3511
A nagy Gazdasagi Világválsag
  • gabo91
    Kicsit bővebben ird majd le amit tudsz légyszi. Érdekel engem ez a dolog, de nem túl sokat tudok róla, közgáztanárom meg csak teszi a fejét de nincs egy értelmes mondta...
  • gabo91
    Anno pont abbol volt probléma hogy mindenki a papirjait aranyra akartá váltani de nem volt anyi arany... most méginkább ez van... hiába van aranyudad ha nem lessz ki megvegye
  • Tokra
    A mostani válság inkább helyi - USA ingatlan il. banki, pénz és tőkepiaci. A 29-33-as álltalános (többet)termelési volt. A jelenlegit, a termeléstől független, az előbbi piacokon, származékos üzletekből befolyó nyereség, pénz generálja. Többlet vásárló erő - termelés/hozzáadott érték nélkül. ZR-nek: igen ez infláció gerjesztő, pénzeinket leamortizáló - a valós termékek értékét emelő folyamat. A kisembernek szívás, a nagyoknak (ha a zuhanás alján vásárolnak) további extra nyereség!
  • I.C.ram
    29-33-as világválságban pont az egyik legnagyobb fogyócikk volt az egyik legmeghataráozóbb szereplő! A gabona....
  • sz4bolcs
    Hát annyi biztos, hogy az aranyat sem tudod megenni, ha akkora gáz van, hogy a kenyeret 50 000 Ft-ér árulják.
  • ZilogR
    huhh, most akartam indítani egy "Mi a teendő gazdasági világválság esetén?!" topic-ot... Jó(?!?), hogy nem tettem!

Engem valóban érdekel: Az történik, hogy a megspórolt pénzem semmit sem fog érni? Mit tesz akkor az állam a lakossággal, ha pl. van két gyermekem és egyszerűen enni akarok nekik adni, de a boltos azt mondja, hogy a tegnapi 5000Ft-om ma 20Ft-ot ér! (A kenyér ára kb. 200Ft-ról felröppen másnapra 50000Ft-ra és nem tudom kifizetni...)

Vásároljak-e aranylemezkéket? Ilyet árul-e a Magyar Nemzeti Bank a lakosság részére? Az arany mindíg egy abszolút értékmérő? Hogyan kell ezt érteni?

Vajon elárasztják-e az országot a keletről érkező aranyárusok, akik látják az elészegényedés jeleit és kihasználják a lakosság pánikreakcióját?!

Stb, stb... Várom a hozzászólásokat!!!!
  • gabo91
    Pánik a tözsdéken...
    újabb gazdasági világválság közeleg...
  • desigo

A hatodik legszegényebbek vagyunk az EU-ban
    2006. június 15., csütörtök 14:56
    Magyarország a hatodik legszegényebb uniós tagállam, az egy főre jutó bruttó hazai termék az uniós átlag 61 százaléka volt tavaly - közölte az Eurostat.
    Az unió központi statisztikai hivatalának ma közzétett jelentése szerint Magyarország a három balti államot, valamint Lengyelországot és Szlovákiát előzi meg.

A leggazdagabb tagállam Luxemburg, amelynek egy főre jutó GDP-je közel kétszer annyi, mint a második helyezett Írországé. A csatlakozásra váró tagjelöltek között Horvátország áll a legjobban - közölte az Eurostat.
  • hokotro
    Gazdasági Világválság???A nagyfater mondta mindig:A történelem ismétlődik!!!
    Lassan megint bekövetkezik ha igy haladunk tovább ill egyenesen hátra:-(
  • sz4bolcs
    Pl. azokra akik nem háborúznak a békéér...

Nem fogadtad el. Ha elfogadtad volna, akkor nem lenne se túlélés, se fejlődés, sem akadály. Első mondatodban a beletörődésről beszéltél, a következőben a törekvésről. :-)

Dicsőség... az kell. :D
  • keshy
    kire másra?
  • sz4bolcs
    miért pont ránk? :D
  • keshy
    a mi fajunk nem fogja túlélni. s tudod mi a szép? hogy saját magunk vagyunk magunk fejlődésének a legnagyobb akadályai. ez van, el kell fogadni. nem. ezen nem lehet változtatni. soha ezelőtt nem sikerült, most sem megy, nem is fog menni. de törekedni tudunk rá, hogy úgy emlékezzenek ránk, akik megpróbálták, ennyi dicsőségünk lhet...
  • sz4bolcs
    Az evolucióhoz: Ha esetleg egyszer a tudás, és a technika által menekül meg a fajunk, akkor hogy értelmeznétek az evoluciót? Nem következett be a természetes kiválasztódás, mert túlélték a gyengék, vagy pedig éppen bekövetkezett, és nyertünk?
  • Trade
    GAZDASAGI Vilagvalsag kozeleg
    Ugyan mas okok miatt lesz,de nem jartam messze az igazsagtol
  • Trade
    A5.hu-n van egy cikk elegge a temaba vag!
    Vége a magyar autópiaci boom-nak
  • _Vegeta_
    Hat nemtom, foleg azt h mi aza paradigma, de vegulis barmi lehet. :)
  • tomsolo
    akár holnaptól lehet, egy paradigma esetén...
  • _Vegeta_
    Ugyanmar, az olajon alapszik minden, ezert megy a harc.

Trade #67: Igy van.

Random_ #63: Penz az tenyleg nincs. Pontosabban szepen tudnank torleszteni ha nem menne el folyton tuzijatekra meg hasonlokra.
    Szoval vilagvalsag: Most ugynezki lesz, de nem a kozeljovoben. VSZ..
  • Dzsini
    annyiban lehet "jó", hogy onnantól nem lehet valutaspekulációkkal mesterségesen növelni vagy csökkenteni a forint-euro árfolyamot, hanem egy fix, a jelenlegihez képest meglehetősen alacsony kamatszinttel egy erős közösség közös valutáját fogjuk használni. persze, lehetne azt is csinálni, mint jónéhány dél-amerikai országban, hogy fixálják a váltási árfolyamot, de ott gazdaságilag nincs meg a háttér, hogy egy esetleges erősödést lekövessenek. itt 2010re remélhetőleg már olyan szinten lesznek a dolgok, hogy csak egyszerűbbé teszi a dolgokat, és nem kell mindig 250-el osztogatni, hogy tudd mennyibe is kerül valami.
  • Trade
    Elore felek az eurotol,miert hiszik annyira jo lesz ha Magyarorszagon is hasznaljak majd?
    Egy kis gazdasagi korforgasrol:dolgozik a magyar ember a kulfoldi vallalatnal es elkolti a penzet egy kulfoldi aruhazban.....
    Penz be,penz ki
  • Rafaelo
    tesco gazdaságos világválság !
  • Random_
    Engem nem a politikai része érdekel hanem a gazdaság! A politikát ne is említsük mert bezárnak minket!

Gazdasági értelemben romlik az ország fokozatosan. Más térségben lévő országokhoz képest.
  • Cat #64
    hidd el, más országokban is igy van ez, mindenhol van ellenzék, és mindenhol fel tudnak sorolni száznyi olyan célt, amire kéne pénz
  • Random_
    Azért más kérdés ha a te munkahelyed kerülne abba a pár százba neked biztos szarul esne. Bizonyos szinten ez tragédia más szinten meg statisztika. Ki hogy éli meg.

Én inkább hazánk gazdasági helyzetét féltem mert nagyon elszomorító amit mindenhol hallani. Erre nincs pénz meg arra.
  • Mike at home
    Sparta
  • Mike at home
    olyan meg nincs
  • Mike at home
    de azert kicsit gondolkodik is, es maga is helyesbit
  • Mike at home
    mi a termesztes kivalasztodas? Psrta?
    vagy megis mi

miert ne hasznaljuk ki a technologiank elonyeit?

vagy nem kell aram, gyogyszer, oktatas?
  • Mike at home
    nem fog elfogyni
  • Mike at home
    nem neveznem ezt gyenegesegnek. ugyanis lehet, hogy vki adott teren hatranyban van, ugyanakkor mas teren elonye lehet
  • Mike at home
    nem, mert mar most az a tendencia, hogy kezdenek atterni alternativ uzemanyagra

las Kanada, ahol ez allami program
  • Mike at home
    eloregedo nepesseg helyett a robotok vegezhetnek a munkat
  • Devla
    Ahoz kepest, mint amit el tudnank kepzelni idealnak.
  • Taranov
    Szar a világ?

Mihez képest?
  • ThePartyFace
    Vegigolvastam...tovabbra is forszirozom a temaban a struccpolitikat.
    Szar a vilag? JA!
  • Taranov
    Olvasd el és megtudod.
    Egyébként nem az, elég komoly a topik.
  • ThePartyFace
    Ez ilyen világvégés, pánikkeltős topic?
  • Taranov
    1., Magyarország ettől tényleg nem megy csődbe
    2., Az a párszáz ember azért nem kevés, még egy ember esetére is nagy hangsúlyt fordítanak bizonyos ügyekben.
    Ha ennek a párszáz családnak a havi bevétele 50-150 ezer Ft-tal csökken, akkor nekik ez épp elég nagy baj.
  • cyrus #47
    ezjotopik, felveszem :P