Mi az élet értelme
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Látszik mindenkin, hogy milyen környezetben nõ fel. Az agresszivitást is valakitõl átveszi. Nem feltétlenül szüleitõl, lehet rajzfilmbõl is akár 😄
Aki zenészek között nõ fel, kicsi korában is állandóan foglalkoznak vele, szeretetben él az nem fogja élvezni mások kínzását.
A 2 testvér esetére; Egyéniség az létezik. De annak a kialakulásában is nagyon nagy szerepet játszik az a környezet ahol felnõsz, sõt minden. Ez hülyeség lesz amit mondok most, de ha terroristáknál születsz, akkor te is olyan leszel mint õk, átvennéd a hitüket és ugyan úgy képes lennél megölni annak a célnak érdekében.
És itt jön be a vallás, hogy a vallás által létezett az erkölcsi jó és rossz. Most meg már egyszerûen a környezetünk által alakul ki bennük és ez szerintem teljes mértékben agyi dolog (de nem olyan ami befolyásolható, ha már kialakult).
"Helytelenül cselekedtem mert a saját etikai és erkölcsi törvényeim ellenében cselekedtem."
Összefoglalva én azt mondom és hiszem, hogy a saját etikai és erkölcsi törvények viszont nem adottságok, nem velünk születik, hanem kialakul azok alapján amit látunk környezetünkben! Ilyen értelembe mondjuk a lelkiismeret velünk születik, de az erkölcsi törvényei azok gyerekkorban alakulnak ki.
In Lak\'ech Ala K\'in
a szülõ valamilyen formában megkülönbözteti a kettõt,vagy az egyik a kisebb,és azért, vagy egyik lány másik fiú. És a személyiség kialakulásakor alakul ki a lelkiisnmeret is. Abban egyetértek veled, nem mondom hogy minden a nevelés, ugyanis mindenki külön egyéniség, a legbékésebb család gyereke is lehet drogdíller,és fordítva. De összefüggés van az agy és a lelkiismeret közt,még ha nem is az a neve hogy agyiismeret. A lelkiismeret alapozottlanul nincs! Bárki bármilyen bûnt elkövet, csak akkor szólal meg a bûntudata,ha tudja,hogy lehet rosszat tett. És ezt bárhonnan tudhatja,nem feltétlenül nevelésbõl,de az agytól,az tuti. A lélek magától nem különíti meg a rosszat és a jót. De még a társadalom sem, van egy hited, amiben x dolog jó, átmész egy másik hitbe,teljesen abban hiszel, de ott ez az x dolog rossz. Akkor most a leliismereted melyiket fogadja el ? Azt,amelyiket az agy erõsebb "érvekkel" támogat.Nem?
Nem egyértelmü még mindig, hogy a jó és rossz, a helyes és helytelen értelmezése, felfogása bizonyos értelemben velünk született adottság?
Ha jó embernek tartod magad és nem rugsz bele egy melletted elhaladó kutyába felteheted magadnak a kérdést, hogy valyon azért nem mert a szüleid gyerekkorodban belédnevelték, hogy az csúnya, nem emberhez méltó dolog volna, vagy azért nem mert a lelked mélyén érzed, hogy alávaló dolog volna?
Egy élõlény nem csupán a porhüvelyböl áll amit mindannyian látunk, érzékelünk. A lélek teszi élõvé, az tesz minden embert egyedivé. A tudatot lehet tanítani, a lelkiismeretet nem. Ezért nem lehet tudatosan elhallgattatni a lelkiismeret szavát, legfeljebb figyelmen kivül hagyni.
In Lak\'ech Ala K\'in
\"Az állatok közül egyedül az ember kegyetlen. Egyedül ő az, aki azért okoz fájdalmat, mert örömét leli benne.\" Mark Twain
\"A kritikát nem bírálhatjuk felül, a kritika értünk van\" (H. T. Loutrec) \"Nem tetszik a közeg? akkor ott a lovad, nyergeld fel, és takarodj\" (V. R. S. Démon)
Ilyen esetekben szólal meg a lelkiismeret és bûntudat szava.
In Lak\'ech Ala K\'in
Amiröl te beszélsz az nem büntudat. Az csak sima következményektöl való félelem. Nekem volt úgy bûntudatom, hogy emberi törvények szerint tulajdonképpen nem tettem semmi helytelent, mégis volt egy olyan érzésem, hogy mégsem jártam el helyesen.
In Lak\'ech Ala K\'in
A lelkiismeret az a lelki tehetség, mely megítéli cselekedeteinket, buzdít a jóra, a rossztól pedig visszatartani igyekszik. A lelkiismeret, ha jót teszünk, jutalmaz, ha rosszat teszünk, vádol.
Lelki tehetség???
Erre leginkább a politikusok képesek, gondolom róluk beszélsz. <#nevetes1>#nevetes1><#nevetes1>#nevetes1><#nevetes1>#nevetes1>
In Lak\'ech Ala K\'in
A lelkiismeret egyálotalán nem "agyi" dolog.
Egyáltalán nem félelem a következményektöl.
És a lelkiismeret szavát soha nem fogod tudni meggyõzni, elhallgattatni tudatos érveléssel.
In Lak\'ech Ala K\'in
Nemrég fogalmaztam meg, hogy a bûntudat ismertethetõ, ugyanis aki jól ismeri a rossz és a jó közötti különbséget annak van lelkiismerete. Na most ez nem azt jelenti hogy a lelkiismeret aktívan mûködik mindenhol, ugyanis a lelkiismeret (szerintem mert fingom nincs) agyi dolog, méghozzá félelem, a következménytõl a rossz után. A következmény sok minden lehet,ebbe most nem megyek bele. Ha te megölsz egy kutyát,és utána leliismereted elõszól,hogy: MiT tEtTéL! te mondasz neki egy olyat,hogy: a kutya veszélyes állat,ki tudja hány ember ölt volna meg, nem tettem rosszat, ha elhiteted magaddal hogy nem tettél rosszat, tudatod megnyukszik, ééés este nem fogsz álmatlanul aludni emiatt....
In Lak\'ech Ala K\'in
Ha valaki engem hergelne és emiatt lecsapnám az illetõt nekem sem lenne bûntudatom. <#nevetes1>#nevetes1>
Az a tény, hogy megbánok valamit és a bûntudat közt óriási külömbség van. A bûntudat egyáltalán nem tanítható, nem ismrtethetõ. Sok esetben a büntudat ott gyökerezik a lélek mélyén és nem lehet elhallgattatni, nem lehet tenni semmit ellene.
In Lak\'ech Ala K\'in
\"Az állatok közül egyedül az ember kegyetlen. Egyedül ő az, aki azért okoz fájdalmat, mert örömét leli benne.\" Mark Twain
a kutya meg küszöbkulázás után amikor szidják nemtom mit gondolhat. bûntudat vagycsak félelem és emiatt megtanulja.
Én csak azt mondtam, hogy az állatoknak nincs bûntudatok, nincs náluk jó meg rossz (erkölcsi értelemben)!! Ez egyáltalán nem jelent olyasmit, hogy buták lennének.
Ha a kutyát megszelidítik, de aztán valaki felhergeli megharapja, nem fog utána azon bánkódni, hogy megtette, nem fog elgondolkodni azon, hogy jó volt-e hogy megtette vagy nem.
In Lak\'ech Ala K\'in
Én csak azt próbálom megfogalmazni (tudom hogy rosszul), hogy nincs bûntudat, erkölcsi rossz meg jó náluk. Ha nem szidod meg a kutyát valamiért akkor nem fog elgondolkodni és bûntudatot érezni, az nem egy "belsõ" érzés nála (nem tudom más szóval megmagyarázni)... belsõ érzés például, hogy szereti a gazdáját.
De mivel nincs kutyám lehet tényleg nem ismerem eléggé õket, és vmennyire beléjük lehet nevelni. De más állatba akkor sem.
Nekem papagájom meg tengeri malacom volt (sajnos nem voltak sok ideig, már felnõttek voltak szinte mikor kaptam). De szinte majdnem minden rokonomnak van kutyája 😄
"Nem csinál valamit mert fél, hogy bûntetést kap, vagy csinál valamit mert kap valamit érte, stb.."
Van egy olyan "belsõ érzésem", hogy te csupán cirkuszbol és ráadásul tisztes távolságbol ismered az állatokat.
In Lak\'ech Ala K\'in
Én viszont kissé másként gondolom. Egyedül az ember olyan hitvány, hogy képes a saját szabályait is felrugni a cél érdekében.
Milyen állataid is voltak eddig?
In Lak\'ech Ala K\'in
Kutya az bizonyos szempontból kivétel. De bûntudatot nem érez. Nemtudom hogy fogalmazzam meg... A jó és rossz nem belsõ érzés nála, hanem külsõ. Nem csinál valamit mert fél, hogy bûntetést kap, vagy csinál valamit mert kap valamit érte, stb..
Talán elnézést kéne kérnie, hogy életben akar maradni? A természet törvénye alapján cselekszik és ez sem nem jó, sem nem rossz.
Ez az életben maradás alapvetõ törvénye, persze, hogy nem fog ezért bûntudatot érezni. Miért is érezne?
Viszont szidd meg a kutyád amiért a küszöbre piszkolt és figyeld a viselkedését.
In Lak\'ech Ala K\'in
Miért nem értesz egyet azzal, hogy az állatokban nem alakul ki bûntudat, illetve illetve az erkölcsi jó meg rossz "érzékelése"?
Nem azt mondom, hogy az állatoknak nincsenek egyáltalán érzései (sztem arra gondoltál). Volt tengeri malacom meg papagájom, meg szeretem a kutyákat is, tudom milyen hálásak tudnak lenni meg tudom mennyire tudnak örülni. De nincs náluk olyan, hogy jó meg rossz! Ha táplálékot kell szerezniük nem fognak bûntudatot érezni azért, mert megöltek egy élõlényt, vagy a kutya ha megharap egy embert valamiért.
Akkor úgy kérdezem, neked mi a véleményed errõl? :o