Corel - tippek & trükkök

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Visszatérve az elsõ kérdésedhez - bár ritkán fordul elõ, hogy egy adott objektum egyik csomópontját pontosan kell pozícionálnom, de ha mégis, akkor elõször görbévé alakítom (Arrange -> Covert To Curves), majd a konkrét pontra klikkelve a bal alsó sarokban jelzett "Selected Node: Line Cusp (x ; y)" címû adatsor alapján, a zárójelben meghatározott x & y értékek szerint járok el. (Mivel a C.Draw inkább kiadványszerkesztésre és nem specifikus rajzolásra lett optimalizálva, az általad felvetett metódust inkább egy tervezõszoftverben tudom elképzelni.)

A domború hatást vektorban meg kell rajzolnod. (Itt segítségül hívhatod az Extrude parancsot is.) Amennyiben a végeredmény szempontjából nem fontos, hogy a munkád vektoros avagy pixeles, akkor célszerû a megrajzolt elemeket összevonni, majd bitképpé konvertálni, végül a megszokott Embossal kelteni életre az effektet.

\"Ne bolygass olyasmit, ami felett nincs hatalmad!\"

totya24
Jobban belegondolva, lehet, hogy igazad van. de pl ha van egy sokszögem, annak vannak meghatározó pontjai, ahol megtörik az egyenes/görbe. Igazából meg lehet oldani, csak így precízebb lehetett volna a dolog..
A következõ kérdésem az lenne, hogy olyat lehet-e csinálni valahogy, hogy egy ábra domború hatást érjen el. Arra gondolok, hogy létezik-e valami beépített effekt erre (mint pl az emboss).
ismét köszi.😊

Blues, Peace and Jimi Hendrix...

Nem tartom valószínûleg, hogy a program rendelkezne ilyen funkcióval. Mondom mindezt azért, mert elvégre, ha abból indulunk ki, hogy egy objektumnak végtelen számú pontja van... Reálisan nézve a dolgot, hogy adod utasításba a programnak, hogy mely pontokat jelölje ki például egy négyzeten vagy egy körön...?
Ezek persze szubjektív érvek, tehát a fentiek nem jelentik azt, hogy a problémádra nincs valami alternatív megoldás.

totya24
Hali!
Kezdõ vagyok nagyon a programmal, és annyi lenne a kérdésem, hogy lehet-e olyat csinálni, hogy egy objektum pontjainak kézel adom meg a koordinátáit egyenként... eddig nem találtam meg hol lehet, csak az egész objektumra kiterjedõ koordinátákat tudtam számmal megadni.

elõre is köszi

Blues, Peace and Jimi Hendrix...

danarancs
A Clone funkciót annyival azért kiegészíteném, hogy ha csináltál egy klónt az eredetirõl, akkor azt már másolhatod sokfelé, az mind klón marad, és mind követi az eredetiben végzett módosításokat akár több oldalon keresztül is! 😉

HP6710b (Core2Duo 2.2GHz T7500, 4GB DDR2 800MHz) Win7Ux64: CorelDraw X5, Photoshop CS5, ArchiCAD 14, Office 2010

Köszi a bíztatást akkor még nem adom fel keresgélek tovább.
Egy-két hónapja itt-ott még láttam a 11-hez könyvet, szóval ne add fel! A kisebb (magán)üzletekben érdemes szaglászni, ahol még fellelhetõek a nagykerekbõl kifutott példányok.

Met
A Libriben lehet kapni 10-eshez könyvet. Ha azt megtanulod már jó. Túl nagy változások nincsenek már a verziók között.
De van Corel 12-höz, inkább azt és ha szoftver upgrade lesz akkor már képzett leszel😊

\"If in doubt, flat out!\" Colin McRae

Sziasztok nem tud valaki corel 11 -hez kézikönyvet sok helyen próbáltam már
de könyvesboltban nem nagyon lehet kapni használt is érdekelne.
Elõre is köszönöm.
Met
thx
szerencsére nem munkához kellett csak kíváncsi voltam😊

Mogrun
Szia!
Bocsi a megkésett válaszért, de eddig nem voltam netközelben.
Szóval, kijelölöd a felhasználandó objektumot és klónozod (Edit/Clone). Azután a klónt lehúzod a munkaterületrõl. Ekkor átváltod az oldalt az alsó fülön és bepozícionálod a klónt a kívánt helyre. (Ha nem érintkezik az objektum a munkaterülettel, akkor minden oldalon látható.)
Sajna a klónozást meg kell minden oldalra csinálni a másolás nem megoldás. Persze elég egyszer kínlódni vele, a késõbbiekben már csak az eredetit kell változtatni és a klónok teszik a dolgukat. 😊

Nekem még jó a CorelDRAW 9...

Metwork
Hogy lehet objektumot klónozni több lapra?

I will use google before asking stupid questions.

Szia Mogrun

Kiraly vagy! koszonom sokat segitettel!
X TEA C

Mogrun
Nem tudom mennyit látsz majd belõle...

Met
Én nem próbáltam, csak keresgéltem a gugliban 😊

Mogrun
Szia X Teac!
Ha simán az ellipszisre illesztad a szöveget, akkor csakis középre illeszt a program. Megoldás:
Ellipse Tool... a megjelenõ menüsorban (felül) válaszd a körívet (Arc) és azzal rajzolj. Azután illeszd rá a kívánt szöveget és kész. Ha kijelölöd, akkor a menüsorban már láthatod, hogy nem középre, hanem balra illesztés van. Körívnél (Arc) tudod állítani, hogy melyik helyre igazítson. Ezután már csak a körív kezdõpontját kell pozícionálnod.

Mogrun
Met! Letöltöttem a progit, de nem sokra mentem vele. Nem tudom hogyan mûxik. Neked sikerült használni?

Mogrun
Nos, én valami ilyesmire gondoltam:
http://log69.com/main.php
Viszont ez a Draw 12-es verziójára írták és nekem 9-es van.
Persze ez a Core 1 és Core 2 makrócsomag többet tartalmaz, mint egy egyszerû sorszámozás. Nekem most elég volna a sorszámozásra vonatkozó makró. Pl. ahol No. írás van az oldalon (ezt figyelné), akkor írjon utána sorszámot.
Az alábbiakat olvasva, sajnos még Ti sem jöttetek rá a megoldásra.

Met
Találtam egy ilyen progit
Nemtudom mennyire hasznos 😊

Ja-ja, Corelben én sem használok ilyesmit, de úgy tudom, hogy a makrókkal valóban lehet ügyeskedni e célra. Csak hát hülye vagyok hozzá. <#vigyor3>

Met
Szerintem a teljesen autómatikus számozásra a Corel alkalmatlan. Olyant esetleg tud, hogy beírsz egy listát és azt adott helyre autómatikusan beilleszti.
Én autómatikus sorszámozást gravírozó szoftverrel készítettem 😊

Ez egy jó kérdés. Én is kíváncsi lennék a megoldásra.

Sziasztok!

Szoveget szeretnek egy kore illeszteni ugy, hogy amikor bele irom a szoveget akkor a szoveg balrol jobb folytatodjon. Most amikor irom a szoveget akkor az "alignment"kozepre allitasra ugrik es kozeprol ketfele irodik ki a szoveg nem tudom sehogy at allitani miert? mindig vissz ugrik. Azt hiszem, hogy ha at tudnam illitani "left alingnmet"
pozicioba akkor menne. Vagy valahogy maskeppen kell? Sekitsetek kerlek!

Koszi,

Mogrun
Sziasztok!
Még új vagyok a fórumon, és lenne egy kérdésem:
Hogy lehet megoldani a sorszámozást a CorelDRAW programban? Belépõjegyhez kéne, egy A/4-s oldalon van 6 db. Gondolom valamilyen makró kell hozzá, de azt még nem próbáltam írni. Tud segíteni valaki?
Elõre is kösz!

danarancs
Ha elõre tudod, hogy majd szeretnél módosítani a több oldalon lévõ másolatokon, vagy csak nem akarod, hogy a 8 objektum 8x annyi fileméretet foglaljon, akkor érdemes a másolás/dublikálás helyett a klónozást használni. Így ha az eredeti szülõ objektum tulajdonságait változtatod, akkor a klónok is követik a változást (átszínezés pl.) különbözõ oldalakon is akár.

HP6710b (Core2Duo 2.2GHz T7500, 4GB DDR2 800MHz) Win7Ux64: CorelDraw X5, Photoshop CS5, ArchiCAD 14, Office 2010

<#worship> egész jól belejöttem már a progiba! Tényleg nem olyan bonyolult, mint elsõ ránézésre tûnik 😊

Met
ungroup-old

Valamiért nem engedi nekem ezt a Shape Toolt. Semmi nem tudok a képen változtatni vele 😞 pedig cmx-be mentettem le trance-bõl a filet.

Met
attól is függ, hogy rajzolták meg
nemrégen kaptam egy doksit, 8 lappal ugyan az a grafika minden csak egy kis szöveg változik, belejavítottam a grafikába és minden oldalon módosította

Lehet van olyan opció, hogy minden oldalra érvényes legyen a módosítás.
majd jön Balu san és jól megmondja 😄

sziasztok
kérdésem: pl. van 55 page és mindegyiket szeretném módosítani (mondjuk átszinezni a betüket, vagy pl. rajzolni bele még egy téglalapot)
Megoldható ez anélkül hogy mind az 55 oldalon végigmenjek, és egyesével módosítsak?

köszi
Met
Shape Tool.
felülrõl a második

húú melyik tool-al tudom korrigálni a görbéket? <#pardon1> nem sikerül rájönnöm

Met
tudsz játszani vele, hogy mennyire legyen részletes, de soha nem lesz tökéletes a végeredmény 😞
Persze tudod korrigálni Corelben mivel már görbe. A Trace cmx-be ment, azt meg tudod nyitni Corelben és onnan olyan formában mented amire akarod. Attól függ mire akarod használni.

jó ez a progi, de csinált pár zavaró hibát

Az ilyesmiket tudom valahogy corelben korrigálni? És milyen formátumban érdemes elmenteni szerinted?

kösz szépen, megnézem

Met
Corel Trace-el érdemes nekiesni. Az tud bitképet vektorizálni.
Ha ez valami gyárnak a logoja szerintem keresgélj a neten hátha le lehet szedni vektorosban.

Sziasztok! Az alábbi képet szeretném valahogy Corellel vektoros formátumba konvertálni. Hogyan érdemes hozzáfogni? Találok esetlek valamilyen tutorialt, ami konkrétan ilyesmivel foglalkozik? Thx

...akadály...
Én ezért maradtam a 11-es verziónál. Minek megbolygatni azt, ami mûködik? 😊

danarancs
Mióta sikerült hozzájutnom X3-hoz azt használom, gondoltam annyira csak jó, mint a 12, és 1x majdkihasználom az újdonságait is, ne ez legyen az akadáj, viszont azóta 2x is belebotlottam, hogy PostScriptnél csúnyán hibázik. Ráadásul az elsõ esetben nyomdából jött vissza, hogy el van rontva, mert nem ellenõríztem vissza, hogy mi van a PS-ben mert korábbi verziókban meg lehetett bízni. Elsõre egy szövegben szereplõ törtnél bukott ki, pedig Windows gyári Arieljét használtam, épp csak szerepelt a szövegben 1/2 meg 1/4, amit én nem 3 hanem 1 karakterben írtam le, ettõl viszont a szövegben szereplõ több 1-es számjegy helyett lett százalék (többször is próbáltam, rekonstruálhatóan tényleg rossz), de ha csak a tört számokat más betûtípussal írtam, akkor megette hiba nélkül. Most viszont egy bitképet is tettem a munkába, amit már nem bírt kinyomni magából rendesen, csak valami paca lett belõle, úgyhogy törlöm is le, és visszatérek a 12-esre! Sajnos ez már olyan megbízhatatlanság számomra, amiért nem tudok felelõsséget válalni a munkáimért! 😞

akyyy
a legesleglesõ szerencsétlen munkám

<#banplz><#banplz><#banplz>

&#778; &#778;&#778; &#778;&#778;&#778; &#778;&#778;&#778;&#778; &#778;&#778;&#778;&#778;&#778; &#778;&#778;&#778;&#778;&#778;&#778; &#778;&#778;

Sziasztok!

hamarosan elérhetõ lesz a CorelDRAW X3 magyar trial verziója!

akyyy
<#email><#email><#email>

&#778; &#778;&#778; &#778;&#778;&#778; &#778;&#778;&#778;&#778; &#778;&#778;&#778;&#778;&#778; &#778;&#778;&#778;&#778;&#778;&#778; &#778;&#778;

Gebe7636
sgashporegbiasepivnadophniqwerzhsdg

Intel Core 2 Duo E6750 2,66GHz , ATI HD 3870, 2Gb Samsung RAM, Vista Ultimate 32bit

Met
google
plzplzplz

Gebe7636
Hali!

pplz valaki egy serialt a corel painter 9-hez!
plzplzplz

Intel Core 2 Duo E6750 2,66GHz , ATI HD 3870, 2Gb Samsung RAM, Vista Ultimate 32bit

akyyy
lehet h nem is webszereksztésre akarják, de amugypassz:S hülye faszi nem mondott semmit, sztem elmondták neki hogy corella kell dolgozni, és akkor azzal már neki kávét is lehet fõzni szerintem... bár egyenlõre nekem is, anynira kiani😄 majd mindjrát nekifekszek egy kicsit...

Met
Valami baj van a fejükkel mert nem igazán arra való ez a progi, igaz a 12-est már a web-es munkára is rágyúrták de mégsem az igazi.
DC++, torrent, trialban sztem mostmár az X3-ast lehet leszedni
tutorial van dögivel

akyyy
és pontosan milyen ez az a 12-es? v vhol vmi triál verziója? esetleg tutorialok???

akyyy
mással szoktam, de ahova mennem kell vizsgázni ott corellt kell használni, van rá pár napom h kitanuljam minden csinját bínját, az érettségi mellet:S