654
Hogy is telepítsük kedvenc játékunkat
-
#94 Nem mondtam, hogy kerszteshadjáratot folytatsz, pusztán egy másik emberre utaltam egy másik fórumon. -
#93 PC Guru. -
#92 Na lehet olvasni és lehet okulni!
Tiszta sor, hogy 8-10 ezer forint ma Magyarországon, a 140-150 ezer bruttó forintos átlagfizetések országában sok egy játékért, és kevesen engedhetik meg maguknak. (El lehet kezdeni összehasonlítani az ezerforintos mozijeggyel, a 4-5 ezer forintos zenei CD-kel, de most nem erről van szó). Vajon ki teszi zsebre azt a 8-10 ezer forintot? Nos ebben benne van az áfa, a kiskereskedő, a disztribútor, a gyártás, a marketing, szállítás és még ki tudja mi minden költsége – végül a játéfejlesztőkhöz kb. egy ezres érkezik meg az összegből. Nem nehéz kiszámolni, hogy ahhoz, hogy csak a fejlesztők fizetését kitermelje a játék (számoljuk olyan másfél éves fejlesztési idővel, 25 fős csapattal, és a fent említett magyar fizetésekkel), kb. 70 ezer példányt kell belőle eladni. Ha ehhez még hozzávesszük az egyéb költségeket (rezsi, irodabérlet, szoftverek, stb.), kilyukadunk a bűvös százhúszezres példányhoz, ahol egy játék nullszaldós. Na és, a 120 ezer nem olyan sok, gondolhatnánk. Nos, a valóságban ezt a példányszámot meghökkentően (teljes áron) meghökkentően kevesen érik el – magyar fejlesztésű játékok esetén eddig csak a Panzers-nek sikerült. Olyan példányszám mellett pedig, ahol már tényleg nagyot szakít a fejlesztő, tehát mondjuk félmillió felett, feltételezhető, hogy a játék van olyan jó, hogy a készítőtől ne sajnáljuk a nyereséget.
Az előbbi gondolatmenetet továbbvíve: a játékok elkeserítően kis százaléka nyereséges. Csúnya angol kifejezéssel élve a játékipar „hits-driven industry”, azaz néhány, szuper eladási eredményekkel büszkélkedő bestseller (lásd az eladási toplisták állandó vendégeit: Sims, GTA, EA sportjátékok, stb.) tartja el a többi nullszaldós, vagy veszteséges játékot. Ezért van az, hogy a kiadók kevés kockázatvállalás mellett a biztonságra próbának utazni, s ebbe egyre kevésbé férnek bele a rétegjátékok és az eredeti, kockázatvállaló játékötletek. A dologban az a tragédia, hogy éppen a hardcore játékos a legtöbbet kalózkodó játékos – akik a legjobban sírnak a kreatív, eredetiséget felvonultató játékötletek hiányán, éppen azok teszik lehetetlenné a kalózkodással szoknak a stúdióknak a helyzetét, akik képesek lennének ilyeneket alkotni. Való igaz, a folytatások és licenc-játéokok korát éljük. Az ok egyszerű: ilyen játékokból lehet legkevesebb kockázat mellett a legtöbbet kihozni (már csak az ismert nevekből fakadó, jóval kevesebb költséget kívánó marketingmunka miatt is). Viszont azt azért vegyük észre, hogy minden kiadó megpróbál a maga lehetőségeihez mérten biztonsági játék mellett kockáztatni is – hiszen igazán nagyot szakítani ált. az eredeti, drága játékokkal lehet. Legjobb példa pl. az Ubisoft tavalyi éve: a Spliner Cellel, és a Tom Clancy sorozat aktuális tagjaival, kockáztattak viszont a Prince of Persia-val, a Far Cry-al, a Beyond Good & Evil-el, és a XIII-mal – előbbi kettő bejött utóbbiak viszont buktak. Az a kiadó, aki nem mer kockázatot vállalni, vagy nem jönnek be az eredeti játékai, lassan de biztosan elsüllyednek, lásd Eidos, aki viszont ühyesen kockáztat, viszi a bankot (lásd EA). Plusz ott vannak azok a fejlesztők, akik elég erősek önmagukban, hogy ne kelljen elviselniük a kiadók dirigálását (Bioware, Lionhead, Valve, Id…); nem csoda, hogy a legeredetibb leginkább kockázatot vállaló játékok általában tőlük származnak. A kevés új ötletet már kitárgyaltuk, a programhibákért és a határidőcsúszásokért az esetek túlnyomó többségében nem a játékfejlesztők a hibásak, hanem a kiadókkal kötött rossz szerződéseket okolhatjuk. Mivel a játék végső tesztelése és a hibajavítás már nem emeli különösen a játékból eladható példányszámot, ezért a munkafolyamatot gyakran elspórolják a kiadók. Inkább eladok a játékból X darabot (bár a játékosok morgolódni fognak), mint fizessem még a fejlesztőket 1-2 hónapig, hogy aztán a hibátlan finomhangolt játékból ugyanannyit adjak el… A játékok késéseiben pedig sokszor a kiadók a felelősek, mert ők tologatják a kiadási dátumot igazodva a piachoz, vagyis próbálják a lehető legkedvezőbb piaci fogadtatáskor kiadni a játékot. Xboxon például az összes!!! FPS-t elhalasztották a 2004 utolsó negyedévéről, hogy ne a Halo 2 árnyékában keljen kiadni a játékot…
A Microsoftot nagy divat utálni, de ezúttal éppen nem szolgálnak rá a kirohanásokra. Hiszen ha meg akarnák ölni a PC-s játékpiacot, akkor miért tartják fent az Ensemble-stúdiót? Miért fojtatnának hatalmas marketingmunkát Games for Windows címen? Miért fejlesztenék folyamatosan a jelentős részben játéplatformnak kitalált DirectX-et? A Microsoftnak a pc hatalmas üzlet, a konzolpiac pedig hosszú távú, jelenleg vastagon veszteséges, ám nagy lehetőségeket rejtő, meghódítandó terület. Bill Gates ostoba lenne úgy beleölni rengeteg pénzt és energiát a konzolüzletbe, hogy közben a pc-t feladja – márpedig a világ leggazdagabb emberéről sok mindent lehet mondani, de hogy ostoba lenne azt nem.
-
#91 Ha már úgy gondolod hogy verem a nyálam.ami elég paraszt beszólás,akkor legalább olvasd végig amit írtam.Én azt írtam hogy lefordítottam.Nem mindegy, világos?De szólj ha nem tudsz értelemszerűen olvasni. -
#90 nem,és kereszteshadjáratot sem folytatok,csak feletébb mókásnak érzem,hogy vki aki szoftvert lop itt veri a nyálát,hogy a törés az "ő szellemi terméke tüntessék fel a nevét",lévén hogy a szoftverlopással ő pont ezen dolgokra tesz egy nagyot... -
#89 Mag van a cikk, jó hosszú, de tanulságos. Csak időbe tellik mire bepötyögöm :-)) -
Rossifumi #88 Jelentem működik az 1.3-as alcohol verzió is. -
Yunx #87 Aha nekem megy faszán.
Csak a gépet kellett újratelepítenem és megy is :) -
#86 a készítők (fejlesztőcsapat) általában kapnak egy fix-et, meg néha még százalékot is...
a kiadó meg legyártja (minimális összeg: kevesebb, mint 1000 ft/doboz) reklámoz (rengeteg lé), ami miatt drága lesz a játék, a kereskedők is rátesznek kb 100-150%-ot, és a végén megjön hozzánk 12-15-19 ropiért
én azt vallom, hogy amíg nem lesz egy játék 5-6e FT, addig jogos a warez ;) (bár ez elég furin hangzik :D) -
#85 Ne haragudj egy nagyon off kérdés: nem fórumozol véletlenül a Prohardveren is? Mert ott is van egy srác, aki keresztes hadjáratot hirdetett az illegális szoftverhasználók ellen és ennek mindig hangot is ad. -
ToMy_ #84 egy uj miniimage linkkel megdobna vki? -
#83 Benned egy zseni veszett el.... -
#82 nem játszok vele,csak kiváncsi voltam mi az az égetően fontos dolog ami miatt 2 topik kell neki.
Mellesleg rolls royce-t sem kapni itthon,akkor az is szabadon lophatóm,vagy mi?^.^ -
#81 gráááázzz-fffféékkkk -
#80 max epilepszia :-)) -
#79 Na meg a Tb-t, a tartós egézsésgkárosodás miatt. -
#78 Hát ja... max. a villanyszálát kell fizetni utána :-)) -
#77 cSakhogy én meg akarom venni ha kijön. A warez tényleg olcsó :) -
#76 Aki warezol az ne panaszkodjon, hogy drága a játék "szerintem" -
#75 Végülis mi is jól járunk, hs ilyen király gammák jönnek ki, csak nem mindegy mennyiért és mennyire járunk jól... -
#74 A kiadó jár a legjobban. -
#73 Na ez se volt magyar...:) -
#72 Mégis minidg valaki nagyon jól jár -
#71 Nehogy azt hidd hogy olyan borzasztóan jól járnak a játék készítők... Holnap, izé ma megkeresem hogy kb hány százalék csurran a csártókhoz...Előre mondom hogy elég kevés. -
#70 nyugi, aki megírta a progit, ki is van fizetve...
aki lenyúlja a népet az a kereskedelem... ha 5 ropi lenne egy gém, mindenki simán megvenné amit akar
egyébként warez ide vagy oda, jó biznyák a pc gamma, szal mielőtt elsiratnád szegényeket bártan gondold át ;)
ja én megvenném de nem kapható, tudod? -
#69 Nemtudom miért reagáltok ilyen írásokra, tökéletesen látszik, hogy csak provokálni akar! Semmi több nincsen mögötte, nem játszik vele, de valszeg mégcsak nincs is meg neki) A gyári oprendszer meg nem értem miért olyan furcsa, neked csak warez cuccaid vannak?
Jó könnyen beszélek, mert megvan eredeti hologram-os lemezen a win2003 server, de akkor is az oprendszer a legkevesebb, de az nem is a gtr-t érdemes lesz megvenni! -
#68 Kiváncsi lennék egyáltalán játszol-e a játékkal vagy csak bejöttél hogy most okos megjegyzéseket tegyél.Ezt a lopok nem lopok témát meg ne feszegessük.Ha Neked az op rendszered is gyári akkor az a LOL.... -
#67 Are you ready? -
#66 Tudod utána kéne nézni a szoftvervásárlásnak.......Ugyanis itt nálunk még nem kapható....... -
#65 veszik a fáradságot és megírják a programot elmész és megveszed vágod? -
#64 én sajnos nem lopok,tudom fura szokás,de ez van -
#63 A másik pedig hogy Jó lenne ha nem tegeznél le.Nem arról volt szó verem a nyálam hanem ha lefordítom és veszem a fáradságot hogy ezt le is írom akkor ha már ásol ne szó szerint tegye vagy bökje oda hogy xy.Vágod Birka?? -
#62 JA bocs azthittem hogy arról van szó hogy tudunk vele játszani normálisan.De ha Te is ennyire okos vagy akkor oldjátok meg.Sok sikert hozzá........... -
#61 te teljesen hülye vagy?lopod a szoftvert aztán vered a nyálad,ha vki lenyúlja a lopási módszered?ez szerintem is közröhely -
#60 Arról van szó hogy Nekem ne lolozgasson mert ha ennyire okos akkor a faszomnak nem járt a pofája mikor mindenki azt kérdezte hogy indul el.Akkor miért nem volt ekkora pofád ddd???A másikat fikázni a legkönnyebb.Ahelyett hogy megmozdulnál aztán csinálnál valamit.A faszom az ilyen emberekbe........ -
Rossifumi #59 És az 1.3-as alcohol verzió megy valakinek? -
#58 igazad van,szabadalmaztasd az eljárást :-D meglopnak a mocskok,ne hagyd :-D -
#57 Ha már sokat erőltetted előtte, akkor lehet hogy a registry is fullon van... Ezért szoktam ghostolni a rendszert...Kb. 6-szor kellett volna újraraknom a gépet a GTR miatt annyiszor elrontottam :-))) Ghostal meg 5 perc alatt új rendszer van -
Yunx #56 Nekem szerintem a windows lesz szar, mert már a 7. pontnál elvérzek.
Format c.... -
#55 eredetielg a másolt könyvtár azért kellett hogy az új könyvtárat felpeccselve tudod 1.23ra használni a régit és a másik könyvtátból indítva meg megy az 1.3
Ezért mondtam hogy ha Neked csak az 1.3as kell akkor azt csináld amit leírtam.