61525
  • Spet
    Most pedig megyek dolgozni...

Bye all
  • Spet
    Azt azért hozzáfűzöm a mondókámhoz,hogy nekem csak F1-ben van nagyobb tapasztalatom.
    A zárt és orrmotoros kocsikat nem szoktam használni.....eleget megyek velük a valóságban:))
  • Spet
    lehet,hogy az az:))
  • Travelos
    van valami beállítás az rfActorban is, valami Lateral talán, ami alapból 50:50!
    az akkor mi?
  • Spet
    Z oldalirányú súlyelosztást sztem nem lehet változtatni......legalábbis formula kocsiknál nem.

Az ovlpályákon inkább a futóművet kell asszimmetrikussá tenni.(guminyomás,rúgók...stb.)
  • Spet
    Igen..ez igaz.....de ez vezetési stílustól függ,asszem ebben is egyet érthetünk.
    Másrészt a lassú kanyarokban lehet relatíve a legtöbb időt elvesztegetni!!
  • Spet
    A nagyobb tömegű autónál eleve megnő a kerékdőlés,de csak az egylengőkaros futóműveknél.
    A formula kocsik általában több lengőkarosak,ezért ott elméletileg nem változik.
    A nagyobb negatív kerékdőléssel jobbak a kocsi kanyarodási tulajdonságai,viszont féktávon hátrányban leszel.

Eddig azt összegezhetjük,hogy minden beállitandó tényezőnél kompromisszumra van szükség:)
  • b-type
    igen ez természetes, minden kanyarban a belső kerék másképpen forognamint a külső...nincs olyan kanyar ahol ez másképpen lenne, viszont van ahol a fékezési szakaasz, és a kigyorsítási szakasz időben fontosabb mint a kanyar.
    ilyen pl. egy visszafordító, ahol a kanyar sokszor egy rövid kormánymozdulat, azaz már túl is vagy rajta, és lehet kigyorsítani, talán hajtűt kellett volna írni, mert ott igazán egyértelmű, vanegy egyenes fékutad, gyors kanyarvétel, és egyenes kigyorsítási szakasz, itt jobb a zárt diff.
  • Travelos
    tehát pl. 48:52 ről 49:51-re?

az oldalirányú súlyelosztást hogyan kell beállítani, hogy pl. ovál pályán balra húzzon, ha azzal kell egyáltalán?
  • Travelos
    én pont azt gondolnám, hogy
    -alacsony abb zárdzög a gumikopás elkerülédére
    -alacsonyabb terpesztés, szintén a melegedés elkerülésére
    -magasabb guminyomás OK
    -nagyobb szárnyak OK, bár ez megbonthatja az egyensúlyt
    -keményebb rugók, ezt nem tudom megítélni
    -nagyobb fékerő, ezt se értem igazán

a logika érdekes dolog, nálunk nem sokban egyezik:)
  • Spet
    Formula autóolnál a balansz is megváltozik,mert hiába teszik a lehető legsemlegesebb helyre a tankot,a hajtó anyagnak súlya van,és ez többnyire a farrészt terheli.
    Tehát a súlyelosztást minimálisan előreébb kell vinned.

A ngyobb terpesztéssel nem értek egyet.
  • ksgy
    egyszerübb ha a kisebb a nagyobb ;)))
  • Spet
    "Minél kisebb a diffrenciál-zár mértéke,annál nagyobb sebesség különbséget enged az ívbelső,és az ívbelső kerék közt."

Ívbelső,és Ívkülső.....
  • ksgy
    elég ha a logika rögös útján elindulsz abból, hogy nehezebb az autó, és stabilabbnak kell lennie, hogy kibird hiba nélkül azt az x kört:
    -nagyobb kormányszög
    -nagyobb terpesztés
    -magasabb guminyomás
    -esetleg picit nagyobb szányak
    -keményebb rugók & lcs-k
    -nagyobb fékerő :)
  • Spet
    Ez egy kimerítő magyarázat.
    Annyit fűznék hozzá,hogy a nagyobb mértékben zárt diffi segitheti a kerékvetők meglovagolását is.

Meg még annyit,hogy a szűk kanyarokban (visszaforditókban) sztem jobb a kevésbé zárt diffi.Legalábbis a kanyarban benne.Ugyanis az ívkülső kerék nagyobb utat tesz meg,mint a belső,ebből kifolyólag nem egyforma a forgási sebességük.
    Alapjaiban pontosan ezért találták ki a differenciál-művet.Ha teljesen zárt a diffi,akkor az olyan,mintha az ívkülső,és az ívbelső kerék fixen egy tengelyen lenne.Ebben az esetben az ívbelső kerék "radíroz" a kanyarokban (főleg a hajtűkben),ezzel koptatva a gumit,és lassítva a kanyarodás sebességét.
    Minél kisebb a diffrenciál-zár mértéke,annál nagyobb sebesség különbséget enged az ívbelső,és az ívbelső kerék közt.
    Egyenes szakaszon ,kigyorsitásnál a nagyobb diffi-zár lehet a nyerő.

valóban fontos az is,hogy milyen segitségeket használsz a játékban.
  • ksgy
    hm, akkor azért tudják úgy melegíteni a gumikat, ahogy mi játékban soha...
    eléggé illúzióromboló ilyeneket hallani...mondjuk örek pilcsik tuti elvezetnének egy 900LE-s szekeret is...node a többiek?!
    eddig úgy képzeltem, hogy pilóta-mérnökök: 80-20%...most kicsit fordult: 60-70% mérnök, többi pilóta dudása....
  • Travelos
    mik azok a beállítások, melyeket általában változtatni kell, mikor egy qual setupból verseny setupot csinálok?
  • b-type
    Teszem hozzá, hogy a mai Formula One autókban aktív differenciálmű van, azaz menet közben ezt egy elektronika szabályozza, összhangban a kipörgésgátlóval.
  • Travelos
    köszönöm.
  • Travelos
    ok, bocs
  • Travelos
    bocs
  • b-type
    A segíteni akarással nincs baj, és amit az ember összeolvas az csak használ.
    De amit mondok azt is mindig próbáld le, hogy kialakuljon.
    Nem egyszerű téma, főleg azért mert nem minden beáll egyformán fordítódik sajnos, és elég sokféleképpen tálalják is.
    Az ott lehet a probléma hogy sokszor nem nyilvánvaló hogy a két végérték mit is jelől, ha 100%-ra állítod, akkor 100%-ban zár, vagy 100%-ban nyit.
    Itt lehet tévedni, ezért én is általánoságokat írok.
    A diffi a két kerék forgáskülönbségét szabályozza, ha lehegeszted (mint pl. sok Lada-s) akkor tolja az orrát az autó aszfalton, mivel a belső kerekeket nem engedi többet fordulni mint a külsőket.
    Ha nyitott, akkor aszfalton jobban fordul, de elvész az erő nagy része, és ez pl. murvás, sodrós utakon nagy hátrány.
    Mivel mi főleg aszfalton megyünk ezért jóval részletesebb állíthatóságra van szükségünk, mert a tapadás nagy (murvához képest), ezért nagyokat fog az autón egy rossz diffi.
    Ha tempós kanyarok vannak, ahol sokáig íven(!) mész kanyarbemenetnél, és kijövetelnél is, ott hátrány a merev. zártabb diffi, mivel nem engedi simán fordulni az autót, és kifelé vezeti az ívről, gázelvételnél is és gázadásnál is.
    Ha ezekből van több, akkor az átlagnál nyitottabb diffi kell.
    Ha egyenes a féktávod, pl. hajtűre érkezve, és a kanyar rövid, majd viszonylag egyenes a kigyorsítási szakasz, akkor zártabb diffire van szükséged, ezzel satbil leszel féktávon, és a kigyorsításon a lehető legtöbb erőt tudod átadni az aszfaltra.
    Laza, nyitottabb diffinél a kevésbé tapadó kereket a gázadásra jelentkező nyomaték eltudja forgatni.
    Fékezésnél szintén a kevésbé tapadó kereket a motorfékhatás megblokkolja, ezért megtekeri az autót.
    Azt kell eldönteni a pályán hogy milyen kanyarok a jellemzőek, és milyen kanyarok a meghatározóak, ha pl. egy visszafordító után egy nagy egyenes van, akkor az meghatározó, mert minnél jobban, gyorsabban, nagyobb erőt átadva tudsz kijönni belőle, annál hamarabb lesz meg a tempód az egyenesben.
    Ha az elynújtott kanyarok a jellemzőbbek, akkor ennek megfelelően kell a diffit állítani.
    A pályákat természetesen általában technikásra tervezik, tehát több tipusú kanyarokat tesznek bele, így a feladatod nem egyszerű.
    A diffi-ben, technikai megoldásokban is többféle van, egyszerűsítve ha a szorosságát akarod értelmezni, próbáld meg úgy elképzelni hogy a tengelyen van egy tengelykapcsoló is, a bolygóművön kivűl természetesen, ha az a tengelykapcsoló egytárcsás, akkor mint egy kuplung, könnyebben tud elcsúszni, tehát kevésbé szoros, ha többtárcsás, akkor szorosabb. Ez úgy kap jelentősséget ha például nyitottabbra állítod a diffidet egy egytárcsás tengelykapcsolással, akkor az a beállított értékeket, gázadásra, gázelvétre, egy nyúlosabb határon tartja, tehát ha 'X' NM nyomatékkülönbségnél azért zárnia kell, akkor az erőhatástól függően X+valamennyi értéken tudja csak zártan tartani.
    Ha többtárcsás, akkor az 'X' NM zárási értéket be fogja tartani, ha a fene fenét eszik is, ha nagyobb az erőhatás, akkor is.
    Egyszerűbben fogalmazva ha a te diffid pl. 180nm-nél nagyobb nyomatékkülönbséget kap a két tengely között, akkor a többtárcsás diffinél nem történik semmi, az egytárcsás pedig elcsúszik.
    Ezt próbáld meg átültetni a játékba kitapasztalással, vakon nem kell elfogadni értékeket, abban hiszel úgyis amit te érzel.
    A motorfékhatás szorossan összefügg a diffivel, ha belegondolsz akkor érdemes nagyobb motorféket állítani, ha egyenes a féktávod, tehát zártabb a diffid, ellenkező esetben a nagyobb motorfék a kevésbé zárt diffin keresztül megblokkolja a gyengébb tapadással bíró kereket. Segíthet stabilabbá, rövidebbé tenni egy féktávott, de elnyújtott gázelvétes kanyarbemenetelnél veszélyes,..kicsit gyorsabban pakolod vissza a sebességeket és már meg is forgatott.
    Ez az elméleti magyarázata, de láttam már az F1C-ben ellentétes setup-ot is jól müködni, ezt beflyásolhatja vezetési segítségek bekapcsolása, és vezetési stilus is.
  • Spet
    Sztem meg ülj be a kocsidba ,és szépen próbálgasd végig,hogy mi milyen hatással van a kocsi viselkedésére,..(ahogy ezt tettük mi is sokan itt).
    Nem voltak ám mindig ilyen jó setup guide-ok,mint most.
    Szal sztem ha tanácsot kérsz,és valaki segíteni akar,de neked nem arra van szükséged,akkor köszönd meg,de ne hurrogd le.
    Mondhatta volna azt is,hogy gyakorolj többet,meg hogy próbálgasd,vagy keress segitséget ,ahol tudsz.

Ennyi.

• ksgy
    bocs, hogy segiteni akarunk...
  • Travelos
    nem, fogalmam sincs mi az, el se tudom képzelni, még nem láttam olyat.
    az egy autóalkatrész?
    fémes szerkezetű lehet, hogy ne törjön el korán?
  • Travelos
    ok, bocsánat, fórumon nehéz kivenni a dolgokat hangsúlyok híján...
  • ksgy
    ez nem egy forum? :)
    amugy logikusan kikovetkeztetheto:
    >preload< ez a diffi szorosságát állítja. (nyitott diffi-lehegesztett diffi )

gondolom ha 1-es akkor nyitott difi, tehat tud ugy mukodni mint diff. mu. ha pedig feljebb veszed, egyre kevesbe lesz szerepe a diffinek, ergo kanyarban hamarabb tor ki a segge a belso iven levo kerek -> mivel a diffi nem differal rendesen, ezert a belso kerek sebessege nagyobb lesz, mint kene neki - megpordul -> megpordulsz ;)) a diffit amugy vagod miaz, ugye-e? :)
  • Istencsászár
    jóvan még basszál le és küldj egy a csába... csak segiteni akartam.... szánalom
  • Travelos
    felejts már el! b-type-tól kérdeztem valamit, ha akar válaszol, ha akar nem.

de te mit dumálsz bele?
  • Istencsászár
    gondolhatod hogy nem hülyék irták :D de sokkal egyszerűbb lenne neked is meg nekünk is hogy egy picit képben legyél legalább az alap dolgokkal...
  • Travelos
    én b-type-nak jobban hiszek, meg ebben csak annyi van, hogy mi micsoda, de hogy állítása hogyan változtatja a kocsi viselkedését az már kimaradt:)
  • Istencsászár
    szerintem ezt olvasd el és akkor már valamennyire képben leszel...
  • Travelos
    na akkor már tudom mik ezek, de elmondanád, hogy a növelésük vagy csökkentésük miként befolyásolja a kanyarodást, tehát mikor lesz alul -illetve túlkormányzott?
    és a preload túlképpen akkor most kis értéken jó vagy nagyon?
    nagyon nem vágom:((

mindezek pedig hogyan függnek össze az engine brake map értékekkel?
  • Istencsászár
    Van topikja :) sőt még egy videóm is ott kivan linkelve lesd meg
  • Suri hun
    Írna valaki pár mondatot az f1c játékkal kapcsolatba, mert látom, hogy sokszor szóba hozzátok az rfactor-al. Arra lennék kíváncsi, hogy az rfactor-hoz képest milyen a fizika a játékban. Régen én a Sports Car Gt-vel játszottam, amit nagyon szerettem és azt hiszem ugyan az a cég csinálta, de lehet, hogy hülyeséget írok.

THX
  • Travelos
    én leállítottam, most pl. az oldal se működik:(
  • b-type
    ...nahát, már csak 11óra és lent is van a track pack...
    tegnap óta húzza müszakba' és a 235mb-ből lent van 142mb...hasít 2.3kb/sec-l.
    imádom. örgh
  • Ch_Slater
    #5446 - asszem ebben 300 körüli pálya van.

de jobb többször beírni, mint 1x sem, lehet valaki azt nem látta. :)
  • b-type
    van új MontrealMap.mas,...és megéri felrakni, jóval jobb/szebb lesz tőle ez az amúgy is jól sikerült pálya. Rapidshare Link
    Van még benne probléma, pár fával, illetve a képükkel, de ezek is javítva lesznek sztem hamarosan.
  • Kaszi46
    Sziasztok!
    Pár napja találtam egy jó kis dolgot, páran biztos fogtok neki örülni, esetleg hasznát is veszitek.
    Szóval van a Google Earth progi, amihez van egy kiegészítés(world track map list). Ezt ha megnyitjátok, akkor a progi főablakában a bal oldalon, megjelenik a PLACE ablakban egy Rennstrecken mappa, amiben találhattok 150 versenypáját. ezekre duplán kattintva el is juthattok a progi segítségével az adott pálya műholdképéhez.

ha esetleg valamelyik pályát ezek között nem találnátok meg, vagy nem lenne megfelelő a kép felbontása, akkor látogassatok el IDE. Itt van még kb 90 pálya(nagyrészük megvan a 150es track listben), és jopár verseny szakágankénti csoportosított kiegészítés is, pl: motgp 2005 tracks, nascar pályák, gocart pályák és híres autómárkák tesztpályái.

jó böngészést:)