61525
  • b-type
    Itt talán zavaros a >preload<
    Az a lényeg hogy minden diffi egy bizonyos nyomatékkülönbségig tud nyitni illetve zárni a >power< és >coast< beállítások szerint, utána elcsúszik.
    ezt az elcsúszási értéket határozza meg a >preload< adat.
  • b-type
    Én most FX-l telemetriázom Mills Short-on..
  • b-type
    A
    >pump< : az egy elég rejtélyes érték..:)))
    >coast< : amikor elveszed a gázt, akkor mennyire engedje a fordulatkülönbséget a két kerék közöttú
    >power< amikor rányitod a gázt, akkor mennyire engedje a fordulatkülönbséget a két kerék közt.
    >preload< ez a diffi szorosságát állítja. (nyitott diffi-lehegesztett diffi )
  • JuanG
    a peccses verzio hányas? 1.040???

nem multizunk?
  • Alexease
    Kenytelenek befolyasolni, mert kanyarivtol fuggoen zarjak vagy nyitjak a difit, igy vagy kanyarodik vagy megy tovabb egyenesen;))))
  • Travelos
    Az imént a kollega feltett egy jó kérdést!

"Én azt szeretném megtudni, hogy rFactorban a General setupnál mi az a Differential lock, és azon belül: Pump [%], Power [%], Coast [%], Preload [number]?
    Mit befolyásol, melyik beállítás milyen irányban hogy befolyásolja az autó viselkedését?"

Én azt vettem észre, hogy bizony ezek az értékek is befolyásolják az alul -és túlkormányzottságot.
  • Travelos
    OFF
    most nem alkalmas, mert el kell mennem itthonról, de majd beszélhetnénk, mert rég nem tettük már:)
  • b-type
    Az utolsó mondta főleg gyors kanyarokra jellemző, ha magas a hátsó merevítésed, akkor az kifelé tolja a hátsó gumikat (gykorlatilag tolja kifelé mindkét futóművet), és ha elmelegednek/elkopnak, akkor uazzal a sebességgel bemész a kanyarba, és az autó hátulja elindul.
    A >Camber< értéket ki kell játszani hogy jó legyen, ahogy a guminyomást is, ha nullára állítod a Camber-t, akkor a kanyarokban a gumi kűlső széle fog elmelegedni.
  • Ingy
    akkor nem harapna a gumi es a budoseletbe nem kanyarodna be :P
    mi lenne ha feltolnad a segged msnre es gyorsabb lenne a diskurzus :P
  • b-type
    Anti-roll bar értéket értem alatta.
    Az is segít ha növeled egy kicsit a hátsó >spring< értéket (vagy csökkented az elsőt, ezt sok minden befolyásolja), ez kevésbé drasztikus, mint a merevítés növelése, növelheted a hátsó futómű keménységét, a >bump<, >rebound< értékekkel (vagy csökkented az elsőkét, ezt szintén sok minden befolyásolja)
    Viszont ha csúszik akkor hosszútávon rosszabbul jársz vele, mint egy kis alulkormányozottsággal...elmelegszik a gumid, és ha magas merevítésed van, akkor ez elmelegedett hátsó gumival megspékelve elég veszélyessé teszi a vezetést.
  • Alexease
    KSGY
    A Tires.tbc elejen az a sok szam a gumi "tapadasi gorbeje". Masneven Pacejka formulanak is nevezik. Igazabol azzal lehet korrekten beallitani a gumitulajdonsagokat.

Alapvetoen ket gorbe letezik a Lateral es a Longitudinal. Magyarul a hossz- es a keresztiranyu tapadas:) Logikusan keresztiranyban foleg a kanyartartas, a kasznimozgas, felfuggesztes stb. hat, hossziranyba elsosorban a kigyorsitas es a fekezes.

Nem vagyok gumiszakerto, de elvileg egy jo gumibeallitashoz ez a ket gorbe kellene. Az rF-ben van lehetoseg ket gorbet beallitani, hasznalni, de talan max egy autonal van kihasznalva. (Ezzel szivattam magam az F3-nal, azert voltak a tesztek!:D).

Peldanak okaert egy gumigorbe beallitas. Termeszetesen, a sebessegtol, terhelestol fuggoen mind harom gorbe folyamatosan valtozik!

• Travelos
    mi történne, ha a cambert nullára állítanám, gyakorlatilag nem melegedne a gumi annyira gyorsan?
  • Travelos
    nekem általában mindig alulkormányzott, ott van pl a ZR, hát az valami katasztrófa nekem, nem kanyarodik gyakorlatilag:))

az alacsonyabb első merevítésen a hasmagasságot érted?
  • Ingy
    a gumi tulmelegedes fon okozoja a camber meg a nyomas jatszadozzal vele :P
  • Travelos
    csak az a baj, hogy 10 kör után már nem tudom figyelmen kivül hagyni a melegedést, főleg nem F3-ban, mert akkor már nemhogy lassabban, hanem sehogy nem tudom bevenni a kanyarokat:))
  • b-type
    Csak Clutch segítséggel:
    itt azt kell megnézni hogy nagy sebességű kanyarokban, vagy alacsony sebességű kanyarokban alulkormányzott-e, de általánoságban:

-alacsonyabb első merevítés (ha sokat használod a rázókövet, akkor óvatosan)
    -több első szárny

A diff értékek állításánál azt kell látnod hogy hol alulkormányzott kanyarbemenetnél, vagy kigyorsításnál.
    De alapvető érvénnyel bír, hogy ha növeled az >Engine brake map< értéket, akkor alulkormányzott lesz. Tehát csökkentened kell, ha tudod.

• Alexease
    A setuphoz:
    Weber Gabi irasa jo, de figyelembe kell venni, hogy az kifejezetten a GPL-hez keszult! Bar nagyon jo altalanos alapnak. De nem mindent kell szo szerint kovetni benne, mert az a '67-es F1-hez keszult, ami egy cseppet mas felepitesu, teljesitmenyu, tulajdonsagu - eleg csak a gumikra, a felfuggesztesre, nyomatekra, LE/Kg-ra es diffire gondolni:) Az aki itt az F1-el vidaman korozget padlo gazzal, az azzal nem biztos hogy el tud indulni;))))) Persze, ez vicc volt;P

A lenyeg, hogy altalanos Setup konyveket erdemes beszerezni. Es foleg ami F1C es/vagy GTR-hez keszultek. Volt mar belinkelve ide is egy-ketto. (Kereses/"Setup Guide" ;DDD)
  • HRoland
    Én azt szeretném megtudni, hogy rFactorban a General setupnál mi az a Differential lock, és azon belül: Pump [%], Power [%], Coast [%], Preload [number]?
    Mit befolyásol, melyik beállítás milyen irányban hogy befolyásolja az autó viselkedését?
  • HRoland
    "Ha 100% felé tolod el, akkor kis kormányszögnél sokat fordul a kormány"
    Ha 100% felé tolod el, akkor kis kormányszögnél sokat fordul a kerék
  • HRoland
    Ja, egyébként a kormányzottság viselkedésére van még egy lehetőség. Ez nem az autó beállításánál van, hanem a game controllernél a játékon belül. Ez a Controls -> Controller 1 -> X és RX Axis Sensitivitynél van. Alapból 50 %.
    Ha 0 % felé tolod el, akkor azt csinálja, ha kisebb mértékben kezded el fordítani a kormányt, akkor kisebb mértékben fordul el a kerék. Majd minél jobban tekered a kormányt, annál nagyobb mértékben fordul el a kerék.
    Ha 100% felé tolod el, akkor kis kormányszögnél sokat fordul a kormány, és minél nagyobbat tekersz a kormányon, egyre kisebb mértékben fordul el a kerék.
    Szerintem ez utóbbi inkább túlkományzást, előbbi meg alulkormányzást idéz elő.
  • Ingy
    a gumimelegedesre szarjal az elso cambert ugy allitsad hogy minnel gyorsabban tudjad bevenni a huzos kanyarokat, ott lehet sokat bukni idoben
  • Ingy
    hatul nagyobb toe in alulkormanyozottsagott művel az első toe meg abba segit hogy minel kesobb veszitsed el a fonalat, nagyobb elso szarny csak közép v gyors kanyarokban segit
    amigo eloszor a hatso antirollra pakolj vagy az elsobol vegyel izles kerdese kiszereti a billegő wartburg feelinget
    masik fontos milyen kerek meghajtasu az auto ha fwd akkor adjal neki elso spert mert kulonben eldifferál
    rugot meg ugy allitsad be hogy eppen ne üssön
  • aesirbaba
    Ha relatíve kevés az egyenes a pályán, akkor nem annyira. Pl a barcelonai célegyenes az soknak számít:)
  • HRoland
    Nekem pl. az F3-as kocsi mindig túlkormányzottnak tűnik, épp ezért állítom alulkormányzottra, hogy ne legyen olyan ideges.
  • Travelos
    a kormányzárszög növelése? de gondolom, hogy ez eszi a gumit is rendesen
  • aesirbaba
    Nagyobb első szárny, elöl kisebb toe in - hátul nagyobb (elöl mindig negatív az érték, hátul pedig pozitív), nagyobb anti roll elöl, vagy ha ezek nem nagyon segítenek akkor még pluszban gyengítsd a hátsó rugó és a hátsó gyors és lassú ki-be lengést is (gyengítés=kisebbre venni az értéket).
    Namost mindezek után nézd meg a gumihőket, meg a gumikopást is, mert erőteljesen befolyásolva lesznek. Ha ezek sem segítenek, akkor más taktikával kell vezetni a kocsit.
  • Travelos
    melyek azok a dolgok, amik abban segítenek, hogy egy kocsi ne legyen annyira alulkormányzott?
  • ksgy
    zmodelerhez nyakamat rá, hogy van 3ds plugin, ha nincs, akkor munkára fogom öcsémet, nemhinném, hogy max után problémát jelentene ezt is megtanulni kezelni ;)
  • aesirbaba
    Én a kemény cuccot szeretem, tehát rugó. Ha már majdnem csúszkál annyira kemény, akkor meg üssön be a fene vigye el:)
    Ez alól csak néhány pálya a kivétel mint pl Pergusa, ott a kerékvetők miatt célravezetőbb a puha cucc.
  • b-type
    oks..np

A setup-ra visszatérve(általános, ki hogy csinálja témában):
    Lapos pálya, nincs dimb-domb.

- Ki mit részesít előnyben, az autót >spring< beállban viszi lejjebb, vagy >ride height< beállal...?
    vagy
    Beüt az alja, mit csinálsz, feljebb veszed a >spring< értéket, vagy emeled a >ride height< értéket?
  • HRoland
    Jól van na, nem kell mellre szívni, csak mint általános problémára akartam célozni.
  • Ingy
    nincs para, elején én is lestem az anti roll bar-nál hogy kinek gurult el a kocsmája
  • aesirbaba
    Temészetesn toe in, csak maradtam a kolléga elnevezésénél:)
  • b-type
    oké, értem amit mondasz, az hogy puhítsd fel a futóművet az lehet hogy tág elnevezés, de ha csak egy kicsit végiggondolod hogy mi lehet az a terpesztés, az hogy te mit csináltál amikor azt mondták neked hogy terpeszállás, akkor hogyan állsz a földön, mennyivel jobban bírod ha oldalirányba ellöknek, mintha összezárt lábakkal állsz, akkor nem hiszem hogy ez az elnevezés félrevezető.
    Lehet hogy a Camber jobb, viszont ezt olvastam már igen érdekes fordításban is...

De mindegy én nem ragadok le ezen, pusztán az hogy szakzsargonnal dobálózok, az orrbavert.
  • HRoland
    És grafikailag is le tudod modellezni, pl. zmodellerrel? Ahhoz már kell egy kis tudás.
  • HRoland
    Persze, használhatjuk a szakszavakat, szakzsargont, csak figyelembe kell venni a nem profikat is, hogy megértsék, miről van szó.
    Pl. ha azt mondják egy kezdőnek, hogy "figyelj, adj neki terpesztést, puhítsd fel a futóművet", akkor az csak nézni fog, mint a birka.
  • Ingy
    tompa vagy mint a zsírkréta
    a modell kész de kell valaki berakja mert a fizika mar megvan max annyi hogy hozza kell igazitani
  • JuanG
    ja hüje vagyok, be tudod rakni hisz h6-al nyomtad :))...akkor valami új autóforma kéne mi? mondjuk egy Skyline :)))
  • JuanG
    úgy érted nem tudod plussz autóként (pl. hammer) berakni, ezt a fizikát?...vagy valami mod autóra vársz?
  • Ingy
    nem ott: more negative toe in