Ubuntu Linux

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Nivea
Sziasztok!
Egy kevdes barátom használ Ubuntut és minap nem indult be a gépe. Ezt a képernyőt adja. Újra kell hőzni avgy megtudom csinálni?
Köszönöm előre is!

Manjarot semmivel sem nehezebb kezelni mint egy Ubit. Alapbol kapsz hozza csomagkezelot,DE-t, egy rakas (egyebkent jo) programot mikozben az Arch minden josagat megkapod. +a frissitesek se olyan rizikosak mint Arch-on.

unzip ; touch ; finger ; mount ; gasp ; yes ; umount ; sleep

SzirmosSzisza
Ha egyáltalán nem ért a Linuxhoz és nem is akar akkor én hanyagolnám az Arch-ot. Alap Ubuntu vagy Linux Mint, ha már van Windows a gépén akkor gyors fel tudja mellé rakni Ubuntut wubi-val, de ezt maximum tesztelés céljából, megnézni milyen. Bár ezekből van Live CD (vagy US😎 is, az "érzés" (😄) már ott is kiderül.

“A distributed system is one in which the failure of a computer you didn't even know existed can render your own computer unusable” _____/|_____\o/___ Cápatámadás

Ubuntu, Lubuntu, Xubuntu, Kubuntu, Linux Mint, elementary (ez szerintem egy rakas szar de masoknak tetszik es nepszeru is..)

En a helyeben egy Manjarot raknek fel. Az Arch alap megvan de vegtelenul levan egyszerusitve, ugyanugy lehet hasznalni a pacman-t es a AUR-t is (ami gyakran aldasos tud lenni), stabil, gyors es az is rolling release.

Szerk.: Ha van ideje es turelme akkor Debian is szoba johet.
Utoljára szerkesztette: Blum, 2014.08.08. 19:12:06

Egy barátom szeretné kipróbálni a Linuxot, erős gépe van, melyik felhasználóbarátabb disztribúciót ajánljátok neki? Valamelyik Ubuntura gondoltam, filmezés-netezés-zenehallgatásra kéne csak.

az amúgyot nem rövidítjük ám-nak

En ugy vettem eszre, hogy ez valami Unity bug. Regen nekem is csinalt ilyet (nem csak a Rythmbox) es nem tudtam rajonni, hogy miert.
Tegyel fel egy masik lejatszot. Ha olyan kell amihez van "rendes" felulet akkor Audacious vagy Qmmp. Ha meg olyan kell ami tenyleg betonstabil akkor MOC vagy CMUS. Esetleg mpd es hozza ncmpcpp de az elegge advanced cucc 😄

btw,en hetek ota MOC-ot hasznalok..brutalis.

tigeroo
mostanában néha kifagy a rythmbox-om, ez mitől van? tehát elindítok valamit a lejátszási listából, utána nincs zene csak "befagy" a player, és kilépni sem lehet valamint újra behozni.
MerlinW
Ezt így távolról nehéz megoldani úgy, hogy nincsenek meg nálad az alapok sem. Debian nem desktop linux, érteni kell hozzá. Ubuntu is debian, használd inkább azt, az való a végfelhasználónak. Debian alapvetően szervereknek és szakiknak van. Ha az erőforrással van gond, telepíts Xubuntu-t vagy Lubuntu-t, azok gyorsak gyengébb gépen.

[merlinw.org]

Na, elvileg előrébb vagyok, az

apt-get install firmware-b43-installer

sikerült, reboot, és semmi.

A gond az lehet valószínűleg, hogy még mielőtt sikerült volna ezt véghezvinnem, egész nap próbálkoztam más módszerrel, és véletlen csináltam egy ilyet is:

modprobe -r b43 b43legacy
echo -e blacklist b43\\nblacklist b43legacy >> /etc/modprobe.d/local.conf

meg talán ezt is:

modprobe -r b43
echo options b43 pio=1 qos=0 >> /etc/modprobe.d/local.conf
modprobe b43

amik után a Debian hálózati kapcsolataiból eltűnt a vezeték nélküli lehetőség! Eddig legalább ott volt és kiírta, hogy hiányzó firmware.
De már az sem, tehát sikerült az

de egyáltalán nem is látni vezeték nélküli kapcsolati lehetőséget, csak vezetékest 😞
sudo nincs Debianban alapbol.
Belepsz rootkent (su) es ott "apt-get install sudo". Utana pedig "useradd felhasznalonev sudo" majd egy restart es kesz.

Amugy NetWorkManager felvan rakva? Mert az eszkozt lathatoan felismeri csak nincs beallitva azt meg onnan lenne a legegyszerubb elvegezni.

mindent végigcsináltam úgy, ahogy írtad (a sudo-t azt hiszem sudo=su formában definiáltam még pár napja), de így sem találja a firmware-b43 csomagot a

sudo apt-get install firmware-b43-installer

parancsra! lehet ez a csomag már nem is létezik ebben a forráshivatkozásban?
MerlinW
Szerintem debian-ban nincs alapból sudo konfigurálva.

[merlinw.org]

ezt a parancsot írd be:
sudo nano /etc/apt/sources.list
#ezzel superuserként tudod szerkeszteni a source.list file-t a nano szövegszerkesztővel. keress egy üres sort, oda másold be ezt:
deb http://http.debian.net/debian/ wheezy main contrib non-free

#shift+insert-tel tudsz másolni terminálba, menteni a nano-ban ctrl+x-szel, kilépni ctrl+o-val tudsz

#ezután nyomj egy ilyet
sudo apt-get update
#majd ezt:
sudo apt-get install firmware-b43-installer

egyébként az a deb-es sor, az nem egy parancs, hanem egy forráshivatkozás, ha szerkeszted a sources.list fájlt, azzal adod meg, hogy honnan keressen csomagokat, amikor nyomsz egy apt-get update-et.
a sudo pedig a superuser do rövidítése, gyakorlatilag arra jó, hogy a saját felhasználód nevében tudod tenni a dolgokat, de root jogosultságokkal.

ha meg akarod könnyíteni az életed, akkor kezdheted ezzel is: sudo bash, ekkor továbbra is a saját felhasználód nevében kapsz egy teljes bash-t. onnantól már nem kell sudozgatnod, mert amit abban adsz ki, minden root jogosultságokkal fog futni
Mármint beveszi a parancsot, nem ír ki rá semmit. De oda is betettem, ahová írod, ott van benne a deb-es cucc, és még így is gebasz van. 😞
SzirmosSzisza
Lefut? A deb-es cuccot /etc/apt/source.list-be kéne írni. (bár nem is oda, de így egyszerűbb)

“A distributed system is one in which the failure of a computer you didn't even know existed can render your own computer unusable” _____/|_____\o/___ Cápatámadás

Mármint a "su"-val jelentkeztem be rotként, kicsit félreérthetően írtam 😄
Jelentem, jelenleg itt tartok, rootként bejelentkezek:

# Debian 7 "Wheezy"

Ez lefut.

Utána:

apt-get update

és ez is már hibaüzenet nélkül lefut.

Majd:

De erre azt írja, hogy a csomag nem található

Beírom ezt:

apt-cache search firmware-b43

ami "lefut" de nem ír ki semmit a terminal.

Jelenleg itt tartok 😄
MerlinW
0c:00.0 Network controller <0280>: Broadcom Corporation BCM4311 802.11a/b/g <14e4:4312> (rev 01)
Subsystem: Dell Wireless 1490 Dual Band WLAN Mini-Card <1028:0007>
Kernel driver in use: b43-pci-bridge

Ez alapján az eszköz fel van ismerve.

"Már rögtön az első lépésnél gond volt, nem igazán működött ez a parancs:
deb http://http.debian.net/debian/ wheezy main contrib non-free"

Az nem parancs, hanem apt forráscím. /etc/apt/sources.list-be kell beírni (nem tudom mit tanítanak abban az iskolában😄).
Továbbá értelemszerűen akkor wheezy (ez egyébként a legújabb) ha az a disztró van telepítve. Ha squeeze vagy lenny akkor azt kell beleírni.

apt-get update-et root-ként tudod csak kiadni. Ha azzal adod ki figyeld a frissítés végén hogy nem volt-e hiba. Ha nem találja a csomagot, akkor keress rá apt-ben: apt-cache search firmware-b43.

Az lspci kimeneted alapján a b43 kell neked.

Ha sikerül a csomagot telepíteni akkor öröm van. Ja várj, mégsem, utána jön a neheze😊

[merlinw.org]

Na, tehát a következő történik.

Már rögtön az első lépésnél gond volt, nem igazán működött ez a parancs:

így valahogy (már nem emlékszem hogyan, honnan nyitható meg, már nem találom) megnyitottam a grafikus felületet, ahol ezek a webcímek vannak ilyen formában, hogy honnan kérje be a csomagokat a Debian. Példa is volt milyen formában kell megadni (gyakorlatilag ugyanígy, ahogy a terminalban: http://http.debian.net/debian/ wheezy main) és meg is adtam, szerintem nem ütöttem el, bár tényleg nem találom hol tudom leellenőrizni, nem találom most a grafikus felületet, órákig szenvedtem vele.

De emlékszem utána megcsináltam az apt-get updatet

Ennek ellenére a harmadik lépésnél, ami ez:

Azt írja hogy nem találja ezt a firmware-b43-installer csomagot. Próbáltam a másik két csomagot is (nem tudom a háromból melyik kell nekem) de egyiket sem találta.
Ja igen, még egy infó: a vezetékes hálózat az működik, csak a wireless nem.
Köszi a választ. Na igen, pont ezt a leírást próbáltam. Megpróbálom megint és írok hol akad el az ezen leírásban szereplő a telepítési folyamat.

Az általad írt parancsra ezt kapom:

09:00.0 Ethernet controller <0200>: Broadcom Corporation NetXtreme BCM5755M Gigabit Ethernet PCI Express <14e4:1673> (rev 02)
Subsystem: Dell Device <1028:01fe>
Kernel driver in use: tg3
0c:00.0 Network controller <0280>: Broadcom Corporation BCM4311 802.11a/b/g <14e4:4312> (rev 01)
Subsystem: Dell Wireless 1490 Dual Band WLAN Mini-Card <1028:0007>
Kernel driver in use: b43-pci-bridge
MerlinW
Itt a hivatalos telepítési útmutató

Egyébként az "lspci -nnk | grep -iA2 net" parancs mit ír?

[merlinw.org]

kérdés!
Sziasztok, bocs hogy ide írok, de a Debian topikba jó ha fél évente egyszer ír valaki! Szóval, feltettem a Debian a laptopra, mert ezt a linuxot használjuk a suliban. Viszont nem megy a WiFi vele a laptopon, ki is írja a vezeték nélküli hálózati fülnél a tálcán, hogy hiányzik hozzá a firmware . Ubuntu alá találtam leírást (teszt gyanánt feltettem egy partícióra azt is, és ott valóban sikerült az eljárással működésre bírni) de Debian alatt nem megy ugyanaz a módszer 😞 Pedig Debiant szeretném használni, hogy ugyanaz a rendszer legyen, mint a suliban, és kevesebb erőforrást is zabál a rendszer.

Ez a wireless kártya van a gépemben:

Dell Wireless 1490 Dual Band WLAN Mini Card.

valaki aki tapasztaltabb linux terén, mint én, esetleg volna ötlete hogyan tudnám működésre bírni a WiFi-t? Pontosan milyen parancsokat írjak be a terminalba, mit csináljak, stb.
nagyon köszönöm előre is!
MerlinW
No, úgy-ahogy ez a topik is kész.

[merlinw.org]

kifli
való igaz, köszi!
chrome-beta-t telepítsetek, abban már javították az "í" bugot
MerlinW
Igen, a többség át lett nevezve unity-ra meg indicator-ra, stb. Rájuk kell keresni.

[merlinw.org]

SzirmosSzisza
Altgr + J 😊

De amúgy nekem nem szokott feltûnni, bár otthonin 12.04 van.

Ellenben ezekre van valami alternatíva 14.04 alatt?
nm-applet
gnome-sound-applet
gnome-settings-daemon

Ha jól láttam a settings-dameon csak átnevezõdött unity-ra, de sound appletet nem nagyon találtam, meg mintha a network manager se ment volna.

kifli
akkor nemigen van más megoldás gondolom...
SzirmosSzisza
12.04 alatt megy csak, 14.04 alatt már a Chromium is ugyanúgy lett fordítva.

Disztrotol fuggetlen,altalanos Chrome bug. Szoval semmit.
De azt hiszem, hogy Chromium alatt megy a hosszu i is.
AltGr + J -t irjak megoldaskent.

kifli
még egy kérdés, feltettem deepin-t, de most olyan gondom van, hogy a chrome is angol, és mindenhol tudok hosszú i-t irni, kivéve hrome-ban, ezzel mit kezdhetek? 😄
kifli
hát, eddig nekem elég bugos, lehet nvidia driver miatt?(331-et tettem fel apt-get segítségével...) vagy a dock tûnik el, vagy a beállítások rész nem jelenik meg. Eddig eléggé használhatatlan.
kifli
hmm, nemrossz, egy próbát megér 😊
Nekem virtualboxon nem akar install-ni.

MerlinW
Jaja, kellemes nagyon. Még power-tesztelem, hogy mennyire stabil, (Elementary-nál stabilabb, azt már most el tudom mondani) aztán lehet ezt fogom telepíteni az "öregeknek" Ubuntu helyett. Feltéve, hogy kisebb a GUI erõforrásigénye mint a Unity-nek. Meglátjuk.

[merlinw.org]

Nagyon korrekt ez a Deepin linux. Mondjuk ezerszer inkabb ezt ajanlanam kezdo Linuxosoknak, mint az agyon hajpolt vacak Zorin OS-t.

Durvan jol nez ki. Ki is probalom gyorsan LiveCD-rol.

MerlinW
MerlinW
Ott van az alapból, nyomj jobb klikket a fájlkezelõn.

[merlinw.org]

tigeroo
a saját mappám hogyan tudom hozzáadni a gyorsindítóhoz?
mousee
Mindegy, annyira nem fontos a dolog, fõként úgyis a telefonján nyomkodja 😊 De azért köszönöm a tippet 😊

The EULA sounds like it was written by a team of lawyers who want to tell me what I can\'t do. The GPL sounds like it was written by a human being, who wants me to know what I can do.

MerlinW
Ja hogy nem Ubuntu. Akkor passz.

[merlinw.org]

MerlinW

[merlinw.org]

mousee
Sajna nem jött be. Most így áll.

wine Viber.exe
fixme:heap:HeapSetInformation (nil) 1 (nil) 0
fixme:ntdll:NtLockFile I/O completion on lock not implemented yet
err:module:import_dll Loading library WLDAP32.dll (which is needed by L"C:\users\user\Local Settings\Application Data\Viber\4.2.1.49\libViber.dll") failed (error c000007b).

Bekaphatják a viber fejlesztõi, az elõzõ verzió szépen ment wine-al 😞

The EULA sounds like it was written by a team of lawyers who want to tell me what I can\'t do. The GPL sounds like it was written by a human being, who wants me to know what I can do.

MerlinW
Írja, WLDAP32.dll kell neki. Keresd meg windows-on és dobd be neki valahova PATH-ba.

[merlinw.org]

mousee
Sziasztok,

Bár nem ubuntu, de remélem nem utáltok ki miatta 😊
Adott ismerõsöm gépe, amiben 32 bites processzor ketyeg, és jelenleg egy apróságot kivéve teljes megelégedéssel nyúzza kb 1 éve az általam belõtt crunchbang rendszerét. Az egy apró gondot úgy hívják hogy viber. Mert hogy nincs neki 32 bites kliense. Gugli azt mondta, hogy wine-al megy a 32 bites is, ami sajnos jelenleg nem igaz. A telepítõ elindul, és eljut idáig, és megáll:

err:module:import_dll Library WLDAP32.dll (which is needed by L"C:\users\user\Local Settings\Application Data\Viber\4.2.1.49\libViber.dll") not found

Nem lép ki, csak megáll. Ha megállítom ctrl+c-vel, és utána indítani szeretném a telepített alkalmazást, akkor ugyanúgy meghal a drága 😞

$ wine Viber.exe
fixme:heap:HeapSetInformation (nil) 1 (nil) 0
fixme:ntdll:NtLockFile I/O completion on lock not implemented yet
err:module:import_dll Library WLDAP32.dll (which is needed by L"C:\users\user\Local Settings\Application Data\Viber\4.2.1.49\libViber.dll") not found
luki@crunchbang:~/.wine/drive_c/users/user/Local Settings/Application Data/Viber$

Esetleg valami javaslat az életre keltésre?
Elõre is köszönöm 😊

Jim Morrison
találtam usb-s dvd olvasót, úgy már sikerült..

ASUS B550-PLUS, AMD 5600X, 32 GB DDR4, EVGA RTX 3070, SM-OB1, HD 600 + Asus Xonar DX, TonePort UX1 + Alesis Elevate 5, Novation Circuit \o/

Jim Morrison
Elkiabaltam, kernel panic. Unable to mount root fs... 😞

ASUS B550-PLUS, AMD 5600X, 32 GB DDR4, EVGA RTX 3070, SM-OB1, HD 600 + Asus Xonar DX, TonePort UX1 + Alesis Elevate 5, Novation Circuit \o/

Jim Morrison
Eree megvan, ntfs kellett neki.