11431
Ubuntu Linux
-
#11070 nem próbáltam, de elméletileg bírnia kell, legalábbis külső HDD re kötött torrentkliensnek használják páran, szerintem az írással se lenne gond. Új Pi-t nem néztem miben különbözik (cpu tól eltekintve), de nem _hiszem_ hogy gondot okozna akár a mostani b+ modellnek. -
Blum #11069 Én is azon gondolkozok, hogy bekéne szerezni egy ilyet és jó lenne backupnak meg seed szervernek :D
USB 2.0-ra kötött külső HDD bírná vajon a (valós) 10 megás letöltést és a 3 megás feltöltést? -
#11068 lehet kéne nyitni egy rasberry pi topikot, bő egy hónapja én is boldog tulaj lettem ^^ -
#11067 Népszerű ez az rpi cluster :D -
#11066 FélOFF
Mire használhatjuk még a Rasberry Pi-t:)
Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2015.02.03. 16:52:57 -
iRon242 #11065 Nos, a home mappát lezippeltem, áttoltam a NAS-omra, majd újratelepítettem az Ubuntut - az elején készítettem külön partíciót a rendszernek, a felhasználóknak és a swap-nek. Jelenleg szépen muzsikál a rendszer, nvidia problémának nyoma sincs :-)
Szerencsére volt egy dec. 6-i evolution mail mentés, így azt vissza tudtam állítani. A Firefox könyvjelzőket viszont nem találtam meg a mentésben, ha valaki megmondaná, hogy ezeket honnan lehet kinyerni és hogyan lehet visszarakni a Firefox-ba, az még jól jönne.
Nagyon köszönöm mindenkinek, aki eddig segített! -
#11064 A home-ban van minden. -
iRon242 #11063 Nos, az rendben, hogy a home könyvtárat lementem törlés előtt, viszont a levelezés, a névjegyzék, böngészőben mentett linkek hol tárolódnak, hogyan tudom elmenteni őket? -
iRon242 #11062 Köszi MerlinW, kipróbáltam őket:
1. Elsőre nem akarta letölteni a fájlt, ezért a 2. megoldással próbálkoztam.
2. Újraindítás után ugyanaz lett az eredmény, login után semmi.
3. Mivel ilyen fájl nem volt, nem tudta értelmezni a run parancsot (vagy vmi ilyesmi hibát dobott).
4. Már az első parancs hibát dobott (engedély megtagadva).
Közben próbáltam egy másik gépen beutni az nvidia dowload site-jára, sikerrel, és meg is találtam ott a keresett fájlt. Újra megpróbáltam az 1. lépést, és ekkor már letöltötte (a franc sem érti). Ezúttal a telepítésnél halt el, mondván, hogy nem tudje lefordítani a cuccot, mert a gcc fordító verziószáma nem egyezik azzal, amivel a rendszert fordították (vagy mi). Szóval ebből sem lett semmi eredmény :-(
Ezek alapján van még ötleted? Esetleg az egyes kaporr hibaüzeneteket ki lehet valahogy védeni?
Nagyon köszi!
-
Mixe3y #11061 amit én írtam, az a hangkártya problémára vonatkozott, nem az nvidiás mókolásra:) -
#11060 Kernelt ne piszkáld, azt használd, amit az Ubuntu ad.
Recovery, root with network prompt:
Ha 32bites:
cd && wget us.download.nvidia.com/XFree86/Linux-x86/304.125/NVIDIA-Linux-x86-304.125.run
Ha 64bites:
cd && wget us.download.nvidia.com/XFree86/Linux-x86_64/304.125/NVIDIA-Linux-x86_64-304.125.run
sudo apt-get purge nvidia*
sudo service lightdm stop
chmod +x NVIDIA-Linux-*-304.125.run
sudo sh NVIDIA-Linux-*-304.125.run
sudo reboot
Ha nem jó:
sudo apt-get purge nvidia*
sudo apt-get install nvidia-current-updates-dev
sudo reboot
Ha még mindig nem jó:
sudo sh NVIDIA-Linux-*-304.125.run --uninstall
sudo reboot
Ha még minidg nem jó:
sudo echo "blacklist nouveau" >> /etc/modprobe.d/blacklist.conf
sudo apt-get install nvidia-current-updates-dev
sudo reboot
Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2015.01.16. 16:32:11 -
#11059 Szerintem inkább telepítsd újra nem vacakolnák így én sem.
Telepítőt felrakod live mode, ha van lementeni valód szürgőssen mentsd le aztán, csatold le őket telepítés előtt,aztán válaszd ki hogy Ubuntu törlése és telepítése.Ha csak egy particiód van akkor érdemes többfelé választani,azt pedig a "legalsó opcióval" teheted... -
iRon242 #11058 Íme a link: http://imagerz.com/QBVBUUtvAwMMUwkfEQVR
Nem tudom, hogy van-e külön home partíció, évekkel ezelőtt raktam fel az Ubuntut egy live cd-ről - alapesetben van, vagy külön kell előkészíteni telepítés előtt, hogy legyen?
Utoljára szerkesztette: iRon242, 2015.01.16. 08:25:31 -
Blum #11057 Ha van külön home partíció akkor nem lenne egyszerűbb egy reinstall mint szarakodni vele?
Amúgy képet nem kell feltétlenül ide felraknod, imagerz.com-->kapott direct link-et beszúrod ide. -
iRon242 #11056 Köszi a tippet. Sajnos semmilyen gombra sem csinál semmit (csak a Ctrl+Alt+F... gombokra), szóval nincs helyi menü. Vajon a gnome replace megoldja az előző hsz-ben feltárt nvidia modul problémát? -
iRon242 #11055 Köszi, kiprópáltam, amit tanácsoltál. Nos, gyanús volt már korábban, amikor a login képernyő megjelenése előtt egy pillanatra csíkos-kockásba villant a képernyő - máshol akkor láttam ilyet, ha a video kártyával volt gond. A startx sem tudott elindulni, és a Loading extension GLX résznél hal el: nem találja az nvidia_304 modult. Aztán a keymap compiler panaszkodik még egy kicsit, de ez csak warning, nem fatal error. Csatolnám a telefonommal készített képernyőfotót, hátha abból egyértelműbb a helyzet, de mire 35K-ra lekicsinyítem, olvashatatlan lesz a tartalma. -
Mixe3y #11054 itt azt írja egy srác, hogy linux mint oldotta meg a problémáját, illetve érdemes lehet újabb kernelt húzni alá. De ha nagyon kezdő linuxos vagy és nem nagyon akarsz kísérletezni, akkor telepíts Linux Mintet (Ubuntu fork, gyakorlatilag csak a Unityt veszted el vele <az ubuntu asztali felülete>, de kapsz helyette egy Windowshoz közelebbi felületet).
Ha kísérletezni akarsz, akkor
sudo -s
cd /tmp
wget \
kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v3.19-rc4-vivid/linux-headers-3.19.0-031900rc4_3.19.0-031900rc4.201501112135_all.deb \
kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v3.19-rc4-vivid/linux-headers-3.19.0-031900rc4-generic_3.19.0-031900rc4.201501112135_amd64.deb \
kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v3.19-rc4-vivid/linux-image-3.19.0-031900rc4-generic_3.19.0-031900rc4.201501112135_amd64.deb
dpkg -i linux-image-* linux-headers-*
reboot
(ez 64 bites rendszerre való kernel) -
#11053 Jobb gomb(helyi menü) nem listázza az alkalmazásokat? Ha igen akkor ott terminal megnyit és írd be hogy "gnome --replace"(ez lecseréli a jelenlegi ablakrendszert, szal ha telepítettél egy ilyet akkor 'visszaállítja' ).
Én linux terén Xubuntus lettem mert ezt győzőtt meg annyira(a "helyi menü" itt működik).... -
#11052 Telepítsd fel a qmms/vlc-t,Ubuntu Szoftverközpontban megtalálod.A hangkártyákat gond nélkül felszokta ismerni szal ez (a rész) szerintem kizárt. -
Laceee #11051 Üdv! Frissen telepített ubuntun nincs hang, nagyon kezdő vagyok Linuxon, alaplap P8Z68-V PRO gen 3, mit lehet tenni? -
Blum #11050 Válts konzolra (Ctrl+Alt+F1) és nézd meg, hogy egy startx parancsra mit csinál. Ezzel elkéne indulnia egy alapvető X felületnek. Ha jól tudom, akkor az Ubi LightDM-et használ login kliensnek (nagy rakás szar szvsz), az is szereti eldobni magát.
startx parancs kimenetét mindenképp vizsgáld át rendesen. -
iRon242 #11049 Sajnos nem ez volt a helyzet :-(
Karácsony környékén frissítettem utoljára, akkor "csak" annyi hiba keletkezett, hogy a levelező programot nem lehetett bezárni, csak elhalványult, de mondjuk ezzel még lehetett volna együttélni egy darabig. Laikusként az a gyanúm. hogy talán olyan frissítés történt valamelyik komponensen, amely most összeakad a notebook (Lenovo N500) valamelyik elemével - valahol olvastam olyat, hogy pl. Broadcom wifivel volt valakinek korábban ilyesmi gondja. Lehetséges ez? Mármint hogy valami visszafele fejlődik? (Egy hülye flash player frissítés miatt indítottam most el, és tessék, ez lett belőle: nem hogy a videókat nem játsza le most már, hanem teljesen maga alá csinált - mindig is utáltam a flash-t, na de ezután...). -
Garfield #11048 Egészen véletlenül nem monitorra kötve használod? Mert én olyankor futottam bele ebbe, vagyis hogy a lehajtott notebook képernyőn volt az asztal, a monitoron pedig csak a kiterjesztett, csupasz, panelek nélküli asztalt láttad.
Ha ez a baja, akkor a notebook-on nyomogasd a monitor kimenetét kapcsolgató billentyűkombinációt (Fn + valamelyik F-billentyű), amíg meg nem jelenik a képernyőn a menüs asztal, utána pedig a Preferences - Monitors-ban állítsd be a megfelelő képernyőt. -
iRon242 #11047 Sziasztok,
Gondozok egy notebookot, amire anno Ubuntut raktam fel. Két napja frissítettem utoljára, most 14.04 LTS van rajta, de az utolsó frissítést követő újraindítás úta odáig jut csak el, hogy bekéri a login jelszót (ekkor még van fent menüsáv), látszólag elindul a beléptetés, leszedi a menüsávot, csak a háttérkép marad, és ennyi. A HDD néha megmozdul egy pillanatra, de nem megy tovább.
Nyomtam ESC-et bootnál, választottam recovery indítást, de az is így járt (egy ponton nem jut tovább, csak álldogál).
Mit lehet ilyenkor tenni? Csináljak egy indító CD-t vagy pendrive-ot, és van újratelepítésnél javítási opció - a nénikémé a gép, nem örülne, ha elveszne a levelezése.
Köszi előre is! -
#11046 Valamikor idén. -
Blum #11045 Ubuntu phone-ról lehet már tudni, hogy mikor jelenik meg? -
Mixe3y #11044 yep, az egyetlen gond továbbra is, hogy a chrome saját font smoothingot használ. abban nem működik továbbra sem :( (illetve nem jártam utána, hogy esetleg le lehet-e tiltani valamerre) -
#11043 Köszi! A mactype-ot raktam fel, az tűnt egyszerűbbnek és tényleg sokkal szebb lett az egész. -
Mixe3y #11042 tényleg az, viszont mactype vagy gdipp segít :) -
#11041 Szerintem winen alapból csúnyább a karaktermegjelenítés, legalábbis én ezt tapasztaltam. -
Blum #11040 Az normális, hogy hosszú idő után bootoltam egy Windowst és linuxhoz képest elképszetően ocsmányak a betűk (W8.1)? Vagy nálam nem stimmel valami? -
#11039 Settings / Manage search engines krómban. -
#11038 köszi szépen hát mindegy már.
az otthoni gépemmel csak a baj van esküszöm már röhögöm hogy mekkora balfasz vagyok.
felraktam valami driver installert a windowshoz amit telepítettem végül (mert az ubuntuval ugye gondjai voltak). na az egyik ilyen telepítővel felkúszott valami omiga-plus alkalmazás a gépre, és a chrome indításakor beállította magát kezdőoldalnak ez a fos keresőmotor.
most nézem a saját gépemen ahol ubuntu van hogy a chrome indításakor szintúgy bejön ez a fos omiga-search az én gépemen is!!!! hogy a fakkba? a google accomon eltárolta magát mint infó? hogy tudom törölni a gépről? a neten csak windowshoz találok leírást hozzá hogyan lehet törölni.. -
Blum #11037 Ez a laptop előtt még soha nem volt semmilyen wifis eszközöm amire Linuxot telepítettem volna, nem is gondoltam rá, hogy odakéne rá figyelnem. :) -
#11036 :) -
Blum #11035 Azzal ne törődj, nálam is csinált olyat a lapos, hogy telepítéskor nem volt hajlandó felismerni a wifit. Recskáztam fél órát azzal, hogy a szekrény háta mögé eldugott routert előbányásszam, UTP kábelt rádugni, stb...restart után se volt wifi, eszközkezelőben (vagy miben) kellett engedélyezni a zárt drivert és úgy már ment.
Soha-soha-soha! többé nem veszek olyan gépet amiben broadcom wifi van. :D -
#11034 Kábelt nem tudsz rádugni telepítés során? Amúgy szerintem rakd fel a 32 biteset, legalább azt meglátod, hogy elindul-e, utána ráérsz a wifi miatt aggódni :) -
#11033 így meg nem merem elindítani a telepítést, kitudja hogy ha felrakom a rendszert akkor nem lesz net ugyan ott vagyok... a 64 bites telepítővel ez a rész ment csak a loginnál fagy ki -
#11032 na engem kajak ver az isten vagy nemtudom. most meg telepítés közben nem csatlakozik a wifi hálózatra. csak pörgeti és pörgeti a kapcsolódást, de semmi. :( ilyenkor mi van? tök user error? -
#11031 megprobalok 32bitest telepiteni neko