1070
Orbiter - A free space flight simulator
-
BravoFox #990 Sziasztok! Csütörtök, úgyhogy ma este 7-től várlak titeket egy kis beszélgetésre az Orbiterről a virtuálus klubban. Megtalálható az ingyenes Second Life-ban (www.secondlife.com). Keressetek "odabenn" rá és teleportáljatok a WINGBEST nevű helyre. -
cash888 #989 Most ismét megcéloztam a 250km-es magasságot és kis korrigálással 255-öt értem el, 0,0002-es ECC értékkel. Azt hiszem, a pályára állás ezek után már menni fog... :) -
cash888 #988 Valld be, csak tesztelni akartál... :P -
buke #987 Gratula! Azt a ApA,PeA jelölést tényleg elírtam,bocsi. -
cash888 #986 Következő nagy sikerélményem: 250km-re akartam orbitális pályára állni, ehelyett 300km-en sikerült, és autopilóta nélkül, csak a magasság szabályozásával értem el ezt, és még az ECC-t is sikerült eközben 0,0026-ra belőnöm. Aztán az Apo, Per pontokon végzett burnokkel sikerült lejönnöm 250km-re, az ECC sem változott jelentősen!
Imádom az Orbitert!
(Apropó, a teli kör a PeA, az üres az ApA!) -
BravoFox #985 Gratula! Innen kezdődik a móka igazán! -
cash888 #984 Sikerült pályára állnom és ott, ahol én szerettem volna. Végig itt volt a szemem előtt a megoldás, csak kicsit gondolkozni kellett! Felmentem a kívánt magasságra és a Go play in space-ben foglaltak szerint (ha periapsis-t akarom növelni, akkor apo-nál prograde burn, ha csökkenteni, akkor apo-nál retrograde burn, stb.) jártam el, aztán már csak az ECC-t kellett figyelnem és mikor megvolt, akkor thrust kikapcsol és meg is van!
Nagyon jó érzés! :)
Ez tényleg csak egy kis lépés, de nagyon boldog vagyok! -
cash888 #983 Megvan! :)
Csak csinálom a Go play in space-t és nem mindig világos, de próbálkozom... :P -
cash888 #982 Egy Delta Gliderrel fel tudok szállni fix magasságra, mondjuk 20m-re, és tudom ott valahogy tartani az adott magasságot? -
#981 Azon a képen pl minden rajta van az orbit mfd-n is.
Longitude of Ascending node: LAN
Argument of Periapsis: ArgP
Longitude of Periapsis: LPe (ez nincs a képen, de az orbit mfd-ben van) ez a LAN és az ArgP összege
True Anomaly: TrA
Inclination: meglepő módon Inc :D -
#980 Ne az ecc-et figyeld, a PeA és ApA értéket, azok sokkal látványosabbak. Minél közelebb vannak egymáshoz annál jobban hasonlít egy körre a pálya. Persze nem mindegyiket lehet befolyásolni akárhol. Ha az egyik nem jó vársz, és megfelelő helyen korrigálod. (pl ApA-t akkor amikor eléred a PeA-t, és fordítva). A pályán mindig a pont ellenkező oldalon jelentkezik legjobban az a változás amit éppen változtatsz.
Erre kell ráérezni, és emellett térben gondolkodni és látni a szituációt, így manuális irányítással lehet nem éppen szokványos, de hatékony manővereket végrehajtani.
A PeT és az ApT értékek is hasznosak, ezek azt jelzik hány másodperc múlva éred el a PeA-t és ApA-t. Sok minden összefügg, és igazából a legtöbb rövidítést ki lehet logikázni, még ismeretlenül is.
Pl a T mindig valami időt jelent, az A magasságot, az R sugarat, a V sebességet, L hosszúságot, stb.
A négyzetek pedig az ascending node, és a descending nodeokat jelölik, azt nemtudom melyik melyiket.
Ezt érdemes nézegetni. -
buke #979 1.a legkisebbnél,de ezt a prograde kapcsolást nem értem, mert néha bizonyos szögben tudod még a leendő körödet megtartani,javítani az elérni kívánt ApA-nál,s közben csökken az ECC érték egy darabig. Ezt manuálisan tudod variálni,még mielőtt a PeA beáll. A prograde vagy a közeli állás is éppen lehet egy pillanatnyi irány a leendő ApA tartásához,de pont ezért ezt bekapcsolni és úgy hagyni nem tanácsos. Manuálisan kell ezeket kigyakorolni,akkor látod--idővel--,hogy mi milyen hatással van az orbitra.
A második kérdésedre a válasz, a körök: teli az ApA, üres a PeA. Négyzetekre nem emlékszem. -
cash888 #978 Hanyas ECC értéknél kell leállítanom a Prograde-t?
Az Orbit MFD-n mik is a teli és üres négyzetek és körök? -
buke #977 2009-esnél a valós addonok mennek kivéve az STS -t,bár igaz nem kéne még ezeket erőltetnem. A látvány az nem semmi. -
buke #976 Alakul az!Önmagában,ha bekapcsolva maradt a Prograde attól még az égetés nem megy,valami bekapcsolva maradt,vagy esetleg későn kapcsoltad ki.Ilyenkor vissza kell "húzni" finoman segédhajtóművekkel állásban.
Szóval az ApA és PeA -nál lehet legegyszerűbben korrigálni,javítani a kört. -
franko2 #975 Kösz a linket. Kamov nekem is vilogott bejelöltem a videóbeálításoknál a disable vertical sync-et és azóta nem villog. -
cash888 #974 PRJ-re állva tényleg jobban sikerült kialakítanom a pályát, 250km-nél jártam és rendesen kör alakú volt a Föld körül, az ECC értéke meg minimális. Azért megnyomtam a Prograde-et és mikor az Apt visszaszámolt és kb. 60-nál járt, akkor full thrustot kapcsoltam neki. Mikor az ECC nem csökkent tovább, akkor a thrustot leállítottam. A Prograde gombot ilyenkor mikor kell kikapcsolni? Mert nekem bekapcsolva maradt és 600km-re felugrott a magasság, szóval sikerült a végére elrontanom. -
kamov #973 A 2009-es orbiter nálam elviselhetetlenül villog. Más is tapasztalt ilyet? -
#972 innen
Azért nincs kint mert ezek még béták, mondjuk az utóbbi pár már RC. -
buke #971 Sziasztok!
cash888:ha részletesebben leírnád a problémáta,akkor egy konkrét segítség megoldhatja azt.Itt a fórumon többen leírták az orbitra állást.Próbálok segíteni,bár nem vagyok egy oktató típus.Én arra emlékszem,hogy mindig az Apa -t figyeltem és végül kezdtem lefelé jönni idő előtt:D.Ez volt a gond.
Például milyen a horizontális sebességed?
Aserac: valóban nem kötelező hozzá az angol,csak előny.(nekem nincs ilyen:D)
franko2: 2006-os van,a következő szerintem még béta, innen: http://sourceforge.net/apps/mediawiki/orbitervis/index.php?title=OrbiterPublicBeta
Kérdés:
Marsra érkezésnél a bázis feletti PeA -t,hogy alakítjátok ki,ha valós kategóriában hőpajzsos leszállást végeztek (mondjuk egy Mars for Less típusú küldetésben) egy szabadon kiválasztott bázis esetén.Ez esetben egy magas 1.600M ApA -ról,félorbitról kell deorbitot csinálni úgy,hogy a PeA (30k) a bázis után legyen 2-3 pöttynyivel:P,(BasyncMFD) ekkor jó lesz a süllyedés, a légköri fékezés időtartama,normál kör esetén deorbitnál túl sokat és laposan megy a légkörbe hamarabb lelassítva a hajót.(nem DG)
Szóval a bolygóhoz érkezéstől számolva:
1.pályára állás a marsi CTV-vel(takarékos elnyújtott pálya,3.000M Apa,120k PeA)
2.körpálya kialakítás csak a leszálló egységgel(1.600M)
3.bázisszinkron
4.félorbitos deorbit
5.korrekciós manőver(a PeA pontos helyének kialakítása)
Konkrétan:
1.és 2.lépést össze lehetne vonni? (azaz,hogy lesz a bolygóhoz érkezéskor épp "alattam" a bázis,így rengeteget spórólnék)
5.ezt csak tapasztalatból állapítottam meg (2-3 pöttynyi távolsága bázis után),működik,de macerás a manuális égetés ez esetben.
Van MFD erre a célzásra?
-
franko2 #970 Sziasztok, megtudnátok mondani honnan lehet a legujabb Orbitert leszedni a hivatalos oldalon csak a 2006-os van de úgy hallottam nemrég megjelent egy újjabb verzió, amúgy mik az újdonságok az újban? -
Aserac #969 Hosszabb idő után elővettem megint a programot. Korábban nem sokat játszottam és nem is ment igazán. Végigolvastam egy két dolgot, kezdésnek a fórum korábbi bejegyzéseit. Négy nap után most tartok ott hogy az XR-2-el úgy 170 km-re vagyok az ISS-től. Nagyságrendileg hangulatosabb masina mint a Delta. Ha sikerül dokkolnom kezdhetem gyakorolni a leszállást. :)
A felmenetelnél tényleg elég trükkös a dolog, korábban mindig elég meredek szögben mentem fel, aztán nem értettem amikor visszaestem a légkörbe. Most kezdetnek átolvastam a masinához tartozó dokumentációt. A lényeget elég jól ki lehet szűrni minimális angol tudással is (nekem is ment)s végre megtanultam használni a Scramjet-et is. -
#968 Gondolom nem kapcsoltad át a projekciót (hogy honnan "nézze a kamera" a pályát). Alapból az ekliptika síkját nézi, de a "PRJ" gombbal ha átrakod SHP-ra (a hajót veszi alapnak), akkor a valós képet fogod látni.
Pályára álláshoz (plusz úgy általában mindenhez ami egy kezdőnek csak kellhet) ajánlom a Go Play In Space című PDF-et. -
cash888 #967 Az mitől van, mikor DG-vel a Föld körül az ECC igen alacsony értéket mutat (0,047) és a pálya mégis ellipszis alakú?
Komolyan, valaki leírhatná az módszerét, amivel biztosan orbitális pályára tudok állni, mert ez így csak szenvedés... -
BravoFox #966 Én benne vagyok, és várlak titeket jövő héten is csütörtökön. Most szombaton 21:30-tól is lesz egy érdekes előadás: simpit (szimulátoros pilótafülke) építéséről beszél Kozma András, aki már több, fantasztikus pilótafülkét épített. Gyertek, ha érdekelődtök a téma iránt, és talán egy mini Orbiter-beszélgetést is tarthatunk az előadás után ;) -
cash888 #965 Esetleg a SecondLife-on tartandó jövőbeni tanfolyamon tanulhatnánk a Go play in space-ből, mindig csak egy kis részt. Most ugrottam neki a 3.fejezetnek és tényleg mindent elmagyaráz részletesen... -
#964 Megyek persze, bocs, hogy hét közben nem léptem be. -
BravoFox #963 Sziasztok!
Holnap (csütörtökön) 18 órától Orbiter-klubot tartunk a Wingbest virtuális bázisán: kötetlen beszélgetés, kérdések, élménybeszámolók stb. Jó lenne, ha minden csütörtökön találkozhatnánk így. A hely adott: nem kell más, csak az ingyenes SecondLife-kliensprogram (www.secondlife.com). Ha bent vagytok, keressetek rá a Wingbest nevű helyre (SEARCH gomb alul, és PLACES fülecske), és teleportáljatok oda.
Nekem van pár kérdésem. Remélem, Hmuda mester is jön, meg minél többen.
Üdv,
Péter (Bravofox) -
#962 Most komolyan nem tudom miről beszélsz. Abszolúte szűz Orbiter, csakis és kizárólag az OGLA van alá rakva, az égegyadta világon semmi más (se textúrák, se heightmapok, semmi). Ennek ellenére a Holdon nagyszerűen rendereli a domborzatot.
Akárhogy is nézem, ez minden, csak nem normal-map.
-
#961 max távolról a normal mapping miatt. De az csak látszat ;)
Na meg minden bázis körül van egy nagy kráter, de annyi. -
#960 Most raktam fel egy teljesen új béta+legújabb OGLA installt és mind a Hold, mind a Föld remekül domborodik, szóval valamit elnézhettél. -
#959 az ogla nem generál semmit, csak az orulex. -
#958 Ha nincs bent a HM, akkor is random generál domborzatot, HM-el csak pontosabb lesz. -
#957 hát meg a semmitől nem lesz domborzat sem. A heightmaps mappába be kell tölteni a domborzati térképet. -
cash888 #956 Akkor nem csak általános beszélgetés, hanem oktatás is? :) -
#955 Valami hasonló dolog lesz csütörtökönként ha minden igaz. :) -
cash888 #954 Hmuda, meghallgattam a hanganyagot, nagyon profin hoztátok össze BravoFox-szal az előadást.
Esetleg lehetne indítani ezzel a módszerrel egy kisebbfajta tanfolyamfélét is Secondlife-on, apránként tanulgatva a dolgokat. Mit szóltok hozzá? -
#953 A bétában két exe van. Az alap és egy "NG" nevű. Ellenőrizd, hogy az NG-s exe-vel indítsd. -
Po Lee #952 Az utolsó bétamodba OGLAClient-et hogy kell beálitani, hogy legyen donborzat? Aktiváltam a modules pontnál ,de nem változott semmit a kőrnyezet.
-
cash888 #951 Támogatom az ötletet, de a bizonytalan beosztásomnak köszönhetően nem mindig fogok tudni részt venni. Ezért ha készülnek majd hangfelvételek, a "magam fajták" is bepótolhatják... :P