61525
  • Ingy
    eddig bárki akit megkertem hogy rakja be az autot rfbe baszta berakni, ae86 mar reg kesz lenne ha lenne segitseg de eddig csak az igergetes volt minden oldalrol
    H6al csak poenbol kezdtem el szorakozni, F1 autokat nem csipem és kell nekem valami eros es versenyautokent viselkedo verda.Gumi most majdnem olyan mint a GT oszt. Pirelli.A fűtómű beállítási skálákat szélesebre vettem meg leültettem egy picit az autot.
  • aesirbaba
    A "terpesztés" elfogadott MAGYAR szakkifejezés. Babynek sem azt mondod, hogy "set the camber negative more, honey", hanem hogy "terpessz már" :D:D:D
  • ksgy

ja, és ez a kispolák lesz majd' ha lesz tool a gameban :) most alkotom éppen hangokat hozzá...egyenlőre jó szar :D
  • b-type
    :)
    Azért mert ez a szó jobban jellemzi hogy mit is értek alatta.
    lehet hogy neked, és még sokaknak jobb lenne az angol szavakat használni, de nekem nem, és nem dobálozom, ne feltételezd azt hogy villantani szeretnék a szakzsargonommal, mert ez hülyeség.
    Az igazi ok az amit írtam, a széttartás, a terpesztés, a merevítés, a gázelvételi diffi, ezek mind érthetőek.
  • ksgy
    racer alex setup guide magyarul ;)
  • ksgy
    hamár szakma, akkor sztem igenis használjunk szakszavakat :) énse tudok sokmindent de jó lenne megtanulni, mert hamár eccer van neve a gyereknek akkor nemár bélának szóliccsuk a julit :)) ez kb olyan mint mikor a helikopter rotorját vagy repgép légcsavarját propellernek mondják....brrrr :))
  • Spet
    A sulyelosztásra gondoltam,hogy elől nagyobb érték,mint hátul.....:)
  • HRoland
    Időközben rájöttem, vagyis sejtem, hogy a kerékdőlés mértékére gondol, ami a camber a beállításoknál, csak akkor nem értem, miért nem lehet egyértelműbben írni, szakzsargonnal lehet dobálózni, de azt nem mindenki érti.
  • ksgy
    mind mind izlés és vezetési stílustól függ :) én pl tc off miatt első sebességet jóval hosszabbra hagyom mint többit, és 2-7-ig a váltások elég rövidek...de egy forma autót tény, hogy másképp kell beállítani mint egy túraautót. rengeteg leírást találsz neten, van racer alex féle setup guide - szerintem egyik legrészletesebb és legjobb - magyarul. párat elolvasol, és máris látni fogod, hogy nem egy egzakt dolog a setupolás :)
  • aesirbaba
    A terpesztés a kerekek tetejének egymás felé dőlése, értéke mindig mínusz érték.
    Ha közelebb van a kerekek teteje egymáshoz, akkor nagyobb a terpesztés, ez nagyobb kanyarstabilitást ad, HA ehhez mérten puhítod fel a hátsó futóművet. Értelemszerűen a kocsi a gumik belső felén fog futni egyenesben, és ha túl nagy a terpesztés, avagy ehhez a terpesztéshez képest kemény a hátsó futómű, akkor kigyorsításkor pillanatok alatt elmelegszik a gumi, és megszűnt a tapadás.

Tehát a lényeg, nagy terpesztést lehet adni, de hozzá kell tenni a hátsó rugózást és a futóművet is. Nem mellékesen ez is inkább stílus mint pálya függvénye. Van aki szereti a "keményseggű" kocsikat, van aki nem.
  • HRoland
    Ja, alapvetően formaautókról beszél. Akkor viszont furcsán hangzik ez:
    "Általában a kocsi elején több súly van ,mint hátul."
    Én úgy tudom, hogy a mai formaautók farmotorosak, tehát akkor nem hátul van több súly?
  • Travelos
    csak sorjában!!
  • Ch_Slater

höhö.
    nah, itt van
  • HRoland
    "támaszkodjon meg nagy hátsó terpesztésen a hátulja, de/és a nagy terpesztés miatt elmelegedjen a gumi"

Itt kezdődik. Mi az a terpesztés? Mert ez így nekem kínai. Mire szolgál, az autónak milyen részére van hatással, stb.
  • Travelos
    Nagyszerű , remek, látom jó lesz ez a téma!

Tehát akkor tételezzük fel, hogy ismerem a pályát, nézzük kicsit részleteiben, akkor talán könnyebb róla beszélni, mert különben elveszünk benne.
    Itt van pl. a váltó. Hogyan kell beállítani? A final ratio először, majd részleteiben, vagy fordítva? Lassú vagy gyors kanyarokhoz kell állítani? MIkor jó egy beállítás? Van-e különbség a Qual és a RAce váltóbeállítás között?
  • b-type
    Igazából nem is lehet jókat írni, Wéber Gabi leírása, és ami még beállításmagyarázásban közkézen foroghatm az elmondja a száraz dolgokat, a többi pedig annyira autó/hajtás pilóta/pálya függő hogy vagy kézenfekvő dolgokat írsz le vagy tényleg oldalakat lehet írni mert mindig van hozzáfűzni, kiegészítenivaló.
    vagy egy pályát kellen nézni ahogy Aesir mondja, vagy pedig amit én szeretnék, hogy a telemetria szerint, azt megértve és használva lehessen beállítani egy autót.
    Ha a telemetriát érted, akkor az egy olyan valami ami után tudsz menni.
    eért is használják a mérnökök :)
  • aesirbaba
    Ahogy nézem Te alapvetően Forma1-ről, vagyis Forma autókról beszélsz:)
  • Spet
    Ez nagyon jó téma:)
    Oldalakat lehetne írni róla.......
    Én személy szerint végiggondolom,hogy milyen a pálya karakterisztikája,(gyors,lassu,mid.)és a szárnyakat beállitom eszerint.
    Általában elől több szárny kell....nekem.
    kimegyek a pályára,és figyelem az autót,kanyarokban,a végsebességét.
    Alapszabály,hogy minél nagyobb asz első szárny a hátsóhoz képest,annál túlkormányzottabb a kocsi.
    A nagy sebességű fordulási hajlamot a kocsi sulyelosztása is nagyban befolyásolja.Általában a kocsi elején több súly van ,mint hátul.
    A lassu kanyarokban már inkább a futómű beállitasaival kell tapadást elérni,mert ilyenkor már a szárnyakon a kis sebesség miatt kevesebb leszorítóerő ébred.

Általános,hogy a lágyabb rúgók,és a puhább gumik nagyobb tapadást eredményeznek,viszont gyorsabb a kopás,és a melegedés is nagyobb.

kemény rugózással pontosabb a kormányzás,de hajlamos elpattogni a kocsi az uthibákon pl.

A fékerő elosztása is döntő,különösen,ha nem használsz segitségeket.
    általában elől nagyobb féknyomásra van szükség,mert lassitáskor a kocsi sulypontja előre tolódik.

egyenlőre ennyi.

A többi az majd a következő óra anyga lesz
  • b-type
    Ehez végig kell gondolni..
    nehéz olyasmit írni ami tényleg előrébb vihet másokat, egyfelől mert a tények már le vannak írva, de nekünk összefüggések kellenek, olyanok mint pl. hogy melyik fontosabb: támaszkodjon meg nagy hátsó terpesztésen a hátulja, de/és a nagy terpesztés miatt elmelegedjen a gumi, vagy legyen jó a gumi, viszont akkor stabilitást vesztek..
    Elsőnek a beállítás menete nálam egy 'ismeretlen' pályán:
    Nálam spec mindig az üzemanyaggal kezdődik , azt leveszem úgy hogy tudjak 4-5 mért kört menni, nagyon rövid pályán többet.
    Aztán kimegyek, eleinte nem szoktam kiautózni a 4-5 kört, bejövök és durvázom a beállítást, ha hamar kipörgi magát akkor állítok a váltón, ha elmegy az eleje, rakok rá szárnyat, ha elmegy a hátulja, rakok rá terpesztést, és kis szárnyat,..ha nagyok a gumihőkülönbségek akkor közelebb hozom, ha megblokkol, hátrébb veszem, ha ott sem jó akkor visszább veszem a féket...ezek alap dolgok, csak durvázásra, később jönnek amikor a fékezhetőséget a rugózással segítem, vagy éppen a motorfékhatással.
    amikor már nincsenek nagy kilengések amiket felsoroltam, akkor már általában viszonylag stabilan megyek, és akkor kitekerem azt a kört amit ezzel a beállított autóval jónak érzek, kicsit gyorskörözök, csak a pályáismeretből.
    ....és aztán elkezdődik az amit már megpóbálok kidolgozni, itt igyekszek mértékkel állítgatni, és munkabeállításokat mentek időeredménnyel.
    Ez elég hosszas folyamat, és pályánként változó, autókról nem is beszélve...
  • aesirbaba
    AZ attól függ, hogy mit szeretnél elérni a stílusod függvényében. Szerintem keressünk egy gyári pályát és egy gyári autót, majd közösen setupoljuk be. Ehhez először is minden kanyarról el kell dönteni, hogy milyen íven, melyik fokozatban szeretnéd bevenni, mekkora féktávot akarsz előtte, és honnan akarsz kigyorsítani. Tudnod kell hogy inkább "motorfékes" vagy "fékezős" versenyző vagy, agresszívan vezetsz, vagy puhábban lendületből, lendületes kanyarokban nyomsz-e féket a gázhoz, stb. Ha a stílusoddal már tisztában vagy, akkor könnyebb ehhez állítani a kocsit.
  • Istencsászár
    Ezt a kocsit egy kamion is megirigyelhetné :)) úgy gázól át mindenen
  • Spet
    hol?:)
  • aesirbaba
    GTR a játék neve, a FIA GT 2002-es sorozatát szimulálja.
  • mohus
    akkor egy kis fakultatív off video...
    szigorúan arcade
    Burnout Revenge Real Arcade Video
    on
  • Ch_Slater
    itt van egy rövid leírás, hogy hogy lehet elindulni vele... mármint a setupolással.
  • Travelos
    Mivel ez egy nagyon jó a fórum és szeretek ide járni, gondoltam, hogy feldobok egy nagyon általános témát, mely az autok setupolása lesz. És jó lenne ezt részleteiben itt kitárgyalni. Mindenki hozzátenné a maga kis véleményét, és remélem, hogy egy idő után mindenki átlátna mindent, és sokat tanulna a másiktól. Tudom, hogy vannak itt nagyon profi emberek, akik pontosan tudják, hogy mit kell állítani a kocsin, ha pl. alulkormányzott, éppen ezért rájuk különösen számítok ebben a kis beszélgetésben.
    Az igazság az, hogy idén július óta kezdtem komolyabban foglalkozni szimulátorokkal, az első game a GTR volt, a második pedig ez az rFactor. Nagyon tapasztalatlan vagyok, és az autok setupolása tekintetében pedig végképp. Mivel nagyon élvezem az autosportot, gondoltam fejlődni kellene elméletben. A beállítások megtárgyalása hol is lehetne aktuálisabb, mint az rFactorban, ahol gyakorlatilag szinte minden állítható. Tudom, hogy van már sok leírás és rengeteg fórum is, mely ezzel a témával foglalkozik, de most ne általánosítsunk, hanem próbáljuk meg mi magunk megbeszélni a dolgokat. Remélem partnerek lesztek ebben sokan :)
    Talán kezdjük azzal, hogy ha van egy nyers setupom, akkor mit kell beállítani először, és mik azok a dolgok, amiket ráér később.
  • HRoland
    Van egyáltalán ilyen osztály a valóságban, hogy GTR? Vagy ez csak annak a játéknak a neve? És az milyen sorozatot szimulál a valóságban?
  • aesirbaba
    Nem, 2002 óta ennyivel lassabbak lettek az autók. Nézd meg a FIA GT Hivatalos Honlap-on a 2002-es és a 2005-ös eredményeket a SPA 24H versenyen. Én is azt gondoltam, hogy gyorsabbak lettek, de nem:)
  • HRoland
    Ok elhiszem, viszont akkor a Spa-i 24 óráson voltak jóval lassabbak az autók. Ennyivel erősebb lenne a GTR géposztály, mint azok az autók?
  • aesirbaba
    Egyáltalán nem túl gyors. Mivel a GTR a 2002-es szezont szimulálja, megnéztem az akkori köridőket. 2.16.xxx-os köröket mentek kvalin, ez a Porsche pedig G2-es, tehát aránylag reális a köridőm.
  • HRoland
    Ja, csak remélhetjük, hogy minél több jó mod lesz, ezáltal minél több minőségi pálya.
  • Istencsászár
    komoly modokhoz lesznek komoly pályák.
  • ksgy
    nem tyres.ini, hanem .tbc :) reggel van :)
  • HRoland
    Hát nem tudom, hogy valaha is lesznek szebbek. Én attól tartok, hogy ezeket "gyorsan" összedobják, aztán kiadják, és nem is fognak többet foglalkozni vele. Túl sok pálya lesz ahhoz, hogy mindegyiket minőségi szintre hozzák fel a későbbiekben. Kár lenne, ha így lenne, mert ezt az rFactor sínylené meg esztétikailag (pl, ha valaki az ilyen silány pályák alapján ítélné meg az rFactort grafikailag), holott a grafikai engine-je sokkal többre lenne képes.
  • HRoland
    "Hogy állsz a Porschemmal, Kedves? (Így 500 lóval 2.17.354 megyek vele SPA-ban)"

Szerintem az irreálisan gyors. Tavaly augusztusban a Spa-i 24 órás futamon a leggyorsabb köridő 550-es Ferrarival, vagy egy GT1-es Porschéval (valamelyik a 2 közül, már nem emlékszem) 2:24 vagy 2:26 volt. Versenykörülmények között 7 vagy 9 mp-vel szerintem nem maradnak el még az edzésen futott leggyorsabb körtől sem, az sok lenne.
  • ksgy
    alex, tudnal irni nagyon roviden arrol a baszottsok szamrol ami a tyres.ini elejen van? nemigazan latok benne logikat, mert elegge osszevisszaszamoknak tunnek :) neztem oszloponkent, soronkent, de sehogy nem jovok ra, hogy ez most tulkepp mi is :))
  • Istencsászár
    nincs, innen tudsz leszedni
  • Grusi
    Ezer bocsánat, hogy belekontárkodok az itt folyó beszélgetésbe, de nincs vmi Forma 1 "track pack"? A modokban, amiket leszedtem, sajnos nincsenek pályák. Köszi!
  • JuanG
    nem volt még időm, tegnap nascar volt...a munkahelyemen meg most nincs fenn a GTR...a hétvégén megsassantom...
  • b-type
    Nekem nincs semmi ilyesmi, viszont csúnyák..:)