11431
Ubuntu Linux
  • Linuxman
    mindent végigcsináltam úgy, ahogy írtad (a sudo-t azt hiszem sudo=su formában definiáltam még pár napja), de így sem találja a firmware-b43 csomagot a

sudo apt-get install firmware-b43-installer

parancsra! lehet ez a csomag már nem is létezik ebben a forráshivatkozásban?
  • MerlinW
    Szerintem debian-ban nincs alapból sudo konfigurálva.
  • Mixe3y
    ezt a parancsot írd be:
    sudo nano /etc/apt/sources.list
    #ezzel superuserként tudod szerkeszteni a source.list file-t a nano szövegszerkesztővel. keress egy üres sort, oda másold be ezt:
    deb http://http.debian.net/debian/ wheezy main contrib non-free

#shift+insert-tel tudsz másolni terminálba, menteni a nano-ban ctrl+x-szel, kilépni ctrl+o-val tudsz

#ezután nyomj egy ilyet
    sudo apt-get update
    #majd ezt:
    sudo apt-get install firmware-b43-installer

egyébként az a deb-es sor, az nem egy parancs, hanem egy forráshivatkozás, ha szerkeszted a sources.list fájlt, azzal adod meg, hogy honnan keressen csomagokat, amikor nyomsz egy apt-get update-et.
    a sudo pedig a superuser do rövidítése, gyakorlatilag arra jó, hogy a saját felhasználód nevében tudod tenni a dolgokat, de root jogosultságokkal.

ha meg akarod könnyíteni az életed, akkor kezdheted ezzel is: sudo bash, ekkor továbbra is a saját felhasználód nevében kapsz egy teljes bash-t. onnantól már nem kell sudozgatnod, mert amit abban adsz ki, minden root jogosultságokkal fog futni
  • Linuxman
    Mármint beveszi a parancsot, nem ír ki rá semmit. De oda is betettem, ahová írod, ott van benne a deb-es cucc, és még így is gebasz van. :(
  • SzirmosSzisza
    Lefut? A deb-es cuccot /etc/apt/source.list-be kéne írni. (bár nem is oda, de így egyszerűbb)
  • Linuxman
    Mármint a "su"-val jelentkeztem be rotként, kicsit félreérthetően írtam :D
  • Linuxman
    Jelentem, jelenleg itt tartok, rootként bejelentkezek:

# Debian 7 "Wheezy"

Ez lefut.

Utána:

apt-get update

és ez is már hibaüzenet nélkül lefut.

Majd:

apt-get install firmware-b43-installer

De erre azt írja, hogy a csomag nem található

Beírom ezt:

apt-cache search firmware-b43

ami "lefut" de nem ír ki semmit a terminal.

Jelenleg itt tartok :D
  • MerlinW
    0c:00.0 Network controller [0280]: Broadcom Corporation BCM4311 802.11a/b/g [14e4:4312] (rev 01)
    Subsystem: Dell Wireless 1490 Dual Band WLAN Mini-Card [1028:0007]
    Kernel driver in use: b43-pci-bridge

Ez alapján az eszköz fel van ismerve.

"Már rögtön az első lépésnél gond volt, nem igazán működött ez a parancs:
    deb http://http.debian.net/debian/ wheezy main contrib non-free"

Az nem parancs, hanem apt forráscím. /etc/apt/sources.list-be kell beírni (nem tudom mit tanítanak abban az iskolában:D).
    Továbbá értelemszerűen akkor wheezy (ez egyébként a legújabb) ha az a disztró van telepítve. Ha squeeze vagy lenny akkor azt kell beleírni.

apt-get update-et root-ként tudod csak kiadni. Ha azzal adod ki figyeld a frissítés végén hogy nem volt-e hiba. Ha nem találja a csomagot, akkor keress rá apt-ben: apt-cache search firmware-b43.

Az lspci kimeneted alapján a b43 kell neked.

Ha sikerül a csomagot telepíteni akkor öröm van. Ja várj, mégsem, utána jön a neheze:)

• Linuxman
    Na, tehát a következő történik.

Már rögtön az első lépésnél gond volt, nem igazán működött ez a parancs:

így valahogy (már nem emlékszem hogyan, honnan nyitható meg, már nem találom) megnyitottam a grafikus felületet, ahol ezek a webcímek vannak ilyen formában, hogy honnan kérje be a csomagokat a Debian. Példa is volt milyen formában kell megadni (gyakorlatilag ugyanígy, ahogy a terminalban: http://http.debian.net/debian/ wheezy main) és meg is adtam, szerintem nem ütöttem el, bár tényleg nem találom hol tudom leellenőrizni, nem találom most a grafikus felületet, órákig szenvedtem vele.

De emlékszem utána megcsináltam az apt-get updatet

Ennek ellenére a harmadik lépésnél, ami ez:
    apt-get install firmware-b43-installer

Azt írja hogy nem találja ezt a firmware-b43-installer csomagot. Próbáltam a másik két csomagot is (nem tudom a háromból melyik kell nekem) de egyiket sem találta.
  • Linuxman
    Ja igen, még egy infó: a vezetékes hálózat az működik, csak a wireless nem.
  • Linuxman
    Köszi a választ. Na igen, pont ezt a leírást próbáltam. Megpróbálom megint és írok hol akad el az ezen leírásban szereplő a telepítési folyamat.

Az általad írt parancsra ezt kapom:

09:00.0 Ethernet controller [0200]: Broadcom Corporation NetXtreme BCM5755M Gigabit Ethernet PCI Express [14e4:1673] (rev 02)
    Subsystem: Dell Device [1028:01fe]
    Kernel driver in use: tg3
    0c:00.0 Network controller [0280]: Broadcom Corporation BCM4311 802.11a/b/g [14e4:4312] (rev 01)
    Subsystem: Dell Wireless 1490 Dual Band WLAN Mini-Card [1028:0007]
    Kernel driver in use: b43-pci-bridge
  • MerlinW
    Itt a hivatalos telepítési útmutató

Egyébként az "lspci -nnk | grep -iA2 net" parancs mit ír?
  • Linuxman
    kérdés!
    Sziasztok, bocs hogy ide írok, de a Debian topikba jó ha fél évente egyszer ír valaki! Szóval, feltettem a Debian a laptopra, mert ezt a linuxot használjuk a suliban. Viszont nem megy a WiFi vele a laptopon, ki is írja a vezeték nélküli hálózati fülnél a tálcán, hogy hiányzik hozzá a firmware . Ubuntu alá találtam leírást (teszt gyanánt feltettem egy partícióra azt is, és ott valóban sikerült az eljárással működésre bírni) de Debian alatt nem megy ugyanaz a módszer :( Pedig Debiant szeretném használni, hogy ugyanaz a rendszer legyen, mint a suliban, és kevesebb erőforrást is zabál a rendszer.

Ez a wireless kártya van a gépemben:

Dell Wireless 1490 Dual Band WLAN Mini Card.

valaki aki tapasztaltabb linux terén, mint én, esetleg volna ötlete hogyan tudnám működésre bírni a WiFi-t? Pontosan milyen parancsokat írjak be a terminalba, mit csináljak, stb.
    nagyon köszönöm előre is!
  • MerlinW
    No, úgy-ahogy ez a topik is kész.
  • kifli
    való igaz, köszi!
  • Mixe3y
    chrome-beta-t telepítsetek, abban már javították az "í" bugot
  • MerlinW
    Igen, a többség át lett nevezve unity-ra meg indicator-ra, stb. Rájuk kell keresni.
  • SzirmosSzisza
    Altgr + J :)

De amúgy nekem nem szokott feltűnni, bár otthonin 12.04 van.

Ellenben ezekre van valami alternatíva 14.04 alatt?
    nm-applet
    gnome-sound-applet
    gnome-settings-daemon

Ha jól láttam a settings-dameon csak átneveződött unity-ra, de sound appletet nem nagyon találtam, meg mintha a network manager se ment volna.
  • kifli
    akkor nemigen van más megoldás gondolom...
  • SzirmosSzisza
    12.04 alatt megy csak, 14.04 alatt már a Chromium is ugyanúgy lett fordítva.
  • Blum
    Disztrotol fuggetlen,altalanos Chrome bug. Szoval semmit.
    De azt hiszem, hogy Chromium alatt megy a hosszu i is.
    AltGr + J -t irjak megoldaskent.
  • kifli
    még egy kérdés, feltettem deepin-t, de most olyan gondom van, hogy a chrome is angol, és mindenhol tudok hosszú i-t irni, kivéve hrome-ban, ezzel mit kezdhetek? :D
  • kifli
    hát, eddig nekem elég bugos, lehet nvidia driver miatt?(331-et tettem fel apt-get segítségével...) vagy a dock tűnik el, vagy a beállítások rész nem jelenik meg. Eddig eléggé használhatatlan.
  • kifli
    hmm, nemrossz, egy próbát megér :)
  • Culram #10845
    Nekem virtualboxon nem akar install-ni.
  • MerlinW
    Jaja, kellemes nagyon. Még power-tesztelem, hogy mennyire stabil, (Elementary-nál stabilabb, azt már most el tudom mondani) aztán lehet ezt fogom telepíteni az "öregeknek" Ubuntu helyett. Feltéve, hogy kisebb a GUI erőforrásigénye mint a Unity-nek. Meglátjuk.
  • Blum
    Nagyon korrekt ez a Deepin linux. Mondjuk ezerszer inkabb ezt ajanlanam kezdo Linuxosoknak, mint az agyon hajpolt vacak Zorin OS-t.
  • Blum
    Durvan jol nez ki. Ki is probalom gyorsan LiveCD-rol.
  • MerlinW
    Linux Deepin 2014 (Ubuntu 14.04 fork)
  • MerlinW
    Ott van az alapból, nyomj jobb klikket a fájlkezelőn.
  • tigeroo
    a saját mappám hogyan tudom hozzáadni a gyorsindítóhoz?
  • mousee
    Mindegy, annyira nem fontos a dolog, főként úgyis a telefonján nyomkodja :) De azért köszönöm a tippet :)
  • MerlinW
    Ja hogy nem Ubuntu. Akkor passz.
  • MerlinW
    Próbáld PPA-kkal
  • mousee
    Sajna nem jött be. Most így áll.

wine Viber.exe
    fixme:heap:HeapSetInformation (nil) 1 (nil) 0
    fixme:ntdll:NtLockFile I/O completion on lock not implemented yet
    err:module:import_dll Loading library WLDAP32.dll (which is needed by L"C:\users\user\Local Settings\Application Data\Viber\4.2.1.49\libViber.dll") failed (error c000007b).

Bekaphatják a viber fejlesztői, az előző verzió szépen ment wine-al :(
  • MerlinW
    Írja, WLDAP32.dll kell neki. Keresd meg windows-on és dobd be neki valahova PATH-ba.
  • mousee
    Sziasztok,

Bár nem ubuntu, de remélem nem utáltok ki miatta :)
    Adott ismerősöm gépe, amiben 32 bites processzor ketyeg, és jelenleg egy apróságot kivéve teljes megelégedéssel nyúzza kb 1 éve az általam belőtt crunchbang rendszerét. Az egy apró gondot úgy hívják hogy viber. Mert hogy nincs neki 32 bites kliense. Gugli azt mondta, hogy wine-al megy a 32 bites is, ami sajnos jelenleg nem igaz. A telepítő elindul, és eljut idáig, és megáll:

err:module:import_dll Library WLDAP32.dll (which is needed by L"C:\users\user\Local Settings\Application Data\Viber\4.2.1.49\libViber.dll") not found

Nem lép ki, csak megáll. Ha megállítom ctrl+c-vel, és utána indítani szeretném a telepített alkalmazást, akkor ugyanúgy meghal a drága :(

$ wine Viber.exe
    fixme:heap:HeapSetInformation (nil) 1 (nil) 0
    fixme:ntdll:NtLockFile I/O completion on lock not implemented yet
    err:module:import_dll Library WLDAP32.dll (which is needed by L"C:\users\user\Local Settings\Application Data\Viber\4.2.1.49\libViber.dll") not found
    luki@crunchbang:~/.wine/drive_c/users/user/Local Settings/Application Data/Viber$

Esetleg valami javaslat az életre keltésre?
    Előre is köszönöm :)
  • Jim Morrison
    találtam usb-s dvd olvasót, úgy már sikerült..
  • Jim Morrison
    Elkiabaltam, kernel panic. Unable to mount root fs... :(
  • Jim Morrison
    Eree megvan, ntfs kellett neki.