5506
szerinted?!
-
patiang #3534 "Szerintem nincs lehetetlen, csak tehetetlen"
Nem akarom túl filózni a dolgot, mert a gyökerek oly mélyek, és szerteágazóak, hogy megoldásuk nem a mi feladatunk.
Egyszerűen:
KMo.-on születtem, marha szegény családban, akik egy olyan faluban laknak, ahol a munkanélküliség 80-90%-os. Van egy tök nehezen felépített, mostani árban számítva 10 mill-t érő házam. Az életem célja, hogy tanulni szeretnék vmi egyetemen, avagy máshol dolgozni becsületesen.
Megoldás: eladom a házam, ha van rá vevő, és veszek a jobb helyen érte egy jókora nagy szart.
Életem célja: tanulás, aránylag frankó munkahely és a többi. Vért izzadva is, de van lehetőségem.
Nos mi az értelme?!
1ső eset: ne lógjon ki a fütyi. Már az is valami!!!!!!!
2dik eset: netán még kocsim is lehet.
És akkor még nem szóltam a többi hatásról.
Pesten születtem, szegény családban. Munkahelyek sokasága, egyetemek helyben, lakást sem kell vennem, habár alagsorban lakom sötöbö.
Életem célja -
#3533 A genetika egyenesen a körülményektől függ(!) -
#3532 ti mindketten a TKBFre jártok? -
#3531 akkor nem értem mit írsz. amikor azt írtad hogy a barátod szerint nem nagyon lehet megkülönböztetni az embert a körülményektől akkor ez úgy jön le hogy az ember is a körülmények közé tartozik.
"alapfeltevés: van én, vannak körülmények.
Nem pedig én=körülmények. Még én sem ezt írtam."
Ekkor meg mintha azt írtad volna hogy az az elgondolás hogy vagyok én és a körülmények amik körülvesznek, vagyis különbözünk, tehát nem a körülményekhez tartozunk? -
#3530 Ezt a 80%-ot nem tudom, honnan veszed. Fejlődéslélektan az meg biztos valami hókusz-pókusz. :)
Szerintem még megközelítőleg sem lehet megsaccolni, mekkora százalékban felelős a genetika, és mennyiben a más körülmények a személyiségér.
Még akkor sem, ha konkrétan meghatározzuk, mi is az a személyiség. Amúgy ez lenne az első, ha már személyiségről beszélünk.
Elég csak belegondolni, hogy az idegrendszer fejlődését mennyi tényező befolyásolja születés előtt és után, máris kétséges ez a 80%, vagy az, hogy lehet százalékban mérni. -
#3529 A gének, és a körülmények, persze... A gének a sokkal fontosabbak! -
#3528 Elavult nézet. A személyiség 80%-a a genetikai állományal jön létre. Csiszolódik igen, de a genetika a meghatározó! -
#3527 Én ebben nem hiszek. Szerintem nincs lehetetlen, csak tehetetlen. Van ahonnan pokoli nehéz, igen. De szerintem munka, munka, munka. Ez a kulcs. Teszem hozzá, egyik barátom pár napja közölte, hogy kinőttem a Sztahanovizmus fogalmát. -
#3526 Nem is maga a Madjamaka filozófia rendszer a zavaros elsősorban, hanem a drága jó tanárnő magyarázata. De héj. Majd vizsgán eldönti, hogy mennyire tetszik neki, az én szóhasználatom, vagy mennyire nem.
A kettősség, egyébbként mindenben ott van. De a Nagy Sándor módszer a legjobb. Egyeteln tudatmozdulattal átvágható az egész. Csak nem teszik.
-
#3525 nem erre gondolok.
alapfeltevés: van én, vannak körülmények.
Nem pedig én=körülmények. Még én sem ezt írtam. -
#3524 gondolhatnék itt arra hogy ha teszetosza lennél vagy lusta, stb, ami mint mondtam a körülményektől is függ (részben pl. hogy milyen géneket örököltél, amiről nem te tehetsz, de meghatározóak is), és nem pedig ilyen határozott, akkor nem lenne olyan jó a helyzeted esetleg mint most. -
#3523 ez igaz, de hogy te mennyire tudsz ellene tenni, csak a környezet által létrehozott helyzet után teheted meg (szélsőséges példa: ha te súlyosan értelmi fogyatékosan jössz a világra meg van kötve a kezed, mert nem tudsz ellene tenni, vagyis az hogy miket tudsz csinálni az életben valamennyire mindig predesztinálja a körülmények hada, ha nem születsz hitlernek, akkor esélyed se lesz embertömegeket ölni, de attól még szabadon mást is csinálhatsz, amit a körülmények megengednek)
egyébként a személyiség kialakulása is a körülményektől függ, innentől fogva részben ezen múlik hogy miket és hogyan akarsz majd az életben tenni -
#3522 Ezt a Globális Környezeti Kérdések című a szigorlatunkba is beleszámító kurzusunkon tanultuk. Másrészt az órák anyaga megvolt könyvben Globális környezeti problémák címen, amely témáinak a 80%-a ezek a diákon vannak rajta: az említett sorokat az első dián találod meg, azon belül a Globalizáció és Világgazdaság alatti Nemzetek feletti vállalatok résznél -
#3521 tehát hogy mi is körülmény vagyuk erre érted ugye. Ez így is van, mi is a világhoz tartozunk, csak az alap viszonyítási középpont minden ember számára alapvetően önmaga. -
#3520 erre tudok rímet
"BAnn ide" -
fr #3519 KAtt ide!!!! -
#3518 Meg aztán van, hogy valaki egész életében keményen próbálkozik -nem jön össze, van, akinek csak szerencséje van, miközben alig tett érte valamit, és neki sikerül. Fél lábbal nehezebb elfutni a farkas elöl, mint kettővel, mégis lehet, hogy a kétlábú botlik meg, és marad ott. -
patiang #3517 Alapjában igazad van. De, túl leegyszerűsíted a dolgot.
Mert igenis van olyan "hely" ahonnan még pokoli nehéz munkával sem tudsz kitörni. -
#3516 Nagarjuna
Drágakőfüzér -
#3515 mi ez a madjamaka? felkeltetted a figyelmem :D lehet valahol olvasni? mert google besült :D -
#3514 A csillagokkal csak valamiféle együttállásra céloztam, én sem hiszek az asztrológiában.
Az meg, hogy ki a zseni -önmagában is kétséges (ha csak nem Einsteinről, vagy Mozartról van szó:)). A kognitív folyamatokat szerintem éppen úgy befolyásolja a környezet, mint a nem környezet. Ehhez sem kell nagy filozófusnak lenni, az ember nem magát eszi meg, amikor bevesz mondjuk egy tudatmódosító szert, vagy ledönt egy kávét, vagy megnéz egy szép festményt, vagy megérinti a karját valaki, vagy egy szép nőt lát, eszik egy jó kaját.
Ha hagyjuk is a madjamakát, akkor is megnézed a szociológiát, vagy bármi emberekkel foglalkozó tudományt, ott is vég nélküli viták folynak arról, hogy milyen körülmények, és mennyiben határozzák meg az embert. Szóval ne hidd, hogy ott nincs ekkora zavar.
Pl.: hogy van-e cigánybűnözés. Én elképzelhetetlennek tartom, hogy bárki, aki kritikus ember, ne érezné ezeknek a dolgoknak a kettősségét.
És akkor Durkheim cimkézéselméletéről nem is beszéltünk.
Ugyanaz a konfliktus, mint a madjamakában. Aki egyszer megérezte, hogy kettősségben él, az soha többé nem fog nyugodni, egyre jobban fog szenvedni, amég meg nem találja a kulcsot. El lehet nyomni, lehet földelni, létrejöhet regresszió, amitől időlegesen visszaáll az egyik véglet szintjére, de mindig szembe találja magát egy olyan problémával, amit azon a szinten képtelen megoldani.
Ezeknek a fényében írom, hogy a madjamaka filozófia nem zavaros, teljesen érthető, viszont borzasztó kellemetlen, az átlag felkészülés nélkül nem képes huzamosabb ideig elviselni a tudatában, mert begolyózik, vagy ha már annyira nem bírja a nyomást -regressziója lesz, visszaesik az egyik végletbe, legyen az a materializmus, vagy a megvilágosodott attitűd. -
#3513 Fehér Juditot hagyuk kicsit. Nem vagyunk túl jóban az utóbbi időben. Én személy szerint nem élvezem az óráit. De ízlések és pofonok. Multkor is, kérdezett valamit órán, megmondtam, azt mondta roszul mondtam, aztán félórában bebizonyította hogy igazam volt...
A csillagoknak pedig elég kevés köze van a kognitív folyamatokhoz. Egy zseni, rosz napján (amit én nem csillagokkal magyaráznék, de van aki igen) is zseni marad.
Egyébbként is zavaros a madjamaka filozófia. Vagy akkor minden szó után írd ki, hogy hétköznapi, vagy végső szinten használod. Ha ezt nem teszed, belekeveredünk, mint ők maguk tették, párszáz éve. :D -
#3512 Az, hogy nem lehet valamit megkülönböztetni nem jelenti azt, hogy megkülönböztetem, aztán egyenlőségjelet teszek közéjük.
Szerintem ez nagyon egyszerűen megérthető, és meg is érti valaki, amikor éppen olyan a csillagok együttállása, nem függ semmiféle elhatározástól.
Fehér Judit -
#3511 Azért téves szerintem az elgondolás, mert cáfolja a történelem. Ha igaz lenne, és ember = körülmény, soha nem lett volna vége már a kőkornak sem. Pont azért lett vége, mert fejlődni vágytunk, kitörni abból ami van, újat látni, felfedezni, kipróbálni. Jobbat, szebbet alkotni, építeni. Ez a hajtóerőnk. Persze ez mindíg csak kevesekben van meg, de akiben megvan, csodákra képes. -
#3510 Volt, és van benne részem! Kutya keményen melóztam, hogy elérjem azt ahol most tartok, és még nem végeztem. Nem adom fel, nem pihenek. Sok? Igen. Nehéz? Igen. Megéri? Igen! Nem fogok a mocsárban ülve sajnálni magam. Inkább használom a lehető legjobban amim van, és lehetőségeket teremtek magamnak. Nem várom őket, kutya kemény munkával, kijárom! -
#3509 Szintúgy. Bármelyik helyröl van kitörési lehetőség. Munka kérdése. Pontos, aprólékos leírást írni, hogy hogyan fölösleges lenne, de ha az ember elég energiát fektet bele, bárhonnan feltörhet. Olvassák a történelmet uraim! Számtalan példa van rá! -
#3508 Nem értek egyet. Valaki a körülményei ellen is cselekedhet, ha nem akar benne ragadni. -
#3507 emberi -vese -szív -máj XD -
#3506 "(1999-ben például a déli félteke szegény országai adósságszolgálatként, törlesztésként és kamatként 250 milliárd dollárt fizettek a gazdag északi országok bankjainak, fejlesztési segélyként pedig 32 milliárd dollárt kaptak tőlük.)"
-ez érdekelne bővebben, hol olvastad? Az is érdekelne, miben fizetnek, mert hogy pénzben, vagy produktummal nem, az biztos. -
#3505 Igazából nem is lényeges. -
#3504 Aquir; Fantomlovag:
Tegnap egy barátommal folytatott beszélgetés során előjött az örökzöld téma: Azt mondta, igazából nem is nagyon hisz abban, hogy meg lehetne különböztetni magát az embert, és a körülményeket. Csak hajlamosak vagyunk magunkat más dolgoktól függetlennek gondolni, elhatárolni, leválasztani, megkülönböztetni. -
#3503 lol ez szép. akkorhát érdek. -
patiang #3502 az un segélyprogram tök jó üzlet:( -
#3501 k -
patiang #3500 Bocsi.
Rossz volt a cimzés:)) -
#3499 Hát az meg még tök jó emellett hogy a globalizáció úgy folyik, hogy a legszegényebb országok támogatják pénzzel a leggazdagabbakat (1999-ben például a déli félteke szegény országai adósságszolgálatként, törlesztésként és kamatként 250 milliárd dollárt fizettek a gazdag északi országok bankjainak, fejlesztési segélyként pedig 32 milliárd dollárt kaptak tőlük.) -
#3498 nekem írtad, vagy annak akartad aki írta? Ha nekem, akkor üzenem hogy korábban már írtam ezeket illetően -
patiang #3497 egy alapítványi suliba nem származás alapján nyerhető hely
így tehát sztem ez nem rasszizmus -
#3496 azzal kezdem, hogy lehet nekem sem sikerülne, sőt. elég "béna" ember vagyok. és nem azt mondtam hogy mindenkinek sikerül. de itt a kifejtése: #3490
a magyar embereket meg utáld. 1ből mindenki rasszistának van kikiáltva csak ha megszólal is. :D ezt annyira nem értem, de ne menyjünk bele, mert figyelmeztetnek rasszista írásért. O_o -
#3495 ezaz ezaz. én ezen az alapon évek óta semmi segélyt nem adnék az afrikaiaknak. de gondolom ez pár embernek így jó. vagy nemtoom mi lehet az oka.
tanítás kellene nekik is. mert hogy 1 táborban vannak és éheznek? valaha is javul így a helyzet? kétlem. tanítani és irányítani kellett volna őket már sok 10 éve és ha nem is európai normán de "közeli" szinten lennének.