512
Kérdések és válaszok a Corel Draw és Corel Photo-paint programokkal kapcsolatban...
  • Balu san
    Ha nyomtatásra szánsz egy dokumentumot, érdemes CMYK színskálában dolgozni. Az RGB a képernyőre való - ez esetben száműzni kell.
    Amennyiben CMYK skálában állítod össze az anyagot,akkor a bittérképektől kezdve az utolsó betűig minden CMYK skálában legyen!

A pontos, precíz munka érdekében célszerű színkódokat használni. Ennek az az egyszerű oka, hogy a képernyőn soha nem azt a színt látod, amelyet valójában a kódok takarnak. Sőt, máshogy jelenik meg a Corelben és máshogy például az Adobe Illustratorban. Viszont, a kódok alapján - for example: a cyan szín kódja C:100 M:0 Y:0 K:0 mindenhol cyan. Magyarul, minden nyomtatott cyan színnek ugyan olyannak kell lennie. Ha a nyomtatás során ez torzul, akkor a printer van rosszul beállítva.
    Nem könnyű, én is sokat szenvedtem vele, főleg, mikor rohangáltam a nyomda és a gépem közt, mint fing a gatyába... :)
  • hekman
    Üdv!

Nekem is problémám támadt a corel-el, igaz, még inkább kezdő volnék. 12-est használok, és a színprofilokkal volt olyan gondom, hogy ha egy doksiban volt bitmap és cmyk objectek, akkor a nyomtatásnál meg volt keveredve, és egész más színek jöttek ki. Amikor cmyk-t konvertáltam rgb-re, akkor meg tudta csinálni, igaz semmilyen színprofilt nem használtam sem szoftveresen, sem a nyomtatónál, mert az is bezavart. Azt nem értem, hogyha cmyk-ban nyomtatunk, akkor hol fordul meg a dolog?
  • tibor16
    az összetöredezett menüre és az indítási problémára meg van a megoldás. A corel bázis fontját kellett újra rakni ill meghatározni, vhogy meghibásodott (?). - gondolhatod, mire rájöttem...
  • Balu san
    Ebben őszintén szólva nem tudok állást foglalni. Én a registryben csak akkor turkálok, ha a hálózaton keresztül bekapok valami netes szemetet és "szimpla" manőverrel nem tudom leszedni. Egyébként jobb a béke... :)

Korábban csináltam egy katalógust Corelben. Egy oldal volt 50-100 Mb-os. A gépben 768 ram dolgozott és nagyon gördülékenyen ment minden. (csak a Corel A.R.M. rendetlenkedett volna, de ezt, mint korábban taglaltam, szépen kikerültem). Pedig a munkahelyemen egy szutyok gépen grafikázok. Egyedül a lapozófájllal molyoltam, mást nem bolygattam meg. Szóval, ezért nem értem, hogy nálad milyen oknál fogva jelentkezett ez a malőr.

#68 - én nem magyarítok soha semmit. Nálam a Flash is és a Corel is eredeti "csomagolásban" fut. Egyedül a vindóz' magyar, de e tekintetben teljesen mindegy, hogy milyen nyelven üzemel - előbb vagy utóbb úgyis megfekszik...
  • tibor16
    Jaa, és a magyarítást kihagytam, mint lehetséges hibaforrást..
  • tibor16
    Tegnap újra raktam 2 x is a Corelt és a peccset (a win a sok ketyere miatt nekem legalább 2 napos cucc), behívtam 90 Mb-os fáljt és mímeltem vele a munkát. Nem omlott utólsó felrakás után össze. Úgyhogy kell egy olyan időszak amikor ténylegesen dolgozom vele, hogy a tényleges tapasztalatot leszűrhessem. Akkor változott a helyzet amikor a swap méretét megváltoztattam. Nem tudom mi a szakmád, mennyire értesz az efféle ügyekhez, de azért kíváncsi vagyok a véleményedre. Régebben megváltoztattam a registribe a swap törlését kilépéskor, mivel órákig (nem vicc) kerepelt mire kilépett. Azon gondolkozom, vajon nem azért csinálja-e mert a swap ugyan ott van, de nem látja írhatónak... -bár ez egy kicsit sántít, mert a többi progi miért tudja mégis használni? Sajnos elfelejtettem, utánna kell néznem, hol is lehet a törlést újra beállítani. Mindenesetre most használja, mert változik a felhasznált méret, -de ebben benne van hogy újra csináltam és így erre a területre most írtam először -elképzelhető ez hibának?
  • Balu san
    Ez valahogy nem kerek nekem - szóval érthetetlen, magyarul. Ilyet a büdös életben nem láttam még a Corelben.
    Szerintem valami vagy el van konfigurálva, vagy a winfos hozza megszokott formáját...

Remélem, a rendszer újratelepítése megoldja a problémát...
  • tibor16
    hát ez edddig nem jött össze, látható a pecs után az akadás, összetöredezik a menü, 2 percig is gondolkozik egy menüponton. Próbálkoztam menü felülírással, de ekkor úgy, hogy nem is dolgoztam a megszokott ablakkal jött elő.
    Figyelem, itt van amiről beszéltem, kell neki 20 MB és nem találja a 3700 MB Free-t!!! Nnna erre kössetek csomót.
    Még teljes wint újratelepítek, de ha marad a régi, egyszer s mindenkorra száműzöm a corelt és mindenkit lebeszélek róla.
    Íme amiről beszéltem:
  • tibor16
    :)
    Nagyon köszönöm. Máe le is szedtem,fel is raktam, kíváncsi vagyok változik-e vmi. -majd referálok...
  • Balu san
    A 12. verzióról én is azt olvastam, hogy "parasztvakítás". Én a 11-el melózok és meg vagyok vele elégedve. A szóban forgó memóriaprobléma viszont tényleg elég felháborító dolog.
    Több grafikustól hallottam amúgy, hogy a Corelnek mindig a páratlan számú verziói a korrektek. Hogy ebből mi az igazság... :)
    A 11. előtt én is 9-et használtam, tökéletesen működött - egyszer sem volt memóriagondom.
    Egyébként van még egy lehetőséged:

az egyik fórumon egy srác szintúgy az A.R.M. miatt dühöngött (Corel 12) és erre érkezett egy hozzászólás, miszerint a Corel Service Pack 1. megoldja a problémát. Letölthető: innen (CD kell hozzá!)
    11b -ről még nem hallottam, ez ügyben hülyének érzem magam... :)
  • tibor16
    Háát köszi, de sajna, az általad leírt módon van beállítva alapból a gép.
    Így kénytelen vagyok 1 all reinstallt csinálni. A 12-es egyébként verziószáma szerint 11b :) - úgyhogy ez szvsz 1 bővítés. Legalább 5 éven keresztűl a 9-est használtam, csak mivel vannak már új dolgok, -pl pdf kezelés, vagy open type betűk - amelyet a 9-es már nem ismer fel megfelelően, tértem át. De most is azon gondolkozom, visszatérek a 9-esre, mert ez a 12-es 1 parasztvakítás. Mindenesetre azt a programot, amely nem képes 10-20 percnél tovább megélni, ráadásul ilyen nyílvánvaló hibával, nem is tudom minek hívják, dee nem programnak, az biztos...
  • Balu san
    Elnézést a késlekedésért, de alaposan bele kellett kotornom a világhálóba és még most sem garantált a siker...

Szóval, mindenhol azt olvastam, hogy ez a Corel egyik potenciálisan előforduló betegsége, de ezt már korábban leírtam.

A következőket lehet tenni:

1. Annak érdekében, hogy a munkáid ne vesszenek el (vagy rosszabb esetben csak az utolsó pár munkafázis váljon semmivé) konfigurálni kell az automatikus mentést. Azt a bizonyos "backup of..." Ezt a TOOLS menü -> OPTIONS almenü -> Save pontjában állítod be. Azt javaslom, hogy lődd be 5 percenkénti mentésre. Mivel nagy erőművel dolgozol, szerintem ez nem fog gondot okozni neked. Kétféle lehetőséged van a backupolásra - a) az aktuális könyvtárba (ahova utoljára mentettél) vagy b) egy általad kiválasztott meghajtóra/könyvtárba. Ennél az automatikus mentésnél pipáld ki mindkét rádiógombot: Auto-backup every illetve Make backup on save.

2. A következő fázisban be kell lőni a memóriahasználatot. TOOLS menü -> OPTIONS -> Memory alpont. A Swap disc-nél meg tudsz adni a proginak egy elsődleges és egy másodlagos "területet", ahova "memorizálhat". Én megadtam neki az F: meghajtómat, ahol van vagy 30 giga free tár, másodikként pedig a rendszermeghajtót (bár ez utóbbira nincs szükségem). Külön könyvtárakat hoztam létre nekik. Egyébként meg kell jegyeznem, hogy a lapozófájlt is a nagyobb partícióra tettem, nem a rendszermeghajtóra.
    A Memory usage-nél fel kell tekerned a használható memória mennyiségét százalékban (Available RAM). Én 50%-ra tettem, nekem ennyi elég. Ha extrém nagy fájlokkal dolgozol, akkor szerintem nyugodtan tekerheted tovább. Legyen beklikkelve a tömörítés engedélyezése (Enable Compression).

3. Végül ki kell kapcsolni ezt a ki-beb@szott Corel A.R.M.-ot. A riadót a TOOLS menü -> Options -> Global pontján tudod állítani - kiveszed a pipát a négyzetből.

Egyébként én szoktam érzékelni, hogy mikor inog meg a memória és akkor mentem a munkát, majd újraindítom a progit. A backup - automatikus save pedig gondoskodik arról, hogy ne vesszen el a munkám. ...és valóban nem veszett még el nagy fajsúlyú dokumentumom (engem az áramszünetek szívatnak inkább):)
    Mellékesen meg kell jegyeznem, hogy én a Corel 11-et használom Winfos XP platformon, kvázi a 12 -ről nem tudok semmit.

A fentebb leírtak egyáltalán nem biztos, hogy megoldják a problémádat - de van esély rá, hogy javítják a helyzetet és legalább a munkáid nem vesznek el. Ha továbbra is ilyen súlyosan hazavágja a dokumentumaidat a Corel - én valszeg gyalulnám a gépet és all reinstall.

Ezt a problémát figyelemmel fogom kísérni a "beavatottak" fórumain és ha megtudok valami újat akkor beírom ide.
  • tibor16
    sziasztok, -munkára, napi rendszerességgel használom a corel 12-őt.
    Épp most akartam újrarakni a rendszert, mert ugyanez a gond. Vagyis hiába van egyéb okok miatt 3 GB swap, egyszerűen nem használja. Példátlan nálam, hogy a vissszalépések számát is 20-ra korlátoztam. Körülbelül azt az üzenetet kapom 10-20 perces munka után, hogy kevés a memóra - kell 25 Mb, van!!! 3000. Vagyis nem érzékeli a gépet mint háttértárolót, csak a betett RAM-ból dolgozik.
    Régebben csak a 9-est használtam és az XP-nél volt vele kifagyás, azonban sokadszori újrarakásnál eccercsak beállt és utánna agyonverhetetlen volt.
    Persze, ahogy most gondolkozom, betettem +524 MB RAMOT. Amúgy mindent ugyanúgy csináltam.
    Már gondoltam a magyarításra, de nem változott semmi amikor e-nélkül használtam.
    Az őrületbe kergetnek a kifagyások, a munkák eltűnéséről nem is beszélek, mert nem egyszer még azt a fáljt is 0 kb-ossá teszi amin dolgozom.
    Ha van vmi megoldásod, hát írtó hálás lennék....
  • cerka
    Koszi a valaszt Balu,
    hat nem a legelegansabb megoldas :-)))
    de ezek szerint nincs mit tenni...
    Remelem azert majd kitalalnak vmit ra...
    Jo melozast addig is!
  • Random work
    Köszi!
  • Balu san
    Vetett árnyékra gondolsz...

Bal oldalon az eszközsoron, alapértelmezett bállításként alulról az 5. (úgynevezett: interactive) ikoncsoportban találod az "Interactive Drop Shadow Tool" opciót.
    /Az ikoncsoportot a gomb jobb alsó sarkában levő háromszöggel nyitod meg/

Miután kijelölted az eszközt, klikk az árnyékolandó objektumra, majd az egérgombot nyomva tartva húzod a mouse-t a megfelelő irányba. Ezt követően belőheted az árnyék kívánt paramétereit fent, a tulajdonságsoron.

Drop Shadow Opacity - az árnyék "átlátszóságát" állíthatod vele, magyarul a telítettségét (alapjáraton 50-es érték. 50 alatt halványítod, felette sötétíted)

Drop Shadow Feathering - az árnyék élelkenését szabályozhatod vele. (alapjáraton 15-ös érték. 15 alatt az árnyék kontúrja élesebbé, 15 felett pedig tompábbá válik).
    Ez utóbbi opcióval kiválóan érzékeltethető a tárgy és a fényforrás közötti távolság.
  • Balu san
    Sajnos ez egy permanens "Corel-betegség", ráadásul a memória nagyságától független üti fel a fejét. (nálam úgyszint 1Gb memory dolgozik) Engem is eleinte dühített a dolog, azután utánajártam egy amerikai fórumon...

Nagyjából arról van szó, hogy a Corel folyamatosan tolja (és tárolja) a memóriába(n) az elvégzett "munkákat", adatokat.

A probléma "részleges" orvoslásához ki kell kapcsolnod az automatikus "riadóztatást". Ezt a következőképp tudod megvalósítani: TOOLS menü -> OPTIONS almenü -> bal oldalon, legalul klikk a GLOBAL alternatívára, itt pedig kiszeded a pipát a 'Enable CARM' négyzetből.

Azért írtam "részleges" megoldást, mert ezzel a lépéssel sajnos a "memóriagond" nem oldódik meg. Csak azt érhetjük el vele, hogy nem dobja ki az A.R.M. ablakot. Tény azonban, hogy tovább lehet ezzel a megoldással dolgozni - bár egy bizonyos idő elteltével a program ugyanúgy meg fog fagyni (egyébként ilyenkor még el lehet menteni az aktuális munkát, szóval nem makkan meg a progi teljesen).

Én napi rendszerességgel használom a Corelt - nem ritkán 100-300 Mb-os .cdr fájlokkal dolgozom. A szóban forgó problémát triviális (ám rém egyszerű) módon úgy oldom meg, hogy rutinosan időnként bezárom, majd újra indítom a programot. Ez a művelet kb. 10 másodperc.

Azért bízom benne, hogy van végleges gyógyír erre a betegségre és előbb-utóbb tudomást szerzünk róla.
  • Random work
    Valaki nem akarna segíteni? Van ez a logom, de úgy kellene csinálni, hogy a fehér háttérre vessen halovány árnyékot a figura és a felirat.

Hogy kell ezt csinálni mert egyszer már megtaláltam, de most hiába kerestem sehogy nem ugrott be.
  • cerka
    Szia Balu san,

Nekem egy aranyos kis problemam van a corlellel..., megpedig az h. idonkent elojon egy "Corel A.R.M" nevu varazsloablak, es kozli h. elmenti a munkat, mert epp bezarul a program. Persze nem igazan sikerul mentenie, barmennyire kedves, es bosszanto ez a bezarulas...
    Idonkent az out of memory ablak is feljon, amit persze OK-ezni lehet :-)
    de nem igazan ertem miert, amikor 1Gb memoria van a gepben...
    Tudsz vmi orvoslast a problemara?
  • Ben C
    Csakhogy ha már a körvonalon lévő szöveget nyújtom, akkor érdekes formában torzuél.
    Ezért lenne jó előbb nyújtani, aztán a körre illesztni
  • Balu san
    Ezt nem igazán értem. Hol készíted el? Mit jelent ez esetben, hogy elkészíted és importálod?
    Valószínűleg a színmenedzsmented nincs jól belőve.
    Ezt felül, a tulajdonságsoron tudod beállítani. Tools menü -> Color Management

Arra figyelj, ha nyomdai munkát csinálsz akkor CMYK, ha képernyőre (pl.:web) akkor RGB skálában dolgozz!
    Ha a Color Management -ben ki van jelölve a Generic Profile (monitor) felé irányiló nyíl, akkor CMYK színeket fog mutatni. Amennyiben nincs, akkor RGB-t.

Azért nehéz erre a kérdésre válaszolni, mert ahány monitor, annyi szín. Ráadásul a Corel nem a legszínhűbb progi. Egy dolgot érdemes figyelembe venni: a képnézegető programok sosem a valós színeket mutatják. Ebbe beleértem a windows villámnézet módját is és a hasonló "csodákat".
    Én a beimportált képet külön meg szoktam manipulálni az Effect -> Adjust menüben.
  • Balu san
    Miután ráírtad a körre, ráklikk az eszközsoron a legfelső ikonra (pick). Ezzel a nyíl eszközzel jelölsz ki mindig.
    Nos, kijelölöd a ráírt szöveget. Ekkor hat kis négyzet jelenik meg az objektum körül. Ha a sarkokban levő négyzetekre viszed az egeret (ekkor átlós kettős nyíl látható), akkor torzítás nélkül tudod növelni avagy csökkenteni a szöveg méretét.
    Ha a felső-középső, vagy alsó-középső négyzet fölé viszed az egeret, akkor tudod vertikálisan nyújtani. A két szélső négyzettel pedig a horizontális nyújtást alkalmazhatod.
  • Ben C
    És a szöveget amit ráírok a körvonalra hogy lehetne "megnyújtani" ?
  • Fityfirity
    Miután elkészítettem egy képet és importálom nem ugyan azokat a színeket kapom (kicsit sötétebbet).
    Ez miért van?
    Corel Draw-t használok.
  • Balu san
    1. Körvonal vastagságának állítása:

- kijelölöd a kört, majd a bal oldali eszközsoron (alapértelmezett beállításnál) alulról a harmadik ikont "Outline Tool" megnyitod...
    ...ott már adja magát...

2. Körvonalra írás: Bal oldalon, az eszközsoron kijelölöd a "Text tool" (nagy A betű) ikont, majd az egeret a körvonalra viszed...
    ...ha a hullámos vonal megjelenik az egérmutató mellett, klikkelsz és egyszerűen ráírsz a körvonalra.
  • Ben C
    2 dolgot szeretnék tudni:

1: Hogy lehet egy kör körvanalát megvastagítani?

2: Megfeelő betűtípus híjján, kicsit meg kéne vertikálisan nyújtanom a szöveget és aztán a kör körvonalára illeszteni. Hol van az az opció hogy szöveg görbére illesztése?
  • Random work
    Vagy egy színt adsz meg amit átlátszónak tekint vagy maszkolva hagysz területet és a maszkolt részen kívül eső lesz átlátszó. Én vegyesen használom mert képtől függ melyik jobb.
  • Balu san
    File -> Export (gif) -> Convert to Bitmap ablakban beállítod a paramétereket, majd leokézod -> Convert to Paletted ablakban a beállítások a következők:

Smoothing csúszka: 0
    Palette: optimized
    Dithering: ordered
    Dither intensity: 100
    Colors: (általad beállított érték max.ugye: 256)

És most jön a lényeg,
    Color range sensitivity to kipipálva -> a pipettával kiválasztod az eredeti képen a háttér színét (lehetőleg egyszínű háttéren célszerű molyolni vele...), utána leokézod.

GIF Export ablak:
    Transparency: kipipálva az Image Color rádiógomb -> pipettával szintén ráböksz a háttérszínre, majd rákatt a bal alsó sarokban a preview gombra. Most megmutatja a jobb felső képen az előnézetet. Ha megfelelő a beállítás, okéval áment mondasz neki.

Egyébként véleményem szerint ez csak éles kontrasztú képnél működik precízen. Nem nagyon használom ezt az opciót. Én a háttérmentesítés problémamentes és igényes kivitelezését a Corel Photo-Paintben szoktam megoldani - maszkolással és radírral.
  • Met
    Hogy tudok exportálni a corelből gif-be, úgy hogy nincs háttere? Mindíg fehér hátteret csinál.
  • Passy
    Hali!
    Corel Draw 12-höz magyar nyelvet nem tudtok valahol, köszi.
  • Balu san
    Valószínűleg a képed sokkal nagyobb, mint a dokumentumod. Ezt egyszerűen megoldhatod, ha lekicsinyíted a képet a sarkánál fogva, vagy az eredeti bittérképet méretezed át.

Ne felejtsd el a drawban átállítani a mértékegységet. Az alapértelmezett beállítás: milliméter. Amennyiben nem nyomdai munkát készítesz, célszerű pixelben dolgozni. Akkor a bitképekkel sem lesznek gondjaid.
  • akythlosz
    coreldraw
  • Balu san
    Corel Draw-ról vagy Corel Photo-Paint-ről van szó?
  • akythlosz
    Üdv mindenkinek!
    Igen kezdő vagyok a corelben s egy kis segítség kellene. Egy bitképet szeretnék háttérnek betenni (elméletileg mérete egyezik, a munkáéval), de valmiért mindig csak a kb. negyede fér rá az ugyanakkora lapra.

aky
  • Balu san
    Persze. Tökéletesen alkalmas rá, akárcsak az általad említett másik két szoftver.
  • californiastud
    érdemes corelban csinálni pl egy brossúrát/újságot/meghívót, vagy bármi hasonlót, mint inkább InDesignban, vagy Quark Xpressben?
  • artschi
    két, egyszerre kiválasztott objektum közös részének "egybeolvasztása", ha jól tudom.
  • Balu san
    Tudtommal ilyen opció nincs. Minden igazítást az Arrange -> Align and Distribute parancsban tudsz beállítani halál pontosan.
  • Mr.Grent
    mit kérdezősködsz :D
  • Mr.Grent
    Az mi?