1091
Időutazás
-
#51 Vagy tudom ajánlani a 2000. 3. különszámot. -
#50 A Természet világánál a kereséshez beírod 'kvantum' és máris 50 cikket találsz a témában. -
#49 Ha csak érdeklődsz
Természet világa
Ha mélyebben akarod megismerni
Atomki jegyzetek -
#48 Ti honnan tudtok ennyit a kvantumfizikáról?
Tudnátok valami irodalmat írni hozzá(könyv vagy net), mert érdekelne a dolog. Ha lehet magyarul.
Egy nagyon keveset én is konyítok hozzá, de ez már nagyon Hardcore! -
#47 A sokrészecske-rendszerek túlzottan determináltak, emiatt kicsi a valószínűsége annak hogy találunk egy ilyet. -
#46 Ez jó! Oroszlánfogás a sivatagban:
Kiteszel egy ketrecet, és az már nyilvánvaló, hogy mi van kint és bent! -
#45 ez valahol a sivatagban oroszlánfogást közelíti... bizonyos valószínűséggel az oroszlán a ketrecben van. már csak meg kell várni amíg bejön :) -
gazdi #44 :) Vagy nézzünk egy makro-kétréskísérletet: szabadrúgáslövés. A tökéletesen felállított sorfal a két rés közötti fal szerepét játsza, a két szélétől kifelé látható szabad hely a két rés. Bizonyos valószínűséggel a sorfal mellett elhaladó labda a hálóba érkezik. :)) -
#43 de a kvantumjelenségeket elég "könnyedén" lehet makroméretbe mozdítani: lásd Schrödinger macskája - vagyis elméletileg csak kellene egy a mi téridőnk szerint visszafele utazó kvantumfolyamatot találni és valahogy felnagyítani :) (nem teljesen komoly felvetés) -
#42 Érdekes, hogy a foton számára az relativitásból következően nincs idő. A kibocsátás és elnyelődés ideje ugyan az. Ez lehet az EPR-kisérletekre a magyarázat. -
#41 Nem úgy általába nincs, hanem önmagába. -
#40 Igen, legalábbis eddig nekem senki se tudta megmutatni hogy az idő önmagában létezne. Akkor pedig értelmetlen benne való utazásról fantáziálni.
Persze mint írtam a kvantumvilágban a téridő egyre elválaszthatatlan, emiatt ott történhetnek érdekes dolgok. De a mi világunkban erőssen valószínűtlen az időutazás. -
#39 ha nem lenne idő minden egy pillanatig tartana [okosjános] -
#38 Hát, lehet benne valami. -
#37 Az időutazáshoz legalább idő kellene, az meg önmagában nincs. -
#36 Az, hogy volt, találtak egy megkövült csizmát, meg egy sziklára azt mondták, hogy űrhajó? Valahol Coloradoban. -
#35 Az időutazás a mikrovilágban mindennapos dolog.
Eleve az antirészecskéket is le lehet írni úgy, mintha egy normál részecske időben visszafele mozogna.
A vákuum kvantumingadozásait is felfoghatjuk mint állandóan megnyíló és bezáródó féregjáratokat.
Ezeken keresztül a részecske a hullámfüggvényén belül ide-oda ugrál a téridőben.
Különben a téridő a relativitásban pontosan azt jelenti, hogy az idő mint önálló valammi nem létezik.Végülis az idő az anyag térbeli fényútja.
-
gazdi #34 Sokat olvashattunk arról, hogy milyen aggályokat vet fel a múltba való visszautazás, és a múlt megváltoztatása. De honnan tudjuk, hogy amit most élünk, az nem a (vagy egy) megváltoztatott "múlt"? Nem lehet, hogy valaki alapos megfontolás és tervezés után visszajött, és a lehető legkevesebbet változtatott a saját történelmén úgy, hogy az eredmény egy lakható Föld legyen, a saját jelenében tapasztaltakkal szemben? Pl. megakadályozta, hogy a náci Németország fejlessze ki elsőként az atombombát... -
#33 Holap veszek egy kis aranyat, majd addig utazgatok oda-vissza, míg 10 kg nem lesz belőle! Hehe! -
#32 Álnevek voltak, mi? :) -
Zozo76 #31 Nemreg olvastam a Nyomozas az idokutato intezetben c. tudomanyos fantasztikus regenyt. Hazudnek ha azt mondanam hogy a vege fele ertettem az idoben valo ide-oda ugralasok sematikus rajzait. :)
Elorement-visszajott-de mar ketto van belole... Atya isten... :)
Raadasul orosz mu, orosz nevekkel ugyhogy ahoz is koncetralnom kellett hogy egyatalan kit takar a nev. -
#30 hehe eloszor ugy olvastam hogy Szvsz lehetséges az időutazás, de csak a jövőre:):):):). -
#29 jók az asimovok, csak nem tudom miért a tudományos témakör időutazásosdijában kell róla beszélni... -
#28 nagyon jó, főleg a robottörténetek -
#27 igen úgy emlékszem vaskos kötegek de jók -
#26 ÉS lyó? -
#25 én régen mam már nem -
#24 Isaac Asimovot olvas vlaki? -
#23 Olvassátok el GAMOV - Thomkins úr utazásait!
Én most olvasom másodjára, elég érdekes olvasmány, szinte regény formában írja le a fizika modern ágait, kezdve a relativitáselmélettől. Lényege, hogy a fizika gyakorlati világában érzékelhetetlen állandóit lecsökkentik úgy, hogy a gyakorlati életben is érződjön a hatása. Értem ez alatt azt, hogy egy olyan világban játszódik, ahol a fénysebesség értéke 20km/h, leírja, hogy a főhős mit tapasztal, és egy professzor pedig elmagyarázza neki. Felettébb érdekes olvasmány! -
#22 én is elolvastam,de sztem ez inkább a KOZMOSZ topigba illik,nem? -
#21 Szép történet!!!
-
#20 olvassatok el ezt Erdemes rajt vegig futni egyxer... -
#19 Mérhetetlen? Megfoghatatlan?
A kvantumfizikában vannak olyan dolgok, amiket ép ésszel felfogni nem lehet (pl. hogy megy át egy elektron, egszerre 2 lyukon 1 időben???) nem tudom felfogni... mégis detektálni lehet... most akkor a töltese is megkétszereződik? vagy eloszlik a 2 lyuk között??? meg ha valoszinűseg-egyenletekkel lehetne kiszamitani, hogy az e- 20% hogy itt van, 80%, hogy ott, az még ok(eccerre a sebességet, és a pozíciót nem lehet megállapítani, pauli-elv ha jól emlékszen... De lehet, hogy hülye v'ok) de ezt MÉRTÉK! Azt hogy most ezen a lyukon 20% valószínűséggel átment egy e- ??? Szerintem a fizikusok se mindentudók, igy aztán lehet hogy ők se értik + az időutazás lényegét, de attól még létezhet... (hogy a bánatba is tud úszni ez a vashajó?... mégis úszik...) -
#18 Láttátok az Időgép c. filmet? -
#17 lehetséges ha léteznek párhuzamso univerzumok végtelen variációban csak megkéne találni azt ami hasonlit a miénkre csak időbee hátrébb van -
nenad #16 sztem fizikailag eleg korulmenyes dolog lenne, de a tudat kepes erre (nem az agyra gondolok). Hehe, bizonyitani eleg nehez, hiszen fizikailag merhetetlen, megfoghatatlan de ettol meg ""letezik"" ill ""letezhet"".
-
_Vegeta_ #15 pont neutroncsillagra mi? Kozelebe se kell erned maris szetbomlassz mint a ketszazeves hulla. :)
Jajj de kar h soha nem tudjuk meg mivan a feketelyukban. :) -
#14 1. Amit írtál, már bebizonyították régen, hogy a fénysebességet nem lehet sem elérni, sem túllépni, habár laboratóriumokban még vizsgálják a eredményt, és néha hallhatunk is hasonló kísérletekről, de kizárólag elméleti szinten
2. Az Ikerparadoxon alkalmazása, és ha lenézel "nem látsz" semmit sem gyorsítva, de ezt egy álam okosabb fórumozó majd megmagyarázza! :) -
#13 Elméletben lehet utazni az időben!
1. A sebesség segítségével! De erről már sztem mindenki hallott!
(Sry! Einstein szerint tömeggel rendelkező test nem haladhat fénysebességgel! De ami gyorsabb a fénynél, arról nem beszélt! Lehet, hogy hülye v'ok, de mikor bizonyították, hogy a fény a leggyorsabb?)
2. Gravitácó!
Az óránk pl. lassabban jár a pincében, mint a padlásban! Asszem szt repülőn mérték!
Tehát felugrok egy neutroncsillagra! Ott az én szemszögömből a környezetem egy gyorsított felvétel! vagyis előrementem a jövőbe!
(Azért pont neutroncsillagra, mert annak qrva nagy a gravitációja! Ennél nagyobb már csak a fekete lyuknak van, de a közelébe menni nem leányálom -elég rövid úton halál-)
-
#12 Mesélték: A fénykatrális c. könyvben van, hogy a következő történt: demokrácia van, felfedezik az időutazást. Ki is használják, visszamennek a Kréta korba, kitaposnak egy ösvényt, onnan nézik a sok jószágot, de szigorúan megtiltják mindenkinek, hogy letérjenek róla. A sokadik utazás alkalmával mégis megtörténik a baj: XY lelép az ösvényről, elcsámborog picit, és agyontapos egy lepkét.
Visszatérnek a jelenbe: diktatúra van. XY-t pedig (ha jól emlékszem, akkor a szabály megszegése miatt) kivégzik.
The End.