Ubuntu Linux

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Jim Morrison
Kb 5-6 éve porosodó gépbõl kivettem a winchestert, hogy a lecserélt gépembe berakom és akkor arra majd teszek hackintosh...
Gépet szépen összeraktam, xp bebootolt(!), de mivel nem ismerte fel bill+egeret ujrainditottam, am tobbszor mar nem bootolt be, hianyzik egy fajl. Mivel meg szeretnem nezni a winchester tartalmat gondoltam akkor pendrivera rakok ubuntut es akkor ugy majd meg tudom nezni.
Usb frankon elkeszult, notimom be is bootol semmi gond, de a gep amin hasznalnam fel sem ismeri a pendriveot! Ez mitol lehet? Igazabol eleinte felismerte de nem bootolt be, azota parszor ujra formataltam es felrakt az ubuntut de a gepem tovabbra sem ismeri fel 😞

Eleinte missing operating systemet irt de azon tul vagyunk mar be lehet bootolni az egyig gepen de amin kene nem 😞
Otlet?

ASUS B550-PLUS, AMD 5600X, 32 GB DDR4, EVGA RTX 3070, SM-OB1, HD 600 + Asus Xonar DX, TonePort UX1 + Alesis Elevate 5, Novation Circuit \o/

Nem,onnan mar kitudom masolni de olyan megoldast kerestem,amivel ha a fajlon van a kurzor akkor instant egy bill. kombinacioval kitudom masolni cakk-pakk az egeszet.

unzip ; touch ; finger ; mount ; gasp ; yes ; umount ; sleep

akkor is csak a filenevet másolja, ha nyomsz egy ctrl+shift+entert, az kiírja alulra a teljes elérési utat és azt jelölöd ki shifttel? 😮
nálam mûködik ahogy kell.
SzirmosSzisza
Sima parancssorból egyszerû fájlkezelés simán jó amúgy, ha képeket vagy ilyesmiket mozgatok (esetleg pendrive/CD) akkor nautilus tökéletes 😊

“A distributed system is one in which the failure of a computer you didn't even know existed can render your own computer unusable” _____/|_____\o/___ Cápatámadás

Mar en is lattam par helyen,hogy az is jo de elegge pain in the ass cuccnak tunik 😄

SzirmosSzisza

“A distributed system is one in which the failure of a computer you didn't even know existed can render your own computer unusable” _____/|_____\o/___ Cápatámadás

CLI-s dolgokat szeretnem minel jobban magamra eroltetni. DC-t hasznaltam,baj nem volt vele de az MC-vel nem tudja felvenni a versenyt gyorsasagban. Gyorsabban masol,stabilabb,jobb.
Masik meg az,hogy a DC par ora futas utan elkezdte fogni a gepet de olyan szinten,hogy meg az eger is laggolt.

Most amugy megoldottam ugy,hogy Ctrl+Shift+Enter,aztan alulrol Ctrl+Insert-tel mar tudom masolni es mukodik is....de azert az eredeti tervnek jobban orultem volna.

MerlinW
Vagy telepíts egy Krusader-t / Double Commander-t és probléma megoldva😊 Mindkettõ olyan, mint a Total Commander, elõbbi egyetlen hátránya (ami nem konkrétan hátrány, csak nem natív), hogy QT-s

[merlinw.org]

Akkor ezt meg probalgatnom kell,mert ha a fajl neven vegigmegyek Shift+egerrel es Ctrl+Insert-et nyomok akkor bizony csak magat a fajl nevet masolja ki. Az ahhoz vezeto eleresi utat viszont nem.

pl.: Hozza akarok adni rTorrenthez egy torrentet. Legyen ez most CentOS.torrent
Ez a torrent a /mnt/Storage1/Torrent mappaban foglal helyet. Ahhoz,hogy hozzaadjam ezt a torrentet rTorrenthez,nekem azt kene bepotyogni (vagy ugye jelen esetben bemasolni),hogy /mnt/Storage1/Torrent/CentOS.torrent

Ez amugy egy hulye pelda,mert TAB-bal kiegeszitve a mappak neveit kb. 5 masodperc hozzaadni,de amikor egy 65. almappaban levo 30-40 karakteres nevvel megaldott fajl eleresi utjat+nevet kene bepotyogni akkor mar annyira nem egyszeru es gyors.

Na mindegy,akkor meg tesztelgetem aztan ha vegkepp nem akar sikerulni akkor marad a Thunarbol valo behuzogatos modszer.

MerlinW
Kimásol az mindent, amit Shift+egérrel kijelölsz (tehát shift-et nyomva tartva húzd végig a kurzort a szövegen). Ki is próbáltam.

[merlinw.org]

Ez igy csak a fajl nevet masolja,azt is eleg kacifantos modon.

ah, megvan, tartsd nyomva a shiftet és úgy jelöld ki 😊
MerlinW
MC-ben:

másolás shift + egérrel kijelölöd, majd CTRL+Insert vagy jobb klikk és Copy
beillesztés: Shift+Insert vagy Shift+középsõ egérgomb vagy jobb klikk, paste-al kapod vissza.

[merlinw.org]

Ez nem jott be 😞
Erdekes kerdes lehet mert meg Arch forumon se valaszolnak mar orak ota.

SzirmosSzisza
Arra van valakinek tippje, hogy a VLC miért maradt meg háttérben miután bezárom és kezdi el pörgetni a procit? Általában észreveszem idõben (hirtelen megugrik a CPU hõmérséklet, de néha nem és akkor újraindul a gép (ez tudom gép hiba, de ezzel nehezebb kezdeni valamit 😞))

ha kijelölöd a "kijelölési vágólapra" kerül, utána shift+insert vagy középsõ egérgombbal tudod pastelni. elvileg
Midnight Commanderben hogy tudom kimasolni egy fajlt eleresi utjat a nevevel egyutt?
Mert az addig oke,hogy Ctrl+Shift+Enter es akkor megjelenik alul az eleresi ut de azt nem tudom kimasolni.

Hegi90
<#eljen>

ADATA 16GB XPG V1.0 1866MHz | ASUS Z87-K | CORSAIR CX750M | GIGABYTE GTX770 2GB | INTEL Core i5-4670K 3.40GHz | SAMSUNG 120GB 840 EVO | WD 1TB Caviar Blue | COOLERMASTER Hyper 612S

MerlinW
Innen töltsd le, majd írd ki / dobd fel pendrive-ra. Mindig a hivatalos oldalt használd.

[merlinw.org]

na, szinte teljesen ugyan igy néz ki az én menüm. A különbség annyi hogy nekem nem szerepelnek többször ugyan azok a menüpontok

Spoiler (katt a megjelenítéshez)

"I am the man who surpasses God!" "Kill me and become a hero, or die by my hand and become one of my victims."" "See you space cowboy..." "Roger, roger."

Fu de jó hogy anyu gépén kísérletezgetek mert még a telepítés elinditása se sikerült, nem hogy a particionálás 😄

elõször az ubuntu.hu-rol letöltöttem de nem sikerült, gondoltam hátha rossz az iso. majd az unetbootin-ra hagytam a letöltést de ugyan az lett az eredmény

Megnéztem youtube-n hogy mások hogy telepítik, de nekem már a kezdõ menü is teljesen más:

Fent ki van írva hogy unetbootin, és a képernyõ alján sincsenek ott az opciók hogy pl "F1 súgó" stb.

Alatt meg angolul hogy telepítés nélküli kipróbálás, memória teszt meg a többi.
A menü pontok között tudok navigálni de akár a kipróbálásra, akár a telepítésre kattintok gyakorlatilag lefagy.
A menü pontok alatt megjelenik piros betûkkel hogy nyomjam meg a TAB-ot, de arra se reagál semmit.

Amikor meg a telepítésnél vagy a kipróbálásnál entert nyomok akkor még a képernyõ bal alján megjelenik egy kis vízszintes fehér villogó vonal.

Csak úgy tudok kilépni ha addig nyomom a gép bekapcsoló gombját amíg kikapcsol.

"I am the man who surpasses God!" "Kill me and become a hero, or die by my hand and become one of my victims."" "See you space cowboy..." "Roger, roger."

Rohadtul nem ertek az ilyen dolgokhoz de eleg nagy melonak tunik...szoval grat! 😄

MerlinW
A hétvégi munkám eredménye:

The Perfect Server - Ubuntu 14.04 (Apache2, PHP, MySQL, PureFTPD, BIND, Dovecot, ISPConfig 3)
Automatikus telepítõ.

1. telepítesz egy friss Ubuntu 14.04 server-t
2. wget http://merlinw.org/data/install.sh
3. chmod +x install.sh
4. sudo ./install.sh

követed az instrukciókat és 5 percen belül ott áll elõtted egy komplett hosting szerver (webszerver, ftp szerver (pure-ftpd), quota, vírusírtó, mailszerver (postfix, mailman, dovecot), webmail (squirremail), mysql, phpmyadmin, openssh, mc, ISP, DNS (bind/named)).

[merlinw.org]

USB HDD kene neked. Amugy tudsz futtatni live rendszert is USB-rol,az nem nyul hozza semmihez. Mielott felrakod legalabb megtudod nezni,hogy mire szamits.

Amugy nincs Quick Boot menu? Nalam az F12-vel lehet elohivni inditaskor es akkor nem is kell BIOS-ban atallitani semmit.

SzirmosSzisza
Én úgy szoktam, hogy nem az usb/cdroom/egyéb dolgokat viszem elõre, hanem egyszerûen a HDD-t hátra 😊

Hi,
lehet hogy írok majd pár hülyeséget de eddig csak játékra meg torrentezésre használtam a gépet., szóval informatikai tudásom meglehetõsen alacsony 😄

Gondoltam kipróbálom a linuxot, és a lubuntu-t ajánlották.

Letöltöttem az iso-t anyu gépére (tökéletes teszt alany, mert soha nem particionáltam a merevlemezt meg nem is telepítettem op rendszert, és azon gyakorlatilag nincs semmi fontos dolog 😄)

Valami netbootin programmal rámásoltam egy sd kártyára (usb-vel csatlakozik a géphez)

Újra indítottam a gépet, beléptem a biosba hogy beállítsam hogy elsõdlegesen az sd kártyáról bootoljon.

De több USB lehetõség is volt:
USB FDD
USB CDROM
USB HDD
USB RMD FDD
USB HDD

Nem mertem semelyikre kattintani mert féltem ha elrontom akkor annyi a windowsnak 😄😄😄😄😄

Kosszonom a segitsegedet es utana nezek!
MerlinW
Amíg nem linkelsz egy konfigot, addig nem.

Itt egy részletes telepítés/konfig leírás

[merlinw.org]

Valaki tud segiteni squid3 beallitasi problemaban? (10796-97 kerdesek)
gothmog
Mindazon felül, amit Merlinw írt, a telepítõ cd felejtõs. Csinálj usb telepítõt, (egy >1GB pendrive ma már filléres kacat) van hozzá beépített eszköz az ubuntuban.

MerlinW
1. DVD rá lett kötve rendesen az új tápra?
2. terminálba írd be:

sudo apt-get autoclean
sudo apt-get update
sudo apt-get dist-upgrade

Minden parancs után írd fel a hibaüzenetet ha van.

[merlinw.org]

SzirmosSzisza
Pendrive?

tigeroo
újraszeretném telepíteni a rendszert a frissítést nemtudom megcsinálni😄 hátha megoldaná.
múlthéten új tápot kellett rakni a gépbe, azóta nem ismeri fel a dvd olvasó eszközt a gép, így nemtudom elindítani a telepítõ lemezt sem.

tudna valaki megoldást erre? tudom, szerencsétlen vagyok
Azt elfelejtettem odairni hogy tartalom szures lenne a lenyege ugy hogy csak azt engedje vagy tiltsa amit en megadok a configban.
csak hogy a configra egyaltalan nem reagal!
Hy! nem tudom beallitani az istenek se a squid3-at!
asztali gep ami kliens 12.04 lts
server: 12.04 lts SQIUD3-AL!
elmletileg a megfelelo modon bevan allitva a squid.conf
de meg sem megy.
ha a kliens browsereben beallitom hogy " auto detect proxy setting for this network" akkor at menged mindent
ha pedig en adom meg neki akkor nem enged at semmit a serverol sot mi tobb kiirja az ipcimet a servernek es hogy jelszot meg felhasznalo nevet ker a port is stimmel! 3128

mar egy hete szarakodok a beallitasokkal de meg mindig valami nem stimmel pedig rengeteg oldalon kerestem a megoldast es mindenhol latszolag ugyanazt irjak hogy a config jol allitottam be.

ugye a ketto kozt van egy router de nem szamit mert ha directbe kotom ossze akkor is ugyanez az eredmeny!

Nagyon jo lenne ha valaki tudna segiteni kosszonom!
tigeroo
így sem jó 😞

MerlinW: okés 😊 ennek örülök
MerlinW
Vírus linuxon olyan mint a fehér holló😊 A nem biztonságos csomag annyit jelent, hogy elfelejtették hitelesíteni, lejárt a hitelesítõkulcs, stb. Többnyire PPA tárolóknál fordul ez elõ, de néha a hivatalos tárolónál is. Nyugodtan lehet telepíteni azokat is, vagy tiszta lappal indulni ahogy Blum írta alattam.

[merlinw.org]

hmmm...erdekes,hogy tegnap ugyanilyen hibaval szivtam Manjaro alatt,ma reggel ph-n irtak hasonlot Arch alatt.
Mindketto megoldodott de mas-mas volt az eljaras,raadasul azok itt most tuti nem lesznek jok.

Probalj meg egy ilyet:

sudo rm /var/lib/apt/lists/* -vf

majd:
sudo apt-get update

tigeroo
a számítógéphez szoftverfrissítések érhetõk el
szeretné most telepíteni?

a frissítések részeltei:
198mb kerül telepítésre

"telepítés most", eddig minden rendben ment, most viszont ezt írja ki (körülbelül már egy hete):
"nem megbízható csomagok telepítését igényli"

a beállításokban hiába engedélyeztem a nem támogatott frissítéseket.
ez valamiféle vírus lenner?
MerlinW
Rendszerbeállítások -> Energiagazdálkodás.

[merlinw.org]

shaddam
Azt be lehet állitani, hogy x idõ után lezárja a képernyõt, de ne kapcsolja le?

PS4,PS3,PS Vita,PC,Nintendo 3DS "Tipikus internetes hulladék vagy akit el kellene égetni a pokol legmélyebb bugyrában utána meg jól leköpni" Tirexi hozzám intézett rézköpete

Érdekes dolgot tapasztaltam ma. Tegnapról mára eltûnt plank-ról a Chrome ikonom. Ha megnyitom a Chrome-ot akkor megjelenik a plank-en mint futó alkalmazás, de az ikonja homályosabb mint a többi, mintha alacsonyabb lenne a felbontása és nem tudom zárolni a dokkhoz sem, jobb click-el nem ajánlja fel mint lehetõséget, icon drag & drop itt nem mûködik. Setting file-t is néztem onnan is hiányzik mint .dockitem bejegyzés. Minden más app-al mûködik rendesen. Amit próbáltan: plank uninstall --> config fileok törlése --> plank reinstall, de nem segített.(Xubuntu trusty)
Ötlet valaki?

infidel

MerlinW
Válaszoltam a Linux-ban😊

[merlinw.org]

Szoval Merlin mester! 😊

Napokban elszantam magam es felraktam egy ArchLinuxot. Jo volt a manjaro is de nem hagyott nyugodni az Arch tema,ugyhogy 2 nap sz.pas utan tulvagyok rajta es minden mukodik ahogy kell..majdnem.
Tehat:

-xfce4 DE-t raktam fel de vannak problemak.

1: Microsoft Windows betutipusokat hogy rakok fel? Merthogy AUR-bol hiaba telepitettem a Win8 keszletet,nem akar ervenybe lepni. Kodolas most azt hiszem,hogy Lat2-Terminus16-on van de a betuk igy is undoritan neznek ki. Mi ennek a helyes modja,hogy globalis szinten ezeket a betuket hasznalja? Vagy ha a Windows-t nem is akkor legalabb az Ubuntut.

2: nincs Vsync. Non-free nv drivert felraktam,letezo osszes video tutorialt vegig neztem,olvasgattam de a Vsync gond csak megmaradt. Compizt is felraktam,beallitottam es nincs valtozas. DE!...talaltam egy olyat,hogy Compton...konfig fajlban beallitottam mindent ahogy levan irva hivatalos oldalon de meg mindig rossz. Azonban ha terminalba beirom,hogy: compton --vsync opengl akkor penge minden viszont ez csak addig mukodik amig a terminalban fut ez a parancs. Amint bezarom vagy Ctrl+C-t nyomok megint nincs Vsync vagyis valahogy gondolom azt kene megoldani,hogy ez a parancs fusson valahogy a hatterben.

3: Hogy oldom meg azt,hogy az ntfs particiokat automatikusan csatlakoztassa indulaskor a gep? ntfs-3g,fstab szarakodas mar megvolt de inditaskor igyis bekell potyognom,hogy mount /dev/sdax /mnt/Storage1....stb Ha ezt beirom akkor mar startx inditaskor frankon csatlakoztatva van minden ahogy akartam csak jolenne ha ez automikusan megtortenne. Lepesrol-lepesre hogy kene ezt?

4: ugyancsak iditaskor mindig bekell irnom,hogy sudo loadkeys hu ,hogy legyen magyar billentyuzet kiosztas. Hogy mondjam meg neki,hogy az legyen a default?

tigeroo
igen sikerült minden

de ugyanaz a hibaüzenet fogad mintha nemtörtént volna semmi
MerlinW
- #10777-ben leírt helyen sem látsz semmilyen driver-t felsorolva?
- intel-linux-graphics-installer parancsot lefuttattad? Minden gond nélkül települt?

[merlinw.org]

tigeroo
playonubuntu nem visz 1 játékot sem, a hibaüzenetek amiket a jétékok kiírtak: nyomozgattam utánuk és vga driver probléma
SzirmosSzisza
Próbáld ki, de szerintem menne. Én egyszer próbáltam ismerõsnek valami gyenge gépén és ment (bár az CD-rõl volt, de az lényegtelen)

#10779: mi a baj amúgy? vagy miért akarsz openglt frissíteni?

Konkrétan meg kell nézni, hogy csak ennyi a neve? Intel G33? Valószínûleg azért nem megfelelõ.
Regebbi gepeken mennyire lehet pendriverol Linuxot futtatni?
Merthogy van egy regi laptop ismerosnel,amin Windows XP volt viszont ahhoz ugye a support megszunt es egy szerelo ugy gondolta,hogy jo otlet lesz Vistat rarakni. (Win7 allitolag nem akart elindulni)
Tetu lassu a gep de a legnagyobb baj az az,hogy nincs hang pedig van hozza hivatalos Fuji driver is. XP-n mukodott minden.

Arra gondoltam,hogy pendriverol futtatnek rajta egy Lubuntut es ha azzal van hang akkor ra is raknam. Kerdes,hogy pendriverol tudok-e buveszkedni egy ilyen regi gepen.

Sempron 3500+ proci
512MB RAM
VIA Chrome9 HCTM DX9 VGA
VIA K8N890A chipset

Kisasszony csak netezik es zenet hallgat a gepen,napi 2 orat ha megy a gep,ezert gondoltam Lubuntura.