512
Kérdések és válaszok a Corel Draw és Corel Photo-paint programokkal kapcsolatban...
  • totya24
    ismétcsak lámázok:
    és az benne van a corel drawba alapból (mondjuk pl egy 11esbe? (az van kéznél))?
  • Met
    meg, Corel Trace-el
  • totya24
    hali
    igazából nagyon nem vágom a corelt, photoshopos vagyok, de a7z lenne a kérdésem, hogy ha nekem van egy egyszerűbb képem, meg tudom-e csinálni azt, hogy corel drawban "vektorizálom" és így kedvem szerint nagyítom minőségromlás nélkül.
    (bocs a lámaságért és ha már volt róla szó)
  • TMc82
    Már nem kell segítség, rájöttem magamtól!:)) Bye All
  • TMc82
    Sziasztok!

Valaki eltudná mondani, hogy lehet Corel alatt psotScriptben menteni?? Vagy ha valami használható infója lenne valakinek erről az egészről nagyon hálás lennék!!!

Előre is köszönöm
  • Metwork
    Ez ebben az esetben nem túl jó megoldás.
    Egy ilyen A4-es cimkés lapon esetenként sok kicsi cimke van. Ezzel a módszerrel sok oldalt kapnák amit nem tudom, hogy lehet összerakni egy A4-esre:)
    Angol helpben milyen címszóval keressek? magyar nyelvű könyvem nincsen:(
  • Balu san
    Aham... így már megvilágosodtam.
    Sajnos fingom sincs róla, pedig régen én is használtam.

Egy módszert tudok, általában névkártyatervek készítéséhez használom, ahol az arculat (logo, cégnév stb.) azonos, csak a nevek és maroktelefonszámok különböznek.
    Ez elég gyors módszer, bár biztosan működik a listás metódus is...

Létrehozok egy 9x5 cm-es custom sablont-t. Megtervezek rajta mindent (keret, logo blablabla...), majd kijelölöm az egészet és Ctrl+c...
    Ekkor alul a + jellel hozzáadok annyi oldalt, ahány névkártyát tervezek.
    Ctrl+v -vel beillesztem és átírom a neveket telszámokat.
    A print preview-ban ilyenkor már a különböző neveket/telszámokat tartalmazó oldalt láthatod.

Ez leírva lehet, hogy körülményesen hangzik, a gyakorlatban viszont gyors és egyszerű. A listás módszer viszont kétségtelenül jobb lehet. Utánanézek majd - engem is érdekel a dolog... :)
  • Metwork
    :)

Az a baj, hogy.
    Megnyitom a cimke sablont, kapok egy ablakot benne egy kis lappal ami a cimke tulajdonképpen. Ha ebbe beírok egy nevet az összes cimkén ugyan az lesz
    (megnéztem nyomtatási képben).
    Valahogy lehet olyat csinálni, hogy beírom egy listába a címeket és akkor minden cimkén más lesz a név, csak elfelejtettem mert régen csináltam:)
  • Balu san
    Ööö... én ezt nem igazán értem.
    Adva van -gondolom- egy A4-es lapod x számú cimkével. Mindegyikre más-más név kerül.
    Mi a konkrét kérdés?
    (Simán ráírod a cimkékre a neveket, nem?)
  • Met
    Kellene cimkéket nyomtatni, vannak a cimke sablonok, idáig ok, de, hogy tudom azt megcsinálni, hogy mindegyik cimkén más legyen a név?
  • Met
    Neked inkább Photoshop kell
  • sagjoz
    Kösz már megyeget:-) Csak kicsit nehéz hogy nem tom mivel mit csinál próbálkozom de már a befejezés fázisáig eljutottam:-) Már csak csinosítgatnom kell!
  • Pepper
    Volt anno egy Power Goo nevű progi, amivel átlehett alakítani tökjól az emberek fejét, eltorzítani.. Azóta sem találtam hasonlót. Esetleg ismertek ilyet? vagy van a Corelhez hasonló plugin?
  • Met
    van olyan csak meg kell keresni :), könyvtárakban vannak csoportosítva, állatok, gyümölcsök stb.

mindegy, hogy a cd-ről illeszted be vagy előtte felmásolod a vinyóra

nincs kézikönyv, van hozzá magyarosítás de tetű lassú lesz tőle
  • sagjoz
    nincs hozzá online kézikönyv magyar nyelven mert a kézikönyvét csak a jövőhéten kapom meg!?
  • sagjoz
    Nincs lyan megoldás hogy kimásolom vhova a corelnek a mappájába a clipartokat és beillesztem azt egyből tom használni őket?
  • sagjoz
    Aham, de mondjuk én egy fodrász ismimnek készítek nélvjegykártyát de nem találom az ollót és a fésűt hol tok szerezni ilyen képet?
  • Met
    A Corel tökéletes erre a célra (én is ezzel gyártottam melóhelyen), a képeket a többi cd-ről vagy importálni tudod vagy simán megnyitni
  • sagjoz
    Sziasztok!

Nagyon kedző vagyok e téren! Hogyan tom a 2 és a 3as cd ről a progihoz adni a képeket meg a sablonokat?
    Szeretnék egy névjegykártyát készíteni és azt hitte hogy ezzel a progival jó lesz! De kicsit nehézkesen indul! Tudnátok segtíeni abban hogy melyik progival tudnék egyzserű és nagyszerű névjegykártyát készíteni?
  • Blasta
    Köszi, megvan!
  • Balu san
    Valószínűleg a Corel Photo-Paint-re gondolsz. Ez a Corel képszerkesztő programja. Elvileg -ha a telepítés során minden kóser volt-, megtalálod a csomagban.
    Előhívhatod a Draw-ból (fent a tulajdonságsoron, középtájon egy lenyíló ikon), avagy a megszokott módon elindítod a könyvtárból.
  • Blasta
    Szasztok!

Kérdésem lenne: hogy anno én láttam a Corelnek egy olyan verzióját, amiben különféle -és fajta ecsetekkel, festékekkel lehetett festeni.
    Namost nekem megvan a Corel 12, és nem találtam ilyen opciót.
    Segítsetek, mi a neve ennek a cuccnak, illetve egyáltalán jól emléxem-e, hogy ilyen volt a corel-ben?

Előre is köszi!
  • ellinart
    Köszönöm szépen a segítséget! Sikerült.
  • Balu san
    A program testreszabásánál tudod beállítani, amelyhez a következőket kell tenned:

Fent, a menüsoron megnyitod a Tools menüt, majd ráklikk a Customization almenüre.

Ezt követően a megjelenő ablakban a bal oldali opciók közül megnyitod a Text pontot (+ jellel) és rákattintasz a negyedik alternatívára (QuickCorrect).

A QuickCorrect ablakban pedig kiszeded a pipát a legfelső négyzetből (Capitalize first letter of sentences).

Remélem, angol nyelvű a Coreled :)
  • ellinart
    Sziasztok!
    Hogyan tudom azt megoldani, hogyha beírok egy szöveget, akkor ne alakítsa át automatikusan az első betűt nagybetűvé. corel 12t használok, és semmit sem állítottam át- tehát alapértelmezett-
    Előre is köszönöm a segítséget
  • vargex
    Köszi, sokat segítettél!!!!

cső
  • Met
    letöltöd a font fileokat (ttf), vezérlőpult, betűtípusok, file menü, új betűtípus telepítése, a megnyiló ablakban megkeresed a fileokat és telepíted

természetesen az összes windowsos alkalmazásban elérhető lesz az a betűtípus
  • vargex
    Sziasztok!

A segítségeteket kérném abban, hogy hogyan tudok betűtípusokat hozzáadni a CorelDraw 11-hez.

Fontos lenne!

Üdv:
    Vargex
  • Endiman
    hopsz, lehet h megvan: az a neve hogy maszk-mester :( ekkora f****t
  • Endiman
    nincs az effektusok menüben PowerClip
    most mit csináljak?
    magyar nyelvü a corel.
    ez egy plugin?
  • Endiman
    köszi, kipróbálom.

Metwork: neem,ez csak kezdeti nehézség
  • Metwork
    ha megkapod az állást akkor ugye nem jössz ide minden munkáddal?:)
  • Balu san
    Így elég nehéz segíteni, de próbálkozzunk...

Beimportálod a bitképet (Fájl -> Import, vagy felül az Import gomb).
    Ezután jobb oldalon klikk az Ellipse Tool gombra. Megrajzolsz egy kört - nagyjából akkorát, mint a kép. (szabályos kör rajzolásához nyomva tartod a Ctrl gombot.)

Ezt követően kijelölöd a képet, bemész felül az Effect menübe, majd PowerClip -> Place Inside Container. A megjelenő nagy fekete nyíllal pedig beleklikkelsz a körbe. Ha nem mutat jól, vagy nem stimmelnek az arányok, kiszeded belőle (Effect menü, PowerClip -> Extract Contents), igazítasz valamelyik objektumon és megismétled az eljárást.

Ez például (ha van egy kis rutinod) egy könnyű módszer.
  • Endiman
    sajnos nem tudok többet mondani, holnap megyek egy állásinterjúra és ez a feladat.mondjuk a 'körbe szerkeszteni' lehet a mértani kör,mármint a kör közepébe másolni
    na mind1 :)
  • Balu san
    Mit jelent az, hogy "körbe szerkeszteni"?
    Mekkora a kép?
    Milyen fájlba akarod exportálni?

Részletesebben please!
  • Endiman
    sziasztok, segitsetek lécci!
    ez a feladat:
    egy fekete-fehér "bit mapot" kell körbe szerkeszteni lógóvá
    hogy kell ezt megcsinálni?
    köszi!
  • Balu san
    Alapbeállításon van a Corel 12?
    Vagy konfiguráltál már valamit?

Azért furcsálom a dolgot, mert a 12-t pont a jó színfelbontás miatt dícsérték. Abban mindig is gyengélkedett a Corel (nyomdai munkákról beszélek), de állítólag a 12-ben már egész jól sikerült orvosolni. (Nálam a 11-ben is nagyon szépek a színek, elég sok nyomdai munkát csináltam már.)
  • Yopi
    Le lett világítva az anyag filmre és nyomtatásban vette észre a főnököm (persze akkor már későn). Így utólag monitoron is látszik, hogy nincs rendben (pl. egy barnás fatörzsben csak a fekete szín van benne). De Corel 9-ben is mattabb már a szines képe is egy Corel 12-ben szerkesztett képnek.
  • Balu san
    Honnan tudod, hogy rosszul bontotta fel? A monitorok nem tudják valósághűen megjeleníteni a CMYK-skálában szerkesztett képeket...
    Mondj valami konkrétumot, hogy derült ez ki! Hátha tudunk rá valami megoldást...
  • Yopi
    Sziasztok hozzászólók!

Corel 12-vel dolgozom és komoly problémával találkoztam. A Corel 12 rosszul csinálta meg a képek színbontását egy anyagban. (A cián, magenta és sárga gyenge, a fekete jónak tűnik.) A Corel 9 jól bontja színre ugyanazokat a képeket, kivéve akkor, ha az anyag Corel 12-ben lett megszerkesztve.
    Várom mindenki hozzászólását és segítségét, aki már találkozott hasonlóval, és főleg aki tudja a probléma okát és esetleges megoldását.

Köszönet:
    Yopi