512
Kérdések és válaszok a Corel Draw és Corel Photo-paint programokkal kapcsolatban...
  • Balu san
    Sajnos nem. A gugliba sem találtam.
  • Met
    nem tudsz valahol magyar e-book-ot a corel 12höz? nem a gyorstalpalósra gondolok, a jó kis vaskos "bibliára"
    könyvből csak egy 8xx oldalasat találtam de nekem az kevésnek tűnik:)
  • Balu san
    Király!
  • Met

• Balu san
    Megtaláltam végül a megoldást - legalább is remélem. A tulajdonságsoron felül, találsz egy Treat as Filled nevű ikont (a sor jobb szélén, egy fejkete nyíl egy négyzetbe mutat). Ha kikapcsolod, akkor az objektumokat csak a körvonalánál vagy a középpontjánál tudod kijelölni. Relatíve "üres" lesz.

megvan?
  • Met
    persze, meg tudom oldani csak jobb lenne beállítani, hogy amikor valamit rajzolok akkor annak legyen üres a közepe alapból
  • artschi
    és ha lelockolod az adott objektumot? Úgy próbáltad már?
  • Met
    megnéztem, 9-es Corelben ha rajzolok egy téglalapot csak a vonalra kattintással tudom kijelölni
  • Balu san
    Szerintem azt nem tudod megoldani, mert egy objektumként kezeli az "üres" síkidomokat is.
    Viszont van egy-két rendkívül egyszerű technika a probléma orvoslására.

Az egyik, hogy az objektumokat sorba rendezed a "to Front", "to Back", "In front of" stb. opciókkal a szerkesztés során (gyorsbillentyű és külön ikonok is rendelkezésre állnak - ez utóbbi esetben lehet, hogy testre kell szabni a progit, nem emlékszem, hogy default állapotban kihelyezi-e a tulajdonságsorra).

A másik módszer -egyúttal a legegyszerűbb-, hogy a kijelölés során nyomva tartod az ALT billentyűt. Ekkor az egymás előtt-mögött levő objektumokat jelölheted ki sorrendben. (villámgyorsan megy, ha megszokod)

A harmadik ötlet a TABULATOR gomb - ezzel sorba jelölöd ki. (akkor célszerű a használata, ha kevés objektum van a workspace-en).

A negyedik (én ezt használom legtöbbször, mert megszokva qrva gyors), hogy a pick (nyíl) eszközzel kijelölő keretet húzok egészen addig, amíg a kijelölendő objektumot körbe nem határolja.

...és még biztosan van más alternatíva is. Amúgy nem elképzelhetetlen, hogy létezik az a beállítási lehetőség, amit te mondasz. Én azért tartom valószínűtlennek, mert akkor már nem egy egész objektumként kezelné, hanem szimpla keretként, amit nem lehet kitölteni. Nem tudom...
  • Metwork
    az a célom, hogy az objektumban van valami (szöveg vagy más ojjektum:)és azt akarom kijelölni de véletlenül mellékattintok akkor ne az alatta levő objektumot jelöljem ki hanem a nagy semmit
    párszor már kitöröltem vagy elmozdítottam így az alsó részt, persze ctrl+z az működik, csak idegesítő:)
  • Balu san
    Nem tudok ilyen opcióról (ez persze nem jelenti azt, hogy nem is létezik).
    Gondolom, az a célod, hogy az adott "téglalap, kör stb" mögötti objektumot vagy objektumokat könnyedén ki tudd jelölni.
    Jól gondolom?
  • Metwork
    Azt, hogy lehet beállítani, hogy ha rajzolok egy téglalapot vagy akármilyen objektumot akkor annak "üres" legyen a közepe?
    Amikor belekattintok egy téglalapba akkor ne azt jelölje ki. Elmondom még egy féleképpen:)
    Csak úgy tudjam kijelölni a téglalapot, hogy a vonalára kattintok.
  • Balu san
    A Text menü -> Format Text almenüben beállítod a kívánt paramétereket (típus, méret stb.)
    Ráklikk az alkalmaz gombra, majd OK.

Végül -és ez a legfontosabb!-, a Tools menüben ráklikkelsz a Save Settings as Default (Mentés alapértelmezettként) parancsra.

Elméletben nem tudom, hogy a könyv mit súg, de a gyakorlatban nálam így műkszik.
  • hekman
    Üdv!

Nem bírom átállítani, még a könyv által leírt módón sem, hogy ha új doksit nyitok, melyik betütípus legyen az alapértelmezett! Plz help!
  • Metwork
    köszi, asszem lesz mit olvasnom:)
  • Balu san
    Nekem ebben nincs tapasztalatom, nem használtam még AutoCad-et.
    Esetleg az importálásnál/megnyitásnál (sok "idegen" fájlnál nem mindegy, hogy megynyitod vagy importálod) kell valamit belőni, mert rákérdez a program egypár dologra.

...vagy, amennyiben vállalsz egy kis angol eszmecserét, akkor az alábbi fórumokon biztosan kapsz választ az AutoCad guruktól...
    (én a harmadik linknél bogarásznék, ott elvileg az AutoCad és Corel kapcsolatait taglaló topicok is vannak).

AutoCad 2005 (fórum)
    AutoCad 2004 (fórum)
    AutoCad - Corel topicok
  • Balu san
    You're welcome! :]
  • Metwork
    Elég gyakran kapok AutoCad-es dwg file-t, csak az a baj, hogy amikor megnyitom, egy vonalból 23 vonalat csinál a Corel.
    Ez azért baj mert a gravírozó gép 23x megy végig rajta. Hogy lehetne azt megoldani, hogy csak egy vonalas legyen?
  • artschiatwork
    na, kitöröltem a bill.kombinációját, most már talán nem lesz gond.
    Thx for help!!
  • artschiatwork
    köszi :)
    Tuti, hogy ez a gond, mert 101 gombos magyar billentyűzet van beállítva, itt pedig ugye van y és z csere, szóval ebbe tuti belefutok mindig :D
    ha jól tudom, meg lehet változtatni, majd megvariálom.
  • Balu san
    A "snap to grid" bill.kombinációja: Ctrl+Y
    Akkor valóban elképzelhető, hogy ez a gond... :)
  • artschiatwork
    Nem, nem segédháló fölött dolgozom (még az hiányozna, a falat kaparnám... :)).
    A snap to objects alapból ki van kapcsolva, a grid opciójával együtt.
    Esetleg még arra gondolok, hogy a Snap to Grid opciónak lehet valami billentyűkombinációja, amit véletlenül benyomhatok. Mi lehet a bill.kombinációja a Snap to grid-nek?
  • Balu san
    Segédháló fölött dolgozol?
    Én még nem találkoztam ezzel a problémával. (Bár segédhálóval sosem dolgozom) Elképzelhető, hogy a Tools menüben kellene valamit átállítani. Ott konfigurálhatod a programot saját igényeidre.

Például:
    - Tools -> Options -> Workspace -> Snap To Objects. Ez a funkció legyen inaktív (default beállításnál a Corel 11-ben eleve inaktív, a 9-es verzióban nem tudom)

vagy

- Tools -> Options -> Document -> Grid (esetleg itt állítasz valamit, bár ez valószínűtlenebb, mint az előző tipp)

Ha ezekkel nem megy, írj vissza és utánajárunk...
  • artschiatwork
    Az mitől van, hogy Corel 9-ben dolgozgatok, és egy idő múlva (teljesen véletlenszerűen) bekapcsolódik a Snap to grid opció? Hiába kapcsolom ki, legközelebb újra bekapcsolódik... Nagyon zavaró :(
  • artschi
    próbáld meg talán Corel Ventura-ban, annak állítólag nagyon jó a táblázatkezelő része.
  • Balu san
    Ha minden igaz, alapértelmezett (default) telepítéskor nem teszi fel a Barcode Wizard-ot. Custom módban kell installálni - külön! Én a 11. verziót használom, de nálam így oldódott meg a vonalkód-varázsló (nekem is kell a munkámhoz).
    Ebből gondolom, hogy a 12.-nél is hasonló módon kell ügyeskedni.

Ez nem jelenti azt, hogy újra kell raknod a szoftvert. Egyszerűen behajítod a gépbe a cd-t és utólag felrakod. (Szerintem a 12-es verzió is tartalmazza, mert hülye lenne a Corel, ha kiszedte volna az új csomagból).
  • SpyMac
  • SpyMac
    hello

abban tudnátok segíteni, hogy tudomásom szerint a corel12 nem kezeli a vonalkódokat, pedig nekem ez a munkámhoz elengedhetetlen

[url=http://kepfeltoltes.hu/view/050908/514671280Corel7.jpg][img]
  • Balu san
    Szerintem a Corelben ezt nem fogod tudni jól megoldani.
    Viszont itt egy progi, ami kifejezetten műszakirajzok készítésére használható. Nem tudom, ismered-e? Lehet, hogy egy próbát megér...

SmartDraw v6.2
  • Metwork
    Az export képességeit ismerem, csak ezt a mátrixos dolgot nem tudom.
    Ha esetleg másik progi képes ilyenre, abban kellene elmenti eps-be vagy plt-be, hogy meg tudjam nyitni a gravírozó progiban.
  • Balu san
    A Corel tud .eps-be és .plt-be is exportálni, de legjobb tudomásom szerint nincs olyan kiforrott szintű táblázatkezelő funkciója, mint amit az imént említettél.
  • Met
    Sokszok kell gyártanom műszaki táblákat, van egy régi gép ami tud olyat, hogy beírom soronként a szöveget, megadom a tábla méretét, mennyi tábla és autómatikusan összerakja, a gép haldoklik, kellen keresni valami más lehetőséget.
    A Corelnek nincs ilyen vagy hasonló funkciója? Vagy valami más progi amiből eps-be vagy plt-be tudom menteni a grafikát.
  • Balu san
    Akkor célszerű angolul tanulni a program kezelését.
    Ez egy privát vélemény - nem érdemes megbolygatni a programokat "idegen" patchekkel...
  • Metwork
    éppen ez az, hogy most kezdi el tanulgatni
  • Balu san
    Szerintem nincs...
    Ha a magyaritással tud dolgozni rajta a kollega, akkor az eredeti nyelven is fog menni.
  • Met
    Van értelme felrakni a patch-et?
    Felraktam a magyarítást de baromira belassult tőle, kollégámnak kellene, nem lehet valahogy kiküszöbölni a lassulást?
  • tibor16
    Háát, ahogy én tudom... A Corel mindent elsődlegesen RGB szintérbe konvertál. Legalább is a 9-esre úgytudom igaz. Tehát ha beteszel egy CMYK objektumot azt befordítja RGB színtérbe, mert úgy tudja kezelni a progi, ha mented onnan konvertálja át ismét CMYK-ba. Hogy utólérje magát, mindenféle színkorrekciókat hajt végre. Tudomásom szerint ezért híresen rossz a nyomdai munkához. Arra ott van az Adobe. Persze sokat segít ha nem használsz semilyen színprofilt, de ez csak a mentésnél érdekes.
    Ez a 12-esnél, legalábbis tapasztalatom szerint sokat javult a dolog. Pl sikerült nagyjából azonos színvilágot láttatni az azonos színprofilok használatával mint a Photoshopnál.
  • Balu san
    Egyáltalán nem jársz rossz úton egészen addig, amíg "házilagos" nyomtatásról beszélünk. Értelemszerűen az otthoni nyomtatásnál az a cél, hogy minél valósághűbb legyen a nyomtatandó anyag.

A lencsék alkalmazása sajnos nagy rizikót rejt magában. A CMYK skálában súlyos problémák merülhetnek fel, használata kerülendő. RGB-nél még nem próbáltam, arról kvázi nem tudok nyilatkozni...

A digitális képek -ha egy mód van rá-, maradjanak RGB-ben. Ugyanis, ha átkonvertálod CMYK-ba, az élénk színek teljesen el fognak torzulni és igen messze kerülnek a valóságtól. (CMYK-ban például lehetetlen vállalkozás kikeverni a full piros színt.)
    A digitális laborok nagyon jól fel vannak készülve, szóval a képeket csak a minőségjavítás/egyéb grafikai műveletek érdekében célszerű manipulálni, konvertálni nem kell - csak kizárólag nyomdai munkához! (Ott ugyanis, ha egyetlen betű is RGB-ben van, akkor nagyon csúnyán fognak nézni...)

Artschiatwork is rátapintott az imént a technikai dilemma egyik szegmentumára. Ilyen apróságokon könnyen el lehet csúszni, ezért kell nagyon kapaszkodni a színkódokba.
  • artschiatwork
    Egy tanács: a CMYK-ban való munkában a fekete színű szöveget lehetőleg egyszínű (csak Black, ne C:100 M:100 Y:100!) feketével írd, mert egyébként a nyomdászok fognak neked örülni, és te is a végeredménynek, ha elcsúsznak a színek :)
  • hekman
    Köszönö válaszod.
    Még egy kérdés: szerinted nagyon rossz úton járok, ha úgy dolgozom, hogy mindent Rgb-be konvertálok, és színprofil nélkül nyomtatok? Így jöttek vissza azok a színek, amiket vártam. Amint színprofilt használok, borul a dolog. Ott látszik, ahol pl lencse volt. Valamint: az általad elmondottak alapján a digitális fényképeket is cmyk-ba kellene konvertálni? Nem változik ettől sokat a kép?