5506
szerinted?!
  • Balumann
    Érdekes ez a fejlődés dolog is, de miért pont ilyen irányba fejlődött/fejlődtünk? Az evolució során sok élőlény tulajdonsága megváltozott, ez azért lett volna, mert ez a cél h fejlődjön? Minek kellene fejlődnie, miért ilyen irányba? Sztem az evolució, fejlődés csak egyszerűen alkalmazkodás, nem cél. Mármint az egyik cél nyilván az állatoknál az életben maradás, egyensúly fennmaradása. Ami nem volt képes alkalmazkodni új körülményekhez az kihalt.

Határt tényleg nehéz lenne húzni, hogy minek van lelke, minek nincs. De ez biztos, hogy nem az alapján van, hoyg melyik élőlény gondolkodik. Csak az ember gondolkodik azon, hogy miért ÉN vagyok vagyok ebben a testben.

Az állatok ösztönösen cselekszenek, többnyire kiszámíthatóak. Az ösztön alapján cselekednek, de a lábaik például nem ösztönösen mozognak, hanem ők irányítják.

A növényeknek nincsen agyuk, nem irányítják magukat. De még mindig itt van az a kérdés, hogy ez fizikai törvény lenne, hogy ilyen élőlények alakuljanak ki? Ha fejlődés, tudat kialakítása volt a cél, akkor miért vannak növények...
    Vagy nem is az a kérdés, hogy miért, hanem h hogyan, mitől.

Vajon ha halálomkor az összes emlékezetemet másnak agyába átvinnénk (:D) akkor én élnék-e tovább (és látnám ahogy a régi testem eltűnne), vagy én eltűnnék, és ő élne tovább az én emlékeimmel.

Hát az h minden csak program lenne, ezt sztem mindenki érzi, hogy nem valószínű h így van :S Ugyan úgy bennünk is vannak ösztönök, örökölt tulajdonságok, közös vonások bizonyos állatokkal (például szem, agy, ...).
    Egyszer meg a föld bolygónak is annyi lesz, pár milió vagy miliárd év mulva (dokumentum film szerint tejutrendszerek összeütköznek, fekete lyukak elnyelnek, stb...) , bár adddigra a bolygó valószínű lakhatatlan lesz. Dokumentum filmbe (Világunk titkai) volt szó pólus átfordulásról, aztán szó van a globális felmelegedésről, meg még nagyon sok mindenről.

És lehet h csak bízunk benne h újra éledünk valamikor máskor, tehát hogy van tudat. Pedig lehet h még rosszabb valami más állatként újraéledni, lehet jobb végleg eltűnni.
  • gebana
    de énnekem az nem jó :D amíg élsz addig élvezheted, hogy teremtettél valami jót, de aztán annyi, semmi értelme :D rothadó húsdarabként nem sok hasznát veszed :D
  • TommyC
    "Az élet értelem a fejlődés.Miden azért van hogy változon, minden egyre inkább tökéletesedni akar"
    Nagyjából egyetértek.Csak sztem, a fejlődés azért van, mert a körülmények változnak, és ez a változás maga "a tökéletesedés".

és épp azt írtam lennebb, h nincs élet halál után...
  • TommyC
    igazad van, mert sohasem fogjuk tudni megállapítani, hogy pontosan minek van tudata és öntudata, de sztem a tudomány nagyban foglalkozik azzal, hogy megállapítsa.
    Sztem nagy valószínűséggel a tudat megléte összefüggésben áll az agy fejlettségi szintjével, de persze nem nagyon tudok határt húzni.Ha sikerül bekerülnöm az orvosira remélem többmindent megtudok majd.
    Nem fogom tudni sohasem megmondani h pl egy növénynek van-e öntudata, régebb olvastam, hogy bizonyítékokat találtak, hogy vannak érzései, de az ingerek nem állati idegrendszer alapúak.
    De valószínűleg a tudatra ébredésnek is van valamilyen folyamata(ezt nem tudom h kéne elképzelni), és most nem az öntudatra ébredésre gondolok, mert annak léte egyértelműen bináris.
    Jut eszembe, lehet a laptopom is él (:
  • TommyC
    "ottvan ez a másik lehetőség, a külső "erő"=saját bizonytalanságunk (:
  • sz4bolcs
    Azért el kell addig jutni, hogy valakiből szerves hulladék legyen..
  • sz4bolcs
    Most sok mindenről írtál, hogy mi miért, hogyan... csak éppen arról nem, mi a tudat. Nagyon szépen körül lehet irkálni a végtelenségig amúgy.
    És vajon milyen szintű fejlettség feletti idegrendszer rendelkezik tudattal? Giliszta? Bogár? Hüllő? Kutya? Delfin? Majom? Néger? Sárga? Fehér?

Szerinted ezek szerint az élőlények ugyanolyan determináltak, mint ha mechanikus gépek lennének, kivéve az embert. De nem lehet bizonyítani, hogy az ember nem ilyen mechanikus gép. Ha azt mondod, hogy de belülről meg tudod állapítani, akkor én meg azt mondom, hogy még nem voltál bogár.
  • COOLancs
    Most itt mindenki azt élvezi, amit az előtte élők elértek. Pl. fölkapcsolhatod a villanyt mert Edison kitalálta a villanyt, ő meg kitalálhatta a villany mert az ük apja gürcölt a krumpliföldeken, hogy etetni tudja a gyerekét, aki majd megszüli azt aki megszüli Edison apját aki kitalálja a villanyt hogy neked itt ne kelljen itt vakoskodni. És a te utódait is nagyrészt a te általad megtett erőfeszítések gyümölcseit fogják élvezni. Teccikérteni?
  • gebana
    de minek fejlődsz ha ezt nem tudod majd élvezni? :D
  • COOLancs
    Az élet értelem a fejlődés. Miden azért van hogy változon, minden egyre inkább tökéletesedni akar. Ehhez sok-sok időre, tapasztalatra, változó körülményekre van szükség. Ez igaz az egyedekre és a fajokra is.

Egyébként nem akarom lelőni a poént, de a halál után nincs semmi. Aki ezt hiszi az nagyon túlértékeli magát/az embereket. A halál visszadegradál szerves hulladékká és kész. Ennyi. Konyec.
  • Balumann
    Hát jah, de most...izé... az a sok okos atommag (vagyis annak a részei) addig szerveződött, amíg kialakította az életet, és aztán kialakította a tudatot, hogy az evolucióban könnyebb legyen az alkalmazkodás

De naggyából én is azt tartom elképzelhetőbbnek amit írsz. Csakhát azért mégis ottvan ez a másik lehetőség, a külső "erő". Az alap fizikai törvények - legalábbis szerintem - sem úgy alakultak, hogy az atomok arra törekedjenek h életet alakítsanak ki, majd azok saját magukat tudják irányítani, saját maguk irányítsák gondolataikat, stb..
  • TommyC
    oops elírtam, a mondat így szól helyesen: "valószínűleg egy élő se tudja felfogni azt, hogy igazából nem is létezik" halál után.
    bocs, így már kicsit érthetőbb....so sorry

Az én felfogásom szerint azért alakult ki a tudat, hogy minél hatékonyabban kezelhesse a változásokat.
    Számomra egyértelmű, hogy a "tudattal" élők könnyebben alkalmazkodnak, így ez elősegíti az elterjedésüket és érvényesülésüket.Szerintem a tudat kialakulása volt az evolúció következő "lépése".
    A tudattal rendelkezők el "gondolkodni" tudnak, aktívan résztvesznek a beléjük íródott "program" végrehajtódásában, és ezt némileg manipulálhatják is;
    Azok az élőlények amelyeknek nincs tudatuk, egy "ösztönszerű program" program iránytja.Megvan, hogy milyen környezeti faktorra hogyan reagál.Például a növény a fény felé hajlik(tropizmus), vagy a baktériumok a táplálék felé mozognak(taxizmus).Mivel nekük nincs tudatuk,ezen tulajdonságuk örökletes és ez irányítja, olyan, mint egy program, mindenre megvan, hogy mit reagál, és mivel nincs tudatuk, a "program" végrehajtásába tudatosan nem is tudnak beleavatkozni.Itt a programot csak mutációk módosíthatják.
    Így egyértelmű, hogy a leghatékonyabb lépés az lenne, ha az egyed aktívan tudná beolyásolni a "program" lefolyásának bizonyos részeit. Így tudja a leghatékonyabban kezelni a helyzetet és a legkönyebben és "legokosabban" kezelni a váratlan helyzeteket.Ezért egyértelmű számomra, hogy az evolúció miért tartotta előnyösnek a tudat kialakulását.
  • Balumann
    de mégis élünk, és az állatok is élnek :D
  • Balumann
    De ez már egy kicsit más (vagyis sokak szerint ugyan az...). De a viselkedés, személyiség, gondolkodás, meg az ilyen dolgok -> befolyásolható dolgok, változnak idővel, stb.. Vagy gondolj az állatokra, vagy emlékezetüket vesztett emberekre (nem jut eszembe h mondják :S).
    Az állatok nem gondolkodnak azon, hogy miért élnek, nincsen meg az Öntudatuk h élnek. Vagy a hülyék sem például, de mégis VALAKIK.
    Minden az agyban meg a testünkben történik, de amiért ez a test ÉN vagyok és nem más (és akár hülye vagyok és nem fogom fel, akár állat lennék és nem lennék képes ilyeneken gondolkodni, stb.). Jobb szó erre a Lélek, mint a tudat. Talán egy ERŐnek is ellehet képzelni, vagy esetleg kisebb mint amit eltudunk képzelni vagy érzékelni tudok eszközökkel, vagy nem tudom, nem tudjuk.
    Tudunk gondolkodni, de a gondolkodást mi irányítjuk, hogy hogyan gondolkodjunk? Az állat többnyire ösztöneire hallgat, de attól függetlenül ugyan úgy irányítják magukat. Például leraksz egy pókot egy nagy üres terem közepére, utána később egy másikat, nem ugyan arra fognak menni. Amelyik élőlény tud mozogni, van agya, az nem mehanikusan, beprogramozott módon cselekszik mint egy robot.

Na most akkor ez csak egy kémiai folyamat lenne, amit csak az emberek találtak ki, azért h ne féljenek annyira a haláltól...? Minden amit látunk logikusnak tűnik, törvények alapján van, mintha mehanikus lenne. De az, hogy a kémiai folyamatok segítségével, saját magunk gondolkozzunk, irányítsuk magunkat, az nem.

Nem tudom másképp megfogalmazni, és tényleg az a baj, hogy csak ez a gondolkodás mód az, amivel erre lehet kijutni, semilyen tudományos magyarázat nem bizonyítja ezt. Bár a tudomány folyamatosan fejlődik, még mindig nem ismerünk mindent.
  • gebana
    hát ha abból indulunk ki, hogy vírus, baleset miatt módosulhat a tudat, (sőt, úgytudom lisztérzékenyek dühösebbek ha nem megfelelően táplálkoznak) akkor, semmi lélek meg ilyesmi nincs, mert személyiségünk csak kémiai folyamat :D
  • gebana
    dehogy, még jön pár 42 -es válasz, meg katolikus :D
  • sz4bolcs
    Szerintem azért nem olyan egyértelmű, hogy mi létező, és mi nem. Szerinted ki irányítja a tested? Te. De az kicsoda, vagy micsoda? Létező, nem igaz? Így jelennek meg más dolgok is a világban.
  • TommyC
    Szerintem nem létezik a "természetfölötti" lélek.Csupán a tudat; az ön tudat.A "természetfölötti" lelket szerintem az ember csupán azért találta ki, mert nem tud, hogy boldogulni a halállal.Számomra egyértelmű, hogy a "lélek" ezért keletkezett, de ez így normális;valószínűleg egy élő se tudja felfogni azt, hogy igazából nem is létezik.
    Nem látom semmi értelmét, se bizonyítékát a terémszetfölötti léleknek, de ezzel szembe kétségtelenül örülnék ha léltezne ilyen....
  • sz4bolcs
    Már az a választás, hogy az embert az agyában lezajló kémiai folyamat irányítják, vagy pedig többnyire ő irányítja ezeket a folyamatokat -is nagyban befolyásolja a gondolkodását. Pl. a nagy jógikról ki tartaná ésszerűnek azt az elképzelést, hogy nem ők irányítják a saját testi folyamataikat, hanem azok a folyamatok irányítják őket?
  • Balumann
    Mindenbe bele lehet kötni, mert ezt sem tudja senki sem bizonyítani, egyébként főként én is így gondolom. Illetve bennem az az egyik ellen kérdés, hogy miből gondoljuk, hogy csak 1 kis esélyt kapunk? Tehát végülis ez az a kérdés, hogy van-e valami külső lélek (vagy tudat), ami végülis állandó, vagy úgy van ahogy látjuk, tehát csak kémiai folyamat (nincs külső tényező). Nem látjuk (mármint pl. akkor sem ha meghal vki, vagy ilyesmi), nem tudjuk mérni, nem tudjuk kimutatni, nem tudunk semmit se bemutatni. Mégis, minden vallásban megjelent valamilyen formában. Mivel az emlékezés, gondolkodás az agyban történik (ez biztos), nyilván nem is lenne lehetséges-e valami más dolog, mint amit mi tudunk.

Most ezt leírtam h hátha nem hal ki a topik. De igazából ez szinte csak hiten alapul, könnyű megcáfolni mivel semilyen bizonyíték, modell, vagy ilyesmi nincs ezen elmélet mellett. Meg igazából lehet felesleges is tudni. Úgyis elfelejtjük, illetve ha van is ilyen, az sem garantálja h jó-e ha valamilyen más élőlény leszünk :S

Értelme szerintem sincs, csak a saját életünknek adhatunk saját magunk valamilyen értelmet. De eleve az értelmet is csak mi keressünk, a szót is mi találtunk ki, az állatok, élőlények nem.
  • htr93
    Köszönöm!És akkor most meg van fejtve a nagy kérdés, és behal a topic?

mert végül is csak akkor nem halna be, ha valaki belekötne, és az érveit boncolgatnánk, de bele lehet kötni? (hatás szünet)

....

(a hatás kedvéért mégegyszer: )
    meg van fejtve a nagy kérdés, és behal a topic?
  • gebana
    oh, ez a tökéletes megfogalmazás, köszi :)
  • htr93
    csak kaptunk egy darabot a végtelenségből, amit élvezhetünk. vagy élezzük, vagy nem.Nem?(és értelem nuku, csak lehetőség)
  • grizzly21
    minden bonyolult amit nem tudsz, es semmi sem az amit tudsz:)
  • TommyC
    A szó, hogy "élet" rettentő nagyvonalú, pontatlan és megfoghatatlan.
    Az "élet" számomra az a szó, amelyet az ember azért alkotott, hogy kommunikáció szempontjából (saját magával és mással való kommunikáció) lefedhesse vele a biológiai és szellemi létezés rettentő összetett jelenségét.Ahhot, hogy megfigyeljük mi is az "élet értelme" túl kell lépnünk a biológiai és szellemi létezésen és ahhoz, hogy megértsük el kell feledkeznünk arról, hogy emberek vagyunk, valamint el kell hagynunk emberi gondolkodásunkat és többek között olyan dolgokat kéne elfogadjunk, hogy nem mindennek van értelme, csak bizonyos körülmények arra kényszerítenek, hogy azt higgyük, hogy van.
    Az ember számára az élet azon jelenségek halmaza, amelyek a születés pillanatától a halál pillanatáig lezajlanak a tudatában.
    Ahhoz, hogy megértsük az élet értelmét, túl kell lépnünk ezen a határon, mert ez egy humanocentruikus gondolat.Ha ezen nem tudunk túllépni, akkor maximum az emberi élet értelmére kaphatunk választ, ami egy rettentő kicsi része a kirakósnak.
    És mivel az "élet" szó behatárolja a tudatunkat a biológiai és szellemi létezésig, ezért el is kell hagynunk.Gondolkodjunk inkább létezésben!Az élet a létezés az ember által észlelt formája.Ezért beszéljünk a továbbiakban létezésről, a létezés értelméről, mert nemcsak az létezik ami élő és aminek élete van.
    Mi az anyag (közte az élő anyag) létezésének értelme?
    (részlet)

talán nem is olyan bonyolult az egész, csupán azért tűnik annak,mert emberek vagyunk, és a gondolkodásunkat ez nagyban befolyásolja.
    Nem is kell bonyolult legyen, hiszen mi is a része vagyunk a létezés értelmének, és sok mindez megértésre így sok nyom áll rendelkezésünkre.
    Nem úgy,mint például az anyag keletkezésére.De kétségtelen, hogy a létezés végső megértésre annak is tudatába kell majd lennünk, hogy hogyan keletkezett az anyag.És arra a kérdésre, hogy miért keletkezett, talán nincs is eszmei válasz, csupán fizikai, ahogy az élet és létezés értelmének is csak fizikai választ tulajdonítok.
  • Fantomlovag
    Csak egy maradhat? Ugyanmár!
  • Hober Mallow
    Mondjuk a szellemeket nem tudom miért kell felhozni....a halál utáni energia részleges kivetülése...pont nem az élettel kapcsolatos
  • mama2
    Asszem az ÚFÓK SZELLEMEK stb... témában. Írd be a keresőbe hgy szellemek, és nagy betűkkel van a topik címe. ott a 20 oldalbol valamelyik[#örült]
  • Csirke4
    Padavan... De rég is volt... Pcdome fórumon pontosan hol találtad?
  • Hober Mallow
    ez Nagyon jó video volt!

//Az élet értelme az hogy valaki meghal azért hogy más élhessen.Pls egy szarvas>levadásszuk,megesszük azért hogy mi élhesünk>minket megöl egy vadállat azért hogy élhessen>a lényeg mindig egy,fenntmaradni/rajtunk kívül még 15-20ezer értelmes civilizáció van a galaxisban(számítógépes szimuláció,pontos adatok)valószínűleg kifog egészülni ez a folyamat a jővőben,remélljünk hasznunkra de kitudja..."Jah és isten nem jön le csak úgy...a gyengék elbuknak hogy az erősek fennmaradjanak igyvan ez az állatvilágban,itt nállnuk,és mindenhol a galaxisban,isten ráér majd akkor eljönni ha már csak a legerösebb marad!

• Christo
    Ha megnézitek, talán kicsit közelebb kerültök ahhoz hogy mi lehet az élet értelme, két részes
  • Fantomlovag
    Az élet értelme? Élni, és tovább élni. Végül csak ez számít.
  • Balumann
  • sz4bolcs
    Index fórumon találtam egy nagyon szimpatikus hozzászólást egy Argentina nevű fórumozótól:

Az élet értelmét kérdezted. Zavaros leszek, elvont és erősen vitatható, sőt receptet sem adok. Minek szólok akkor egyáltalán ehhez hozzá? Imádok írni, nekem jelenleg éppen ez jelenti az életem értelmét.
    Nos elsőként szeretném ennek kapcsán Petőfi Sándor versét idézni:

"A bánat? egy nagy oceán.
    S az öröm?
    Az óceán kis gyöngye. Talán,
    Mire fölhozom, össze is töröm."

Az élet értelme nagyon illékony és törékeny valami. Ha gondolkozol a saját életed értelmén, vagy az élet általában vett értelmére rákérdezel, könnyen el is vesztheted ezt az értelmet. Ha nem kérdezel rá, hanem átéled akkor valamit megérezhetsz belőle.
    Másrészről az életnek nem valami végső, egész életre szóló értelme van, hanem mindig valaminek van értelme éppen itt és most. Mindig új és új dolgokat talál az ember ami éppen akkor az élet értelmét jelenti. Ez legtöbbször valamivel/valakivel való együttlétet, valamivel való aktív foglalatosságot jelenti. Az élet értelme mindig más, de mindig van. Az ember dolga, hogy a maga számára megragadja ezt az éppen létező értelmet, a pillanatot. Carpe diem számomra azt jelenti, hogy ragadd meg a napot, éld át ha jó ha rossz, tedd meg azt, élvezd azt amire az adott nap módot ad.
    Az élet értelmét Epikurosz és a hedonisták a rossz elkerülésében és a gyönyörök élvezetében látták. Nem volt igazuk, mert ha éppen nem jutunk gyönyörűséghez, illetve nagy bánat ér, az nem azt jelenti szerintem, hogy akkor nincs értelme az életnek, hanem azt, hogy akkor éppen a bánat átélése, majd az abból való kilábalás, magunkhoz térés átélése jelenti az élet értelmét.
    Az élet él és élni akar. Él a virág, a mókus anélkül is, hogy megkérdezné az értelmét. nem kérdezi, átéli. Az ember az első és egyetlen önreflektív lény a Földön. Olyan különleges csodalény, hogy emberkertben kéne mutogatni.
    Az értelem az ember adottsága, tulajdonsága és keresztje. Az egyetlen élőlény, amely tudja, hogy meg fog halni és amelyben felmerül a kérdés, hogy mi az értelme az életének. Mindenkié más és más. Az élet értelmét nem adják a Tescoban gazdaságos áron, azt az embernek ki kell küzdenie, meg kell szereznie. Ráadásul folyamatosan, egész élete során ezért küzdve. A boldog ember az, aki tartós értelmet talál valamiben, vagy valakiben, sőt az az igazán boldog aki önmagában találja meg élete tartós értelmét. Az ember az értelem kényszerese. Maga teszi bele a dolgokba az értelmet és az az ember rendeltetése a földön, hogy értelmet tegyen bele a dolgokba. A depressziós néha úgy érzi, hogy nincsen értelme az életének, esetleg más ember életének sem. Ez utóbbit végképp nem tudhatja, mert nem ő az a másik ember. Másrészt a fentiek alapján világos előttem, hogy a saját életének értelmét nem a rajta való gondolkodás során fogja megtalálni, mert a rajta való gondolkodás csak arra vezeti, hogy nem találja. Ne is így akarja megtalálni, hanem tegye a dolgát, szórakozzon a szórakozásaival, érezze át az örömöt, a bánatot, érezze és élje át önmagát, és ahogy átéli az életet, a mozgást, akkor ha nem is tudatosul benne, de valamiben az átélés által mindig megragadja az élet akkori és az ő számára adott értelmét.
    Sokkal prózaibban: énnekem amit csinálok arra koncentrálok, egy vagyok vele, teljesen átélem és akkor éppen az jelenti az életem értelmét.
  • patiang
    akkor Te nem akarsz sokáig létezni, mert csak a lóvé az, ami lényeges lehet az élet végezetéig:XD
  • mama2
    Ez engem szívenütött:').
  • Aquir
    nem rossz :)
  • Zinaj
    cicik,punci,lové
  • gebana
    nemlestem végig, álmos vagyok, de szépen odamondta a windowsnak :D
  • Wescone

Remek video!!! Mindenkinek ajánlatos megnézni és jól átgondolni a hallottakat!