1091
Időutazás
  • Ratty
    Igen! A specrel nem tiltja az időutazást. Viszont az ok-okozati viszonynak fent kell álnia. Ahhoz h ez feldőljön egy jelet kell továbbítani ugye. Ha megsértenénk ezt, akor a jelnek a téridő diagrammon 45 foknál meredekebben kéne mennie, ami azt jelenti hogy gyorsabban menne a fénynél, ezt viszont megtiltja az elmélet!
  • TommyC
    Szerintem van valami az idősíkokban... valahogy én is így képzelem
  • ivjoe
    VEszek egy gyémántot és...
  • Guliver
    Látta vki az Elveszett Jézus videó nyomában-t?(nem vok vallásos, meg nemis azaz érdekes benne...) Hanem ugye hogy minden normális homevideós fel tuggya venni az eseményt, ott kell lenni térben, időben.Tehát időt utaztak.Ez eddig nem új a filmek világában, de a kísérletek során egy egeret pár másodperccel visszaküldtek, tehát két egér volt a küldés és a megérkezés ideje között.
    Ez még mindig nem nagy újdonság, de ha így egy időgépet beállítanak, hogy ezredmsáodpercenként küldjön vissza egy embert, tárgyat, akármit, rengeteg lehetőség nyílik...
    Pl.tehát soxorozódik a példánya, azaz majdnem klón.Ez egy háborúban mekkora előny lenne már?!Vagy szeretem a kakaóscsigát és telhetetlen vok, itt a megoldás!
    Ha tudnék időt utazni,tárgyakat utaztatni.HA!

De a másik elmélet, ami sztem igaz lesz, lehet, hogy amikor időutazás történik,akkor új idősík kezdődik.Ezt bizonyíthatja az előző példa is, ugyanis a vételenségig nem lehetne egy tárgyat sokszorozni, ily módon.
  • mesonity
    Nincs olyan. Az idő nincs csak a mozgás.
  • asd2100
    Az időt én ugy tudom elképzelni (a rel.elm. behozása nélkül, hogy az idő x(-végtelentől) x(+végtelen felé tart.
    Ha felveszünk a síkon egy egyenest és meghatározunk rajta egy tetszőleges (p) pontot, amely a mi jelenünk, valamint beosztjuk mondjuk p től 10másodpercig a múlt és a jelen irányába egyaránt (persze a végtelenig beoszthatnánk) akkor értelmezhetem úgy az időt, hogy az én 1sec - al p előtti multam az "alteregóm" jelene.

Egyszerübben: van olyan énem, aki még csak 1,2,3,4,5,6,7... éves, és olyan, aki 21,22,23...

• asd2100
    Válasz egy régebbi üzire.

Asszem a jövőbe utazásnak van némi háttér akadálya, az un. ok - okozati viszony. Az oknak lehet okozata, de ez forditva nem érvnyes.
  • TommyC
    könnyen meglehet h igazad van...!
  • Inquisitor
    Csak Analaóg verzióban van meg ... de keress rá, hátha. :)
  • ivjoe
    PDF???
  • Inquisitor
    Egyébként jó kis alapolvasmány: Paul Davies - Hogyan építsünk időgépet? c. könyve.
  • Inquisitor
    "Bammeg! Nem léteznek párhuzamos idősíkok!"
    Persze, hogy nem, mert mind merőleges az összes többire, ergo minden időpillanatban exponenciálisan nő a világegyetem különböző verzióinak száma. ;)
  • ivjoe
    Ez asszem a fény hullámhosszainak eltérése miatt van! A legintenzívebb szín a látható tartományban a vörös. Tehát ez látszódik a legjobban (Lásd közlekedési lámpák) Mivel az IR tartomány a vörös "fölött" van, sokkal jobban felfogható!
  • Vlala #78
    Nem...
  • TommyC
    oops...
    úgy értem hogy szines képet, még nem sikerült készíteni...
    bocsesz..:)
  • TommyC
    "gazdi"-nak:
    Pontosan.A távcsövekkel ahogy mondtad, még mindig sok nehézségeink vannak,ahogy mondtad is.Ha jól tudom "igazi" szines képet még nem is sikerült észlelni a Naprendszeren kivül csak az infravörös tartományban. Egy bolygó létezéséről csak az ad jeleket még, ha a tömege folytán "megingatja" Napját, vagy amikor elhelad a Nap előtt akkor mini-napgogyatkozást okoz...
  • Fityfirity
    Neked nem volt "fantázia és valóság" nevű órád?
    Az nem lehet.
    Én ebből érettségiztem 13 éve.
  • Vlala #74
    Milyen suliba jársz Te?
    [komolytalan]
    én egyébként szoktam időben utazni. Jó időben is, esős időben is, és mindenhová időben odaérek.
    [/komolytalan]
  • Stann
    Suliban van egy "fantázia és valóság" nevű óránk, ahol a 7en épp az időutazásról volt szó. ha nem is a tanár, de a fórumon lehetett olvasni érdekes elméleteket, nekem a kedvencem:
    "Ha visszautazunk a múltba, kacsává változunk, így nem tudjuk megölni nagyapánkat, beleavatkozni a későbbi jelenbe stb... Csak hápogunk, úszkálunk és repkedünk a vidéki templomok felett!" :)

A másik, amit mi találtunk ki, a relativitáselméletre épül. Miszerint ha futunk a busz után, azért érjük el, mivel akkor lelassul körülöttünk az idő!
  • reménytelen
    Bammeg! Nem léteznek párhuzamos idősíkok!
  • gazdi
    Mindkettőben igazad van, ám ezek csak fizikai nehézségek, amik legyőzhetőek. Pár elméleti problémát lent leírtam. Ezekhez még hozzáveheted a mai távcsövek (ilyen alkalmazásra) alacsony felbontását, magyarul azt, hogy nem képesek egy tíz fényévnyire lévő bolygót részleteiben mutatni. Ha jók az értesüléseim, ilyen távolságból kb. annyira vagyunk képesek, hogy kedvező körülmények esetén észrevegyük, hogy van a csillag mellett egy bolygó. A körülmények között viszont még szerepel, hogy a csillagtól távol keringő óriásbolygóról legyen szó. (Avatottabbak kérem igazítsatok ki ha tévedek.) Szóval ha a fenti elméleti és gyakorlati problémákat leküzdenénk, akkor annyit láthatnánk, hogy a Nap mellett tíz éve volt valami óriásbolygó...
  • TommyC
    Szerintem az lenne a baj hogy:
    1.Nem lehetne olyan nagy távolságba a Föld körül pályára állítan, vagy csak valamilyen pozicionálóval, ami állandóan irányítaná...
    2.Ilyen nagy távolságoknál egy kicsi eltérés is abban hogy merre "néz" a tükör is máris nem látnád...
    vagy nem igy gondoljátok?
  • gazdi
    1. Geostacionáris pálya.
    2. Igen, de nagy valószínűséggel nem a Föld múltját.
    Egyrészt olyan távolságban "némi" nehézségbe kerül pályán tartani a tükröt, de ettől tekintsünk el, te is írtad, hogy elméleti a kérdés.
    Ha tehát sikerül odatenni, és felnézel (mégpedig arra, amerre a tükör volt a Föld öt évvel ezelőtti helyzetéhez képest!), akkor annak a helynek látod a múltját, ahol a Föld tíz éve volt.
    ---
    Eh, most látom, hogy rosszak a számok, kicsivel több, mint öt év és kicsivel több, mint tíz év, mert a fénynek nem azt az öt fényévnyi távolságot kell megtennie a tükörig (és vissza), ami a Föld és a tükör között van, ez csak (egyenes Földpályát feltételezve) egy derékszögű háromszög egyik befogója, a másik a Föld által öt év alatt megtett út. Ezt már "csupán" annyival kell érdekesebbé tenni, hogy a Föld nem egyenes pályán halad, hanem kb ellipszisen. És van egy olyan sejtésem, hogy ez a "kb" ad annyi pontatlanságot tíz év alatt, hogy nem találod meg a tükröt.
    ---
    No, valami ilyesmi. Szóval ilyen feltételekkel elvileg sem láthatod a Föld múltját. Szerintem.
  • ivjoe
    Felvirágozánk... új üzenet? HAsmenésetek van?
    Ja, kitaláltam valamit (Lehet, hogy már más is leírta!) Fogunk egy kibaxott nagy tükröt és elcipeljük 5 fényév távolságra a földtől és geoakármilyen pályára [nem emlékszik és nincs kedve utánnanézni]állítjuk! Így ha belenézünk a tükörbe, akkor látjuk a 10 évvel ezelőtti múltat? (nagyon elméleti, nagyon pontatlan leírás, így nem kötekedni!)
  • ANT
    Már adtam linkeket az M-elméletről
    ebben a topikban.#44 -es hozzászólás.
  • arpad
    Mi az az m-elmélet? Álandóan arról beszélgetnek ,hogy az m-elmélet így az m-elmélet úgy de ezt a beszélgetést úgy folytatják hogy tudnák mi az az m-elmélet ismertebb nevén szuperhúr elmélet.Kérem segítsetek.Szeretném megérteni a lényegét az egésznek.Előre is köszönöm.Hálás hívetek Varga Árpád Papp Lenin ut egy.
  • ivjoe
    Dehogynem! Mindenki!
  • gazdi
    "ha ezt egyszer valaki megcsinálná, szerintetek nem élne vele vissza?"
    Szóviccnek sem rossz...
  • Tetsuo
    sry félreolvastam. :)
  • ivjoe
    Tele túristákkal!
  • Bullet
    Szerintem, ha létezne időutazás akkor már tudnánk róla, mivel már jönnének ezerrel vissza. Habár a UFO észlelések lehet, hogy nem is idegenek, hanem időutazók.
  • ivjoe
    Fénykatrális c. könyv! Amúgy nem tom! én is csak olvastam!
  • Tetsuo
    A Fénykatedrélis nekem is megvan a technokultúráról szól, nem emléxem ilyen történetre..
  • ivjoe
    NEm tom, nem ösmérem!
    Tök király, tudok utazni az időben! Átalakítotam egy trabantot! Na, ha ezt egyszer valaki megcsinálná, szerintetek nem élne vele vissza? Tehát ha egyszer lehet is majd utazni az időben, azt 100-as, hogy betiltanák!
    lásd #12
  • Bullet
    Nem ebből készült a A Sound Of Thunder című film?
  • ivjoe
    Mindenkinek meg van a maga időgépe:
    Ami a múltba visz az az emlék, ami a jövőbe az az álom.
  • ivjoe
    Hát nem egészen erre gondoltam! De tetszett a beszólás! :DDD
  • Tetsuo
    www.blackgirls.com :)
  • ivjoe
    Tud valaki jó cikket a fekete lyukakról?
  • Dzsini
    de jó :) én csupa angolból tanulgattam meg ismertem meg a dolgokat, alig volt 1-2 magyar forrás...