11431
Ubuntu Linux
  • Jim Morrison
    Kb 5-6 éve porosodó gépből kivettem a winchestert, hogy a lecserélt gépembe berakom és akkor arra majd teszek hackintosh...
    Gépet szépen összeraktam, xp bebootolt(!), de mivel nem ismerte fel bill+egeret ujrainditottam, am tobbszor mar nem bootolt be, hianyzik egy fajl. Mivel meg szeretnem nezni a winchester tartalmat gondoltam akkor pendrivera rakok ubuntut es akkor ugy majd meg tudom nezni.
    Usb frankon elkeszult, notimom be is bootol semmi gond, de a gep amin hasznalnam fel sem ismeri a pendriveot! Ez mitol lehet? Igazabol eleinte felismerte de nem bootolt be, azota parszor ujra formataltam es felrakt az ubuntut de a gepem tovabbra sem ismeri fel :(

Eleinte missing operating systemet irt de azon tul vagyunk mar be lehet bootolni az egyig gepen de amin kene nem :(
    Otlet?
  • Blum
    Nem,onnan mar kitudom masolni de olyan megoldast kerestem,amivel ha a fajlon van a kurzor akkor instant egy bill. kombinacioval kitudom masolni cakk-pakk az egeszet.
  • Mixe3y
    akkor is csak a filenevet másolja, ha nyomsz egy ctrl+shift+entert, az kiírja alulra a teljes elérési utat és azt jelölöd ki shifttel? :O
    nálam működik ahogy kell.
  • SzirmosSzisza
    Sima parancssorból egyszerű fájlkezelés simán jó amúgy, ha képeket vagy ilyesmiket mozgatok (esetleg pendrive/CD) akkor nautilus tökéletes :)
  • Blum
    Mar en is lattam par helyen,hogy az is jo de elegge pain in the ass cuccnak tunik :D
  • SzirmosSzisza
    Sok szerencsét!
  • Blum
    CLI-s dolgokat szeretnem minel jobban magamra eroltetni. DC-t hasznaltam,baj nem volt vele de az MC-vel nem tudja felvenni a versenyt gyorsasagban. Gyorsabban masol,stabilabb,jobb.
    Masik meg az,hogy a DC par ora futas utan elkezdte fogni a gepet de olyan szinten,hogy meg az eger is laggolt.

Most amugy megoldottam ugy,hogy Ctrl+Shift+Enter,aztan alulrol Ctrl+Insert-tel mar tudom masolni es mukodik is....de azert az eredeti tervnek jobban orultem volna.
  • MerlinW
    Vagy telepíts egy Krusader-t / Double Commander-t és probléma megoldva:) Mindkettő olyan, mint a Total Commander, előbbi egyetlen hátránya (ami nem konkrétan hátrány, csak nem natív), hogy QT-s
  • Blum
    Akkor ezt meg probalgatnom kell,mert ha a fajl neven vegigmegyek Shift+egerrel es Ctrl+Insert-et nyomok akkor bizony csak magat a fajl nevet masolja ki. Az ahhoz vezeto eleresi utat viszont nem.

pl.: Hozza akarok adni rTorrenthez egy torrentet. Legyen ez most CentOS.torrent
    Ez a torrent a /mnt/Storage1/Torrent mappaban foglal helyet. Ahhoz,hogy hozzaadjam ezt a torrentet rTorrenthez,nekem azt kene bepotyogni (vagy ugye jelen esetben bemasolni),hogy /mnt/Storage1/Torrent/CentOS.torrent

Ez amugy egy hulye pelda,mert TAB-bal kiegeszitve a mappak neveit kb. 5 masodperc hozzaadni,de amikor egy 65. almappaban levo 30-40 karakteres nevvel megaldott fajl eleresi utjat+nevet kene bepotyogni akkor mar annyira nem egyszeru es gyors.

Na mindegy,akkor meg tesztelgetem aztan ha vegkepp nem akar sikerulni akkor marad a Thunarbol valo behuzogatos modszer.
  • MerlinW
    Kimásol az mindent, amit Shift+egérrel kijelölsz (tehát shift-et nyomva tartva húzd végig a kurzort a szövegen). Ki is próbáltam.
  • Blum
    Ez igy csak a fajl nevet masolja,azt is eleg kacifantos modon.
  • Mixe3y
    ah, megvan, tartsd nyomva a shiftet és úgy jelöld ki :)
  • MerlinW
    MC-ben:

másolás shift + egérrel kijelölöd, majd CTRL+Insert vagy jobb klikk és Copy
    beillesztés: Shift+Insert vagy Shift+középső egérgomb vagy jobb klikk, paste-al kapod vissza.
  • Blum
    Ez nem jott be :(
    Erdekes kerdes lehet mert meg Arch forumon se valaszolnak mar orak ota.
  • SzirmosSzisza
    Arra van valakinek tippje, hogy a VLC miért maradt meg háttérben miután bezárom és kezdi el pörgetni a procit? Általában észreveszem időben (hirtelen megugrik a CPU hőmérséklet, de néha nem és akkor újraindul a gép (ez tudom gép hiba, de ezzel nehezebb kezdeni valamit :())
  • Mixe3y
    ha kijelölöd a "kijelölési vágólapra" kerül, utána shift+insert vagy középső egérgombbal tudod pastelni. elvileg
  • Blum
    Midnight Commanderben hogy tudom kimasolni egy fajlt eleresi utjat a nevevel egyutt?
    Mert az addig oke,hogy Ctrl+Shift+Enter es akkor megjelenik alul az eleresi ut de azt nem tudom kimasolni.
  • Hegi90
  • MerlinW
    Innen töltsd le, majd írd ki / dobd fel pendrive-ra. Mindig a hivatalos oldalt használd.
  • EnxTheOne
    na, szinte teljesen ugyan igy néz ki az én menüm. A különbség annyi hogy nekem nem szerepelnek többször ugyan azok a menüpontok

• EnxTheOne
    Fu de jó hogy anyu gépén kísérletezgetek mert még a telepítés elinditása se sikerült, nem hogy a particionálás :D

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    először az ubuntu.hu-rol letöltöttem de nem sikerült, gondoltam hátha rossz az iso. majd az unetbootin-ra hagytam a letöltést de ugyan az lett az eredmény

Megnéztem youtube-n hogy mások hogy telepítik, de nekem már a kezdő menü is teljesen más:

Fent ki van írva hogy unetbootin, és a képernyő alján sincsenek ott az opciók hogy pl "F1 súgó" stb.

Alatt meg angolul hogy telepítés nélküli kipróbálás, memória teszt meg a többi.
    A menü pontok között tudok navigálni de akár a kipróbálásra, akár a telepítésre kattintok gyakorlatilag lefagy.
    A menü pontok alatt megjelenik piros betűkkel hogy nyomjam meg a TAB-ot, de arra se reagál semmit.

Amikor meg a telepítésnél vagy a kipróbálásnál entert nyomok akkor még a képernyő bal alján megjelenik egy kis vízszintes fehér villogó vonal.

Csak úgy tudok kilépni ha addig nyomom a gép bekapcsoló gombját amíg kikapcsol.

• Blum
    Rohadtul nem ertek az ilyen dolgokhoz de eleg nagy melonak tunik...szoval grat! :D
  • MerlinW
    A hétvégi munkám eredménye:

The Perfect Server - Ubuntu 14.04 (Apache2, PHP, MySQL, PureFTPD, BIND, Dovecot, ISPConfig 3)
    Automatikus telepítő.

1. telepítesz egy friss Ubuntu 14.04 server-t
    2. wget http://merlinw.org/data/install.sh
    3. chmod +x install.sh
    4. sudo ./install.sh

követed az instrukciókat és 5 percen belül ott áll előtted egy komplett hosting szerver (webszerver, ftp szerver (pure-ftpd), quota, vírusírtó, mailszerver (postfix, mailman, dovecot), webmail (squirremail), mysql, phpmyadmin, openssh, mc, ISP, DNS (bind/named)).

• Blum
    USB HDD kene neked. Amugy tudsz futtatni live rendszert is USB-rol,az nem nyul hozza semmihez. Mielott felrakod legalabb megtudod nezni,hogy mire szamits.

Amugy nincs Quick Boot menu? Nalam az F12-vel lehet elohivni inditaskor es akkor nem is kell BIOS-ban atallitani semmit.
  • SzirmosSzisza
    Én úgy szoktam, hogy nem az usb/cdroom/egyéb dolgokat viszem előre, hanem egyszerűen a HDD-t hátra :)
  • EnxTheOne
    Hi,
    lehet hogy írok majd pár hülyeséget de eddig csak játékra meg torrentezésre használtam a gépet., szóval informatikai tudásom meglehetősen alacsony :D

Gondoltam kipróbálom a linuxot, és a lubuntu-t ajánlották.

Letöltöttem az iso-t anyu gépére (tökéletes teszt alany, mert soha nem particionáltam a merevlemezt meg nem is telepítettem op rendszert, és azon gyakorlatilag nincs semmi fontos dolog :D)

Valami netbootin programmal rámásoltam egy sd kártyára (usb-vel csatlakozik a géphez)

Újra indítottam a gépet, beléptem a biosba hogy beállítsam hogy elsődlegesen az sd kártyáról bootoljon.

De több USB lehetőség is volt:
    USB FDD
    USB CDROM
    USB HDD
    USB RMD FDD
    USB HDD

Nem mertem semelyikre kattintani mert féltem ha elrontom akkor annyi a windowsnak :D:D:D:D:D
  • jackson021
    Kosszonom a segitsegedet es utana nezek!
  • MerlinW
    Amíg nem linkelsz egy konfigot, addig nem.

Itt egy részletes telepítés/konfig leírás
  • jackson021
    Valaki tud segiteni squid3 beallitasi problemaban? (10796-97 kerdesek)
  • gothmog
    Mindazon felül, amit Merlinw írt, a telepítő cd felejtős. Csinálj usb telepítőt, (egy >1GB pendrive ma már filléres kacat) van hozzá beépített eszköz az ubuntuban.
  • MerlinW
    1. DVD rá lett kötve rendesen az új tápra?
    2. terminálba írd be:

sudo apt-get autoclean
    sudo apt-get update
    sudo apt-get dist-upgrade

Minden parancs után írd fel a hibaüzenetet ha van.
  • SzirmosSzisza
    Pendrive?
  • tigeroo
    újraszeretném telepíteni a rendszert a frissítést nemtudom megcsinálni:D hátha megoldaná.
    múlthéten új tápot kellett rakni a gépbe, azóta nem ismeri fel a dvd olvasó eszközt a gép, így nemtudom elindítani a telepítő lemezt sem.

tudna valaki megoldást erre? tudom, szerencsétlen vagyok
  • jackson021
    Azt elfelejtettem odairni hogy tartalom szures lenne a lenyege ugy hogy csak azt engedje vagy tiltsa amit en megadok a configban.
    csak hogy a configra egyaltalan nem reagal!
  • jackson021
    Hy! nem tudom beallitani az istenek se a squid3-at!
    asztali gep ami kliens 12.04 lts
    server: 12.04 lts SQIUD3-AL!
    elmletileg a megfelelo modon bevan allitva a squid.conf
    de meg sem megy.
    ha a kliens browsereben beallitom hogy " auto detect proxy setting for this network" akkor at menged mindent
    ha pedig en adom meg neki akkor nem enged at semmit a serverol sot mi tobb kiirja az ipcimet a servernek es hogy jelszot meg felhasznalo nevet ker a port is stimmel! 3128

mar egy hete szarakodok a beallitasokkal de meg mindig valami nem stimmel pedig rengeteg oldalon kerestem a megoldast es mindenhol latszolag ugyanazt irjak hogy a config jol allitottam be.

ugye a ketto kozt van egy router de nem szamit mert ha directbe kotom ossze akkor is ugyanez az eredmeny!

Nagyon jo lenne ha valaki tudna segiteni kosszonom!
  • tigeroo
    így sem jó :(

MerlinW: okés :) ennek örülök
  • MerlinW
    Vírus linuxon olyan mint a fehér holló:) A nem biztonságos csomag annyit jelent, hogy elfelejtették hitelesíteni, lejárt a hitelesítőkulcs, stb. Többnyire PPA tárolóknál fordul ez elő, de néha a hivatalos tárolónál is. Nyugodtan lehet telepíteni azokat is, vagy tiszta lappal indulni ahogy Blum írta alattam.
  • Blum
    hmmm...erdekes,hogy tegnap ugyanilyen hibaval szivtam Manjaro alatt,ma reggel ph-n irtak hasonlot Arch alatt.
    Mindketto megoldodott de mas-mas volt az eljaras,raadasul azok itt most tuti nem lesznek jok.

Probalj meg egy ilyet:

sudo rm /var/lib/apt/lists/* -vf

majd:
    sudo apt-get update
  • tigeroo
    a számítógéphez szoftverfrissítések érhetők el
    szeretné most telepíteni?

a frissítések részeltei:
    198mb kerül telepítésre

"telepítés most", eddig minden rendben ment, most viszont ezt írja ki (körülbelül már egy hete):
    "nem megbízható csomagok telepítését igényli"

a beállításokban hiába engedélyeztem a nem támogatott frissítéseket.
    ez valamiféle vírus lenner?
  • MerlinW
    Rendszerbeállítások -> Energiagazdálkodás.