821
Tűrhetetlenül magasak!!!
-
#541 a geotermikus/fúziós tudom, hogy nagyon drága (és nem tudni mennyire lehet veszélyes, ismeretlen vizek), az atomerőmű mai technológiával kevésbé problémás, mint bármelyik szén vagy olajerőmű...
a többivel részben igazad van, részben nem értek egyet - itt valószínűleg sokkal nagyobb volumenről lenne szó, mint a meglevő sólepárlókban, és ha ezek "termelnek", akkor azokra nem lenne szükség - gazdaságilag kérdéses, hogy hogy lehetne megoldani - és megintcsak környezetvédelmi kérdés, hogy mennyi sót + vizet lehet eltávolítani a tengerekből, hogy az ökoszisztéma ne legyen méginkább megborítva (jégolvasztás/sóvisszaforgatás/kitudja)
az O2 akkor lenne igazán jó, ha a CO2 helyett jutna a légkörbe (lásd erdők), mert így tényleg légnyomásnövelő hatása van, az pedig problémás... (felhőképződés, légkörzés, stb - teljesen más jellegű dolgok, mint a CO2-ből adódóan)
természetesen mindez kipróbálható és tesztelésre érdemes lehet (energiaügyileg meg előbbutóbb természetesen lépni kell), én csak a hirtelen bennem felmerülő problémákat soroltam fel. -
#540 A sótlanítás-víznyerés évezredes módszere a kádakban párologtatás. Az eredmény majdnem desztillált víz és só. A desz víz mehet a gyárba, a sót meg fillérekért el lehet adni (manapság is sok ilyen van, de ott a vízpára vagy melléktermék, vagy ivóvíznek használják)
A légkörbe kerülő O2 ugyebár amint a h2-t elégetik eltűnik a légkörből :)) Inkább örülni kellene az O2-nek, esőerdők fogynak, és hamarosan fuldokolni fog a bolygó. Ezt a problémát egyetlen más megoldás sem orvosolja (és a Kiotói egyezményt ki lehet egészíteni, hogy aki O2-t ereget az jófiú)
Naptelep drága, gyenge, tisztítandó. Ja, ez persze az elekrokohókra is igaz :)) És? Meghozza a hasznát.
Hidrogénnem sok baj van: tudom, mindenki tudja. De ha már alig lesz kőolaj, csak ez marad olcsónak
Klímaprobléma: a CO2-höz képest? Elhanyagolható.
Geotermikus mégdrágább, az atomerőmű veszélyes, a fúziós erőműre meg még legalább 20 évet várnunk kell (már ha az első nem hordoz előre nem látható kockázatokat)
-
#539 ha továbbra is ennyit vitatkoznak, fúziós erőmű ami tényleg hasznos energiát is termel még jó darabig nem lesz :( -
#538 a tengervizet sótalanítani kell - az nem kevés energiát használ és a sóval kell valamit kezdeni
a légkörbe kerülő O2 (nagy mennyiségben) légnyomásnövelő, plusz elősegíti bárhol az égést -> erdőtüzek
a naptelepek hatásfoka szintén rettentő rossz, és nagyon drága a kiépítésük, sivatagos környéken a tisztántartással/fenntartással is kell számolni
a hidrogén így önmagában nagyon nehezen tárolható és szállítható, robbanásveszélyes meg sok egyéb baj van vele...
a sivatag jelentős hőháztartási feladatokat lát el, ha jelentős területeket alakítanak át másfajta fényvisszaverő/elnyelő területekre, azzal további klíma-problémákat indíthatnak be
én a megoldást továbbra is a geotermikus és a nukleáris (fissziós vagy fúziós) energiában látom -
#537 Igen, ez egy ősrégi kísérlet. A gond a hatásfokkal van.
Annakidelyén szakközépbe ez egy feladat volt ha jól emlékszem, hogy ki kellett számolnunk, hogy mennyi energia kell a víz bontásához, és égetéssel mennyi energiát termel a H2. Már nem igazán emlékszem, de elég alacsony volt a hatásfok, piszok sok energia kell a bontáshoz.
A szimpla égetés helyett robbanómotorral számolva már egy fokkal jobb volt a helyzet (durranógáz), de 100%-nak természetesen így se került még csak a közelébe se (nemhogy 10->1000W = 10000% ??)
És itt jön a viszont:
Viszont annakidelyén a Deltába volt egy érdekes riport: a kőolaj fogyásával ismét az egyenlítői és arab államok vállhatnak elsőszámú energiaforrásunk szállítóivá
A megoldás H2 alapú, primitív és környezetbarát (persze drága):
Tengerparti vidéken sivatagba hatalmas naptelepek (ez adja az egyenáramot), tengerből víz, és már kész is a hidrogéngyártó üzem. Nap ingyen süt, víz van bőven a tengerben, a végtermék tiszta H2 és melléktermég O2 amit akár a légkörbe is eregethetnek (micsoda környezetszennyezés :) )
-
chungey #536 Ja és megvan a 275Ft!!!!!! Már július közepére! Túlteljesítik a tervet.
Senki sincs itt hogy meg lehetne ünnepelni?:(
Mekkora többletbevétel az államnak ez! Hova teccik tenni a +milliárdokat Feribá? -
chungey #535 Bár ha belegondolok égéskor víz keletkezik amit vissza lehetne vezetni... -
chungey #534 Hogyhogy hogy lehet a hatásfok 100 felett? (Talán P=(out/in)*100)
Hát ha betáplálsz a renszerbe mondjuk 10W-ot és ezért kapsz vissza 1000W-ot, amiből kivonod a 10W-ot és a rendszer önfentartó lesz, ha a vizet nem számolnánk akkor nincs is külső betáplálás, tehát a hatásfok végtelen(?)illetve nem mérhető.
De kell víz is így nem ez a perpitto mobile.
Persze az egész rendszerre értettem a hatásfokot. -
#533 Az APC-nek perceken belül rendelhető a hidrogéncellás UPS-e. -
#532 hatásfok 100% felett hogyan is lehet? eleve hogyan lehet 100%??? -
Mihail #531 mi ez link? már nem jön be!
elég sokat olvastam a hidrogéncellás dolgokról egy német oldalon érdekel a dolog
próbáld meg újra belinkelni v vmi! -
#529 lol -
#528 úgy, hogy egy olyan energiatartalmat használ fel, amit betápláláskor nem számolt bele - a szeneskályha hatásfoka is 100% felett van, ha a belelapátolt szenet "környezeti körülménynek" veszed :) -
#527 Hogy lehet jobb a hatásfok 100%-nál?
Egyébként ezt a kísérletet én is láttam már 17 éve kémia órán. -
chungey #526 A N. Geo-n láttam hogy egy fickó feltelálta a 100% hatásfok felett üzemelő
vízbontót. Be is mutatta, egy sima műhelyben az asztalon. Egy akksit rákapcsolt és egyből bugyogott a h+o2, meggyujtotta a tetején a gázt, és égett.
Azt is mondta hogy megvették a licenszet tőle, de nem adtak el egy darabot se, így ő pénz nélkül maradt. -
chungey #525 Tegnap mondom a bezinkutasnak hogy "látom 271 ft a kib... benzin"
erre "aha, de minnyá emelünk megin'..." -
Raszkolnyikov #524 Erről én is halottam. -
#523 koszi -
Garfield #522 Tájfun az oroszoknál, Ohio az amerikaiaknál. -
#521 Cifu-t kérdezd ő írta a tengeralattjárós cikket. -
#520 nem tudja valaki mi a legnygaobb ruszki tengeralattjáró osztály neve?
és az amcsié? -
#519 jó, akkor most már jussunk túl az 510-513 hozzászólásokon... -
#518 #512 -
#517 van
atommeghajtású jégtőrő -
#516 jóval lassabban hozzná vissza az árát valszeg, meg aszem sokkal rosszabb a helykihasználtság, nagyobb hajóka tmeg nem akarnak csinálni, mert akkor nem férnek át minden csatornán. -
#515 azt tudom, hogy vannak. az a kérdés, hogy lesz-e (vagy van-e) személyszállító luxushajó / szállítóhajó. (nem látszik jól a hangsúlyozás írásban, sorry) -
#514 termmészetesen van atommeghajktású anyahajó és tengeralattjáró is
pl. a nimitz is már atommeghajtású -
#513 továbbra se igazán a közfelhasználás területe :) majd amikor egy Queen Mary II méretű cuccot meg a nagy teherszállítókat azzal szerelik... sajnálom hogy ilyen szintű félelem van iránta.
(állandóan a kedvenc utópiaregényeim jutnak eszembe.. Hozsánna néked Leibowitz és társai... meg a Fallout-ok, a Mad Max-ek... meg van egy rádiójátékom amiben a NERVA is majdnem elkészül (bár nem válik be :P )) -
#512 a ruszki jégtörökben már most is az van tudtommal -
#511 Ja.
És a nagy önellátásban majd belehalnak az embereki egy influenzába, mert nem és oda a lovaskocsi a gyógyszerrel. -
#510 hát, vannak atomtengeralattjárók, van nukleáris meghajtású rep.anyahajó... lesz (vagy van?) nuke-os tengerjáró :)
atomot minden otthonba :) (múlt évben kezdte az egyesült államok tárgyalni, hogy kellene pár atomerőművet építeni, hogy ne legyenek újabb blackoutok...) -
Borg #509 Ez a mondóka csak ott sántít, hogy az olajválság nem azzal súlytja majd egyszeri munkásembert, hogy nem tud autózni, hanem a járulékos dolgokkal.
Az összes szállítóeszköz ezzel megy pl, repülés, hajók, kamionok. Na ezt hogy oldod meg? A vonat nem megy át a tengeren. Ja persze, vitorláshajó, igaz?:D -
chungey #508 Nemsokára nem lesz ennyi autó, meg műanyag. Baj? Megszoktuk a kényelmes életet, ez a baj. Majd bicajozunk, vasúton utazunk nagyobb távra, mint mondjuk 50-100 éve. Kicsit átértékeljük a dolgokat. Több atom(fúziós)erőmű lesz. Nem lehet az olyan rossz, csak a változás szar. Mi lesz ha nem autózol be a bevásárlóközpontba? Helyben veszed meg a cuccokat.(persze nem olyan sokmindent kapsz a sarki kisboltban, de éhen nem halsz) És a szállítás nem kifizetődő, így közelről veszik a nyersanyagot. A belfoldi vidéki mezőgazdaság, ipar újra fellendülhet, a nagy gyárakat kisebb üzemek váltahatják, a kereskedelem nem lesz igy egyben és nem lehet mindent
lefölözni. Könnyebben megy a vagyon(újra)felosztás. Hasonlóan mint a kommunizmusban, csak itt magától. Persze amíg el nem terjednek a hidrogénnel/vizzel hajtott kocsik!
Mekkora utópisztikus idealista marhaságokat tudok írni... :) -
#507 hulye -
#506 ez már tényleg pofátlanság vagyis Gyurcsány féle számháború -
#505 talán hosszabb ideig tudják szinten tartani / lassítják a drágulást egy kicsit -
Borg #504 Pontosan. Ha nőnek az árak, érdemes lesz azokat is kitermelni.
De ez lényegtelen, mert mire ez bekövetkezik, már jelentéktelen változást hozhatnak csak ezek a mezők. -
#503 volt valahol egy cikk, hogy jelenleg a megtalált/feltárt kőolaj kb 30%-t ítélték "kitermelésre méltó"-nak, vagyis ott érte meg lefúrni érte, mert akkora mennyiség volt és mert olcsón kinyerhető - na most ha fogytán lesznek a dolgok, akkor igenis érdemes lesz nekik mondjuk szibériában és alaszkában végigfúrni azt a pár méternyi jeget hogy az ottani mezőket is lehalásszák... (természetesen a greenpeace heves tiltakozásával kísérve) -
#502 Csak tudnám, hogy a benzin adótartalma után miért kell Áfát fizetni. Az EU-ban a 2x adóztatás nem megengedett. Hogy inkább ez irányba kéne lépni tovább. Azért nem mindegy a 170 FT áfája. -
Borg #501 Ezt mutatja a tendencia. Ráadásul ugye évről évre komolyabb gépekkel kutatnak az olaj után, mégis egyre kevesebb új mezőt találnak.
Ráaádsul szerintük geológiailag már nem is lehetséges, hogy akkora kőolaj mezőt találjanak, ami változtatna a helyzeten. Csak kisebbeket.
+ a környzetvédők szerint az emberiségnek módja sem lesz tizenx év múlva kimeríteni a kőolaj készleteket, mert a kőolaj elfogyása már ez előtt világméretű ökológiai katasztrófához vezet majd. (mondjuk a környzetvédők hadonászásait is legalább akkor fenntartással kezelem már, mint a kőolaj multik hazugságait)