512
Kérdések és válaszok a Corel Draw és Corel Photo-paint programokkal kapcsolatban...
  • Clidey
    Nekem az X3-hoz van egy magyarításom, tutin működik, semmi gond vele. De pár nap múltán énis visszatértem inkább az angolra, mert semmit se találtam meg a menüben... :-D
  • Met
    Mintha lett volna magyarítás hozzá, most nem találom, de van magyar nyelvű progi.
    Egyszer próbáltam, iszonyat lassú lett és inkább visszatértem az angolra.
    Amúgy hidd el nekem, hogy nem fogod tudni jobban megtanulni használni a progit csak azért mert magyar.
    Rengeteg tutorial van a neten amik nagy része az angol verzióhoz készült de képekkel vannak illusztrálva és ha mondjuk valamivel elakadnál akkor elég nehezen tudnak neked segíteni a fórumokon mivel nagyrészt mindenki angolt használ.
  • lotattila
    corel 12 magyarosítást keresek. tud valaki segíteni?
    előre is köszi.
  • Clidey
    Vagy Photoshopban... :)
  • DOTTomtom
    véleményem szerint ha már folyamatosan szabadkézi rajzolást alkalmazol, akkor mindezt ne draw-ban, hanem paint-ben tedd, így nem lesz gondod a vektorpontokkal. Amennyiben tabletet használsz, még indokoltabb.:)
  • embeembe
    Kösz a választ.
    Nekem az a bajom, hogy, amikor szabadkézzel rajzolok, nagyon közel van egymáshoz sok objektum, és egyszerűen zavaróak ezek a kockák, nem lehet tőlük rajzolni, útban vannak. Folyamatos rajzolás közben nem mműködik az, hogy lock-oljam az egyes objektumokat. A ceruza egyik gombját beállítottam úgy, hogy azzal eltűntetem a kockákat (Esc), de még az is nehézkes folyamatos szabadkézi rajz közben.
    Én is attól tartok, hogy nem lehet nem láthatóvá tenni a kis kockákat :(
    Mindenesetre köszi.
  • Met
    Nemtudom, hogy el lehet e tüntetni, de szerintem nem.
    Ha valamit át akarsz rajzolni akkor lockold le az objektumot és akkor eltünnek a kis kockák.
  • embeembe
    Üdv, nem tudjátok van rá valami halvány esély, hogy a kijelöléskor látszódó 8 kis kockát eltüntessem valahogy? Szabadkézzel rajzolok egy wacom táblán, és baromira útban vannak néha...
    Nem vagyok egy kezdő, de erre vonatkozó utalást nem találtam. Tartok tőle, hogy nem tudok megszabadulni a kockáktól :(
  • Met
    Igen, dwg-t dxf-et kezel a Corel, néha elég furcsán:)
  • ZilogR
    pl.: AutoCAD - mindkettő vektorgrafikus, biztosan van átjárás köztük "adatvesztés" nélkül... DXF fájlformátum?
  • Met
    Hát nem. Nézd meg még Illuban, de nem hiszem.
  • hugoagagyilo
    Köszi a segitséget sajna nekem legtöbbször hullámos vonalak és egyébb íves alakzatok hosszát kellene tudnom.Esetleg nincs ötleted hogy más progi tudja-e ezt?
  • Met
    Tud mérni de csak egyenes görbét, tehát hullám vagy ív hosszát nem.
    Freehand Tool (5. ikon bal oldalt) és azok között az utolsó Dimension Tool.
    Bekell álítani, hogy függőleges, vízszintes vagy ferde görbét akarsz lemérni, vagy éppen valaminek a dőlésszögét.
    Be tudod állítani, hogy milyen mértékegységben és milyen pontossággal mérjen.
    És már csak a mérni kívánt rész kezdő és befejező csomópontjára kell kattintani. Célszerű bekapcsolni a Snap to Object-et.
    Ez X3-as Corelben így működik.
  • hugoagagyilo
    Hali!

Egy kis segitséget kérnék.A corel valamelyik verziója tudja-e azt ha kijelölök egy görbét kiirja annak hosszát,illetve ha a corel nem más program esetleg?Az illustratorban nem találtam ilyen opciót de lehet hogy csak én voltam figyelmetlen.Ha valaki tud segítsen.Előre is köszi!!
  • ZilogR
    Egy másik topicban kérdeztem, de nem volt rá ötlet, így itt is megkérdezem, hátha:
    Bocsánat, ha kissé off leszek, de talán EZ az a topic, ahol ebben járatos embereket találhatok: Olyan programot keresek (esetleg Photoshop-hoz (itt: Corel-hez) van ilyen bővítmény???), amivel megnézhetem, h a gyermekeim hogyan néznek majd ki 10-20-30 év múlva! Bármilyen tippnek örülök (privátban, ha kérhetem, h ne offoljam teli a topicot...) Előre is köszönöm!!!!!
  • Met
    Link
  • Harsesis
    Sziasztok!

Egy számomra érdekes problémával fordulok Hozzátok. Nagyon remélem tud valaki megoldást! A ColerDraw X3 nem hajlandó elindulni. Mindig egy ilyen kis hibaüzenetet ad ki nekem: "Unable to create a DOM document. Az osztály nincs regisztrálva. Verify that MSXML4 is installed." Már újra telepítettem a progit, de csak nem hozott eredményt! Hogyan lehetne ismét életre kelteni?

Köszi ....
  • Öreg homár
    Szerintem az a megoldás, hogy a Corelben megcsinálod a szöveget és átalakítod (exportálod) valamilyen bitmap formátumban, ahol a Tranparency Backgroundot kijelölöd ,akkor ezt a photopaintben egy rétegként tudod használni, hiszen átlátszó lesz a háttere.A felbontást pedig lehetőség szerint 200 dpi-nél magasabbra kell állítani.A másik lehetőség a photopaintban megmanipulálod a képet szöveg nélkül, ezt importtal behivod a corelba és egyszerüen fölé írod a szöveget.Ezt azután visszaexportálod a kép formátumban. Vigyázz, a jpg formátum erősen tömörít, rontja a minőséget.
  • kisoszee
    Igen, minden ugyan az.

Azért köszi az infót. Próbálkozok...
  • Met
    A felbontás is ugyan az?
    Szerintem keríts egy Photoshop-ot, jó ez a photopaint csak igazából a Corel-t vektorosnak találták ki ezért nem is működik a pixeles dolgai, a szinkezelése meg elég szar.
  • kisoszee
    Köszi a hasznos infót:)

Nem a nagyítással van a gond! És azt vágom, hogy pixeles program.
    www.royscocktail.hu cím alá felraktam két képet ahol szemléltetem a problémámat. Ugyan az a méret, ugyan az a betűtípus és ugyan úgy csinálam mindent a két képnél. Az elsőt két alkalommal tudtam megcsinálni utána már nem jött össze.
  • Met
    Ne nézd olyan közelről:)
    Nem ismerem a Photo Paint-et de szerintem az pixeles program, de minnél jobban ráközelítesz annál rosszabb lesz.
    Vagy rajzold meg Corel Draw-ban, az vektoros, arra zoomolhatsz amennyit akarsz nem lesz pixeles.
  • kisoszee
    Sziasztok!

Kezdo Corel felhasználó vagyok. Photo-Paint X3-ban egy számomra roppant idegesíto problémába ütköztem. Amikor egy sima szöveget viszek fel egy képre, nem tartja meg eredeti formáját, hanem a széle kipixelesedik. Magyarul mondva, elromlik a minosége. Mi lehet a probléma??? Mit csinálok rosszul? Habár ennyire bénának nem érzem magam, mert elég egyszeru dolog. Remélem csak a beállítással lehet gond.
    Ha vki tud választ a problémámra, nagyon megköszönöm.

üdv: kisoszee
  • Met
    Tudtommal az eps file nem tartalmaz információt a készítő szoftverről, (ha tartalmazna is akkor se azt írná, hogy warez version).
    Elvileg cad-ből is menthetnél eps-t de figyelj oda, hogy kompatibilis legyen más programokkal.
    Táblából meg szerintem bőven elég az A5-ös, nem kell 1:1-es arányban használni, akikkel találkoztam mindnek A5-ös van.
    Egéralátétből is A4-est használsz? Nem, mégis elférsz rajta.
  • ZilogR
    Soha nem használtam Corel-t, de érdekel a shutterstock és hasonló micropayment oldalak. Oda, ha jól tudom, eps formátumba kell küldeni a holmikat. Az a kérdésem, ha szerzek egy kereskedelmi, de butított változatot (vhol láttam, h ilyet adnak pl. Wacom rajztáblák mellé), azzal készült *.eps-ek "kereskedelmi forgalomba hozhatóak"-e? Magyarul: az eps formátum tudja-e, mivel készült, vagy ez csak egy fájlformátum, mint pl a txt?

Újra elolvasva nem a legértelmesebb a kérdésem, így azt is megkérdezhettem volna, h van-e olyan változata a Corel-nek, amivel nem készíthetek olyan ábrát, illusztrációt, amiből azután eladható? Vagy a fordított: bármilyen Corel váltizattal készített kép eladható-e?

Más kérdés: Milyen tablet javallott Corel-hez? Ár/teljesítméyn tapasztalatok? Méretekben melyik javasolt? (A3 - jó lenne de nem fér el az asztalon és rohadt drága, ellenben van soros portra dugható bontóban potom pénzért, A4 - már jó, de rohadt drága, jó-e belőle a "nem-wacom"? ;) A6 - csak rövidlátóknak és bélyeget 1:1-ben rajzolóknak, stb... )

Ha az eps ennyire elterjedt és nem hordozza a létrehozó szoftver adatait, akkor elvileg AutoCAD-ben is rajzolhatok vektoros cuccokat és árulhatom a weben, ugye???
  • Clidey
    Nagyon köszönöm mégegyszer! Linkeld majd be ide légyszi a 2.0-s változatot is!
  • hiawatha
    Nincs mit.
    Ha megmondtad volna, hogy csak egy szín kell...

De félre a tréfával, tudtam én is, hogy hiányos a színpaletta, de akkor még nem találtam meg a hiányzó színeket.

Amíg elkészül a v2.0-s verzíó a keresett szín (RAL9023 sötét metálszürke) CMYK megfeleltetése: C8 M6 Y6 K57.
  • Clidey
    10000 köszönet!!! Bár nekem pont a RAL9023 szürke kellene, ez a skála pedig csak 9018-ig van, de sebaj! Köszönöm még1x!
  • hiawatha
    A téglalap visszaalakítására írtam magamnak egy rövid programot:

Sub TeglaGorbites()

Dim aDoc As Document
    Set aDoc = ActiveDocument

aDoc.BeginCommandGroup "Téglalap javítás"

Dim s1 As Shape
    Set s1 = ActiveShape
    With s1.Rectangle
    rBA = .RadiusLowerLeft
    rBF = .RadiusUpperLeft
    rJA = .RadiusLowerRight
    rJF = .RadiusUpperRight
    End With

With ActiveShape
    sB = .LeftX
    sA = .BottomY
    sS = .SizeWidth
    sM = .SizeHeight
    End With
    With ActiveLayer
    Dim s2 As Shape
    Set s2 = .CreateRectangle2(sB, sA, sS, sM, rBF, rJF, rBA, JA)
    End With
    s1.Delete

aDoc.EndCommandGroup

End Sub
  • hiawatha
    RAL Classic paletta:
    rapidshare.com/files/61762327/Palettes.zip
  • Balu san
    Ezt én sem értem, hogy miért így oldották meg. Nálam az a megoldás jött be, hogy a téglalap kihúzása (rajzolása) közben figyelem a méretet és ha nagyságrendileg megközelítettem, elengedem a gombot, azután görbítem. Ebben az esetben teljesen korrekt lesz.
  • Met
    ez ilyen :)
    én úgy szoktam, hogy először csinálok egy négyzetet, azt lekerekítem, görbésítem és kihúzom a csomopontjainál fogva téglalapnak
  • hekman
    Üdv!
    talán egyszerű a kérdésem, de én kezdek őszülni:
    rajzolok egy négyzetet, átméretezem e kívánt méretre, utána lekerekítem a sarkokat DE: az eredmény nem lesz szimmetrikus, maga a kerekítés.
    ???

Ötlet? Ezeddig nem jöttem rá mit kellene beállítanom. Csak akkor lesz szimmetrikus, ha a méretaránynál mindkét százalékos érték 100-on van.

Thx: Hekman
  • Clidey
    Sziasztok!

Corel Draw-hoz keresek RAL színskálát ill. annak a fájlját (*.cpl kiterjesztés), nem tudtok valamit?
    Előre is köszi a segítséget!
  • Balu san
    A képernyőn látott CMYK színeket nem célszerű az otthoni nyomtató által papírra vetett színekkel összehasonlítani. A monitoron link alatt látott CMYK cián (az első négyzet) közel korrekt, színhelyes. Nagyjából így kell kell kinéznie a CMYK cyan színének. Elég meredek a dolog, mivel a monitorok RGB színskálában képesek csak megjeleníteni a színeket, ezért a CMYK skála színei csak "hozzávetőlegesek" lesznek.
    A nyomdákban annak érdekében, hogy pontos színeket kapjanak a nyomtatás során, már a grafikai szerkesztés alkalmával az erre a célra kifejlesztett Pantone skálával dolgoznak. Egy ilyen Pantone skála tartalmaz x ezer színt, melyekhez tartozik egy RGB és egy CMYK kód. Ezekkel a kódokkal érdemes dolgozni a gépben is (teljesen mindegy, hogy milyen program: Illustrator, InDesign vagy CorelDraw.
    Ha jól van beállítva mind a monitor, mind a szoftver, akkor színskála híján is dolgozhatsz, de profi munkát nagyon nehéz lesz végezni.

A program színkalibrációját egyébként a Tools -> Color Management menüpont alatt tudod beállítani.
  • fif
    Üdv mindenkinek!

Egy kis segítségre lenne szükségem Corel Draw X3-hoz. Nem nagyon konyítok a témához, ezért érdekelne a következő jelenség magyarázata:
    Nekem úgy tűnik, hogy valami gubanc van a Corel színkezelésével CMYK-módban, konkrétan a cián színnel. Egy cián színű CMYK-objektumot, ha átteszek RGB-be, de egyébként nem nyúlok hozzá, akkor a képernyőn látszólag ugyanúgy jelenik meg, mint előtte, de nyomtatásban már jelentős eltérés keletkezik. Az RGB-be áttett objektum jelentősen "kékebb" (és mindkettő így, "kékebben" jelenik meg a monitoron is).
    Készítettem egy tesztet, amelyen az első objektum CMYK-ban készült cián színnel. A második ugyanez az objektum másolva, csak a színmódot átváltottam RGB-re. A harmadik pedig RGB-ben készült, cián színnel. Kinyomtatva ezen úgy tűnik, hogy két, kimondottan cián színű objektum egyforma, de a második, ami CMYK-ciánból egyszerűen csak RGB-re lett átállítva, kékebb. A monitoron viszont az első két ábra egyforma, a harmadik "zöldebb", vagyis talán ciánosabb. Miért van ez? Más alkalmazással (Freehand 10) nincs ilyen probléma a színkezeléssel.
    Remélem, jól láthatóak a külömbségek a képeken.

A Monitoron:

Kinyomtatva és bescannelve:
  • revizor
    Köszönöm, kiprószálom.!
  • Dj Faustus #315
    Íme
    1. Corel Draw megnyitása.
    2. Elipszis eszközzel Ctrl gomb lenyomása mellett kör rajzolása.
    3. Szöveg eszközzel szöveg kiírása.
    4. Szöveg kijelölése.
    5. Text/Fit Text to Path menúpont kiválasztása.
    6. Az alábbi képen látható tulajdonságoknál a második adja meg a szöveg távolságát a körvonaltól.
  • revizor

most hogyan továb....-ezt nem értem
  • revizor
    LÁTOM, HOGY AZ ELŐZŐEKBEN VOLT HASONLÓ, DE ÉN konkrétan erre lennék kiványcsi kösz!