11431
Ubuntu Linux
-
Blum #11030 Ha magát a Unity felületet sem hozza be akkor szerintem a VGA nem tetszik neki. Bár nem írtad, hogy milyen gépre ment fel de a helyedben megpróbálnék annyit, hogy konzolból telepítenék egy XFCE vagy LXDE felületet meg egy VGA drivert és kipróbálni, hogy a frissen telepített felület megy-e. -
#11029 sziasztok!
a családomnak a régi számítógépére felraktam az ubuntu 14.04-et, de a belépéskor kifagy. értsd: behozza a hátteret, az egeret tudom mozgatni egy pillanatig majd kifagy a kép és eltűnik a kurzor. már 2x telepítettem újra, semmi nem használ neki. mi lehet a probléma? hasonlóval találkoztatok már? -
#11028 köszi lehet, /etc/hosts-ban van két sor:
127.0.0.1 localhost
192.168.213.131 tarhely.local tarhely
utána meg valami - The followinf lines ....
ahogy elnézem ide kell bebiggyesztenem valami <virtualHost> -ot. -
#11027 Gondolom virtuális hostként csinálod (vagy mi a fene a neve apacsban). Ilyenkor mikor beírod a böngészőbe, hogy sg.hu akkor megkeresi a böngésző, hogy milyen IP cím tartozik az sg.hu-hoz (DNS) és küld oda egy olyan kérést amiben a Host header sg.hu-ra van állítva. Ezt látja az apacs vagy ami épp az sg.hu-t hosztolja (lehet azon az IP-n van még más domain is). Na most a te helyi domainjeid (.local) valszeg egy DNS adatbázisban se lesznek benne, ezért szépen bele kell írni a hoszt fájlba (/etc/hosts), hogy milyen címet hova irányítson. (aztán lehet más a probléma, de próbát megér :p)
Utoljára szerkesztette: SzirmosSzisza, 2014.12.08. 21:44:30 -
#11026 Host gépről ezeket elérem:
Apache2 Ubuntu Default Page: http://192.168.213.131
ISPConfig 3: https://192.168.213.131:8080
phpmyAdmin: https://192.168.213.131:8080/phpmyadmin/
más az istennek sem akar menni :'( -
#11025 Hátö... ipcim/*.local :) Amennyiben az oldalakat ISP-vel hoztad létre (sites) -
#11024 Remélem nem gond, hogy itt teszem fel a kérdést:
VMWareben feltelepítettem egy Ubuntu szervert, ami frankón működik (úgy ahogy).
Hogy tudom elérni host gépről vagy másik virtuális gépről a létrehozott *.local oldalakat?
Van egy nat és egy Lan Segment hálókártya a webszerveben, host gépről elérem az üdvözlő oldalt és az ISPConfig oldalát (ip cím:port) -
soundsonic #11023 Én az OS-t netezésre és filmnézésre használom. Sajnos egyik linux változat sem kezelte le rendesen a videókártyám hdmi audiokimenetét, ráadásul csak sztereóban képes hangot adni, de úgy is csak zörögve. Szívesebben használnék linuxot, de így kénytelen vagyok windows-t használni. Esetleg valami ötlet..? -
soundsonic #11022 Tetszetős! Én most MintOsX-et használok, de természetesen egy előre skinelt linux mint ez is. -
Blum #11021 "de ők legalább már letettek valamit az asztalra az elmúlt 20 évben) "
Amit a G3-mal szét is csesztek :D -
#11020 Elvileg sima DE lesz csak valamiért OS lett a neve :D -
#11019 Sosem értem meg, hogy miért minden GUI dizájner komplett disztrót készíteni. Semmi értelme és 10x annyi meló van vele - ha meg nincs akkor végképp semmi értelme -. Csinálják csak a GUI-t, mint a Gnome, KDE, stb és akinek tetszik feldobja az aktuális disztrójára...
Tehát nálam már alapból komolytalan egy projekt, ha valaki OS-nek nevez egy fícsört. (Oké a Gnome is kijött egy GnomeOS-el, de ők legalább már letettek valamit az asztalra az elmúlt 20 évben) -
#11018 na zsír, köszi :)
tudom, mint a nők, de első körben XFCE-t fogok szerintem felrakni mert jól néz ki ^^ -
#11017 Persze-
GUI témára visszatérve, azt teszel rá ami jólesik:) Ez benne a szép. Ha azt akarod, bármilyen debian alapú disztrót "megépíthetsz" magad, kombinálhatod őket, legózhatsz kedved szerint. Telepítheted akár az összes GUI-t egyszerre és váltogathatsz közöttük, stb. -
Blum #11016 Quantum OS
Elég jónak néz ki, remélem nem megy át ez is ilyen KDE rettenetbe. -
#11015 Egy gyors kérdés. Ha debianra rarakok egy guit akkor mar fel is rakhatom monodevelopot? (Persze fuggoseggekkel egyutt). -
#11014 Én Unity-t használom évek óta és nagyon jó GUI, miután hozzászoktál. -
Garfield #11013 Hááát, az LXDE-től sosem estem hanyatt: azzal reklámozzák, hogy kis erőforrású rendszerre ideális, de amiken én próbáltam, azokon kínszenvedés volt - mármint sebességileg. (Volt ott P4 HT-gel, 1,5 GB RAM-mal, de volt valami 64 bitet már ismerő Cerka 2 GB RAM-mal.) -
Garfield #11012 Attól függ, mit akar.
Ha az asztali rendszert akarja kiváltani, akkor a legfájdalommentesebben ezekkel tudja megcsinálni. (Jóóó, a KDE-t én sem szeretem, de ízlések és pofonok, Windows-ra eléggé hasonló környezetről van szó, legalábbis egy Unity-hoz képest.) Szerintem a MATE a jelenlegi formájában is elég jól használható (nálam pl. hiba nélkül futott Minten is sima Ubuntuval is PPA-ból, illetve most Ubuntu MATE-en), a Mint sikere is jelentős részben pont a MATE-nek köszönhető, de nem véletlen, hogy az Ubuntu felé eléggé megindult mostanában.
Ha ennél többet akar, akkor maradjon egy egyszerűbbnél, mert Linux alatt úgyis CLI-ben fogja tolni, nano, vi lesz a barátja.. -
#11011 Köszi szépen a rengeteg infót!
Időközben eszembe jutott, hogy van egy használaton kívüli HP Elite notebook a mellettem lévő fiókban, így arra gondoltam, hogy erre fogom rádobni első körben windows mellé a linuxot.
Megnéztem debian oldalát és ott van ilyen kis méretű telepítő, az szerintem pont az lesz amit Merlin javasol (i386 kell nekem majd gondolom).
Ha majd tényleg mennek az alapok akkor fogok ubuntura váltani. Személy szerint ezt már 2015-re tervezem.
VPS: igen az tényleg jó dolog, de amíg alig konyítok hozzá addig inkább ingyenes megoldással próbálkozom, és ha majd tudom mit csinálok akkor adok ki rá pénzt :)
Tudom, hogy sok játék van már steamre, és szerencsére az is amivel játszanék és is, de sajnos a nem steames, hanem origines játékok pl nem azok. Bár már én is egyre kevesebbet játszok.
Köszi még egyszer a segítségeteket, ötleteiteket, hogy mivel kezdjek. Ezeken akkor a remélhetőleg nem túl távoli jövőben megpróbálok végigvergődni :) -
#11010 Mate, KDE... miért akarsz rosszat neki?:D Mate egy virágéletű félkész valami, KDE meg a GUI-k legalja szerintem. Kívül szép, belül rohad:)
Ha tanulni szeretne, akkor kezdje az alapoknál. XFCE, Gnome, vagy GUI nélkül. -
#11009 Én konkrétan mindent Linuxon végzek (web/multiplatform fejlesztés, multimédia, grafika, dokumentálás). Windows-on csak játszom és Win specifikus melókat végzem.
Linux haladó képzettség? Első körben használd napi szinten, olvass sokat az alapparancsokról és oldd meg a problémákat. Gyakorlatilag nincs olyan állapota egy Linuxnak, amit ne lehetne helyrehozni - ergo ha (nem haladó, de közepes szinten) értesz hozzá akkor az a fogalom, hogy újratelepítés, nem létezik. Az én Ubuntum pl. egy 2007-es telepítés, ami megélt 15 disztro upgrade-et, és 3 teljes hardvercserét.
A következő lépés a haladó irányba, miután minden szükséges (hw, fájlrendszer, hálózat, stb specifikus) parancs/alkalmazást ismersz, a legjobb tanulási folyamat, ha elkezdesz lokálban építeni egy teljes körű kiszolgálót. Web (pl. apache, ngix, pg/mysql, stb), FTP (pl. pureftpd), Telnet, SSH, Email (postfix, getmail, amavis, exim, stb). Végül ha minden tuti, jöhet a virtualizáció, clusterek, felhő rendszerek, erőforrás megosztás, stb.
A Linux szakember két dologtól lesz jó szaki: 1. minden aktuális eljárást ismer, telepít, optimálisan konfigurál, 2 minden problémát meg tud oldani.
Tehát a recept, a szokásos: elkötelezettség és rengeteg gyakorlat. Az alapokhoz azt ajánlom, hogy telepíts egy minimal (kernel és tty) Linux vagy Unix rendszert (pl. debian, vagy freeBSD) és építsd fel az OS-t (hálózat konfig, szükséges alkalmazások telepítése, GUI, stb).
Slackware, Arch, Gentoo stb jó cuccok, de a szakmában annyira nem használják széleskörűen. Debian, RedHat, BSD. Ha ebben a háromban otthon vagy, mindegyikhez érteni fogsz. -
#11008 Ha van feles 4k-d vegyél valami occó VPS-t és ott az alapokat meg tudod tanulni. Illetve, ha elrontasz valamit, akkor pár katt újrahúzni az egész rendszert, általában szokott lenni webes felület ilyenre. Illetve a neten is rengeteg anyag van, ha elakadnál.
Amúgy nem tudom mivel szoktál játszani, de Steamen rengeteg játéknak elérhető Linuxos változata. -
Blum #11007 De miért pont MATE? Eléggé magára hagyták az utóbbi időben, akkor már inkább XFCE,LXDE vagy OB. imho, amúgyis ez a 2 DE a legértelmesebb, a többi mehetne a kukába. Ezek után meg ott vannak a jóféle WM-ek.
Amúgy igen, fstabot el is felejtettem...jó buli volt megérteni és rájönni, hgy mit-hogyan..és az tényleg hasznos.
SSD-ről jut eszembe, havernál FreeBSD dübörög SSD-re telepítve...ijesztően pattogós a rendszer, az biztos :D
Utoljára szerkesztette: Blum, 2014.11.23. 16:19:53 -
Garfield #11006 Én azt mondom, hogy elsőre tegyél fel egy Ubuntu MATE-et, Linux Mintet MATE-tel, esetleg Kubuntut, mert a váltás nem lesz annyira sokkszerű, mint mondjuk egy alap Ubuntuval (Unity). Aztán kezdd el használni olyan alap dolgokra mint net (böngészés, levelezés kliensből, torrent, akármi), videózás. Következő lépcső lesz a Libreoffice, mert bárki bármit is mond róla, a használata közben lesz majd egy olyan érzésed, mint amikor a bőröd alá megy a szálka és beletörik: nem fáj, de mocskosul fog zavarni valami, és sajnos meg kell tanulni együttélni az érzéssel. ;-)
Ha eljutsz idáig, akkor már felmerül a rendszer testreszabásának igénye is: fstab konfigurálása (gépben levő partíciók, hálózati meghajtók /Samba, NFS/), esetleg ha peched van, akkor némi vesződés a hangkártyával/wifivel, varázslás a betűkkel (windows-os TTF-ek telepítése ;-) ). Ha ez már rutinszerűen megy, akkor jöhet a többi.
U.i.: Ubuntu SSD-re telepítve valami álom. ;-) -
Blum #11005 Napi 1-2 órát rászánsz akkor 2-3 hónap alatt egész jól belelehet rázódni a dolgokba, pláne ha meg is kedveled és ráharapsz. -
#11004 Köszi, kezdetnek ezeket begyakorolni elég is lesz azt hiszem :)
Az bekezdésed az arch telepítésről egy az egyben leírja az ismerősöm szenvedését az arch linuxxal :D de tényleg, emlékszem mennyit röhögtem rajta, hogy egy hét alatt lett net, majd hang, stb, én meg csak röhögtem rajta, mondván a linuxxal kevesebbet szarakodni mint a windowssal mikor az telepítés után pöpecül (90%) működik :D
Viszont beismerem, hogy elrontottam, akkor kellett volna így nekiállnom linuxozni amikor még lett volna rá elég időm :/ -
Blum #11003 Archot első disztrónak eszedbe ne jusson felrakni. De tényleg. Hiába a példásan zseniális wiki, Arch-ot előzetes linux ismeretek nélkül nemhogy használni, még felrakni is kihívás.
Kezdetnek jó gyakorlatok lehetnek pl.:
- Fájlok másolása, törlése, mozgatása
- Fájlok és könyvtárak engedélyeinek módosítása
- CLI-s programok konfigurálása és használata
- Felhasználó(k) engedélyeinek konfigurálása
- Szolgáltatások indítása, engedélyezése, felhasználói csoportokra beállítása
- ....stb
Alapvetően annyit kell tenned, hogy az általad gyakran használt Windows programokra keresel alternatívát (lehetőleg CLI-t) és megtanulod használni őket. Lesznek problémák és azok megoldása közben szép lassan elkezded átlátni az egészet....eleinte nálam úgy nézett ki a dolog, hogy a parancsokat copy/paste-ztam terminálba aztán öröm-bódottá de egy idő után már feltettem magamnak a kérdést, hogy "mit is csináltam én az előbb?" :D
Ha mégis nekifutsz az Archnak, akkor készülj fel arra, hogy kb. a 16. reinstall után fogsz tudni belépni a grafikus felületre (<3 xorg), majd pedig még néhány próbálkozás után eljutsz odaáig, hogy már van net.
Úgy az 50. reinstall és a 9678. feleslegesen felrakott csomag után jön majd el az a pillanat, amikor azt mondod, hogy "na, kész!" és akkor megint újrarakod, mert rájössz, hogy egy csomó felesleges programot raktál fel meg különben is összeturkáltál mindent. :)
Arch-ot első disztrónak NE! -
#11002 Köszi szépen mindkettőtöknek!:)
"felmerülnek majd problémák" - igen, gondoltam mégiscsak ezekből tanul az ember, és ezért is vetődött fel bennem az arch, mert emlékszem, hogy a nagy linuxos ismerősömnek is bajokat okozott mikor először használta, majd ajánlotta egy másik ismerősömnek aki szintén egy csomót szórakozott vele ami idő alatt kb bele is tanult, de én valamiért "ne egyszerre mindent a nyakamba" elv miatt inkább Ubira voksolok.
ingyenesség, nyitottság, biztonság. Ezek mind nagyon jó szempontok, tudom, hogy vannak a windowson vírusok meg ilyenek, de mivel én is ezt használom elég rég óta, megérdemelt annyit, hogy a win8at megvegyem.
Viszont hogy valami ingyenes és biztonságos, stb igenis kecsegtető, de ugye a játékok...:) igaz mostanában kevesebbet, de még játszok, igaz kb csak 2-3 játékkal, új játékok már nem annyira izgatnak.
Kellett már használom debiant anno ilyen OKJ-s vizsgához, amit kb egy 20 perces feladat volt, és most Ubi szerveren kell bűvészkedni, csak arra gondoltam, hogy minden könnyebben menne, ha valamivel gyakrabban kellene használnom a terminált, mert elég gyorsan elfelejtem a parancsokat ha hetekig nem kell használnom... csak az a bajom, hogy ha fel is teszek egy ubit és flottul fog működni, fogalmam sincs miket tudnék vele terminálban művelni ami hasznomra is válik :) persze, gui kattintgatás az megy :)
Valószínűleg tényleg az lesz, hogy majd felteszek egy ubit, és akkor - na lássuk mi van itt.
Tényleg mennyire hosszú művelet feltenni egy windows mellé? (windows SSD-n van, és ubit winchesterre raknám amin lenne rajta hely. Mivel az most 1 partíció, gondolom le kéne választanom mondjuk 40GB-ot, és akkor arra kényelmesen felmehet?) -
Blum #11001 Engem alapvetően az ingyenesség, a nyitottság és a biztonság fogott meg az egészben. Windows user voltam 10+ évig, amíg játszottam eszembe se jutott mást használni de aztán (hál' Istennek) kinőttem abból a korszakból és nem volt ész érvem arra, hogy megtartsam a Windowst.
Gyorsabb/stabilabb a gép, sokkal-sokkal szebben szólnak a zenék, laptop halkabb és hűvősebb, sokkal logikusabb és egyszerűbb mint a Windows (tudom, hogy hihetetlen, de tényleg! :D), ha pedig van valami gond akkor (pláne ezzel a pár hónap tapasztalattal a hátam mögött) könnyebben oldok meg problémákat. Rengeteget tanultam a programok/rendszer felépítéséről is. Mocsok jó érzés, hogy tényleg teljes kontrollban tartom a rendszert és mindig tudom, hogy épp mi folyik a háttérben. Mára már odaáig fajult a helyzet, hogy ArchLinuxot használok i3wm-mel, 90%-ban CLI programokkal. :D
Ami még nagyon tetszik, az a Linux mögött álló közösség. Tényleg úgy érzi magát az ember, mintha egy családban lenne.
Jelenleg járok egy tanfolyamra, ahol kell PS-t is használni, úgyhogy fentvan egy Win8.1 is de ha nem azt gyakorlom akkor kizárólag Linuxot bootolok.
Elképzelni nem tudom, hogy hátralévő életemben bármikor is magam mögött hagyjam a Linuxot, gyökeresen megváltoztatta az informatikához való ho.zzállásomat, természetesen + irányban. Egy Ubuntu nem feltétlenül váltja ki ezt az érzést az emberből mert kell hozzá egy bizonyos fokú geekség és tudni/tanulni akarás, hogy tovább lépj de kezdésnek az is tökéletes.
A Linux egy rendkívül széles körben használt rendszer, szóval jölenne tudni, hogy milyen irányban szeretnél fejlődni. Nyilván egy szerver üzemeltetése teljesen eltér az otthoni használattól. Első nekifutásra tegyél fel egy Ubit és egyszerűen csak ismerkedj a rendszerrel, hogy mi hol van, illetve kezdj el Terminálban műveleteket végrehajtani...attól nem nagyon fogsz fejlődni, hogy egy GUI-ban kattintgatsz össze-vissza de közben lövésed sincs, hogy mi megy a háttérben. -
Garfield #11000 Én Linux Mint-es voltam, de áttértem az Ubuntu MATE-re (14.10 után kijött belőle a 14.04-es LTS is!), mert egyszerűen érezhetően fürgébb a Mint-nél.
Én egyszerűen azért használok, mert meguntam az X+1. program frissítésével való állandó szarakodást, a biztonsági problémákat, és amúgy is kíváncsi voltam a Linuxra, hogy mi újat tud mutatni. Aztán most itt ragadtam kb. kettő éve. ;-) (A DSLR szoftvere miatt muszáj volt megőrizni a Windowst, de tényleg csak akkor használom, amikor kifejezetten azalatt futó program kell.)
A "képzettséghez" pedig nem kell más, mint sok idő és türelem: felmerülnek majd problémák, amelyekre rá fogsz keresni a Gugliban, és ott megkapod a választ. Ilyen egyszerű. :-) Ubuntu és valamelyik leágazottja abból a szempontból jó választás, hogy talán az egyik legelterjedtebb disztribúció, és szinte mindenre van válasz. -
#10999 Hadd kérdezzek tőletek valamint, mint gyakorlott linuxosoktól.
Ugye az nem baj ha valaki ért a linuxhoz, viszont mi az ami miatt ti linuxot használtok? Azon kívül, hogy mondjuk notebookon jobb mint mondjuk egy windows. Gondolkodom, hogy most már tényleg felrakok windows mellé egy ubuntut mondjuk, de fogalmam sincs hogy utána hogyan növelhetném linux tudásom. Esetleg ha arch linuxot tennék fel?
tl;dr: miért használtok linuxot és mit ajánlotok, hogy tehetnék szert "legegyszerűbben" 'haladó' linux képzettségre?:) -
Blum #10998 Érdekes
"After contacting the school, we finally drilled down to a two man IT staff, with both sporting MCSE certs and considering Linux to be a “hobby” for geeks."
IT staff? C'mon...
"Many of them have called after the switch to ask for help with virus or malware infections. We simply tell them that if they had left Linux on their child’s computer, we would not be having this discussion." -
#10997 köszi -
Blum #10996 Aki i3wm mellett Nautilust használ az meg is érdemli a fájdalmat! :DDD
szerk.: Ja hogy képet akartál feltölteni..úgy már más.
Utoljára szerkesztette: Blum, 2014.11.02. 17:28:29 -
#10995 hiányérzetem van -
Blum #10994 sudo apt-key adv --keyserver keyserver.ubuntu.com --recv-keys 'NO_PUBKEY utáni kód'
szóval így: sudo apt-key adv --keyserver keyserver.ubuntu.com --recv-keys 8627BHG....
sudo apt-get update -
#10993 helló 14.10re updatelés közben (sudo apt-get update) ezt írja ki:
GPG hiba: http://deb.opera.com stable InRelease: Az alábbi aláírások nem ellenőrizhetők, mert a nyilvános kulcs nem érhető el: NO_PUBKEY 517590D9A8492E35
mi a megoldás? köszönöm előre is -
Blum #10992 HUP-ról:
"És akkor végre pár éven belül először alfa, majd béta verziós lesz az Ubuntu. Végülis tizenpár év alatt az is szép teljesítmény."
:DDDDDD -
#10991 Atya ég, már V betűnél tartunk.. Mintha tegnap lett volna a Breezy:)