1398
-
#258 Én is ilyeneken gondolkodom néha. Milyen hatással van ez az egész az emberi viselkedésre ?
Persze az összefonódott fotonokkal a hétköznapi életünk során nem sokat találkozunk, de mindenképp érdekes gondolat. -
Tiberius B #257 BME-n meg reaktor van
a legjob az, az ELTE-n mondták nekem is, hogy szép meg jó az új épület, de nem tudják fenntartani rendesen, mert pénz az nincs
BME meg lassan egybeolvad az ELTE-vel, a végére egy egyetem két alegyeteme lesznek:-)
-
#256 és lehetetlen h minden egyforma legyen?.. -
#255 Hogy mire találták ki az egyelektronvilágot?
Minden elektron egyforma. Megkülönböztethetetlenek éppúgy mint a fotonok. -
#254 de hogy érted?... -
#253 asz ostorcsattogás meg hangrobbanás =) -
#252 én is a BME-re akarok...vagy akartam, nem tudom...most.es vagyok, de éves a sulim, mivel kéttannyelvű, szal még 1 év...
szal a BME-re akatam vegyészmérnök/biomérnök vagy valami iesmi, mert biokémia az megy..de mellé kéne a matek is :S..ami szintén nem annyira jó a suliba, mivel alapba kéttannyelvű és egésségügyi...szal lehet h végül orvosszakértő leszek vagy helyszinelő =)
De BME-n nyelvvizsgáztam éve...és elég gagyinak nzett ki nemcsak belülről, hanem kivülről is =)...persze ettől függetlenül lehet h jó..
Tavaly nyáron az ELTE-n rendezték a nemzetközi FEBS-IUBMB fehérlye konferenciát, amelynek szervezésébe én is benne voltam ;)
Nagyon komolya hely az ELTE, azt mondhatom, sokkal komolyabb mint a BME... a termek sokkal újjabbak, meg minden ien..
Egy részecskegyorsító mégnes van kiállítva az egyik épülezbe meg ilyenek(ugaz h régi a mágnes)
úgyhogy ennyi a Bp.-i egyetemekről...de még maradt a Veszprémi Egyeten mérnöki kara is =)
csak az Veszprém...de úgyis el akarok már innen költözni... -
#251 Srácok: Mit tudtok arról, hogy a csuklás kvantum-jelenség lenne? :D:D:D:D Ugye szokták mondani ilyenkor, hogy "biztos emlegetnek". Lehet, hogy már az őseink ismerték a kvantumfizikát népi megfigyelésekből? -
Tiberius B #250 a megértés felé:-)
fogalmam sincs hova menjek, jelenleg a BME vmelyik elektromérnöki-informatikus szaka vezet, de az ELTE még ott van a lehetőségeknél, hosszútávú tervként x ezer diploma van bejegyezve, de egyelőre meg kéne találni melyik legyen az első, hogy ne legyenek megélhetési gondok:-)
apám alapvetően BME-t mond (építészmérnök, de nem onnan eredetileg)
anyám meg eddig csináld amihez kedved van, aztán ő is a BME-t kezdte el szorgalmazni, mert azt látja, hogy mindenki akiről eddig hallott, hogy sikeres lett, az BME-s volt és nem ELTE-s (akikről hallott):-) -
#249 hmm.. neked legalább jól tanítják =)
De nekem esélyem se volt h jól tanuljam =)
Gondolom ezek után a továbbtanulásod valami fizikával kapcsolatos lesz...mármint ha emelt szinten mész akkor gondolom, h valami iesmi...nem?
Merre tartasz vele?.. -
Tiberius B #248 :-DDD
ez gáz, mi el se fogunk jutni a modern fizikáig szerintem, mert az osztály már most begolyózik az egyenáramoktól meg a mágnesességtől, pedig szerintem baromi sz*r a könyv, kevés benne az anyag:-)
ráadásul 11.-es létünkre 10.-es fizikát tanulunk, mikor meg vmit kérdezek a tanártól, már nem emlékszik rá, mert x éve tanulta, ott is csak épp megemlítették
ezért jó, hogy most az egyik fizikatanár emelt szintet tart (csak nekem)
kutató volt a kfki-ban és nem annyira fásult be a memóriája (és értette is mit csinál), szóval jól jártam, illetve nem, a tanterve a sulinak az utóbbi 5 évben eléggé leromlott, nem is beszélve a kavarásokról és a tananyag mennyiségi és minőségi változásairól (amik pénzügyi problémák következményei) -
#247 sjna nem máshol lakik=sajna máshol lakik
:S
..apám... -
#246 Lehet h ő jól magyaráz, csak én vagyok hozzá hülye =D
Nemcsodálom...gimibe csak két évig tanultam fizikát =)...az is most két éve volt... engem már akkor érdekeltek az ilyen cumók, de mivel soha nem tanultam fitzikát rendesen, ezért egy képlettel mondjuk semmit sem tudok kezdeni...de abszolút semit...legfeljebb hünnögök neki egy sort =)
Tartottam előadásokat az osztálynak a kvarkokról, a spec rel-ről meg az idődiletációról, de még azt az alapszintet ami számomra lejött a gyenge kis fizika műsorokból sem értette senki az osztályból...nem is beszélve a fizikatarnáről, aki még nem is hallott au ilyenekről... :S ...a specrelről talán..de télleg csak hallotta a nevét...szal ennyi
A tesóm pedig keni vágja az ieneket, szal igazán magyarázhatna nekem ieneket =)...csak sjna nem máshol lakik, s csak ritkánb találkozok vele :S
Szal ennyit az én tudásomról...amennyit magamtól össze tudtam szedni az megvan...de fizikaórán csak a fénytörésig hutottunk el
x_x
-
Tiberius B #245 furi egy magyarázat, az biztos -
#244 "Milyen szépen elmagyaráztad"..csak azért írtam, mert eddig amit írtál csak a töredéke jutott el a szürkeállományomig =) -
#243 Milyen szépen elmagyaráztad =)...de komolyan
Szerintem is kicsit elképzelhetetlen az egész... :S
Figyi...a spin-t azt hogy tudod elképzelni?...mert én sehogysem tudom felfogni
Perdület, de mégsem a részecske tengelye körülötti forgása...rejtett forgás...sisshh..
Egy elektron?...elég érdekesnek hangzik...de minrefel kell az ilyet kitalálni?...melyik problémát akarták kiütni vele? -
#242 Nekem az egy elektron elmélet tetszik igazán, csak túl nehéz elképzelni, hogy is épűlhet fel a világ egyetlen elektronból, és miért látjuk mégis soknak.
Egy elektron elindul az időben az idő végezetéig aztán vissza. Ekkor már van egy pozitronunk is. Minél többször megteszi az utat, annál több lessz belőle, de mindig annyi negativ töltésű mint pozitiv. Vagy max egyel több, de azt senki nem venné észre.
Érdekes ráadásul ezt a 70 években találták ki. Csak el nem tom képzelni, hogy mozoghat az időben az elektron.
Meg ha már elment valahol, akkor az egy fix pont. Mi mégis mozohni látunk mindent. Na meg mi van a kvarkokkal? -
Tiberius B #241 érdekes, lehet időutazó volt -
Tiberius B #240 tényleg, megnézem van-e a Wiki-n vmi Vernéről, mer pl. a ST alkotója mérnök volt (meg pilóta), érdekelne Verne mi volt -
#239 hát...ööö...én mondjuk Nostradamus írásait is sci-finek veszem =D
na jó nem erre gondoltam...
Nem tudom, csak bennem van ez az érzés...de nem igazán tudom, h miért=)..sokszor megesik velem...
Mondjuk Jules Verne megjósolta a tengeralattjárót,stb...
szerintem valami iesmire... -
Tiberius B #238 a sci-fi jó, a sci-fi finom, a sci-fi különleges...
szeretem a sci-fi-t, segít gondolkozni sokszor, és főleg elgondolkodtatt, egy jó sci-fi sorozat nem a technológiáról szól és mégis ki van benne dolgozva, az amiről szól, az meg érdekes
egyébként sok-sok fizikus nézi a Star Treket, és nagy emberek, többen azért szeretik a legjobban, mert megpróbál a lehető legjobban a jelenlegi tudományon alapulni
de isten [Q:-)] ments, hogy megpróbáljalak megtéríteni, majd haverod megteszi idővel
egyébként mire gondoltál, mikor ezt írtad: "habár sokszor "megjósolnak" dolgokat, mint most is..."??? -
#237 Jó a sci-fi íróknak, mert saját világot teremthetnek...csak néha ragaszkodni kéne a valósághoz is...dehát a sci-fi ezért sci-fi ;).habár sokszor "megjósolnak" dolgokat, mint most is...
nekem valamiért egyik ien űrsorozat sem teccik =)
pedig haverom odavan érte, szal láttam egy csomót (főleg a csillagkapuért 0_0)...
na mind1 ....még nem tudom hovatenni egyelőre az omega molekuládat =)
...de legalább már tudom h miaz ;)
-
Tiberius B #236 Star Trek Voyager- Omega directive asszem, abban van egy olyan, hogy van ez az omega-molekula nevű vmi, ami egy igen fura dolog
Borg kísérletezett vele, szerintük ez a tökély, mivel igencsak tökéletes szerkezetű a stabil változata az anyagnak, és vmi harmonikus sugárzással kell stabilizálni. Pár milla borg dolgozó meghalt a kísérletek során, mert az anyag igen instabil, és nagyon nagy energiákat tárol. Ennek egyik szemléltetéseként felhoztak egy eltitkolt kísérletet, melyben a Föderáció előállított egyetlen egy darab molekulát, az összeomlott, és teljesen tönkretette a szubteret a környéken. Azóta van az omega-direktíva (melyről csak a kapitányoktól felfele tudnak) ez a direktíva kimondja, hogy ha találnak ilyen anyagot, azonnal ártalmatlanítani kell.
Na és ott volt egy olyan, hogy a molekula hatását látva egyes tudósok arra afeltevésre jutottak, hogy jópár ilyen molekula lehetett az ősrobbanáskor, de összeomlottak, namost, ha beleássuk magunkat a ST-féle szubtérelméletbe és Einsteinen alapuló térszemléletébe, rájöhetünk, hogy az Omega valójában "kisimítja" a teret, így a szubtérre gyakorolt hatása és az Ősrobbanásban, vmint a felfúvódásban levő szerepe megmagyarázható
kb ennyi, úgy éreztem teljes képet kell adjak:-) -
#235 he? -
Tiberius B #234 Omega-molekulák?:-) -
#233 Pár tízévvelez előtt akik kitalálták a húrokat, meg a bránokat elkápráztatták a fizikusokat, micsoda elmélet született. Azóta se mondott olyat az elmélet, ami miatt előléphetne használható elméletté.
Sok fizikus kételkedik benne, többek közt a sok dimenzió miatt. Ha nem produkál olyan jóslatot , amit más elméletek nem, akkor nem sokat ér.
Két brán összeért ? .. akkor már két akarmi is lehetett .. :DDD -
#232 Ha egy dolog tudatlanul müködik akkor a környezete befolyásolja.
Valaminek ki kelett váltania, az eseményeket mivel megtörténtek...
Tegyük fel h az ősrobbanást kiváltatto valami...de előtte is ha volt valami, annak a kezdetét is ki kelett váltania valaminek...és így a végtelenségig is mehetnénk, ami nekem speciel nem tetszik, mert a végtelent nem tudom elképzelni...
Ha viszont azt mondjuk, h az ősrobbanás előtt semi sem volt...hát akkor sem vagyunkl túl jó helyzetbe, mert én azt sem tudom elképzelni, h semi sincs...aztán abból lesz valami...
szal perpill xarba vagyok az ősrobbanással, mert igazából sehogyse akarja mindezt a gyomrom bevenni...
vagy netán van más alternatíva?...
Volt egyszer a spektrumon valami idiótaság...=)...a "tőkéletes világegyetem" címmel...vagy valami iesmi volt, már nem rémlik...ott hallottam először az M - ~mindenség~ -
elméletről, meg a bránjairól...ott valami oasmit mondtak, hogy a világegyetem kezdete előtt két ien brán "összeért", vagy mi...és abból lett az ősrobbanás..
hát eléggé darabos amire vissza emlékszek...esetleg valai pls...
=) -
Tiberius B #231 hát épp ez az, én pl. inkább hiszek abban, hogy gyakorlatilag nem létezett, mert mondjuk (nekem nagyon szimpi): a tér végtelenül görbült, így az idő végtelenül lassan telt, erre lehet azt mondani, hogy tekinthető nem létezőnek az idő, mert nem telt, na erre én azt mondom, hogy, ha nem létezőnek nyilvánítjuk az időt, akkor még rosszabb a helyzet a robanást kiváltó tényezők utáni kutatásban -
#230 Milyenek voltak a körülmények?
Ha akkor jött létre az idő tér meg minden, akkor semmilyenek :DD -
#229 Igen, 100 év alatt már tovább kellett volna lépni, de nem... -
barnor #228 azért mert tul hülyék vagyunk ahhoz hogy ezt megértsük és megfejtsuk, vagy egy új elméletet vessünk be. -
#227 most olvastam a #212től...
nem tudom, de nekem amit írtál szabi, abból nekem nagyban úgy jött le mintha be lennél szívva =D
...na viccen kívül...nem hiunném, h szerencsés a világról azt mondani h "gondolkodik"..meghogy "tud". Soraidat olvasva valami olyan ilyesmi érzés kapott el...én nem hiszem h a világ "tudatosan" keletkezett...szerintem csakis azért oyan az univerzum, amilyen, mert valamikor olyanok voltak a körülmények, hogy ilyennek kell most lennie...szerintem azért volr ősrobbanás /ha ugyancsak ősrabbanás volt/, mert olyanok voltak a körülmények, h annak kelett megtörténnie, minek meg kelett...és másképp nem lehetett volna, mot pedig azért nincs is másképp.
Szerintem a kérdés maga annyi, h milyenek voltak a körülmények...habár ezzel a gondolattal talán soha nem jutnánk a végére semminek se... Mindenesetre én erre a kérdésre keresem a választ...hogy mik is azok a "tényezők", melyek a világot abba a kerékvágásba kényszerítik és -tették...
Habár mikor az ember elgondolkodik a gondolatain, akkor csak a saját belső állapotától függ, h mit hogyan lát...és lehet, h egy olyan helyzetbe, mint amilyenbe szabi volt ugyanézt mondanám... -
Tiberius B #226 Anger Management-ben volt asszem, pont egy ilyen: Ki vagy Te?, ki tudja a választ? -
Tiberius B #225 A program fut, de ha van egy képlet, abból vissza tudod fejteni az elméletet? Mert szerintem nem. A matek arra való, hogy meghatározott legyen, hogy pontosan írjuk le, az a végső forma, az a kristály, a gyémánt, de nincs gyémánt szénatomok nélkül, meg kovalens kötések nélkül.
stb...stb -
#224 Mondj valamit, ami Te vagy, ami maga a minősítő, és nem a minősítő minősítése. :-)
"Ki kérdez?" - Bármit mondasz az nem te vagy, hanem egy minősítés.
Hogy mi ennek az oka, azt már pár ezer éve tudott dolog, de ez nem ebbe a topicba tartozik. bár..:) -
tomcat1 #223 De annak is van oka, amire rá lehetne már jönni? -
#222 Elég evidens... megfigyelő és megfigyelt hasadása miatt. -
tomcat1 #221 Szerintem mondasz valamit, mivel a szemünka milliárdos nagyságrendű információból csak valami 2000 dolgoz fel! Egyébként mért, is nem lehet a képlet és a valóság azonos? -
#220 Nem tudatos, tudatalatt irányított..
Mint minden , amit eddig láttál -
#219 Attól függ, milyen értelemben szerepel szótáradban a véletlen szó. :-)
Nem tudatosan, nem filozófiai szempontból raktam be ezt az idézetet, egyszerűen a kedvenc számomból szerettem volna idézni valamit, aztán bentfelejtettem, és ahogy telt-múlt az idő, elkezdtem rajta gondolkodni, már nem is volt kedvem kivenni, mert találónak éreztem. Ebből a szempontból véletlen. Én is ugyanúgy rácsodálkoztam erre a véletlenre. De hogy azóta nem változtattam rajta, az tudatos. :-)