznak a tegnapi hozzászólásomra. Megyek el is olvasom. -
#5795 Cifu remélem nem bánod, hogy a cikkedet belinkeltem.
Köszönet, remek olvasnivaló.
-
#5794 Az Ars Technica is ezt fejtegeti, kicsit részletesebben és más megközelítésből is. -
#5793 Szerintem a kérdés ott dől el, hogy idén mit produkál a Heavy. Azután már okosabbak leszünk, hogy mennyire tartható a 2018 as Space X időpont. A számokból kijönne az is hogy 2021 Orion szórakozik a Hold körül, de már 1 évvel korábban leszállt a Space X a Marson :D Na jó, ez nagy eséllyel nem fog megvalósulni csúszni fog még az a Mars időpont jó eséllyel, de akkor is durva.
Szerintem a NASA ott rontotta el, hogy hagyta az Ares-t veszni. Persze van az a pont mikor be kell látni, hogy tévút egy fejlesztés, de ott nagyon nem arról volt szó. Mert ez az SLS is mintha egy butított Ares lenne, de azért még így is el kellett rá költeni a pénzt, mert új fejlesztés és egymás után ilyen programok amik viszik a pénzt és nem hoznak eredményt nem jó ómen. Ha kitartanak mellette mostanra már olyan fázisban lennének, hogy nem kéne hitegetni a népet, szűkíteni a határidőket, magabiztosan mondhatnák, hogy van egy rohadt erős rakétánk.
Kijelenthette volna a Nasa, hogy van valami amivel eljuttathat annyi súlyt a Marsra amivel már lehetne kezdeni is valamit. Mert lássuk be az SLS-el sem a Falcon Heavy nem igazán alkalmas a Holdnál messzebbre, hacsak nem műholdról van szó, de amilyen tervek vannak biztosan nem megvalósíthatóak ezekkel. A Space X is ugye ezért kábította a népet tavaly a mega rakétával meg a Raptor hajtóművel. Szóval ha 10 év múlva, mikor már kész lesz az SLS megint csak ott állunk ahol a part szakad. Marsról álmodozunk, de kéne valami amivel el is jutunk oda, mit fognak akkor kezdenek majd az SLS-t Aresá upgradelni? Vagy totál új rakétát megint csak olyan költségekkel, hogy abba rokkannak bele?
Apropó költségek, miért ilyen brutálisak ezek a számok? Mert még egy indiai űrügynökséghez képest elmagyarázza az ember, hogy hát több fizetést kell adni az embereknek értelemszerűen drágább egy amerikai fejlesztés, de hát a Space X-nél is csak amerikaiak vannak. (Bár szívesen outsourcolná ezt is szerintem, de a rakéta technológia nemzetbiztonsági törvény alá esik amiben foglalva vagyon, hogy csak amerikai állampolgárok foglalkoztathatóak ilyesmire).
Talán azzal tudnám magyarázni, hogy sokkal széleskörűbben kutatgatnak a Nasanál és az viszi a pénzt, de tényleg hülyét csinálnak belőle ha nem figyelnek oda. -
#5792 Jól emlékeztem, az emberes repülésnél csak flyby...
Abban viszont igazad van, hogy az emberes repülés nélküli EM-1 esetében több napos Hold körüli pályára állás volt a legutolsó terv...
Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2017.02.28. 17:56:53 -
#5791 Hmmm.... Nekem úgy rémlett, hogy csak az EM-1 állt volna retrográd pályára, az EM-2 nem. -
#5790 Tévedsz!
EM-1 és EM-2 is pályára áll (fog) Hold körül, 10 keringést terveznek minimum. -
#5789 BTW egy érdekesség: A Space Adventures továbbra is hirdet Hold-megkerülést.
Az ár a hírek szerint 150 millió dollár per ülés, és egy úton két ülés eladható, a harmadik egy orosz űrhajósé, aki a parancsnok lesz. Az űrhajó természetesen egy Szojuz, de egy lakómodullal kibővítve (a túristák 150 millió dollárért talán többet várnak el, mint 8,5m^3 lakóteret hármuknak):
-
#5788 Ezen kívül biztosan kell még egy komoly műszaki egység, mert a képek alapján azért is kellene, komolyabb hajtóművel.
Persze más a helyzet, ha nem akarnak hold körüli pályára állni, ezzel jelentős hajtómű kapacitást spórolnak meg.
Nyilván nem képes a Dragon 2 pályára állni, erre utaltam is. A lényeg viszont az, hogy az EM-1 és EM-2 út ugyan arról szól, amit most a SpaceX kereskedelmi alapon akar megcsinálni. Az Orion első valamire való útja 2025 előtt nem várható, és várhatóan annál is végig a műszaki modulhoz lesz csatlakoztatva egy "space tug", kvázi egy tartós használatra és többszöri újra-indításra képes fokozat.
Tehát csak egy ilyen Space Tug-ot kell megépítenie a SpaceX-nek, hogy a Dragon akár Hold körüli pályára álljon...
Össze lehet hasonlítani az árakat, de nem ugyan az a cél, HOLD, de nem mindegy, hogy szabad visszatérési pálya föld felé, vagy pályára is áll.
Ismét: az EM-1 és EM-2 célja jelenleg pontosan ugyan az, mint a SpaceX bejelentett útjának - megkerülni a Holdat...
-
Stepen Colbert a NASA-nál... -
#5786 A NASA nem egy közös tudatú entitás, számtalan klikkre oszlik fel, vannak eleve az emberes űrhajózást pártolók és a robotszondákat pártolók. Az emberes űrhajózás pártolók között is vannak "űrállomás" pártolók és "Hold" és/vagy "Mars" pártolók.
Egyébként a NASA üdvözölte az SpaceX bejelentését. :) -
#5785 Falcony heavy (90 millió) Dragon 2 (menny is az ára? 50 Millió?)
Ezen kívül biztosan kell még egy komoly műszaki egység, mert a képek alapján azért is kellene, komolyabb hajtóművel.
Persze más a helyzet, ha nem akarnak hold körüli pályára állni, ezzel jelentős hajtómű kapacitást spórolnak meg.
Össze lehet hasonlítani az árakat, de nem ugyan az a cél, HOLD, de nem mindegy, hogy szabad visszatérési pálya föld felé, vagy pályára is áll. -
overseer-7 #5784 Lockheed / Boeing -nél szépen zsírosra híznak az adófizetők pénzén..
és valószínűleg a kongresszusban is páran akik minél nagyobb pénzpumpát eszközöltek ki nekik.
az a szemtelen légy spacex nem lenne.. nem is lenne gyanús a léhűtés és a pénznyelő üzemeltetése..
de ugyan így van szerintem az egész hadiiparban az usa környékén -
Pares #5783 Fura, hogy a NASA a "riválisává" vált SpaceX-t támogatja. Mondjuk nem nagyon izgat, hogy ki húzza a rövidebbet (szvsz a NASA fogja) mindaddig, amíg az egész az űrkutatás és űrmeghódíccsa hasznára válik. -
#5782 Apró probléma, hogy a SpaceX is alapvetően a NASA "kegyelméből" érte el azt, amit.
Eddig a Blue Origin és a Virgin Galactic az két cég, amely eddig komolyabb állami támogatás nélkül próbál eredményeket elérni. A Virgin Galactic úgy, hogy közben egy fájdalmasan elcseszett koncepcióba próbál életet lehelni, a Blue Origin pedig szinte láthatatlanul dolgozik... -
Prof William #5781 Ebből is látszik hogy hosszú távon a kereskedelmi űrhajózásé lesz a jövő.
Nem kizárt hogy az első ember a marson nem a NASA, hanem valamelyik űrcég embere lesz.