Ubuntu Linux
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Egy kevdes barátom használ Ubuntut és minap nem indult be a gépe. Ezt a képernyőt adja. Újra kell hőzni avgy megtudom csinálni?
Köszönöm előre is!
unzip ; touch ; finger ; mount ; gasp ; yes ; umount ; sleep
“A distributed system is one in which the failure of a computer you didn't even know existed can render your own computer unusable” _____/|_____\o/___ Cápatámadás
En a helyeben egy Manjarot raknek fel. Az Arch alap megvan de vegtelenul levan egyszerusitve, ugyanugy lehet hasznalni a pacman-t es a AUR-t is (ami gyakran aldasos tud lenni), stabil, gyors es az is rolling release.
Szerk.: Ha van ideje es turelme akkor Debian is szoba johet.
Utoljára szerkesztette: Blum, 2014.08.08. 19:12:06
az amúgyot nem rövidítjük ám-nak
Tegyel fel egy masik lejatszot. Ha olyan kell amihez van "rendes" felulet akkor Audacious vagy Qmmp. Ha meg olyan kell ami tenyleg betonstabil akkor MOC vagy CMUS. Esetleg mpd es hozza ncmpcpp de az elegge advanced cucc 😄
btw,en hetek ota MOC-ot hasznalok..brutalis.
[merlinw.org]
apt-get install firmware-b43-installer
sikerült, reboot, és semmi.
A gond az lehet valószínűleg, hogy még mielőtt sikerült volna ezt véghezvinnem, egész nap próbálkoztam más módszerrel, és véletlen csináltam egy ilyet is:
modprobe -r b43 b43legacy
echo -e blacklist b43\\nblacklist b43legacy >> /etc/modprobe.d/local.conf
meg talán ezt is:
modprobe -r b43
echo options b43 pio=1 qos=0 >> /etc/modprobe.d/local.conf
modprobe b43
amik után a Debian hálózati kapcsolataiból eltűnt a vezeték nélküli lehetőség! Eddig legalább ott volt és kiírta, hogy hiányzó firmware.
De már az sem, tehát sikerült az
de egyáltalán nem is látni vezeték nélküli kapcsolati lehetőséget, csak vezetékest 😞
Belepsz rootkent (su) es ott "apt-get install sudo". Utana pedig "useradd felhasznalonev sudo" majd egy restart es kesz.
Amugy NetWorkManager felvan rakva? Mert az eszkozt lathatoan felismeri csak nincs beallitva azt meg onnan lenne a legegyszerubb elvegezni.
sudo apt-get install firmware-b43-installer
parancsra! lehet ez a csomag már nem is létezik ebben a forráshivatkozásban?
sudo nano /etc/apt/sources.list
#ezzel superuserként tudod szerkeszteni a source.list file-t a nano szövegszerkesztővel. keress egy üres sort, oda másold be ezt:
deb http://http.debian.net/debian/ wheezy main contrib non-free
#shift+insert-tel tudsz másolni terminálba, menteni a nano-ban ctrl+x-szel, kilépni ctrl+o-val tudsz
#ezután nyomj egy ilyet
sudo apt-get update
#majd ezt:
sudo apt-get install firmware-b43-installer
egyébként az a deb-es sor, az nem egy parancs, hanem egy forráshivatkozás, ha szerkeszted a sources.list fájlt, azzal adod meg, hogy honnan keressen csomagokat, amikor nyomsz egy apt-get update-et.
a sudo pedig a superuser do rövidítése, gyakorlatilag arra jó, hogy a saját felhasználód nevében tudod tenni a dolgokat, de root jogosultságokkal.
ha meg akarod könnyíteni az életed, akkor kezdheted ezzel is: sudo bash, ekkor továbbra is a saját felhasználód nevében kapsz egy teljes bash-t. onnantól már nem kell sudozgatnod, mert amit abban adsz ki, minden root jogosultságokkal fog futni
“A distributed system is one in which the failure of a computer you didn't even know existed can render your own computer unusable” _____/|_____\o/___ Cápatámadás
# Debian 7 "Wheezy"
Ez lefut.
Utána:
apt-get update
és ez is már hibaüzenet nélkül lefut.
Majd:
De erre azt írja, hogy a csomag nem található
Beírom ezt:
apt-cache search firmware-b43
ami "lefut" de nem ír ki semmit a terminal.
Jelenleg itt tartok 😄
Subsystem: Dell Wireless 1490 Dual Band WLAN Mini-Card <1028:0007>1028:0007>
Kernel driver in use: b43-pci-bridge
Ez alapján az eszköz fel van ismerve.
"Már rögtön az első lépésnél gond volt, nem igazán működött ez a parancs:
deb http://http.debian.net/debian/ wheezy main contrib non-free"
Az nem parancs, hanem apt forráscím. /etc/apt/sources.list-be kell beírni (nem tudom mit tanítanak abban az iskolában😄).
Továbbá értelemszerűen akkor wheezy (ez egyébként a legújabb) ha az a disztró van telepítve. Ha squeeze vagy lenny akkor azt kell beleírni.
apt-get update-et root-ként tudod csak kiadni. Ha azzal adod ki figyeld a frissítés végén hogy nem volt-e hiba. Ha nem találja a csomagot, akkor keress rá apt-ben: apt-cache search firmware-b43.
Az lspci kimeneted alapján a b43 kell neked.
Ha sikerül a csomagot telepíteni akkor öröm van. Ja várj, mégsem, utána jön a neheze😊
[merlinw.org]
Már rögtön az első lépésnél gond volt, nem igazán működött ez a parancs:
így valahogy (már nem emlékszem hogyan, honnan nyitható meg, már nem találom) megnyitottam a grafikus felületet, ahol ezek a webcímek vannak ilyen formában, hogy honnan kérje be a csomagokat a Debian. Példa is volt milyen formában kell megadni (gyakorlatilag ugyanígy, ahogy a terminalban: http://http.debian.net/debian/ wheezy main) és meg is adtam, szerintem nem ütöttem el, bár tényleg nem találom hol tudom leellenőrizni, nem találom most a grafikus felületet, órákig szenvedtem vele.
De emlékszem utána megcsináltam az apt-get updatet
Ennek ellenére a harmadik lépésnél, ami ez:
Azt írja hogy nem találja ezt a firmware-b43-installer csomagot. Próbáltam a másik két csomagot is (nem tudom a háromból melyik kell nekem) de egyiket sem találta.
Az általad írt parancsra ezt kapom:
09:00.0 Ethernet controller <0200>0200>: Broadcom Corporation NetXtreme BCM5755M Gigabit Ethernet PCI Express <14e4:1673>14e4:1673> (rev 02)
Subsystem: Dell Device <1028:01fe>1028:01fe>
Kernel driver in use: tg3
0c:00.0 Network controller <0280>0280>: Broadcom Corporation BCM4311 802.11a/b/g <14e4:4312>14e4:4312> (rev 01)
Subsystem: Dell Wireless 1490 Dual Band WLAN Mini-Card <1028:0007>1028:0007>
Kernel driver in use: b43-pci-bridge
[merlinw.org]
Sziasztok, bocs hogy ide írok, de a Debian topikba jó ha fél évente egyszer ír valaki! Szóval, feltettem a Debian a laptopra, mert ezt a linuxot használjuk a suliban. Viszont nem megy a WiFi vele a laptopon, ki is írja a vezeték nélküli hálózati fülnél a tálcán, hogy hiányzik hozzá a firmware . Ubuntu alá találtam leírást (teszt gyanánt feltettem egy partícióra azt is, és ott valóban sikerült az eljárással működésre bírni) de Debian alatt nem megy ugyanaz a módszer 😞 Pedig Debiant szeretném használni, hogy ugyanaz a rendszer legyen, mint a suliban, és kevesebb erőforrást is zabál a rendszer.
Ez a wireless kártya van a gépemben:
Dell Wireless 1490 Dual Band WLAN Mini Card.
valaki aki tapasztaltabb linux terén, mint én, esetleg volna ötlete hogyan tudnám működésre bírni a WiFi-t? Pontosan milyen parancsokat írjak be a terminalba, mit csináljak, stb.
nagyon köszönöm előre is!
[merlinw.org]
De amúgy nekem nem szokott feltûnni, bár otthonin 12.04 van.
Ellenben ezekre van valami alternatíva 14.04 alatt?
nm-applet
gnome-sound-applet
gnome-settings-daemon
Ha jól láttam a settings-dameon csak átnevezõdött unity-ra, de sound appletet nem nagyon találtam, meg mintha a network manager se ment volna.
De azt hiszem, hogy Chromium alatt megy a hosszu i is.
AltGr + J -t irjak megoldaskent.
[merlinw.org]
[merlinw.org]
The EULA sounds like it was written by a team of lawyers who want to tell me what I can\'t do. The GPL sounds like it was written by a human being, who wants me to know what I can do.
[merlinw.org]
wine Viber.exe
fixme:heap:HeapSetInformation (nil) 1 (nil) 0
fixme:ntdll:NtLockFile I/O completion on lock not implemented yet
err:module:import_dll Loading library WLDAP32.dll (which is needed by L"C:\users\user\Local Settings\Application Data\Viber\4.2.1.49\libViber.dll") failed (error c000007b).
Bekaphatják a viber fejlesztõi, az elõzõ verzió szépen ment wine-al 😞
The EULA sounds like it was written by a team of lawyers who want to tell me what I can\'t do. The GPL sounds like it was written by a human being, who wants me to know what I can do.
[merlinw.org]
Bár nem ubuntu, de remélem nem utáltok ki miatta 😊
Adott ismerõsöm gépe, amiben 32 bites processzor ketyeg, és jelenleg egy apróságot kivéve teljes megelégedéssel nyúzza kb 1 éve az általam belõtt crunchbang rendszerét. Az egy apró gondot úgy hívják hogy viber. Mert hogy nincs neki 32 bites kliense. Gugli azt mondta, hogy wine-al megy a 32 bites is, ami sajnos jelenleg nem igaz. A telepítõ elindul, és eljut idáig, és megáll:
err:module:import_dll Library WLDAP32.dll (which is needed by L"C:\users\user\Local Settings\Application Data\Viber\4.2.1.49\libViber.dll") not found
Nem lép ki, csak megáll. Ha megállítom ctrl+c-vel, és utána indítani szeretném a telepített alkalmazást, akkor ugyanúgy meghal a drága 😞
$ wine Viber.exe
fixme:heap:HeapSetInformation (nil) 1 (nil) 0
fixme:ntdll:NtLockFile I/O completion on lock not implemented yet
err:module:import_dll Library WLDAP32.dll (which is needed by L"C:\users\user\Local Settings\Application Data\Viber\4.2.1.49\libViber.dll") not found
luki@crunchbang:~/.wine/drive_c/users/user/Local Settings/Application Data/Viber$
Esetleg valami javaslat az életre keltésre?
Elõre is köszönöm 😊
ASUS B550-PLUS, AMD 5600X, 32 GB DDR4, EVGA RTX 3070, SM-OB1, HD 600 + Asus Xonar DX, TonePort UX1 + Alesis Elevate 5, Novation Circuit \o/
ASUS B550-PLUS, AMD 5600X, 32 GB DDR4, EVGA RTX 3070, SM-OB1, HD 600 + Asus Xonar DX, TonePort UX1 + Alesis Elevate 5, Novation Circuit \o/