Corel - tippek & trükkök

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Sajnos nem. A gugliba sem találtam.

\"Ne bolygass olyasmit, ami felett nincs hatalmad!\"

Met
nem tudsz valahol magyar e-book-ot a corel 12höz? nem a gyorstalpalósra gondolok, a jó kis vaskos "bibliára"
könyvbõl csak egy 8xx oldalasat találtam de nekem az kevésnek tûnik😊

\"If in doubt, flat out!\" Colin McRae

Király! <#vigyor3><#eljen>

Met
<#eljen>
<#taps>
<#worship>

Megtaláltam végül a megoldást - legalább is remélem. A tulajdonságsoron felül, találsz egy Treat as Filled nevû ikont (a sor jobb szélén, egy fejkete nyíl egy négyzetbe mutat). Ha kikapcsolod, akkor az objektumokat csak a körvonalánál vagy a középpontjánál tudod kijelölni. Relatíve "üres" lesz.

megvan?

Met
persze, meg tudom oldani csak jobb lenne beállítani, hogy amikor valamit rajzolok akkor annak legyen üres a közepe alapból

artschi
és ha lelockolod az adott objektumot? Úgy próbáltad már?

A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az els? háromnak fáj az ára!

Met
megnéztem, 9-es Corelben ha rajzolok egy téglalapot csak a vonalra kattintással tudom kijelölni

Szerintem azt nem tudod megoldani, mert egy objektumként kezeli az "üres" síkidomokat is.
Viszont van egy-két rendkívül egyszerû technika a probléma orvoslására.

Az egyik, hogy az objektumokat sorba rendezed a "to Front", "to Back", "In front of" stb. opciókkal a szerkesztés során (gyorsbillentyû és külön ikonok is rendelkezésre állnak - ez utóbbi esetben lehet, hogy testre kell szabni a progit, nem emlékszem, hogy default állapotban kihelyezi-e a tulajdonságsorra).

A másik módszer -egyúttal a legegyszerûbb-, hogy a kijelölés során nyomva tartod az ALT billentyût. Ekkor az egymás elõtt-mögött levõ objektumokat jelölheted ki sorrendben. (villámgyorsan megy, ha megszokod)

A harmadik ötlet a TABULATOR gomb - ezzel sorba jelölöd ki. (akkor célszerû a használata, ha kevés objektum van a workspace-en).

A negyedik (én ezt használom legtöbbször, mert megszokva qrva gyors), hogy a pick (nyíl) eszközzel kijelölõ keretet húzok egészen addig, amíg a kijelölendõ objektumot körbe nem határolja.

...és még biztosan van más alternatíva is. Amúgy nem elképzelhetetlen, hogy létezik az a beállítási lehetõség, amit te mondasz. Én azért tartom valószínûtlennek, mert akkor már nem egy egész objektumként kezelné, hanem szimpla keretként, amit nem lehet kitölteni. Nem tudom...

Metwork
az a célom, hogy az objektumban van valami (szöveg vagy más ojjektum😊és azt akarom kijelölni de véletlenül mellékattintok akkor ne az alatta levõ objektumot jelöljem ki hanem a nagy semmit
párszor már kitöröltem vagy elmozdítottam így az alsó részt, persze ctrl+z az mûködik, csak idegesítõ😊

I will use google before asking stupid questions.

Nem tudok ilyen opcióról (ez persze nem jelenti azt, hogy nem is létezik).
Gondolom, az a célod, hogy az adott "téglalap, kör stb" mögötti objektumot vagy objektumokat könnyedén ki tudd jelölni.
Jól gondolom? <#fejvakaras>

Metwork
Azt, hogy lehet beállítani, hogy ha rajzolok egy téglalapot vagy akármilyen objektumot akkor annak "üres" legyen a közepe?
Amikor belekattintok egy téglalapba akkor ne azt jelölje ki. Elmondom még egy féleképpen😊
Csak úgy tudjam kijelölni a téglalapot, hogy a vonalára kattintok.

A Text menü -> Format Text almenüben beállítod a kívánt paramétereket (típus, méret stb.)
Ráklikk az alkalmaz gombra, majd OK.

Végül -és ez a legfontosabb!-, a Tools menüben ráklikkelsz a Save Settings as Default (Mentés alapértelmezettként) parancsra.

Elméletben nem tudom, hogy a könyv mit súg, de a gyakorlatban nálam így mûkszik.

Üdv!

Nem bírom átállítani, még a könyv által leírt módón sem, hogy ha új doksit nyitok, melyik betütípus legyen az alapértelmezett! Plz help!
Metwork
köszi, asszem lesz mit olvasnom😊

Nekem ebben nincs tapasztalatom, nem használtam még AutoCad-et.
Esetleg az importálásnál/megnyitásnál (sok "idegen" fájlnál nem mindegy, hogy megynyitod vagy importálod) kell valamit belõni, mert rákérdez a program egypár dologra.

...vagy, amennyiben vállalsz egy kis angol eszmecserét, akkor az alábbi fórumokon biztosan kapsz választ az AutoCad guruktól... <#nemtudom>
(én a harmadik linknél bogarásznék, ott elvileg az AutoCad és Corel kapcsolatait taglaló topicok is vannak).

AutoCad 2005 (fórum)
AutoCad 2004 (fórum)
AutoCad - Corel topicok

You're welcome! :]

Metwork
Elég gyakran kapok AutoCad-es dwg file-t, csak az a baj, hogy amikor megnyitom, egy vonalból 23 vonalat csinál a Corel.
Ez azért baj mert a gravírozó gép 23x megy végig rajta. Hogy lehetne azt megoldani, hogy csak egy vonalas legyen?

artschiatwork
na, kitöröltem a bill.kombinációját, most már talán nem lesz gond.
Thx for help!!

artschiatwork
köszi 😊
Tuti, hogy ez a gond, mert 101 gombos magyar billentyûzet van beállítva, itt pedig ugye van y és z csere, szóval ebbe tuti belefutok mindig 😄
ha jól tudom, meg lehet változtatni, majd megvariálom.

A "snap to grid" bill.kombinációja: Ctrl+Y
Akkor valóban elképzelhetõ, hogy ez a gond... 😊

artschiatwork
Nem, nem segédháló fölött dolgozom (még az hiányozna, a falat kaparnám... 😊).
A snap to objects alapból ki van kapcsolva, a grid opciójával együtt.
Esetleg még arra gondolok, hogy a Snap to Grid opciónak lehet valami billentyûkombinációja, amit véletlenül benyomhatok. Mi lehet a bill.kombinációja a Snap to grid-nek?

Segédháló fölött dolgozol?
Én még nem találkoztam ezzel a problémával. (Bár segédhálóval sosem dolgozom) Elképzelhetõ, hogy a Tools menüben kellene valamit átállítani. Ott konfigurálhatod a programot saját igényeidre.

Például:
- Tools -> Options -> Workspace -> Snap To Objects. Ez a funkció legyen inaktív (default beállításnál a Corel 11-ben eleve inaktív, a 9-es verzióban nem tudom)

vagy

- Tools -> Options -> Document -> Grid (esetleg itt állítasz valamit, bár ez valószínûtlenebb, mint az elõzõ tipp)

Ha ezekkel nem megy, írj vissza és utánajárunk...

artschiatwork
Az mitõl van, hogy Corel 9-ben dolgozgatok, és egy idõ múlva (teljesen véletlenszerûen) bekapcsolódik a Snap to grid opció? Hiába kapcsolom ki, legközelebb újra bekapcsolódik... Nagyon zavaró 😞

artschi
próbáld meg talán Corel Ventura-ban, annak állítólag nagyon jó a táblázatkezelõ része.

A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az els? háromnak fáj az ára!

Ha minden igaz, alapértelmezett (default) telepítéskor nem teszi fel a Barcode Wizard-ot. Custom módban kell installálni - külön! Én a 11. verziót használom, de nálam így oldódott meg a vonalkód-varázsló (nekem is kell a munkámhoz).
Ebbõl gondolom, hogy a 12.-nél is hasonló módon kell ügyeskedni.

Ez nem jelenti azt, hogy újra kell raknod a szoftvert. Egyszerûen behajítod a gépbe a cd-t és utólag felrakod. (Szerintem a 12-es verzió is tartalmazza, mert hülye lenne a Corel, ha kiszedte volna az új csomagból).

iMac 20\" 2x2GHz 2GB Ram 250GB HDD PowerBook 15.4\" G4 400MHz 640MB Ram 80GB HDD

hello

abban tudnátok segíteni, hogy tudomásom szerint a corel12 nem kezeli a vonalkódokat, pedig nekem ez a munkámhoz elengedhetetlen

iMac 20\" 2x2GHz 2GB Ram 250GB HDD PowerBook 15.4\" G4 400MHz 640MB Ram 80GB HDD

Szerintem a Corelben ezt nem fogod tudni jól megoldani.
Viszont itt egy progi, ami kifejezetten mûszakirajzok készítésére használható. Nem tudom, ismered-e? Lehet, hogy egy próbát megér...

SmartDraw v6.2

Metwork
Az export képességeit ismerem, csak ezt a mátrixos dolgot nem tudom.
Ha esetleg másik progi képes ilyenre, abban kellene elmenti eps-be vagy plt-be, hogy meg tudjam nyitni a gravírozó progiban.

A Corel tud .eps-be és .plt-be is exportálni, de legjobb tudomásom szerint nincs olyan kiforrott szintû táblázatkezelõ funkciója, mint amit az imént említettél.

Met
Sokszok kell gyártanom mûszaki táblákat, van egy régi gép ami tud olyat, hogy beírom soronként a szöveget, megadom a tábla méretét, mennyi tábla és autómatikusan összerakja, a gép haldoklik, kellen keresni valami más lehetõséget.
A Corelnek nincs ilyen vagy hasonló funkciója? Vagy valami más progi amibõl eps-be vagy plt-be tudom menteni a grafikát.

Akkor célszerû angolul tanulni a program kezelését.
Ez egy privát vélemény - nem érdemes megbolygatni a programokat "idegen" patchekkel...

Metwork
éppen ez az, hogy most kezdi el tanulgatni

Szerintem nincs...
Ha a magyaritással tud dolgozni rajta a kollega, akkor az eredeti nyelven is fog menni.

Met
Van értelme felrakni a patch-et?
Felraktam a magyarítást de baromira belassult tõle, kollégámnak kellene, nem lehet valahogy kiküszöbölni a lassulást?

tibor16
Háát, ahogy én tudom... A Corel mindent elsõdlegesen RGB szintérbe konvertál. Legalább is a 9-esre úgytudom igaz. Tehát ha beteszel egy CMYK objektumot azt befordítja RGB színtérbe, mert úgy tudja kezelni a progi, ha mented onnan konvertálja át ismét CMYK-ba. Hogy utólérje magát, mindenféle színkorrekciókat hajt végre. Tudomásom szerint ezért híresen rossz a nyomdai munkához. Arra ott van az Adobe. Persze sokat segít ha nem használsz semilyen színprofilt, de ez csak a mentésnél érdekes.
Ez a 12-esnél, legalábbis tapasztalatom szerint sokat javult a dolog. Pl sikerült nagyjából azonos színvilágot láttatni az azonos színprofilok használatával mint a Photoshopnál.

http://kreativ.try.hu/ - alkalmazott grafika, fotó http://tilos-az-a.hu/ - közösségi szabadidő magazin - művelődés, művészet, játék, utazás, fotó, család...

Egyáltalán nem jársz rossz úton egészen addig, amíg "házilagos" nyomtatásról beszélünk. Értelemszerûen az otthoni nyomtatásnál az a cél, hogy minél valósághûbb legyen a nyomtatandó anyag.

A lencsék alkalmazása sajnos nagy rizikót rejt magában. A CMYK skálában súlyos problémák merülhetnek fel, használata kerülendõ. RGB-nél még nem próbáltam, arról kvázi nem tudok nyilatkozni...

A digitális képek -ha egy mód van rá-, maradjanak RGB-ben. Ugyanis, ha átkonvertálod CMYK-ba, az élénk színek teljesen el fognak torzulni és igen messze kerülnek a valóságtól. (CMYK-ban például lehetetlen vállalkozás kikeverni a full piros színt.)
A digitális laborok nagyon jól fel vannak készülve, szóval a képeket csak a minõségjavítás/egyéb grafikai mûveletek érdekében célszerû manipulálni, konvertálni nem kell - csak kizárólag nyomdai munkához! (Ott ugyanis, ha egyetlen betû is RGB-ben van, akkor nagyon csúnyán fognak nézni...)

Artschiatwork is rátapintott az imént a technikai dilemma egyik szegmentumára. Ilyen apróságokon könnyen el lehet csúszni, ezért kell nagyon kapaszkodni a színkódokba.

artschiatwork
Egy tanács: a CMYK-ban való munkában a fekete színû szöveget lehetõleg egyszínû (csak Black, ne C:100 M:100 Y:100!) feketével írd, mert egyébként a nyomdászok fognak neked örülni, és te is a végeredménynek, ha elcsúsznak a színek 😊

Köszönö válaszod.
Még egy kérdés: szerinted nagyon rossz úton járok, ha úgy dolgozom, hogy mindent Rgb-be konvertálok, és színprofil nélkül nyomtatok? Így jöttek vissza azok a színek, amiket vártam. Amint színprofilt használok, borul a dolog. Ott látszik, ahol pl lencse volt. Valamint: az általad elmondottak alapján a digitális fényképeket is cmyk-ba kellene konvertálni? Nem változik ettõl sokat a kép?
Ha nyomtatásra szánsz egy dokumentumot, érdemes CMYK színskálában dolgozni. Az RGB a képernyõre való - ez esetben számûzni kell.
Amennyiben CMYK skálában állítod össze az anyagot,akkor a bittérképektõl kezdve az utolsó betûig minden CMYK skálában legyen!

A pontos, precíz munka érdekében célszerû színkódokat használni. Ennek az az egyszerû oka, hogy a képernyõn soha nem azt a színt látod, amelyet valójában a kódok takarnak. Sõt, máshogy jelenik meg a Corelben és máshogy például az Adobe Illustratorban. Viszont, a kódok alapján - for example: a cyan szín kódja C:100 M:0 Y:0 K:0 mindenhol cyan. Magyarul, minden nyomtatott cyan színnek ugyan olyannak kell lennie. Ha a nyomtatás során ez torzul, akkor a printer van rosszul beállítva.
Nem könnyû, én is sokat szenvedtem vele, fõleg, mikor rohangáltam a nyomda és a gépem közt, mint fing a gatyába... 😊

Üdv!

Nekem is problémám támadt a corel-el, igaz, még inkább kezdõ volnék. 12-est használok, és a színprofilokkal volt olyan gondom, hogy ha egy doksiban volt bitmap és cmyk objectek, akkor a nyomtatásnál meg volt keveredve, és egész más színek jöttek ki. Amikor cmyk-t konvertáltam rgb-re, akkor meg tudta csinálni, igaz semmilyen színprofilt nem használtam sem szoftveresen, sem a nyomtatónál, mert az is bezavart. Azt nem értem, hogyha cmyk-ban nyomtatunk, akkor hol fordul meg a dolog?
tibor16
az összetöredezett menüre és az indítási problémára meg van a megoldás. A corel bázis fontját kellett újra rakni ill meghatározni, vhogy meghibásodott (?). - gondolhatod, mire rájöttem...

http://kreativ.try.hu/ - alkalmazott grafika, fotó http://tilos-az-a.hu/ - közösségi szabadidő magazin - művelődés, művészet, játék, utazás, fotó, család...

Ebben õszintén szólva nem tudok állást foglalni. Én a registryben csak akkor turkálok, ha a hálózaton keresztül bekapok valami netes szemetet és "szimpla" manõverrel nem tudom leszedni. Egyébként jobb a béke... 😊

Korábban csináltam egy katalógust Corelben. Egy oldal volt 50-100 Mb-os. A gépben 768 ram dolgozott és nagyon gördülékenyen ment minden. (csak a Corel A.R.M. rendetlenkedett volna, de ezt, mint korábban taglaltam, szépen kikerültem). Pedig a munkahelyemen egy szutyok gépen grafikázok. Egyedül a lapozófájllal molyoltam, mást nem bolygattam meg. Szóval, ezért nem értem, hogy nálad milyen oknál fogva jelentkezett ez a malõr.

#68 - én nem magyarítok soha semmit. Nálam a Flash is és a Corel is eredeti "csomagolásban" fut. Egyedül a vindóz' magyar, de e tekintetben teljesen mindegy, hogy milyen nyelven üzemel - elõbb vagy utóbb úgyis megfekszik...

tibor16
Jaa, és a magyarítást kihagytam, mint lehetséges hibaforrást..

tibor16
Tegnap újra raktam 2 x is a Corelt és a peccset (a win a sok ketyere miatt nekem legalább 2 napos cucc), behívtam 90 Mb-os fáljt és mímeltem vele a munkát. Nem omlott utólsó felrakás után össze. Úgyhogy kell egy olyan idõszak amikor ténylegesen dolgozom vele, hogy a tényleges tapasztalatot leszûrhessem. Akkor változott a helyzet amikor a swap méretét megváltoztattam. Nem tudom mi a szakmád, mennyire értesz az efféle ügyekhez, de azért kíváncsi vagyok a véleményedre. Régebben megváltoztattam a registribe a swap törlését kilépéskor, mivel órákig (nem vicc) kerepelt mire kilépett. Azon gondolkozom, vajon nem azért csinálja-e mert a swap ugyan ott van, de nem látja írhatónak... -bár ez egy kicsit sántít, mert a többi progi miért tudja mégis használni? Sajnos elfelejtettem, utánna kell néznem, hol is lehet a törlést újra beállítani. Mindenesetre most használja, mert változik a felhasznált méret, -de ebben benne van hogy újra csináltam és így erre a területre most írtam elõször -elképzelhetõ ez hibának?

Ez valahogy nem kerek nekem - szóval érthetetlen, magyarul. Ilyet a büdös életben nem láttam még a Corelben. <#guluszem1>
Szerintem valami vagy el van konfigurálva, vagy a winfos hozza megszokott formáját...

Remélem, a rendszer újratelepítése megoldja a problémát...

tibor16
hát ez edddig nem jött össze, látható a pecs után az akadás, összetöredezik a menü, 2 percig is gondolkozik egy menüponton. Próbálkoztam menü felülírással, de ekkor úgy, hogy nem is dolgoztam a megszokott ablakkal jött elõ.
Figyelem, itt van amirõl beszéltem, kell neki 20 MB és nem találja a 3700 MB Free-t!!! Nnna erre kössetek csomót.
Még teljes wint újratelepítek, de ha marad a régi, egyszer s mindenkorra számûzöm a corelt és mindenkit lebeszélek róla.
Íme amirõl beszéltem:

tibor16
😊
Nagyon köszönöm. Máe le is szedtem,fel is raktam, kíváncsi vagyok változik-e vmi. -majd referálok...

A 12. verzióról én is azt olvastam, hogy "parasztvakítás". Én a 11-el melózok és meg vagyok vele elégedve. A szóban forgó memóriaprobléma viszont tényleg elég felháborító dolog.
Több grafikustól hallottam amúgy, hogy a Corelnek mindig a páratlan számú verziói a korrektek. Hogy ebbõl mi az igazság... 😊
A 11. elõtt én is 9-et használtam, tökéletesen mûködött - egyszer sem volt memóriagondom.
Egyébként van még egy lehetõséged:

az egyik fórumon egy srác szintúgy az A.R.M. miatt dühöngött (Corel 12) és erre érkezett egy hozzászólás, miszerint a Corel Service Pack 1. megoldja a problémát. Letölthetõ: innen (CD kell hozzá!)
11b -rõl még nem hallottam, ez ügyben hülyének érzem magam... 😊