11431
Ubuntu Linux
  • Blum
    Hi!

1. Remastersys

2. gdisk - LINK1, LINK2
  • precision
    linux mint 17 cinammon -t használok :) és lenne két kérdésem :)

1. hogyan tudnék egy backupot csinálni a jelenlegi rendszerről úgy, hogy egy iso -t kapjak amit ki tudok írni dvdre és utána telepíteni mint egy friss rendszert "csak" azzal a különbséggel hogy visszaállít mindent úgy ahogy a backupban van... :) vagy ezt csak két lépésben tudom? előbb backupolok valami programmal majd friss rendszer telepítés után ezzel az appal visszaállítok?

2. hogyan tudnék linux alatt mbr partíciós táblát gpt -re konvertálni adatvesztés nélkül?
  • Novatek
    Üdv!

Kezdő vagyok a témában.
    Miért nem ismerte fel a digitalis kimenetet, optikai/spdif kimenetet a telepítés után?
    Mit kellene külön tetlepíteni?
    A ventillátorok maxon pörögnek, hogyan lehet szabályozni?
    (a biosban Silent módban van.)
    alaplap asus m4a87td/usb3

Köszönöm a válaszokat és a ráfordított időt!
  • Inferno
    Az amd cvatalyst fent van,a linux frissítés nem törli a programokat amit a szeretet rendszergazdán rá rakatott egy 500km lévő informatikus zsenivel ?Nem akarok még nagyobb bajba lenni vele.Ha kiveszem a karit ,akkor vissza állna vajon azb alap lapi hang kari ? :S.Filmeknél meg a vlcbe a video kimenetet át lehet állítani GLX xxx linuxra meg egyebekre,van kép meg minden,de olyan mintha szaggatna. (fps kicsi)
  • Blum
    Hi!

Szerintem a régi veriójú Ubuntu a hiba oka. 11.xx-ről már illene (vagy már illett volna frissíteni). Nálam is HDMI-n jön/jött a kép Ubi alatt és semmi gond nem volt se 12.04-nél sem pedig 14.04-nél.

btw, drivert felraktad?
  • Inferno
    HELP !

Sziasztok !

A meló helyemen olyan problémába ütköztem hogy nektek lehet egyszerű dolog lesz.
    Nekem van egy irodai gépem egy HP DC 7900 fekvő házas gép (dupla magos e8400 proci, 3 giga ram stb..),és ezen a gépen egy Linux ubuntu van,egy régebbi fajta nem a legfrissebb valami 11.xxx? Gondoltam veszek bele titokba egy vga-t,vettem is egy 6450 ati radeont kártyát. A mai nap folyamán meg is jött,és én rögvest be is szereltem és gyorsan hdmi kábelen keresztül le is csekkoltam a dolgot hogy működik-e,minden tökéletes volt van kép ! Öröltem is mint majom a farkának,mondom akkor át kötöm sima vga-ra hogy a rendszergazdánknak ne tűnjön fel a hdmi kábel,be bootol minden van kép,de hang nem nézem a hang beállításokat(régen ott volt az alaplapi hangkártya ikonja ) nem ismeri fel az alaplapi hangkártyát csak a hdmi kimenetet a kártyán..eeh mondom mi van ? :D Gyorsan vissza kötöttem a hdmi-t van hang,de igen ám a filmeknél a lejátszóba nincs kép !A vlc playernél(újra tettem akkor se volt kép) se...
    Hogy tudnám vissza varázsolni az alaplapi hang kártya kimenetet,hogy választani lehessen melyiket használja,és hogy lehetne a video lejátszóba a filmeknek képet csalni újra? Előre is bocsánatot kérek hogy ilyen hosszúra sikeredet a segítség kérésem írása.
    Utoljára szerkesztette: Inferno, 2014.09.03. 16:23:38
  • kifli
    nos visszatértem deepinről elementary-ra. deepin-el volt egy jópár gondom, pl nem lehetett nvidia drivert felrakni, mert nem működik a kezelő felület, a dokk is sokszor nem úgy jelent meg ahogy kellene, lassan akadva stb. Plusz sokszor szarakodott a wifi is, nem akart csatlakozni és hasonlók, a bluethoot egeremet szintén fájdalams volt néha működésre bírni. Most az elementary ubi 14.04 lts-re épülő betáját felrakva, gyorsabb gördülékenyebb és eddig problémamentesebb a dolog. Mondjuk nekem a 12.04-re épülővel sem volt annyi gondom mint a deepin-el....
    Utoljára szerkesztette: kifli, 2014.09.01. 21:16:27
  • MerlinW
    Az L az LXDE GUI-t jelöli, de alapvetően igazad van, mert Lightweight X11 Desktop Environment-et rövidít:)
    Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2014.08.27. 19:54:00
  • tigeroo
    ó értem.

• tigeroo
    akkor lubuntut rakj fel (a nevében is benne van "light" azaz könnyű, kis rendszerigényű)
  • gergely1991
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Éppenséggel nincs használatban,valamikor még bekapcsolni se lehetett,szóval az helyre lett rakva.Laptopon fut a kis drága.
  • Master91
    Ezen ? :

Új(régi) Gépem:500mhz PIII SDRAM 382MB OS:unknown
  • gergely1991
    Én is azt használom nekem is bejön.
  • Master91
    Hmm, Mintet azért raktam fel, mert a volt linux tanárom dicsérte agyba-főbe, hogy milyen jó mert gyengébb gépeken is elmegy, meg az XP-t ezzel lelehet nyugodtan váltani.

Xubuntu tetszik, ki is próbálom, majd írok hogy mire jutottam.

Köszi !

• MerlinW
    Mint 17 = Ubuntu 14.04 más gui-val + pár alkalmazással. Magyarul ugyanott tartasz:)
    Arra a gépre én Xubuntu-t vagy Lubuntu-t telepítenék. VGA driver-t pedig a további illesztőprogramok / restricted drivers / drivers alkalmazásban tudsz aktiválni Ubuntu alapú rendszereken.
    Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2014.08.27. 14:51:51
  • Master91
    Hali!

Kaptam egy Fujitsu Siemens AMILO L7300 -X laptopot (régi, gyenge is), kezelésbe kell vennem.

Ubuntu 14.04 volt rajta, de szaggatott, lassú volt, fagyoskodott.

Telepítettem rá: Linux Mint 17 Qiana -t (ez tűnt szimpinek, ha van esetleg jobb ettől, vagy ami még jobban kíméli a gépet, mondjátok csak)
    Gép adatai: Intel Celeron 1.4 Ghz, 512Mb RAM, és egy VIA CN400/PM800/PM880/PN800/PN880 videó kártya.

inxi -Fx parancsal, azt írja a videókártya drivers: openchrome (unloaded: fdev,vesa)

Még is, mikor bekapcsolom a gépet, ez az üzenet fogad:

Mivel CPU-ból dolgozik, így alapjáraton is, ha csak az asztalt nézem 96-100% pörög a proci, így azért nem kényelmes. De úgy vettem észre, hogy jóval gyorsabb és stabilabb már a Mint mint az Ubuntu volt előtte.

Gondolom nem sikerült rendesen telepíteni a videó kártyát.
    Utána jártam, találtam olyan megoldást hogy töltsem le a gyártótól a drivert. Linuxra nincs VIA driver, csak windowsra.

Töltsem le azt, és Wine segítségével telepíthetem?

Volt még 1-2 ötlet, de nem tudtam meg oldani a dolgot.

Nektek esetleg valami javaslat,ötlet?
  • MerlinW
    Foglalkoznak vele
  • tigeroo
    chrome jobbfelső sarkában egy "behajtani tilos tábla":

A hibaüzenet: ,,Ismeretlen hiba: ,,<class 'KeyError'>"("The cache has no package named 'wine-compholio-i386")"
  • MerlinW
    ott a 34-es chrome a linken. dpkg -i google-chrome-stable_34.0.1847.137-1_amd64.deb és annyi. (vagy i386)

Itt kikotorhatod a chromiumot is build szám alapján
    Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2014.08.18. 16:41:47
  • SzirmosSzisza
    Felraktam a synapticot, azt írja van 36-os meg 16-os verzió belőle :D

Chrome-mal az volt a baj, hogy lassabbnak éreztem, meg nem volt hosszú í betű, de akkor kénytelen leszek megbarátkozni vele. Köszi a segítséget.

szerk.: Chrome-ban is benne van ez a bug, hogy linkre kattintás után 2-3 másodpercet vár ...
    Utoljára szerkesztette: SzirmosSzisza, 2014.08.18. 16:38:10
  • MerlinW
    Oh. Akkor próbálkozz synaptic-al.
    Vagy használd a stabil chrome-ot.
  • SzirmosSzisza
    E: Version '34.0.1847.116-0ubuntu~1.12.04.0' for 'chromium-browser' was not found

Fordítani meg, ha lehet nem szeretnék, a linkelt fájlban az van.
  • MerlinW
    sudo apt-get install -f chromium-browser=34.0.1847.116-0ubuntu~1.12.04.0

Vagy ne csomagot használj. letöltöd ezt és használod.
    Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2014.08.18. 16:22:26
  • SzirmosSzisza
    És mit kell beírni? Ezek nem mentek

sudo apt-get install chromium-browser=34.0.1847.116-0ubuntu~1.12.04.0~pkg884
    sudo apt-get install chromium-browser=34.0.1847.116-0ubuntu~1.12.04.0
    sudo apt-get install chromium-browser=pkg884
  • Mixe3y
    downgrade
  • SzirmosSzisza
    Régebbi verziót valahogy vissza lehet rakni apt-get upgrade után? (Chromium pontosan)
  • MerlinW
    Pár megoldás:

1. LiveCD-ről boot-olsz mount-olod a root partíciót és megnézed mi kuszálódott össze az /etc/fstab-ban és a /boot/grub/grub.cfg-ben. Vagy nyomsz egy grub-install /dev/sda -t
    2. LiveCD-ről boot-olsz majd sudo fsck /dev/sdaX (ahol az sdaX a root particiód)
    3. initramfs promtban megadod a helyes root particiót: root=/dev/sdaX
    4. kövesd a leírást
    vagy
    ezt

info: sdaX = sd - hdd, a - lemez, X - partició száma. Tehát ha több lemez van a gépben, ha a második lemeznek a második particiójára van a linux telepítve, akkor sdb2. Ha az első lemez első partícióján van, akkor sda1.
    Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2014.08.14. 19:45:52
  • gergely1991
    Mondjuk én se értem miért,mert elégé shell-es a dolog, az meg a legtöbb disztribúción, külön csomag nélkül fut....
  • gergely1991
    Én szerintem ebből reinstall/repair lesz.Ahogy emlékszem ezek a kis drágaságok egy fájlrendszerben vannak eltárolva(telepítésnél meglehet adni hogy a dokumentumok illetve a telepített csomagok "megmaradhassanak" viszont az utóbbihoz net kellhet).
  • Blum
    Hi!

Slax Linuxot rakell rakni egy pendrive-ra, arrol bootolni es lefuttatod EZT a scriptet. Ez keszit majd egy report.txt-t ezt megnyitod es amelyik particional kiirja, hogy " mount: unknown filesystem type 'ext4' " akkor az a rossz. Ha ez pl. a /dev/sda1 akkor terminalba:

e2fsck -f -y -v /dev/sda1

Ha ez megvan es nem ir ki semmi errort akkor vegeztel is, restart es inditsd a rendszert.

[Hogy miert pont Slax Linux kell ehhez azt meg ne kerdezd mert nem tudom, ITT talaltam ezt a modszert. ]

Aztan lehet, hogy van egyszerubb modszer is. Majd jonnek a mesterek aztan hatha mondanak valami okosabbat :)
  • Nivea
    Sziasztok!
    Egy kevdes barátom használ Ubuntut és minap nem indult be a gépe. Ezt a képernyőt adja. Újra kell hőzni avgy megtudom csinálni?
    Köszönöm előre is!
  • Blum
    Manjarot semmivel sem nehezebb kezelni mint egy Ubit. Alapbol kapsz hozza csomagkezelot,DE-t, egy rakas (egyebkent jo) programot mikozben az Arch minden josagat megkapod. +a frissitesek se olyan rizikosak mint Arch-on.
  • SzirmosSzisza
    Ha egyáltalán nem ért a Linuxhoz és nem is akar akkor én hanyagolnám az Arch-ot. Alap Ubuntu vagy Linux Mint, ha már van Windows a gépén akkor gyors fel tudja mellé rakni Ubuntut wubi-val, de ezt maximum tesztelés céljából, megnézni milyen. Bár ezekből van Live CD (vagy USB) is, az "érzés" (:D) már ott is kiderül.
  • Blum
    Ubuntu, Lubuntu, Xubuntu, Kubuntu, Linux Mint, elementary (ez szerintem egy rakas szar de masoknak tetszik es nepszeru is..)

En a helyeben egy Manjarot raknek fel. Az Arch alap megvan de vegtelenul levan egyszerusitve, ugyanugy lehet hasznalni a pacman-t es a AUR-t is (ami gyakran aldasos tud lenni), stabil, gyors es az is rolling release.

Szerk.: Ha van ideje es turelme akkor Debian is szoba johet.
    Utoljára szerkesztette: Blum, 2014.08.08. 19:12:06
  • MaRee
    Egy barátom szeretné kipróbálni a Linuxot, erős gépe van, melyik felhasználóbarátabb disztribúciót ajánljátok neki? Valamelyik Ubuntura gondoltam, filmezés-netezés-zenehallgatásra kéne csak.
  • Blum
    En ugy vettem eszre, hogy ez valami Unity bug. Regen nekem is csinalt ilyet (nem csak a Rythmbox) es nem tudtam rajonni, hogy miert.
    Tegyel fel egy masik lejatszot. Ha olyan kell amihez van "rendes" felulet akkor Audacious vagy Qmmp. Ha meg olyan kell ami tenyleg betonstabil akkor MOC vagy CMUS. Esetleg mpd es hozza ncmpcpp de az elegge advanced cucc :D

btw,en hetek ota MOC-ot hasznalok..brutalis.
  • tigeroo
    mostanában néha kifagy a rythmbox-om, ez mitől van? tehát elindítok valamit a lejátszási listából, utána nincs zene csak "befagy" a player, és kilépni sem lehet valamint újra behozni.
  • MerlinW
    Ezt így távolról nehéz megoldani úgy, hogy nincsenek meg nálad az alapok sem. Debian nem desktop linux, érteni kell hozzá. Ubuntu is debian, használd inkább azt, az való a végfelhasználónak. Debian alapvetően szervereknek és szakiknak van. Ha az erőforrással van gond, telepíts Xubuntu-t vagy Lubuntu-t, azok gyorsak gyengébb gépen.
  • Linuxman
    Na, elvileg előrébb vagyok, az

apt-get install firmware-b43-installer

sikerült, reboot, és semmi.

A gond az lehet valószínűleg, hogy még mielőtt sikerült volna ezt véghezvinnem, egész nap próbálkoztam más módszerrel, és véletlen csináltam egy ilyet is:

modprobe -r b43 b43legacy
    echo -e blacklist b43\\nblacklist b43legacy >> /etc/modprobe.d/local.conf

meg talán ezt is:

modprobe -r b43
    echo options b43 pio=1 qos=0 >> /etc/modprobe.d/local.conf
    modprobe b43

amik után a Debian hálózati kapcsolataiból eltűnt a vezeték nélküli lehetőség! Eddig legalább ott volt és kiírta, hogy hiányzó firmware.
    De már az sem, tehát sikerült az

apt-get install firmware-b43-installer

de egyáltalán nem is látni vezeték nélküli kapcsolati lehetőséget, csak vezetékest :(
  • Blum
    sudo nincs Debianban alapbol.
    Belepsz rootkent (su) es ott "apt-get install sudo". Utana pedig "useradd felhasznalonev sudo" majd egy restart es kesz.

Amugy NetWorkManager felvan rakva? Mert az eszkozt lathatoan felismeri csak nincs beallitva azt meg onnan lenne a legegyszerubb elvegezni.