5506
szerinted?!
  • Aquir
    akkor csak annyit mondj hogy átfedhetik egymást és megértem
  • Aquir
    és milyen órák vannak? :)
  • patiang
    egyébb=egyéb
  • patiang
    Azt hiszem a génekkel való manipulálás, avagy minden jó, vagy rossz emberi tulajdonságot rájuk nyomni nem etikus. Persze az egyébb tuldonságokról nem beszélve: nagyság, bőrszín stébé.
    De ha egy tök fehér csecsemőt betesznek egy emberevő faluba ( már nincs ), akkor ő is teljes mértékben azonosul. Még csak elvétve sem lesznek nála fellelhetők a "kultúrnép" ismérvei.
  • sz4bolcs
    Mondtam. Bemondásra nem megy. :)
  • Fantomlovag
    Nem túl humánus, és kicsit náci... De héj, ha csak így vagy meggyőzhető, a Te felelősséget.
  • Fantomlovag
    Akkor pontosítom. Minimum 80%. :D
  • gebana
    XXXXXXDDDDDDD
  • sz4bolcs
    Akkor még nem volt személyiséged. De kipróbálhatjuk. Berakunk egy újszülöttet egy fekete dobozba, etetjük, aztán majd kiderül, mennyire befolyásolják a gének a személyiséget.
  • gebana
    de én a genetikai bizbaz miatt vagyok, szóval az én személyiségemet a genetika befolyásolta ^^
  • sz4bolcs
    Nem sikerült bizonyítani, hogy a kövérebb emberek hajlamosabbak lennének a szorongásra, mint soványabb társaik.
    Az öröklött betegségek meg ugyanúgy alakíthatnak, mint a szerzettek.
  • gebana
    akkor báááh XD
    én dagadt vagyok, kb. örökölt gének mert nagyszülök fele is az volt, meg a csaláfdban van még 1-2. emiatt asszem kisebb szorongásaim vannak, vagy úgy mondanám, zárkózottabb vagyok. gének -> személyiségalakítás :D na így remélem jó :D

vagy valaki törpe és emiatt vannak gondjai, vagy liszt/fehérje érzékeny (nememlékszem melyik volt) és amiatt néha dühösebb. vagy lol, örökölt betegségek is alakítanak, alakíthatnak.

de emellett az is igaz hogy, a személyiség "erősségén" is sok múlik, amit a környezet is befolyásol. ilyen izé, kindercsoki :D ezis-azis, de a lényeg belül van XD
  • sz4bolcs
    Bíííp!

Már megint a tevékenységnél vagyunk a személyiség helyett.
  • sz4bolcs
    Én azt megértem, hogy a genetika "nem felülírható" (haha), viszont a 80%-ot nem fogom bemondásra elhinni, a személyiségre(!!) nem.
  • Fantomlovag
    :)
    Ez is egy sarkos, ám igen érzékeletes példa. Ellenben, és a személyiségjegyek, és hajlamok genetikai örökléséről beszéltem eddig.
  • Fantomlovag
    Genetikai betegség, ami öröklődik.

A fentebb (na jó, lejebb) emlegetett rasz, egyébbként nem 2, hanem 3 hullámban érkezett. Az első, bár megtartotta identitását, aálakalmazkodott, és tökéletesen képes együtt élni mindennemű társadalommal, a művészetét űzve. A második, elég hamar beolvatt, és mára genetikai nyom. A harmadik, nem változott, párszáz éve. Nem is akarnak, ezzel a többinek is értenek.
  • patiang
    Ez való igaz, csak a százalékos eloszlásban van a bibi.

Amúgy hamár rasztokról beszélünk, talán ők sem homogének. Hisz van olyan népcsoport, melynek szinte minden tagja hegedűfülű. De ott aztán kapu becsuk.

A gyengeelmélyűség betegség.
  • gebana
    de nam azt írtam hogy igen az/igen annyi :D

viszont van 1 mégszélsőségesebb példám :D

elhatározom, hogy olimpián indulok távfutásban és egész életemben csak maratonokon indulok. mrcsak azt kell kigndolnom, hogy mivel végtaghiánnyal születtem és nem tudok izzadni, ezt hogyan oldom meg :D

szóval talán inkáb a génektől függ, de nagyban befolyásolja a környezet és én.
  • Fantomlovag
    Valójában egyetértek. Apróbb változtatással. Nem csak abba a biszonyos raszba tartozók közt vannak lumpen elemek. Minden raszban vannak kivételes elmék, művészek, zsenik. Ahogy mindenhol vannak lompenek, gyenggelméjűek, roszindulatúak. És az ilyenek gyermeketi, bárhová is kerülnek, a vérük megszólal, és ilyenek lesznek!
  • gebana
    hehe, ezt így még nem is gondoltam végig. mily igaz.
  • patiang
    Hát nem szívesen beszélek én sem róla, de vannak dolgok melyek úgy tűnnek nem változtathatóak.
    Én most olyanról beszélek, mely az NG-ben volt műsoron.
    Név említése nélkül az első Európába történt bevándorlásuk után nem sokkal majd teljesen kiirtották őket. Majd úgy 500 évvel ezelőtt történt az újabb bejövetelük.
    Csak kérdezem, ha egy svábnak, vagy románnak, avagy tótnak elég pár évtized, hogy alkalmazkodjon a többségi nemzethez / nem beolvadnak /, akkor 500 év miért nem volt elég.

JOG a négyzeten kötelesség nuku?

Mégegyszer hangsúlyozom azonban, hogy azok, akik nem így ekzisztálnak, maximális elismerésem az övék.

Na mehetek a vesztőhelyre.........................(?)!
  • Fantomlovag
    Tapasztalat! NEm szeretném kifejteni, mert nem szívesen mesélek a multam azon részéről, de higy nekem, láttam a saját szememmel, és éreztem a saját bőrömön, hogy hiába a remek környezet, hiába a kitűnő oktatás, és nevelés. A genetika nem felülírható.
  • sz4bolcs
    #3528 -> #3530 -> #3537

28-asban személyiségről volt szó, a harmincasban ezt megkérdőjeleztem, erre Te a 37-esben újra írtad ezt a 80%-ot, bár nem írtad oda, hogy mi az, amiben 80%-ig meghatározók a gének, ebből nekem az jött le, hogy a még mindig a személyiségről van szó.

Akkor korrigáljunk. Miért felelősek 80%-ban a gének?
  • gebana
    azt nem én mondtam, sőt nem is helyeseltem :D
  • sz4bolcs
    A 80%-ban biztosan nem. :)
    Én még ott tartok, hogy egyáltalán milyen szempontok alapján jött ki az a 80%?
  • gebana
    na akkor teljes az egyetértés :D
  • sz4bolcs
    A tevékenységre gyakorolt befolyását eddig sem nagyon eröltettem.
    Elsősorban a genetikáról, és a személyiségről volt szó, és szerintem a személyiség az egy jóval tágabb kör, mint a tevékenység.
    És itt sem arról van szó, hogy elvitatnám a genetika szerepét.
  • gebana
    úgyemlékszem 75 alatt észrevehető már, ezért nem azt írtam :)

akkor maradjunk annyiban, hogy mind2 számíthat, a tevékenységtől függ. :)
  • sz4bolcs
    Ha az ember a körülményei lenne, akkor ennyi erővel azt is mondhatnám, hogy körülmények én vagyok. Szerintem ez nem helyes.
    Az embereknek szükségük van fix pontokra, hogy élni tudjanak, még akkor is, ha jobban szemügyre véve ezeket, teljesen konvencionálisak, értelmetlenek, és nincs semmi valóságalapjuk.
    Azért nem utolsó ezzel is tisztában lenni.

De ha maradunk a személyiség és körülmények kettősségénél, akkor meg kell határozni, melyik alatt mit értünk.
  • sz4bolcs
    Csak érdekességként írom, hogy a 80as iq az már a határeset jellegű elmaradás, és a lassú fejlődés közt van félúton, amivel egyetemet is el lehet végezni, anélkül, hogy bárkinek feltűnne azon kívül, hogy "kicsit furcsa ez a gyerek". Sajnos, vagy szerencsére nem feltűnő.
    Szerintem sokkal többet számít, hogy "otthon nyomnak előre", mint azt Te gondolnád. Sőt, továbbmegyek: ilyen esetben hatványozottan jobban számít, hogy mennyire (és főleg, hogy hogyan) tápolják otthonról az illetőt, és inkább függ ettől, hogy mi lesz belőle, mint egy átlag iq-ju embernél.

Az abszolut hallással egyetértek, aki nem születik azzal, annak nem lesz, ettől függetlenül lehet nagyszerű hallása, jó muzsikus, vagy zeneszerző. De ebben az esetben sem hajlamosít a képessége valakit arra, hogy zenész legyen, sőt. Rakás ember szaladgálhat abszolut hallással más szakmákban, és a zenészek közt sem az abszolut hallás a jellemző.

Ráadásul személyiségről volt szó, ami szerintem sokkal többet jelent, mint egy ember képességei. Abban sem vagyok biztos, hogy rossz szocializációval nem lehet elnyomni a képességeket.

Szerintem nagy fába vágja a fejszéjét, aki ilyen dolgokat kutat, enélkül viszont minden vélemény túl szubjektív.
  • gebana
    üres a daráló(?) :(
  • patiang
    tegnap halottam a rádióban, hogy USA-ban megszűnt a katonai alkalmatlanság intézménye.
    Hát kissé fura......
  • patiang
    hát nem, mert egy síma elpalántázás 200-300 ezer
  • sz4bolcs
    Létezik az ember. Léteznek az őt befolyásoló körülmények.
    Viszont annyira szubjektív, hogy mi tartozik az emberhez, és mi a körülményekhez, hogy nem lehet elválasztó határvonalat húzni a kettő közé.
    Illetve ha mégis el akarjuk választani a kettőt, akkor az egyetlen dolog, amit tehetünk, hogy önkényesen pontosan meghatározzuk mindkettő halmazát, mi tartozik az egyikbe, mi a másikba. Ez viszont annyira szubjektív lesz, hogy igazából nincs sok értelme vitázni rajta ki mit tart egyiknek vagy másiknak.
  • sz4bolcs
    Na'm. Én pszichopata szocmunkás vagyok.
  • gebana
    nem szabad öngyilkoni. én legalábbis erre jutottam :D mert mit gondolnak a családodról akkor, meg nekik is csak keserűséget okozol, a temetés sincs ingyen meg biztos van még más is.
    nameg a fulladásos halál nem a legjobbak között van :D listámon a tűzhalál után a 2. legrosszabb :D inkább ugorni kell, esetleg "vonatozni" :D

ha minden kötél szakad, nincs kiugrási lehetőség, szerintem még mindig jobb katonának menni mint otthon fa*zt lógatni. amerika egyes részein ez "természetes" dolog (sajnos).
  • patiang
    s ha mindez nem megy, kötél vesz, és lógat fel

amúgy a bróker egy krva jó ötlet!!!!!!!!!!!!!!!
  • gebana
    80%-ra nem emlékszek, de mi azt tanultuk pszi órán hogy a gének a meghatározóbbak. első példának az apszolult zenei hallást hozták, ami magyarázza is.
    meg van 80-as iq-d és otthon nyomnak előre hogy legyél építészmérnök vagy nemtom és igen kicsi az esélye, mert lehet ha megsszakadsz sem tudsz eljutni oda.

de biztos van másik oldalról is példa :D
  • gebana
    ház elad és akkor a suli városában bérelsz lakást a maradékot pedig vagy brókerre bízod vagy beteszed bankba :)
  • patiang
    No jól összekeveredet az "írásom".
    Így a helyes:
    "Szerintem nincs lehetetlen, csak tehetetlen"
    Nem akarom túl filózni a dolgot, mert a gyökerek oly mélyek, és szerteágazóak, hogy megoldásuk nem a mi feladatunk.
    Egyszerűen:
    KMo.-on születtem, marha szegény családban, akik egy olyan faluban laknak, ahol a munkanélküliség 80-90%-os. Van egy tök nehezen felépített, mostani árban számítva 10 mill-t érő házam. Az életem célja, hogy tanulni szeretnék vmi egyetemen, avagy máshol dolgozni becsületesen.
    Megoldás: eladom a házam, ha van rá vevő, és veszek a jobb helyen érte egy jókora nagy szart.

Pesten születtem, szegény családban. Munkahelyek sokasága, egyetemek helyben, lakást sem kell vennem, habár alagsorban lakom sötöbö.
    Életem célja: tanulás, aránylag frankó munkahely és a többi. Vért izzadva is, de van lehetőségem.
    Nos mi az élet értelme?!
    1ső eset: ne lógjon ki a fütyi. Már az is valami!!!!!!!

2dik eset: netán még kocsim is lehet.

És akkor még nem szóltam a többi hatásról.