1398

Miért nem fér öszze a Relativitás elmélete a Kvantum elmélettel?

• Tiberius B
    ha jól értem, akkor rájöttem, és megintcsak megnyugtattam azt a kis kotnyelest.
    papíros pl.-nél maradva: B adott, v meg akárhova mutathat, az F akkoris felfele fog mutatni, ha Q>0, ugye jól gondolom?
  • physics
    A te szavaiddal, ha egy síkon forgatod a B is és a v-t is , akkor bizony átfordulhat a negatív irányba az eredmény.
  • Tiberius B
    Most elkezdek játszani a kezemmel, majdcsak rájövök.
  • physics
    És olyan sincs hogy a sebesség lefele mutat... akkor fejre kell állnod..:)))))
  • physics
    A nulla nem jelent síkot. Minden vektor jelölhet egy síkot, ha az a lapra merőleges vektor.
    A kérdésedre a válasz ott van a képen. Az ha a sebesség a csuklódtól felfele mutat a B pedig előre akkor az eredményvektort a hüvelykujjad jelöli ki.
    Nincs olyan, hogy a B hátrafele mutat. Olyankor megfordulsz te is és persze a hüvelykujjad az előbbihez képest minuszba lesz.
    De nem a szöget változtattad, hanem a B irányát.
  • Tiberius B
    nekem igazából az 1-essel van gondom, mert ugye a középső 0, már egy síkot jelent, de ha az egyik másik koordináta + vagy -, akkor az már a tengely által két részre osztott síkon kijelöli valamelyik felet, "amely felé" irányul a vektor, huh, és függ-e ettől az F iránya?
    összefoglalva: ha a lapon bármelyik irányba rajzolgatjuk is a B-t ill. a v-t, az F mindíg felfelé fog állni, a Q-tól függő nagysággal, ha Q>0
    vagy sem, én ezt akartam kérdezni
  • Tiberius B
    nem volt teljesen egyértelmű elsőre és csak tisztázni akartam egy belső hülye hang számára is, mert az nem hitt a szemének:-)
    kösz a türelmet
  • physics
    Rajzol le , úgy érthetőbb.
  • physics
    Ha a v=1,0,x, akkor az x azt jelenti hogy a helyére bármit is írsz , nem változik az eredményvektor iránya.
    A B=0,0,1 vektorral pedig x től függően a v más és más szöget fog bezárni.
  • physics
    Mindig >0
  • physics
    Persze mindig. Azt hittem ez egyértelmű. Mondjuk lehet hogy csak nekem ...:)
  • Tiberius B
    zavaros, mi???
    nekem is
  • Tiberius B
    feladom, összevissza ír ill. nem
    csak annyi lenne, mindegy hogy B és I/v mekkora szöget zár be, ha az általuk meghatározott síkot vesszük az x,y síknak, akkor feltéve, hogy Q>0, F z-tengellyel párhuzamos komponense mindíg >0???
    a második ábrát fegyelembevéve, ahonnan származtatva az ottani F iránya a pozitív a z-tengelyen
  • Tiberius B
    megnézem gyorsan az újabb hülyeségáradat előtt
  • Tiberius B
    vagy ez skaláris?
  • Tiberius B
    már én se
  • physics
    Amit adtam linket, tudsz beírni számokat, nem? Kiszámolja neked.
    Nem értem mi az a minusz? Hogy jött ide?
  • Tiberius B
    lehet jól sejtem: hülyeségeket hordok össze, vegyem már elő a vektoros vektorszorzás képletét, ugye?
  • Tiberius B
    he?
    hol volt a sebesség és a sugár egy helyen?
  • Tiberius B
    hu, várjál, ezen gondolkozni kell
    a középső koordináta adja a közös sík helyzetét, ugye?
    az 1,0,0 és a 0,0,1 tehát a síkon 1,0 ill. 0,1
    a 0,1,0 pedig ezekre merőleges
    és az 1,0,x-ben ott van az az 1-es, ami már "elkötelezi" a vektort a tengely (B) vmelyik oldalára, tehát, ha -1,0,x az a tengely (B) másik oldalán van, és az erő iránya ellentétes, vagy sem?
  • physics
    Igen hülén :P
    Ha jól értem, akkor mindegy. pl ha kicsit lefele mutat a sebességvektor, akkor is ugyanolyan sugarú körpályán fog menni az elektron csak közbe lefele is megy, vagyis spirálba, dugóhúzóba fog zuhanni.
  • Tiberius B
    jól néz ki
    ütköztetési ábra?
  • Tiberius B
    a harmadik nem teljesen világos, konkrétan egyébként azt kérdezném, hogy tök mindegy-e az indukcióvektor és a sebesség/áramerősség által bezárt szög a keletkező erőhatás irányára nézve?
    Konkrétan: mindegy, hogy az áramerősség/sebesség vektora (a síkon, felülről nézve) az óramutató példáján élve: a hatos előtt vagy után van, ha az indukcióvektor a tizenkettes felé mutat?????
    [elég hülyén fejezem ki, mi?]
  • physics
    A kérdésed...
  • physics
    Nem értem...

• Tiberius B
    Nem úgy értem, hogy mindíg merűleges-e, hanem, hogy merre merőleges, mert ugye ugyanarra az egyenesre fekve (?) a vektorok két irányt vehetnek fel.
    Tehát a jobbkézszabály irányokra is vonatkozik, vagy csak egyenesekre és az erő irányára?
  • physics
    Na ezt kerestem, töltött részecskék mozgása mágneses térben.

• physics

CSK1 :DDD
  • physics
    Ezért mozog körpályán a töltés mágneses mezőben.
  • physics
    Amint látod ha v=1,0,0 és B=0,0,1 az eredmény 0,1,0 .
    Ha most v=1,0,x az eredmény iránya változatlan.
  • physics
    A külső avagy a vektorszorzás eredménye mindig merőleges a két tagra.

De számold ki
    Magnetic Force as a Vector Product
  • Tiberius B
    érdekes lenne:-))
    mondjuk az fura, hogy olyan már a fizikaóránk, mint egy vicc, a tanár már nem érti miről beszélek, pedig érthető és csak háttér:-)(a megértést szolgálja számomra)
    meg már mintha vmi nem lenne rendben az agyával, memóvesztés, logikai érzék gyengülése? vmi nincs rendben
    kérdés: a Lorentz-erőnél tök mindegy, hogy milyen az indukcióvonalak és az áramerősség által bezárt szög, az iránya az erőnek ugyanaz marad?
  • physics
    Lehet , hogy a két érthetetlen elmélet , a relativitás és a kvantummechnakika csak a gépekre érvényes ??? :)))))))))
  • Tiberius B
    nyugi, az első úgyis "túl tökéletes lesz":-)
  • physics
    Amig nem a gépeken keresztül ismertük meg a világot , addig nem volt semmi baj...
    Neeemmaakaarom a mátrixot :DDD
  • Tiberius B
    mátrix?
  • physics
    De lehet nem is a világgal van baj,csak olyan cseles gépeket tudunk építeni , amelyek érthetetlen dolgokat művelnek..
  • Tiberius B
    ja:-)
  • physics
    A világ olyannak mutatja magát, amilyen kérdést teszünk fel neki. Az pedig , hogy előre tudja mint fogunk kérdezni , egyenesen felháborító...
  • Tiberius B
    mondani kellett vmit arra, hogy mi rejlik a képlet mögött:-)