3511
A nagy Gazdasagi Világválsag
  • másikisvan
    Naaa testvérem a 244-ben írtakat ne vegye magára akinek nem inge. Ha ellenérzéseket vált ki belőled akkor tarts önvizsgálatot. Nincs benne olyan ami bánthat egy igaz őszinte embert.

Nem vitatkozni akarok hanem rávilágítani a problémára.
  • [NST]Cifu
    Egyszer talán azt kéne csinálni, hogy a hozzád hasonlókat beültetni felelős pozicióba, és mondani, hogy tessék, akkor most csinálj valamit. Ez lenne kb. a Torgyán-effektus, mert amíg szapulni kell valamit, addig nagyon jól elvannak, de amint hatalom is kerül a kezükbe, kiderül, hogy effektíve semmihez sem értenek, 'építeni' nem tudnak, csak rombolni.

Támogatnám is, ha nem lenne kihatása a saját életemre, de így inkább harcolok ellene. Amúgy is túl sok az ostoba vezető és politikus...
  • másikisvan
    Lám lám újra majd 270 az euró
  • másikisvan
    Én meg azt vettem észre hogy te kezdtél alpári módon kötekedni.

Másik: nem tudhatod ki mikor hazudik... főleg nem ha érdeke fűződik hozzá. Ha azt mondják kevés az olaj, felemelhetik az árát... hát nem nagyszerű ??? Aki nem hiszi az meg járjon utána.
  • Bucser
    Akarsz konkrétan a válságról is beszélni vagy folytatod a kötekedést?? esetleg ezt a nickedet is bannoljuk?

Mert a félrebeszélés az megy ezerrel olyan témában amihez úgy látszik közöd sincs.

Nem gondolok semmit amiatt hogy diplomám van. Amiatt viszont igen, hogy gyakran olyan dolgokat látok előre (gazdasági vonulatban) amit a diplomások 90%-a nem. (általában be is jön.)

Én nem különböző cikkekből szerzem az infoimat hanem megnézem a trendeket a részvény, állampapír és pénzpiacon valamint a nyersanyagpiacon és levonom következtetést. peak oil témának pedig elég rendesen utána lehet olvasni pl a clubofrome.org-on vagy a oildrum-on.

Oda olyan emberek írogatnak akik 10 évvel ezelőtt még hangosan cikkeztek arról, hogy nincs semmi baj a kitermeléssel mégis mostanra olyan számításokat közölnek melyek szerint a legnagyobb arab olajmezők matured státuszban vannak elég erősen és ez egyre jobban nehezíti a kitermelést. (nem hasra ütve találtam ki. utána lehet olvasni nagy olajcégek kutatómérnökeiről beszélek)

+ nincs annyi új lelőhely amennyiből a kiesést hosszútávon fedezni lehetne.
  • másikisvan
    Miért kezdenék el magyarázkodni hogy hát de nem is... úgyis azt hisztek és mondtok amit akartok.

Amit mégis szeretnék elmondani az az hogy egyre sűrűbben fogtok találkozni olyanokkal akik egyre inkább kimondják az igazságot, nem törődve azzal hogy kit sértenek meg majd jól berendezett elefántcsont-tornyaikban.

Lerombolják a falakat, amelyeket a tekintélyelvűség állított, mert az már akadályozza a fejlődést. Ebben senki nem fogja megakadályozni őket. Kár harcolni ellene... csak magatokat idegesítitek. Mégis miért véditek azt ami láthatóan és érezhetően nem jó, nem az igazi ? Kényelemből lustaságból ? Vagy ti is egyfajta tekintélynek gondoljátok magatokat amiatt hogy mondjuk van diplomátok és akkor ti vagytok az értelmiség, az arisztokrácia ? Nagyon bájos, ahogy álomvilágba ringatjátok magatokat, amiatt hogy elhitethessétek magatokkal és másokkal hogy ti igenis műveltek vagytok és nem lehet hogy ti valamit rosszul tudtok, tökéletesen megtanultátok a leckét az iskolában, mindenki megsimogatta a fejeteket mindig... Mint egy kutyának.. jó kutya... nyald meg a gazdit, és ne ugass sokat. Akkor kapsz majd csontot !
  • Molnibalage
    Valszeg ő az. Nincs új a Nap alatt..
  • másikisvan
    Esetleg egy cumira nincs szükséged amin elcsámcsoghatsz ?
  • Bucser
    Akkor ezt veszem igennek.
  • másikisvan
    No de kérem, ne gyerekeskedjen már...
  • Bucser
    Értem.

Az alreged exy1?
  • másikisvan
    Végül is mondhatjuk nyugodtan, mert miután láttam hogy szemfényvesztés, nem igazán érdekelt tovább. Annyira elég volt hogy rájöjjek nem igazán nevezhető tudománynak. Azt sem mondom hogy semmi...

Elég a paraszt ész, ha nincs elbódulva az öntömjénezéstől, amely öntömjénezés a maga tanultnak nyilvánításában és mindent tudónak beállításában nyilvánul meg, füstje messze száll és bűzlik.
  • Bucser
    Nem látszik... Biztos nem csak tanították?
  • Bucser
    egyszerű.

ugyanis nincs hagyományos értelemben szerződés.

Veszel egy CDS-t ami fizet neked x forintot. Aztán ha bedőlt a portfóliója annyit sem ért mint a papír amire nyomtatták.
  • másikisvan
    Telitalálat...

Nézzük a szerződés szavunkat:

A szerződő felek megegyezése az adott dolog szerzéséről. Tehát a szerződés szóban már logikailag is benne van a szerzés, és azt hogy legalább két fél közötti megállapodás.
  • másikisvan
    Rögeszmés:::: szinte hangosan felkacagtam. Másrészt közgazdaságot tanultam.
  • I.C.ram
    Mondjuk azt sem ertem, hogy miert kell hasznalni ilyen szavakat hogy "kontraktus", mikor ott van a hihetetlen osszetett es bonyolult szerzodes szavunk :P
  • Molnibalage
    "Józsi nem biztos abban, hogy Bélától viszontlátja a pénzét amit adott+kamatait ezért megkéri Pétert, hogy kössenek egy megállapodást."

Már itt rosszul kezdődik. Mit keres két fél adóssága között egy harmadik? A többi már csak hab a tortán...
    ---

"(közgazdászként azt a barmot lőttem volna le aki kitalálta ezt a kontraktus típust...)"

Na ezzel egyetértek. Honnan jöttek ezek a zsenik?
  • Bucser
    Egyszerűen arról van szó, hogy Józsi ad pénzt Bélának.

Józsi nem biztos abban, hogy Bélától viszontlátja a pénzét amit adott+kamatait ezért megkéri Pétert, hogy kössenek egy megállapodást.

Odaadja a befolyó kamatai 5%-át (folyamatosan minden hónapban) ezért cserébe elvárja, hogyha Béla esetlegesen nem fizetne megkapja a pénzét Pétertől (tőke+kamatot egyben).

Azaz hitelbiztosítást köt. Majd ezeket a hitelbiztosításokat szépen becsomgaolják más befektetési eszközökkel és értékesítik egy portfolió részeként.

Azaz szépen diverzifikálják a kockázatot.

A CDS-ek piaca kb 92-ben indult be. Jelenleg a kb.: 8000 milliárd dolláros biztosított hitelállományon csücsülünk. ezt úgy képzeld el ha elindul a nemfizetések sorozata és a CDS-ek tükrében ki kell fizetni azt a 8000 milliárd dollárt (mert előbb utóbb a járulékos hatásokból az jön ki, hogy minden hitel bebukik.) eldőlt a fejlett világ sorsa és welcome afrikai éhezők van egy kis kenyeretek szituáció áll elő.

(közgazdászként azt a barmot lőttem volna le aki kitalálta ezt a kontraktus típust...)

A hitelintézetek bőszen folyósították a hiteleket mert azt hitték, hogy a CDS majd megvédi őket. hiszen joggal remélték, hogy a bedőlések aránya portfólio modellezéssel be vannak árazva. Aztán nem voltak. és elindult a lavina. először a hitelkártyák piacán (ez volt a subprime fázis) és most az ingatlan oldalon is úgy néz ki kezdődnek a sorozatos bedőlések.

Ha ezt nem támasztják meg akkor ránkdől és agyonnyom.

A központi bankok nem azért támogatják meg a bankrendszert és amolyan lissezz faire módra engedik megúszni a vezetőket mert jó haverok, hanem hogyha nem tennék akkor a fejlett országok nyugdíjait szépen le lehetne húzni a klotyón. ugyanis a nyugdíjalapok többek között ilyen CDS-eket birtokló fundokkal is kereskedtek és vásárolták mert jó hozamot hozott. csak kurvára nem mérte fel senki a kockázatot.
  • Molnibalage
    "olvass utána, hogy hogyan működnek a credit Default swapok. aki végiggondolja rájön, hogy baromság"

Szerintem nem fognám fel, hogy mit olvasok. Nem az én közegem.
  • Bucser
    és gondolom , hogy a gonosz spekulánsok állnak az egész hátterében... (te beteg vagy azt sem tudod, hogyan működik a pénzpiaci spekuláció)

Ismertem ilyen embert akinek meggyőződése volt, hogy a gonosz rohadt zs**** miatt ingadozik a forint az Euroval szemben...

És nem lehet meggyőzni arról, hogy ez nem így van.

ő is rögeszmés, mint itt páran. Pedig van 3 diplomája és iskolaigazgató...
  • másikisvan
    Nekem most a pénzszivattyúzás jutott eszembe... amikor olvastam hogy ismét 250 alatt az euró.

Kicsit felviszik az árát, akkor eladják az eurót kapnak sok forintot, aztán amikor lemegy az euró ára visszaveszik.

Hamarosan újra megemelkedik majd az euró...
  • Bucser
    Ezt az USA-ban csnálták. Azért merték megcsinálni mert az eszköz által nem fedezett összegre biztosítást kötöttek.

Aztán ezeket a biztosításokat bekötegelték és értékesítették a biztosítók amiket derivatív piacokon lehetett megvenni kötvények formájában. és itt jött a bibi. volt hogy a saját biztosítási kötvényeiket tartalmazó papírokat vettek vissza abankok. (ergó tőkeáttétel jött létre.)

olvass utána, hogy hogyan működnek a credit Default swapok. aki végiggondolja rájön, hogy baromság. ahogy minden biztosítás az hiszen a bedőlések egy idő után elérik a kritikus tömeget ami után nem viselhetőel a kockázatközösség.
  • Molnibalage
    Erről nem volt szó. De attól azért sejtésem szerint nem omlik össze szinte kártyavárként a rendszer, hogy pár "apróságot" elnézünk. Bátyus jobban ért ehhez és valami olyasmiről pusmogott, hogy 100% értékaránnyal mehet a jelzáloghitel és többször is ugyanarra az ingatlanra. Ez még az én szememben is tökkelütöttség. És ebből csináltak rendszert nem? Mi ez ha nem nagybetű állatság? Kb. annyi észre vall, mint kőolajfinomítóban lőszergyárat üzemeltetni...
  • Bucser
    30 dollárt esett miután 1 év alatt emelkedett 90-et...

(egyébként sokan azt hiszik nincs peak oil, mert a romló gazdasági teljesítmény nem igényli azt az energiaszükségletet amit a robogó világgazdaság.)
  • Bucser
    "A mérnöki tervezés az elhanyagolás művészete"

Akkor mégis mi a vita tárgya. A közgazdászoknak persze mindenre odakellett volna figyelnie igaz?
  • Molnibalage
    "Nincs olyan hogy mindent figyelembe veszel?? Hol aludtál tervezés és folyamatszervezés órán?"

Figyu én nem értek a pénzügyhöz ez gondolom látszik. Te viszont úgy látom a modellezéshez nem. Azért hívják fizikai és matematikai modelleknek a modelleket, mert csak adott számú paraméterrel dolgoznak. Az műszaki életben használt áramlástani összefüggések nagy része pl. eléggé degradált dolog, de a legtöbb dologhoz elegendő. Az űrsikló aerodinamikai tervezéséhez azért több kell, de ott sem tudnak mindent figyelembe venni és nem is kell. A mérnöki tervezés az elhanyagolás művészete. Ezt a tanáraimnak a fele legalább így szó szerint mondta és egyetértek velük, mert igaz.
  • Molnibalage
    Akkor mégis mitől zuhan cirka 30 dollárt is hamar? Nincs itt még a peak oil. Csak hisztériakeltés az egész. Finomítási kapacitás az a szűk km. nem a kitermelés. Már bocsánat, de a finomítók basztak modernizálni meg fejleszteni és csak a haszon szép részét nyúlták le. Ősrégi finomítók üzemelnek szerte a világban ősrégi berendezésekkel. Ez itt a gond. Talán fejleszteni is kellett volna..
  • másikisvan
    Nekem nem gond, lovas nemzet a magyar. Ez az őrült világ visszaáll a régi kerékvágásba ( a vékony lovaskocsi kerekének vágásába) vagy előhozakodnak az eltitkolt olcsó energianyerő technológiákkal, amelyek léteznek a fiókokban. Egyáltalán nem kedvező számukra, épp az olcsóságuk miatt, nem sok hasznuk van belőle az embereknek annál inkább.

Gondold el, ha nem kellene a fizetés felét elkölteni üzemanyagra és számlára... A kérdés hogy mit akar az emberiség: hajszolni magát mindig újabb és újabb csillogó-villogó elkápráztató bolondságok után, vagy fejlődni és megtudni miért is van a világon ?
  • Bucser
    Azaz szükség van egy olyan világrendre ahol nem 2 szembenálló fél van hanem több pólusa van a világnak. ez nagyon jól meg is van hisz ott van Kína india irán EU és az USA valamint Svájc.
  • Bucser
    Az olajárat a spekik nem tudják ilyen időtávban mozgatni.

A Spekulációs lufi az a 90 dollár feletti száguldás volt. Srófolják az árat folyamatosan menekülve a vételi pozikban előre , majd leshortolják a zuhanófázisban így érve el nyereséget.

De megint 80 dollár az olajár ám és emelkedik.... És a spekik jelenleg többet nyernek a bankrészvényeken amit vásárolgat fel az állam mint az energialufin.

Az olajár emelkedés nem spekuláció. Ezzel jobb ha minnél hamarabb megbarátkozik mindenki. Az olaj fogy és max 10 évre elég tartósan és akkor is folyamatosan drágul. Az elaszticitása alacsony ergó az ár nem mozgatja annyira a fogyasztást mint azt teszi mondjuk a rózsaszín plüssmaci.

de az USA_ban már látható a hatása. megint kisfogyasztású autókat kezdenek el venni az amcsik. a nagy böhöm V8-as dögök meg szépen parkolnak.

Majd mikor a hórdonkénti brent crude 250 lesz meredeken fog visszaesni a fogyasztás. most még nem lényeges annyira.
  • másikisvan
    Szerintem meg az olajár a spekuláció miatt ingadozik. Olyan a helyzet mint ha pókereznének, és mondjuk van hat játékos, akik közül az egyiknek pénze van mint a másik ötnek együttvéve.
  • [NST]Cifu
    A szabályozás mindig az után szokott megtörténni, ha egy-két alkalommal már megtörtént a baj. Ha a tűzvédelmet hozod fel példának, ott is ez a helyzet. Sok tűzeset utólagos elemzésére épül a ma alkalmazott tűzvédelmi szabályzat.

Nem értek igazán a pénzügyekhez, de amit én látok / hallok, az alapján úgy tűnik, hogy a legáltalánosabb vélekedés az volt, hogy a piac önszabályozó. Vagyis ha valami nagyon fel van futtatva, akkor az előbb-utóbb be is fog dőlni. A Dotcom lufi is ilyen helyzet volt. Ezzel a szereplők is tisztában voltak. De a Dotcom lufi nem rántotta magával az egész gazdasági szektort. Ez a legfőbb különbség. Legalábbis amit én látok.
  • Bucser
    Nincs olyan hogy mindent figyelembe veszel?? Hol aludtál tervezés és folyamatszervezés órán?

Minden látható előre ha megvizsgálod az opciókat és a várható kimeneteleket és azon kimenetelekre vészterveket állítasz össze.

Ha ezt nem így csinálod akkor végezhettél akárhol egy pálcika megtervezését és kiviteleztetését sem bíznám rád...
  • Bucser
    "Nigériában vagy mittomén hol felrobbantanak valami nevesincs kis olajkuktat és a "pánik" (anyád!) miatt nő az olaj ára 3 dollárt. Azt mégis mi a faszért? "

Azért bazzeg mert nem tudnak helyette felhozni máshol ugyanannyi mennyiséget. az iparunk meg 90%-ban erre épül.

Azért mert amellett, hogy pénzügyi válság van Peak Oil is van. Fogy a könnyen kitermelhető szénhidrogén forrás.

Az olajár ingadozása nem SPEKULÁCIÓ miatt van.
  • Bucser
    A derivatívák piaca nem pénzügyi piac.

pénzügyi piac az a piac ahol a bankok hitelt adnak egymásnak és valutákat vesznek.

A derivatívák piaca pedig az ahol a pénzügyi befektetők vásárlási jogokat vásárolnak írdatlan összegekért.

A szándéknyilatkozat szót gondolom ismered. Ha te azt mondod haverodbnak, hogy "bazzeg megveszem az autódat ha nem emelkedik a benzinár" az téged kötelez arra, hogy vedd meg az autót ha nem emelkedik a benzinár?

Ezt hogy szabályozod?? Ezek feltételes jellegű opciók.
  • Molnibalage
    Üzemszerű működés közben. Azért van egy apróság. Normál esetben a ház nincs kitéve szélsőséges hatásoknak. Hurrikán, földrengés, stb. Egyes országokban még erre is terveznek és többé kevésbé bírják is a strapát. A világgazdaság meg minden kis hülyeség hatására pánikba esik. Lásd, olajárak inagodázsa. Nigériában vagy mittomén hol felrobbantanak valami nevesincs kis olajkuktat és a "pánik" (anyád!) miatt nő az olaj ára 3 dollárt. Azt mégis mi a faszért?
  • I.C.ram
    Pff...

Jo akkor vegyunk egy hazat. Epitomernok megtervezi felhuzzak. Ha lelkiismeretesen csinalta a dolgat az epitomernok, akkor mennyi az esely, hogy osszedol magatol? Kb 0%.
  • Molnibalage
    "Ez a valódi spekuláció. és a legrosszabba benne, NINCS szabályozva."

Na erről beszélek. Mérnöki szabványok kötetekre rúgnak egy olyan egyszerűnek tűnő dolog terén is, mint tűzvédelem. Mi szabályozza ehhez hasonló szinten a péznügyi piacot?
  • Molnibalage
    "Direkt azert irtam, hogyha jol szamol mindent, es figyelembe vesz mindent, akkor nem fog meglepetest okozni a vegeredmeny."

Ez mondat értelmetlen. Olyan nincs, hogy mindent figyelembe veszel. Ezért hívják modellalkotásnak a folyamatot..