1398
-
Tiberius B #378 ha jól értem, akkor rájöttem, és megintcsak megnyugtattam azt a kis kotnyelest.
papíros pl.-nél maradva: B adott, v meg akárhova mutathat, az F akkoris felfele fog mutatni, ha Q>0, ugye jól gondolom? -
#377 A te szavaiddal, ha egy síkon forgatod a B is és a v-t is , akkor bizony átfordulhat a negatív irányba az eredmény. -
Tiberius B #376 Most elkezdek játszani a kezemmel, majdcsak rájövök. -
#375 És olyan sincs hogy a sebesség lefele mutat... akkor fejre kell állnod..:))))) -
#374 A nulla nem jelent síkot. Minden vektor jelölhet egy síkot, ha az a lapra merőleges vektor.
A kérdésedre a válasz ott van a képen. Az ha a sebesség a csuklódtól felfele mutat a B pedig előre akkor az eredményvektort a hüvelykujjad jelöli ki.
Nincs olyan, hogy a B hátrafele mutat. Olyankor megfordulsz te is és persze a hüvelykujjad az előbbihez képest minuszba lesz.
De nem a szöget változtattad, hanem a B irányát. -
Tiberius B #373 nekem igazából az 1-essel van gondom, mert ugye a középső 0, már egy síkot jelent, de ha az egyik másik koordináta + vagy -, akkor az már a tengely által két részre osztott síkon kijelöli valamelyik felet, "amely felé" irányul a vektor, huh, és függ-e ettől az F iránya?
összefoglalva: ha a lapon bármelyik irányba rajzolgatjuk is a B-t ill. a v-t, az F mindíg felfelé fog állni, a Q-tól függő nagysággal, ha Q>0
vagy sem, én ezt akartam kérdezni -
Tiberius B #372 nem volt teljesen egyértelmű elsőre és csak tisztázni akartam egy belső hülye hang számára is, mert az nem hitt a szemének:-)
kösz a türelmet -
#371 Rajzol le , úgy érthetőbb. -
#370 Ha a v=1,0,x, akkor az x azt jelenti hogy a helyére bármit is írsz , nem változik az eredményvektor iránya.
A B=0,0,1 vektorral pedig x től függően a v más és más szöget fog bezárni. -
#369 Mindig >0 -
#368 Persze mindig. Azt hittem ez egyértelmű. Mondjuk lehet hogy csak nekem ...:) -
Tiberius B #367 zavaros, mi???
nekem is -
Tiberius B #366 feladom, összevissza ír ill. nem
csak annyi lenne, mindegy hogy B és I/v mekkora szöget zár be, ha az általuk meghatározott síkot vesszük az x,y síknak, akkor feltéve, hogy Q>0, F z-tengellyel párhuzamos komponense mindíg >0???
a második ábrát fegyelembevéve, ahonnan származtatva az ottani F iránya a pozitív a z-tengelyen -
Tiberius B #365 megnézem gyorsan az újabb hülyeségáradat előtt -
Tiberius B #364 vagy ez skaláris? -
Tiberius B #363 már én se -
#362 Amit adtam linket, tudsz beírni számokat, nem? Kiszámolja neked.
Nem értem mi az a minusz? Hogy jött ide? -
Tiberius B #361 lehet jól sejtem: hülyeségeket hordok össze, vegyem már elő a vektoros vektorszorzás képletét, ugye? -
Tiberius B #360 he?
hol volt a sebesség és a sugár egy helyen? -
Tiberius B #359 hu, várjál, ezen gondolkozni kell
a középső koordináta adja a közös sík helyzetét, ugye?
az 1,0,0 és a 0,0,1 tehát a síkon 1,0 ill. 0,1
a 0,1,0 pedig ezekre merőleges
és az 1,0,x-ben ott van az az 1-es, ami már "elkötelezi" a vektort a tengely (B) vmelyik oldalára, tehát, ha -1,0,x az a tengely (B) másik oldalán van, és az erő iránya ellentétes, vagy sem? -
#358 Igen hülén :P
Ha jól értem, akkor mindegy. pl ha kicsit lefele mutat a sebességvektor, akkor is ugyanolyan sugarú körpályán fog menni az elektron csak közbe lefele is megy, vagyis spirálba, dugóhúzóba fog zuhanni. -
Tiberius B #357 jól néz ki
ütköztetési ábra? -
Tiberius B #356 a harmadik nem teljesen világos, konkrétan egyébként azt kérdezném, hogy tök mindegy-e az indukcióvektor és a sebesség/áramerősség által bezárt szög a keletkező erőhatás irányára nézve?
Konkrétan: mindegy, hogy az áramerősség/sebesség vektora (a síkon, felülről nézve) az óramutató példáján élve: a hatos előtt vagy után van, ha az indukcióvektor a tizenkettes felé mutat?????
[elég hülyén fejezem ki, mi?] -
#355 A kérdésed... -
#354 Nem értem...
-
Tiberius B #353 Nem úgy értem, hogy mindíg merűleges-e, hanem, hogy merre merőleges, mert ugye ugyanarra az egyenesre fekve (?) a vektorok két irányt vehetnek fel.
Tehát a jobbkézszabály irányokra is vonatkozik, vagy csak egyenesekre és az erő irányára? -
#352 Na ezt kerestem, töltött részecskék mozgása mágneses térben.
-
CSK1 :DDD -
#350 Ezért mozog körpályán a töltés mágneses mezőben. -
#349 Amint látod ha v=1,0,0 és B=0,0,1 az eredmény 0,1,0 .
Ha most v=1,0,x az eredmény iránya változatlan. -
#348 A külső avagy a vektorszorzás eredménye mindig merőleges a két tagra.
De számold ki
Magnetic Force as a Vector Product -
Tiberius B #347 érdekes lenne:-))
mondjuk az fura, hogy olyan már a fizikaóránk, mint egy vicc, a tanár már nem érti miről beszélek, pedig érthető és csak háttér:-)(a megértést szolgálja számomra)
meg már mintha vmi nem lenne rendben az agyával, memóvesztés, logikai érzék gyengülése? vmi nincs rendben
kérdés: a Lorentz-erőnél tök mindegy, hogy milyen az indukcióvonalak és az áramerősség által bezárt szög, az iránya az erőnek ugyanaz marad? -
#346 Lehet , hogy a két érthetetlen elmélet , a relativitás és a kvantummechnakika csak a gépekre érvényes ??? :))))))))) -
Tiberius B #345 nyugi, az első úgyis "túl tökéletes lesz":-) -
#344 Amig nem a gépeken keresztül ismertük meg a világot , addig nem volt semmi baj...
Neeemmaakaarom a mátrixot :DDD -
Tiberius B #343 mátrix? -
#342 De lehet nem is a világgal van baj,csak olyan cseles gépeket tudunk építeni , amelyek érthetetlen dolgokat művelnek..
-
Tiberius B #341 ja:-) -
#340 A világ olyannak mutatja magát, amilyen kérdést teszünk fel neki. Az pedig , hogy előre tudja mint fogunk kérdezni , egyenesen felháborító...
-
Tiberius B #339 mondani kellett vmit arra, hogy mi rejlik a képlet mögött:-)