1070
Orbiter - A free space flight simulator
-
Majd holnap tudok benézni, hogy pontosítsunk, de nemek eddig a csütörtök késő-délután/este megfelel. -
BravoFox #949 Sziasztok!
Itt is külön köszönet Hmudának az előadásért, nagyon klassz volt. Szeretném egyben felajánlani nektek, hogy hetente tartsunk egy online, kötetlen találkozót/beszélgetést a Second Life-beli virtuális helyen. Nézhetünk közösen videókat, lehet az Orbiterről beszélgetni, kérdezni stb. Mit szólnátok a csütörtökhöz (heti rendszerességgel)? Mondjuk kora este: 18 és 20 óra között? -
Ja igen. Közben rájöttem, hogy minek szórakozzak a feltöltéssel, ha már egyszer fent van. :)
LINK
Ha tudom, hogy milyen halk vagyok, akkor közelebb hajolok a mikrofonhoz. Első ilyen próbálkozásom. :) -
Abszolúte attól függ, hogy milyen pályára akarsz állni. Van egy remek MFD, az ún. Launch-MFD, ami megadja, hogy az adott célpont pályájának legoptimálisabb eléréséhez milyen irányban kell haladni (így lehet minimalizálni a későbbi correction-burn-ök számát). Ha 90°-ot tartasz akkor is a kiindulási helytől függ, hogy milyen pályára állsz (az ekliptikára, teljesen az egyenlítő felett, stb, stb). Első próbálkozásnál az a 90° nagyszerűen megfelel, de később már a Launch-MFD-vel lehet pontosítani, mikor már tényleges célja van a pályára állásnak. :)
Az a 30° csak egy átlag, ami pl a DG-re remekül illik, de egy rakétára már pl nem.
De nem kell végig tartani azt a 30°-ot. Eleinte elegendő, de mikor már kezd ritkulni a légkör, és a tradicionális irányítás már nem reagál (át kell váltani manőverező fúvókákra), akkor kicsit lejjebb lehet vinni a gép orrát.
Az Orbit MFD is sokat segít. Én a fenti sémát követve általában el tudok érni akkora GS-t addig a pontig, míg az ApA elég magasan lesz, hogy elég pár rövidebb égetés és kész is a pálya. -
cash888 #946 Tehát akkor 150km-es magasságig 30°-os szögben kell emelkednem? Oldalirányban hány fokos szögben kell fordulnom? Egy leírás alapján én 90°-os szögben dőltem oldalra és tartottam, mivel ez megegyezik a Föld forgási irányával. Ez így jó? -
Na vagyok. Volt egy kis gond a file beszerzésével, de mostmár elvileg megvan, holnap reggel első dolgom az lesz, hogy feltöltöm.
Ami a pályára állást illeti, elég csak az Orbit MFD-h használni. Azon látszik, hogy hol van a Pe és az Aa. A Föld légköre 100km fölött ér véget valahol, 150km már biztonságosnak nevezhető.
Nyilván azt is figyelni kell, hogy kell alap sebesség, hogy el lehessen érni a megfelelő sebességet. Ha nyíl egyenesen felfelé mentél és úgy érted el a magasságot, akkor több mint valószínű, hogy nincs akkora GS-ed (felszínhez mért sebességed), ami elég lenne arra, hogy síma prograddel elérd a szökési sebességet.
Ha kb. 30°-ot tudsz tartani az emelkedésnél, akkor az bőven elég arra, hogy ne csak a megfelelő magasságot érd el, hanem elegendő GS-re is szert tegyél, amiből már lehet gazdálkodni a pályára álláshoz. -
cash888 #944 Hmuda, a Wingbesten azt mondták, hogy nálad van hanganyag az előadásról. Fel tudnád tölteni valahová?
Nos, felszálltam a DG-vel, de még mindig problémám van a bolygó körüli pályára állással. Felvittem a gépet 2-300 km magasba, hajtómű ki, Prograde-re rányomva vártam, míg ApT kb. 60-on áll, majd a hajtóművet rányomtam, de szinte mindig visszazuhan hirtelen a légkörbe. Mit rontok el? -
Po Lee #943 Hali
Az előadás jó volt, kár hogy el kellet mennem a közepén mikor Hmuda a bolygó körüli pályára állást taglalta.
Én 100km-300km között szoktam a föld körül igaz csak most ismerkedem a programmal. -
cash888 #942 Milyen magasan érdemes egy égitest körül bolygó körüli pályára állni? -
cash888 #941 Na hogy sikerült az előadás? Valakinek sikerült rögzítenie?
Közben böngésztem a Go Play In Space dokumentumot és tényleg érthetően magyarázza el az alapokat, csak angolul. De sikerült már egy fejezetet lefordítanom, ma a gyakorlatban is kipróbálom... -
cash888 #940 Hmuda, örömmel megnéznélek, de éjszakára kell mennem dolgozni... :S
Ezért mondtam, hogy jó lenne valahogy rögzíteni. Megoldható? -
No, akit esetleg érdekel, hogy mit alkotok, azok nézzenek fel a Second Life nevű programra. Ott lesz egy keresés lehetőség alul, ahol a "WingBest" névre kell keresni. Ott lehetőségetek lesz teleportálni az adott helyre.
21:30-kor lesz a dolog. -
buke #938 cash888: igen,de ha imfd-t használsz(course-->target intercept-->tgt-be moon)az a gyújtásnál a szökési pálya kialakításánál a keringési síkot(itt Ein-nek hívják)is rendezi realtime üzemmódban,ami úgy emlékszem alap. -
cash888 #937 Ha Föld körüli pályáról Hold körülire akarok állni, akkor Align MFD-ben és Orbit menüben be kell állítanom targetnek "moon"-t és a thrusttal, meg a Orbit + és - gombokkal addig kell navigálnom, amíg a RInc értéke el nem éri a nullát? -
Kb, és a PeArg (periapsis argument)-el is lehet helyettesíteni (periapsis helye hosszúságban) ha jól emléxem, picit úgy máshogy is kell számolni. Van olyan mfd ami ezzel számol. -
Szerintem a felszálló csomó helye földrajzi hosszúságban kifejezve. -
cash888 #934 A LAN (Longitude of Ascending Node) fogalom pontosan mit takar? -
Nem visszanézni, csak a végeredményt ellenőrizhetik.
Nem kérnek bizonyítékot, hogy tényleg megcsinálták-e a dolgot, de nem veszik zokon, ha képeket raknak fel a küldetésről. :) -
cash888 #932 Az scn fájlok alapján vissza tudom nézni a küldetéseket? -
Megosztani csak simán az SCN fileokkal szoktuk. Ha kész a küldetés akkor elmentjük az adott állást, és felmásoljuk a mentés-file tartalmát a fórumba. Azzal a főnök megcsinálja a következő küldetés kezdőpontját, feltölti a hangárra és aki akarja megcsinálhatja.
Ami az időpontot illeti, ha jól tudom az csak a leadási határidő, hogy megtartsuk a roleplay hangulatát. Lehet hamarabb is csinálni, de általában azon a napon kerülnek fel a kész küldetések scn-filejai. -
cash888 #930 Hmuda, ha jól látom, a különböző OFSS missziókat nem ugyanazokkal a gépekkel hajtjátok végre. (pl. Atlantis, XR5, Ariane, stb.)
Hogy osztjátok meg a többiekkel a sikeres küldetéseket? Készül videofelvétel róla? A Calendar részben előre be vannak tervezve a küldetések, ezeket csak azon a napon lehet vinni a kijelölt személynek? -
BravoFox #929 Oké, remélem, sikerül beszélnünk. -
Még meg kell írnom pár tételt az esti vizsgára, talán fél 9 körül tudok bent lenni. -
BravoFox #927 Hmuda és más Orbiter-szakik. Komolyan gondoltam a virtuális előadást, és minden adott hozzá. Ha érdekel titeket a dolog, gyertek be a virtuális előadótermünkbe. Ehhez a Second Life nevű ingyenes virtuálisvilág-kliensprogram kell csak, lelőhelye természetesen a www.secondlife.com
Ha "odabenn" vagytok, keressetek rá a WINGBEST nevű helyre (alul van egy SEARCH gomb, majd PLACES fülecske), majd teleport. Többé-kevésbé bent csücsülök, és megbeszéljük a többit. -
cash888 #926 Igen, a hivatalos Orbiter oldal nagyon vonzó és rengeteg lehetőséget rejteget magában, de a pár évi angol tanulás, majd egy kisebb szünet után elég nehézkes megérteni az angol szövegeket. Jó hír, hogy rátaláltam az OFSS küldetésekre és olvasgattam pár általatok írt hsz-t, videókat és screenshotokat nézegettem és be kell valljam, nagyon jól összehoztátok ezt a küldetéssorozatot. Amint belerázódok, csatlakozom hozzátok (bár az még odébb van... :P ). -
Szerintem felesleges. Nincs akkora magyar közösség, hogy megérje egy egész oldalt üzemeltetni (csak nézd meg az ATW-s oldalt, két éve senki felé se nézett).
Ez a fórum épp elég, hogy azt a kis közösséget összefogja, vagy aki tud angolul, azok a hivatalos orbiter fórumot is használhatják, mert ott aztán mindent megtalál (és roppant segítőkészek az emberek).
Van tapasztalatom a hirtelen felindulásból elkészített oldalak terén. Nem túl maradandóak. -
cash888 #924 Sőt, ha benne lennétek, akár csinálhatnánk egy Orbiter weboldalt is, ahol cikkeket, tanácsokat, tapasztalatokat tehetnénk közzé. Mit gondoltok, érdemes belevágni? -
cash888 #923 buke, küldtem privát üzit! -
buke #922 Hmuda: köszönöm a segítséged, a félorbitos fékezéssel stabillá vált a az érkezés (2x próbáltam most), -- valamikor még az elején így próbáltam,gondolva a nagy tömegre és felületre, de akkor még nem vettem le a main üzemanyagot:D,ezért legtöbbször megsültem.
Nekem sem stabil az orulex,sokszor nem tölt be. -
cash888 #921 Lehetőleg videokonferencia előadást kellene tartani, mert sokan taudnak elmenni egy élő előadásra. Esetleg videofelvételt is lehetne készíteni róla... -
BravoFox #920 A szimulátorokkal, főleg repülőgép-szimulátorokkal foglalkozó embereknek tartunk hetente virtuális összejöveteleket a Second Life-beli előadótermünkben. Felvetettem az Orbitert, és érdeklődtek iránta. Én régen foglalkoztam az Orbiterrel, és szeretnék újra (csak időm nincs rá elég), de csak egy ISS-randevúig jutottam. Tehát kéne egy olyan szaki, mint Te, aki bemutatná a hallgatóságnak (képekkel, videókkal), mi fán terem ez az egész, mit lehet vele csinálni. Ha van hozzá kedved, kérlek, írj vagy keress Skype-on, vagy adj egy emailt légyszi.
Kösz
Péter BFM -
cash888 #919 Engem is érdekelne egy ilyen kis előadás. Összehozzuk valahogy? -
Mire gondolsz? :-)
Lehet érdekelne a dolog. -
BravoFox #917 Hmuda, lenne kedved egy virtuális előadást tartani az Orbiterről? Ha igen, kérlek, írj nekem a [email protected] címre, vagy keress Skype-on "gelleri" néven. KÖsz előre is. -
Én reentry-hez a BaseSync és az AeroBreak MFD-ket használom. Itt megtalálhatóak.
Az elsővel hajszálpontosan be lehet lőni, hogy az adott számú orbitok után milyen messze haladjunk el a célpont felett (méterre pontosan meg be lehet állítani, csak finoman kell kezelni az RCS-t).
Az Aerobreak meg kiszámítja, hogy az adott körülmények között hol érne földet a hajó. Folyamatosan jelzi a változásokat. Ha például megnöveled az AOA-t belépéskor, akkor automatikusan jelzi, hogy gyorsabban fékezel és hamarabb éred el a felszínt és fordítva.
Én általában úgy lépek vissza, hogy beállítom, hogy nagyjából közel haladjak el a bázishoz, mikor a célponttól a bolygó átellenes oldalán vagyok, retrograddel beállítom, hogy úgy-ahogy a bázis felett pár kilométerrel haladjak el. Ez a fél orbitnyi fékezés bőven elég ahhoz, hogy elég fokozatos legyen a belépés és ne lépjük túl a hőmérsékleti tűréshatárt. Ha már a megfelelő pályán vagyunk, akkor a légkör felsőbb rétegeibe érve kissebb igazításokkal könnyedén be lehet állítani, hogy hajszálpontosan a bázis felett és adott magasságon haladjunk el (az autópilóta rengeteget segít ebben).
Én szeretek úgy 5-10 km-t hagyni a bázis felett, hogy legyen egy kis mozgásterem a megfelelő landoláshoz és a siklással lehetőleg minél kevesebb üzemanyagot használjak el.
Itt meg egy remek tutorial, ami összefoglalja a dolgot. Igaz, hogy a DGIV-t használta, de majd minden hajóra igaz. -
buke #915 Sziasztok!
cash888: az imfd sok segítséget jelenthet a legtöbb manővernél,nekem kifejezetten jól jött,amikor máshogy nem akart össszejönni az első randevú,persze ehhez 1-2 oldalt itt a fórumon elolvastam,aztán kigyakoroltam.A verziók különbsége nem jelentett gondot. Akkor én az 4.2.1 -el tanultam,most a 5.1-et használom 2 éve. A jelenlegi az 5.3-as.( http://koti.mbnet.fi/jarmonik/Orbiter.html )
Hmuda: Bár mostanában a rakétás, hagyományos alkategóriában tervezek magamnak küldetéseket(ESA főképp), azért szeretnék az XR5-el végre pontosan reentry-zni,jelenleg is megy,de véletlenszerűen vagy nagy a sebességem vagy éppen odaérek a KSC-re.A cfg.-hez nem nyúlok természetesen, a main üzemanyag 5-10%.Próbálom nagyon enyhére venni az ereszkedést 70km alatt(20-50m/s),de kiszámíthatatlan előre az érkezési sebesség. Az STS-el ezt tudtam befolyásolni a süllyedés mértékének kismértékű változtatásával és a fordulatok variálásával elfogyott a seb. Itt azonban ez nem jön be,egyből bejelez a túlhevülés :D Te ezt ,hogy oldod meg? Ja, és a deorbitot is hamarabb indítom mint az STS-nél.kb 17-16 ezer km távolságnál, 350km magasról.Az Attitude be van kapcsolva.Egyébként a bétán is megy ez,szép a látvány. -
Asszem az Ogla csak a bétához van, a legutóbbi "stabil" verzióhoz az Orulex van ami hasonló eredményeket ér el, de az egy félbehagyott projekt és nekem például elég instabillá teszi a programot. -
cash888 #913 mindegy, úgysem a grafika a fontos... :) -
cash888 #912 eme dicső ogla cuccost merre is találom? :) jó az a 2006-os verzsönhöz? -
hát az ogla normal mapjeivel, meg domborzatával máris durván szebbnek néz ki a föld mint akár egy lvl 14-es textúrával, azt az nem is foglal helyet, csak processzoridőt, meg gpu teljesítményt :)