Corel - tippek & trükkök

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Frosty01
ez a dolog már nem aktuális, egyébként annyi lett volna hogy két logót kicserélni :/
szóval képként is kellett volna szerkeszteni meg a jó minõségü logókat méretre igazítva az egészre ráilleszteni, és összegroupolni és így. :D de már mindegy ^^ megcsináltuk szar felbontásuban, úgy ahogy küldték, és mivel nem voltak képesek küldeni normális minõségü fájlt, így jártak

practitioner of the forbidden arts of death

Met
Milyen jellegû szerkesztést akarsz csinálni?

\"If in doubt, flat out!\" Colin McRae

Clidey
Max forgatni tükrözni ide-oda, szerintem... Ezért ajánlottam a PS helyett a AI-t.

Életem a tuning: monitor 24''@26,5''; vinyó 7200rpm@9546rpm; ház: 6 hely@7,4 hely; bill 101@142 gomb, egérr?l meg a többir?l már nem is beszélek...

Clidey
Mármint Corelbe? Hát már hogyne lehetne forgatni! Import után oda forgatod ahova akarod. Legfeljebb kell nyomni rá elõtte egy Ungroup-ot.

Életem a tuning: monitor 24''@26,5''; vinyó 7200rpm@9546rpm; ház: 6 hely@7,4 hely; bill 101@142 gomb, egérr?l meg a többir?l már nem is beszélek...

Frosty01
ja, de azt még elforgatni se lehet <#wilting>

Met
Jó, de Frosty szerkeszteni is akarja nem csak megnyitni

Clidey
Háppersze. De azon ugyi bitmap lesz minden, hisz a PS nem tud vektorgrafikát. De a léjereket megtartja simán.

Met
olyan pdf-et is amit PS-el csináltak?

Clidey
Hát nemtudom...az én tapasztalatom az, hogy a Corel 1az1be úgy nyitja meg a PDF-eket mint az Acrobat Reader és csak az marad bitmap, ami a Readerben is eredetileg bitmap volt.

Frosty01
jaa, hm. ps-el nem dolgoztam még, azt gondoltam az is vektoros, mivel sokszor egy lapon említik a kettõt :/

akkor így már tisztul a kép :)

Met
Ez nem a rivalizálásról szól, a PS pixelgrafikus program, a Corel vektorgrafikus.
Ugyan olyan probléma lenne ha neked Illu-d lenne, mert esetleg meg tudná nyitni a psd-t (vagy mást) de ugyan úgy pixeles maradna. Pedig Adobe program mind a kettõ.

Frosty01
uhum, hát sejtettem hogy ez lesz, végülis két rivális biztosan nem fog közös formátumot kitalálni.
azért köszi a helpt.

Met
Azt nem lehet :)
Csinálja meg Illuban (onnan menthet ai-t, eps-t, pdf-et vagy akár post scriptet), de ha telepakolja pixeles cuccokkal akkor ugyan ott vagy
Amúgy a Corel némelyik psd-t megnyitja dehát attól még az pixeles marad

Frosty01
vektoros ps és corel között :\

Met
Neked vektoros file kell vagy mindegy?

Frosty01
annyi lenne a problémám hogy volt nemrég egy ürge aki a corelembe akart erõszakolni egy dokumentumot amit ps-el szerkesztett meg, de nem nagyon jött össze, így pdf-ben készítette el, de azt meg nem tudom szerkeszteni corel draw-al ugyebár.... így valami köztes formátum kellene a jövõre nézve, ha megint jelentkezne XD

a tracelõs megoldást tudom, így akár egy jpg-bõl is csinálhatok vektoros grafikát de ha a minõség alapból szar akkor körülbelül ugyanott vagyok ahol kezdtem, tehát sehol <#idiota>

Clidey
Láttunk mi már furcsa dolgokat ezen a Földön... :DDDD

Met
Jó, de Corel-bõl minek vinné át egy másik vektoros progiba?:)

Clidey
Igen szerintemis így van ahogy mondod. De talán ha nem is a Photoshop de az Adobe Illustrator jól kezeli a vektoros dolgokat, ott nem vész el az információ. Mondjuk én személy szerint még sose próbáltam...

Met
Amint behívsz ps-be egy vektoros grafikát azzal fogja kezdeni, hogy trace-eli, magyarul pixelesíti.
Azt lehet csinálni, hogy mentesz egy eps-t, amit amikor megnyitod ps-be megkérdezi, hogy milyen paraméterekkel traceelje, ott megadsz egy viszonylag jó minõségû értéket és az már ps-be is szépen fog kinézni.

Amúgy mit szeretnél megoldani?

Frosty01
tud valaki corel és photoshop között valami köztes fájlformátumot? amit mindkettõ tud kezelni lehetõleg valami vektorgraf formában <#miaz>

Frosty01
ahaa, köszi :)
mindent átnéztem kivéve a jobb oldalát :D úgy tünik túl késõ volt már ilyesmihez ^^

Clidey
De, az X3-ban is ott van, az lesz a megoldás.

Bercy
Mentésnél nincs ott egy version lenyiló fül? Corel 12-vel dolgozom, annál ott van egy ilyen, és így tudom v11 kompatibilis módba menteni.
Frosty01
na már sikerült megoldnai jó rég, most olyan gondom lenne hogy x3assal megszerkesztett dolgok (csak egy logó, és némi szöveg) hogyan menthetõ le úgy hogy a 11es is minden gond nélkül tudjon dolgozni vele?

Frosty01
x3 se megy... :(

Frosty01
remélem olvassa még valaki a topikot. nem tudom feltelepíteni a magyarított 11-est vista x64re, valami utvonalról hablatyol a telepítõ meg hogy nem tudja követni <#idiota> ... fogalmam sincs mi lehet a baja... valaki... segítség...!

MEdievil
Corel Painter 11-ben meg lehetne oldani hogy egy gombra beállítani hogy váltson az main és additional color között? Próbáltam a hot keyeket de nem találtam meg ezt. Ha valaki tud valamit hálás lennék.

F

Sziasztok! Nekem egy kérdésem lenne. Én Corel 12-es verzióját használom és ott ugye van egy ikon amin egy ecset van "Festõ"... ebben a festõben választhatunk különbözõ festõk közül (pl.: ecset, szórópisztoly...stb.).
Ugye minden festõnél lehet választani h hogyan "fessen" (pl.: ecsetnél: kis lágy, szórópisztolynál: graffiti...stb.). Na nekem ezek a lehetõségek mind eltûntek és csak az "egyéni" lehetõséget választhatom de azzal nem csinál semmit! Röviden a "Festõ"vel semmit nem tudok megváltoztatni a képen! Nem tudom mennyire érthetõen írtam le... aki tud please segítsen!
Elõre is kössz!
Hát ez megint gyors volt, okosodtam, köszönöm.
Bercy
itt a Features by version-nál láthatod az egyes verziók újdonságait.
Ez gyors volt - és köszönöm. Persze igazából jó lenne egy összehasonlítást is tudni az utolsó háromról - lásd NERO, amelyikben már halott német katona is található - de minek? Üdv.
Bercy
Azok az új corel verziók.
A 12-es verzió után nem 13-as nak nevezték a következõt hanem X3-nak (végülis az X lehet római 10es is :D ).
Szóval:
-Ver. 12 (2003)
-Ver. X3 (2006)
-Ver. X4 (2008)
Már most csak egy kérdésem van. Mi a csuda az X3, X4 stb... - én csak a verziószámot ismerem.
Köszönöm - igencsak eldugták, de minden rendben, erre gondoltam.<#vigyor2>
Clidey
Én már régen használtam Corel 12-t, de ha jól emlékszem ugyan úgy van már az X3-ban is; Text menü -> Insert Symbol Character-t kipipálni, és a jobb oldalt megjelenõ fülön a 'Font' legördülõ menüben ott van a Wingdings 1-2 meg a Webdings is. Ez az amire gondoltál?

No mégegyszer! Szóval Corel 12-m van - és nem találom a "Symbols and special characters" menüpontot - pedig jó lenne. Tud valaki segíteni?<#vigyor4>
Sikerült-e megtalálni - én most kezdem a Corel 12-õt, de Symbols and special characters" lehetõséget sehol nem találtam. Én vagyok rövid? - Ha valaki tudna segíteni?<#wow3>
Clidey
Ha úgy érted hogy rajzolsz egy körvonalat a kivágandó résznek, majd össze akarod kombinálni (Ctrl+L) a bitmap-el, akkor az nem fog menni.

Én az ilyet úgy szoktam csinálni, hogy rábökök a bitmap-re, majd Shape tool eszközre váltok és odahúzigálom a node-okat (pontokat) ahova kell, és ahol szükséges, ott hozzá is adok node-okat. Természetesen a pontok közötti szakaszokat szükség szerint ívekké konvertálom és úgy igazítom be a helyére a körvonalat. (Gyakorlatilag ugyanazok az eszközök és parancsok használhatók a bitmap körvonalára is mint egy normál objektumra.)
Ha megvan, nyomok rá egy Crop Bitmap-ot, és kész is.

Hali!
Létezõ képbõl szeretnék kivágni.
Ezt úgy szeretném,h görbített vonallal körülrajzolom az alakzatot, aztán kijelöléssé alakítanám a körülhatárolt területet. Lehetséges ez? Avagy más megoldást kell keresnem?
totya24
köszi. a méretcsökkentés sikerült, és végülis ez volt a cél:)

Blues, Peace and Jimi Hendrix...

Met
Ha, a shape tool-al húztad össze a sarkait akkor crop bitmap és a nem látható részeket levágja.
Pixeles képekhez PS jobb...

Clidey
Nem pontosan értem mi a célod, de egy olyat tudsz csinálni, hogy nyomsz egy ctrl+A-t (kijelölöd az egészet) majd felül a menübõl Bitmaps -> Convert to Bitmap...

Ez azt csinálja, hogy a kijelölt képeket egy bitmepre olvassza össze a dialógusablakban kijelölt felbontás és egyéb jellemzõk szerint.

A fenti metódust lehet használni egyenként minden egyes képnél is természetesen, csak úgy eléggé belassul a folyamat - mint írod kb 500 képrõl van szó... :)

totya24
Sziasztok!

olyan kérdésem lenne, van-e arra valamilyen megoldás, hogy egy adott corel fájlban található képeket véglegesen olyan méretûvé alakítsa, amilyen a fájlban meg van neki adva. Van egy kb 10nm-es kb 500 fényképbõl összevágott montázsom, aminek böhömnagy a mérete, mivel mindegyiket nem volt türelmem egyenként lekicsinyíteni akkorára, amekkora méretben a képemben szerepel.
Remélem valamennyire azért sikerült érthetõen megfogalmazni a kérdésem.:)

elõre is köszi...

Blues, Peace and Jimi Hendrix...

Bercy
Télleg, köszönöm szépen így már megy.
Nekem magyar nyelvû corel van (melóhelyen használom csak) és annyira nem fekszenek ezek a magyarított kifejezések :)
Clidey
Kijelölöd mindkét objektet és összekombinálod õket (Combine - Ctrl+L). Egyéb mûveletekre ott van még a Trim, a Weld, az Intersect és társai (Shaping fül).

Bercy
Sziasztok.
Elég gyér a tudásom corel draw terén.
Szóval a kérdésem az lenne, hogy egy görbévé alakított alakzatból, hogy tudok kivágni. Tehát például egy téglalapot szeretnék aminek egy lyuk van a közepén?
Esetleg azt meg lehet csinálni, hogy az egyik objektumból kivonom a másikat (mint pl autocad és társainál?)
Corel Draw 12-õt használok.
Atomreaktor
hányas verzió? ki kellene próbálni egy másik változatot.

Igen. Teljes törlés után telepítettem vissza.
Met
Töröltél minden "Corel-es" könyvtárat?
Documents & Settings, Program Files-ból, ott maradnak fileok uninstall után