512
Kérdések és válaszok a Corel Draw és Corel Photo-paint programokkal kapcsolatban...
  • RelakS
    Tekintve, hogy azzal átalakítja körvonallá... De mi van, ha később bele kell javítani?
  • Monoton
    asszem nyomsz egy ctrl+q t és egyesével alakíthatod őket
  • RelakS
    Köszi, de arra nem jöttem rá, hogy a betű szélességét hogyan állíthatom át
  • Met
    Rákattintasz a szövegre a pick tool-al, rányomsz a Shape tool-ra, ekkor a betük lábánál lesz egy fehér négyzet, ha arra a kis négyzetre kattintasz akkor csak azt a betüt tudod formázni. Persze shift-et nyomva többet is ki tudsz jelölni.
  • RelakS
    Adott egy darab Corel Draw, meg benne egy darab Text Tool-lal létrehozott szöveg. Ebben a szövegben szeretnék helyenként keskenyebb betűket csinálni, mint pl Word-ben kijelölöm, és azt mondom, hogy szélessége legyen 50% (pl) Ezt Corel-ben hogyan? Az istennek sem találom, Artistic text-et meg nem akarok.
  • ricky
    szerintem a corel photo-pain-tal meg tudod csinálni, egy ksi homályosítás, meg ilyenek...
  • totya24
    Hali
    ismét segítséget kérnék.. vagyis inkább ötleteket, nem várom el, hogy bármit is megcsináljon helyettem bárki.:)
    szal, akad itt egy logo és azt szeretném elérni, hogy ne legyen oylan "steril" és pontos. magyarul a vonalait egy kicsit "érdessé+ tenni, vagy nem is tudom. mégiscsak egy középkori étterem, ne legyen olyan pontos. ha értitek. Vagy inkább photoshoppal ügyködjek, aztán coreltrace?

• ricky
    Jah, és én nem hallottam magyarításról, de boltban meg lehet venni magyar nyelvű változatban is!
  • ricky
    Max magyarítást... A kockák a betűtípusok miatt vannak, mert azok nem magyarok. Ha magyarítod a Corel-t attól még ott akkor is kockák lesznek!!!!
  • bbboki
    Sziasztok!
    Valaki tud segíteni, hol tudnék letölteni Corel x3-hoz magyarosítást? Vagyis hogy legyen magyar helyesírás, és a magyar ékezetes betűim helyett ne kockákat tegyen be?
  • Balu san
    Visszatérve az első kérdésedhez - bár ritkán fordul elő, hogy egy adott objektum egyik csomópontját pontosan kell pozícionálnom, de ha mégis, akkor először görbévé alakítom (Arrange -> Covert To Curves), majd a konkrét pontra klikkelve a bal alsó sarokban jelzett "Selected Node: Line Cusp (x ; y)" című adatsor alapján, a zárójelben meghatározott x & y értékek szerint járok el. (Mivel a C.Draw inkább kiadványszerkesztésre és nem specifikus rajzolásra lett optimalizálva, az általad felvetett metódust inkább egy tervezőszoftverben tudom elképzelni.)

A domború hatást vektorban meg kell rajzolnod. (Itt segítségül hívhatod az Extrude parancsot is.) Amennyiben a végeredmény szempontjából nem fontos, hogy a munkád vektoros avagy pixeles, akkor célszerű a megrajzolt elemeket összevonni, majd bitképpé konvertálni, végül a megszokott Embossal kelteni életre az effektet.
  • totya24
    Jobban belegondolva, lehet, hogy igazad van. de pl ha van egy sokszögem, annak vannak meghatározó pontjai, ahol megtörik az egyenes/görbe. Igazából meg lehet oldani, csak így precízebb lehetett volna a dolog..
    A következő kérdésem az lenne, hogy olyat lehet-e csinálni valahogy, hogy egy ábra domború hatást érjen el. Arra gondolok, hogy létezik-e valami beépített effekt erre (mint pl az emboss).
    ismét köszi.:)
  • Balu san
    Nem tartom valószínűleg, hogy a program rendelkezne ilyen funkcióval. Mondom mindezt azért, mert elvégre, ha abból indulunk ki, hogy egy objektumnak végtelen számú pontja van... Reálisan nézve a dolgot, hogy adod utasításba a programnak, hogy mely pontokat jelölje ki például egy négyzeten vagy egy körön...?
    Ezek persze szubjektív érvek, tehát a fentiek nem jelentik azt, hogy a problémádra nincs valami alternatív megoldás.
  • totya24
    Hali!
    Kezdő vagyok nagyon a programmal, és annyi lenne a kérdésem, hogy lehet-e olyat csinálni, hogy egy objektum pontjainak kézel adom meg a koordinátáit egyenként... eddig nem találtam meg hol lehet, csak az egész objektumra kiterjedő koordinátákat tudtam számmal megadni.

előre is köszi
  • danarancs
    A Clone funkciót annyival azért kiegészíteném, hogy ha csináltál egy klónt az eredetiről, akkor azt már másolhatod sokfelé, az mind klón marad, és mind követi az eredetiben végzett módosításokat akár több oldalon keresztül is! ;)
  • Tompi1
    Köszi a bíztatást akkor még nem adom fel keresgélek tovább.
  • Balu san
    Egy-két hónapja itt-ott még láttam a 11-hez könyvet, szóval ne add fel! A kisebb (magán)üzletekben érdemes szaglászni, ahol még fellelhetőek a nagykerekből kifutott példányok.
  • Met
    A Libriben lehet kapni 10-eshez könyvet. Ha azt megtanulod már jó. Túl nagy változások nincsenek már a verziók között.
    De van Corel 12-höz, inkább azt és ha szoftver upgrade lesz akkor már képzett leszel:)
  • Tompi1
    Sziasztok nem tud valaki corel 11 -hez kézikönyvet sok helyen próbáltam már
    de könyvesboltban nem nagyon lehet kapni használt is érdekelne.
    Előre is köszönöm.
  • Met
    thx
    szerencsére nem munkához kellett csak kíváncsi voltam:)
  • Mogrun
    Szia!
    Bocsi a megkésett válaszért, de eddig nem voltam netközelben.
    Szóval, kijelölöd a felhasználandó objektumot és klónozod (Edit/Clone). Azután a klónt lehúzod a munkaterületről. Ekkor átváltod az oldalt az alsó fülön és bepozícionálod a klónt a kívánt helyre. (Ha nem érintkezik az objektum a munkaterülettel, akkor minden oldalon látható.)
    Sajna a klónozást meg kell minden oldalra csinálni a másolás nem megoldás. Persze elég egyszer kínlódni vele, a későbbiekben már csak az eredetit kell változtatni és a klónok teszik a dolgukat. :)
  • Metwork
    Hogy lehet objektumot klónozni több lapra?
  • X TEA C
    Szia Mogrun

Kiraly vagy! koszonom sokat segitettel!
    X TEA C
  • Mogrun
    Nem tudom mennyit látsz majd belőle...
  • Met
    Én nem próbáltam, csak keresgéltem a gugliban :)
  • Mogrun
    Szia X Teac!
    Ha simán az ellipszisre illesztad a szöveget, akkor csakis középre illeszt a program. Megoldás:
    Ellipse Tool... a megjelenő menüsorban (felül) válaszd a körívet (Arc) és azzal rajzolj. Azután illeszd rá a kívánt szöveget és kész. Ha kijelölöd, akkor a menüsorban már láthatod, hogy nem középre, hanem balra illesztés van. Körívnél (Arc) tudod állítani, hogy melyik helyre igazítson. Ezután már csak a körív kezdőpontját kell pozícionálnod.
  • Mogrun
    Met! Letöltöttem a progit, de nem sokra mentem vele. Nem tudom hogyan műxik. Neked sikerült használni?
  • Mogrun
    Nos, én valami ilyesmire gondoltam:
    http://log69.com/main.php
    Viszont ez a Draw 12-es verziójára írták és nekem 9-es van.
    Persze ez a Core 1 és Core 2 makrócsomag többet tartalmaz, mint egy egyszerű sorszámozás. Nekem most elég volna a sorszámozásra vonatkozó makró. Pl. ahol No. írás van az oldalon (ezt figyelné), akkor írjon utána sorszámot.
    Az alábbiakat olvasva, sajnos még Ti sem jöttetek rá a megoldásra.
  • Met
    Találtam egy ilyen progit
    Nemtudom mennyire hasznos :)
  • Balu san
    Ja-ja, Corelben én sem használok ilyesmit, de úgy tudom, hogy a makrókkal valóban lehet ügyeskedni e célra. Csak hát hülye vagyok hozzá.
  • Met
    Szerintem a teljesen autómatikus számozásra a Corel alkalmatlan. Olyant esetleg tud, hogy beírsz egy listát és azt adott helyre autómatikusan beilleszti.
    Én autómatikus sorszámozást gravírozó szoftverrel készítettem :)
  • Balu san
    Ez egy jó kérdés. Én is kíváncsi lennék a megoldásra.
  • X TEA C
    Sziasztok!

Szoveget szeretnek egy kore illeszteni ugy, hogy amikor bele irom a szoveget akkor a szoveg balrol jobb folytatodjon. Most amikor irom a szoveget akkor az "alignment"kozepre allitasra ugrik es kozeprol ketfele irodik ki a szoveg nem tudom sehogy at allitani miert? mindig vissz ugrik. Azt hiszem, hogy ha at tudnam illitani "left alingnmet"
    pozicioba akkor menne. Vagy valahogy maskeppen kell? Sekitsetek kerlek!

Koszi,
  • Mogrun
    Sziasztok!
    Még új vagyok a fórumon, és lenne egy kérdésem:
    Hogy lehet megoldani a sorszámozást a CorelDRAW programban? Belépőjegyhez kéne, egy A/4-s oldalon van 6 db. Gondolom valamilyen makró kell hozzá, de azt még nem próbáltam írni. Tud segíteni valaki?
    Előre is kösz!
  • danarancs
    Ha előre tudod, hogy majd szeretnél módosítani a több oldalon lévő másolatokon, vagy csak nem akarod, hogy a 8 objektum 8x annyi fileméretet foglaljon, akkor érdemes a másolás/dublikálás helyett a klónozást használni. Így ha az eredeti szülő objektum tulajdonságait változtatod, akkor a klónok is követik a változást (átszínezés pl.) különböző oldalakon is akár.
  • OPM
    egész jól belejöttem már a progiba! Tényleg nem olyan bonyolult, mint első ránézésre tűnik :)
  • Met
    ungroup-old
  • OPM
    Valamiért nem engedi nekem ezt a Shape Toolt. Semmi nem tudok a képen változtatni vele :( pedig cmx-be mentettem le trance-ből a filet.
  • Met
    attól is függ, hogy rajzolták meg
    nemrégen kaptam egy doksit, 8 lappal ugyan az a grafika minden csak egy kis szöveg változik, belejavítottam a grafikába és minden oldalon módosította

Lehet van olyan opció, hogy minden oldalra érvényes legyen a módosítás.
    majd jön Balu san és jól megmondja :D
  • ellinart
    sziasztok
    kérdésem: pl. van 55 page és mindegyiket szeretném módosítani (mondjuk átszinezni a betüket, vagy pl. rajzolni bele még egy téglalapot)
    Megoldható ez anélkül hogy mind az 55 oldalon végigmenjek, és egyesével módosítsak?

köszi