5506
szerinted?!
  • Aquir
    a művészet lényegébe beletartozik a TEREMTŐ SZÁNDÉK

ennélfogva te azzal hogy egyhelyben ülsz és hallgatsz nem hozol létre semmit (max magadban, ami még nem kifejeződés). És ha kifejeződésre jut az, amit a mű kapcsán érzel, max az lehet művészet
  • Aquir
    a művészet valaminek a kifejezésre juttatása valakinek az érzelmeiből

az hogy tehozzád eljut és visszafelé történik, vagyis hogy a kifejeződés maga hat a Te érzelmeidre, az már nem művészet, az a művészet befogadása, ami már nem művészet
  • debussy
    Tehát kapcsoljuk össze a 2 véleményt:

A művészet lényege nem az, hogy melyik oldalról mi történik, hanem,hogy TÖRTÉNIK VALAMI.

Élet új lényege: mindig történjen valami, ergo hallgass mindig Rachmaninovot
  • debussy
    "És a művészet lényege tényleg az érzelem.
    Tehát mindegy, hogy az érzelem kifejezéséről van szó, vagy befogadásáról, átéléséről, vagy tudomisén, hogy miket mondtunk még"

ebben szerintem akkor is megegyezhetünk.

• Aquir
    elolvastam, de minek olvassam el kétszer ugyanazt, amikor ráadásul válaszoltam is rá? :)
  • Aquir
    nem ugyanazt mondtuk.
    Ezt felismered? :)

"a művészet "általános fogalomként használható az összes teremtő szándékra, amit emberi törekvés mozgat" ezzel engem igazolsz :)"

ugyan dehogy igazollak, a befogadásoddal nem hozol létre semmit, csak hatással van rád a zene, és Max azután teszel valamit :)
  • debussy
    :D

Akkor olvasd el újra a 4169et, mert abban megmondtam a tutit
  • Christiansen
    tudom, bocsi, ráadásul kétszer is:)
  • Christiansen
    szerintem éles határ van a kettő között, befogadás általi "részesnek levés":) vs. alkotás
  • debussy
    "Az átélés nem művészet, hanem a művészet része." ezt írtam, szóval nem értem miért írtad "az átélés a már létrejött művészet befogadásának része, nem a művészeté önmagában" ezt. Nyugi ebben véletlen megegyezik a véleményünk :)

a művészet "általános fogalomként használható az összes teremtő szándékra, amit emberi törekvés mozgat" ezzel engem igazolsz :)

hallgasd meg ezt és érted... Érted?
  • Aquir
    ekkor pedig rossz hozzászólásra válaszoltál, mert amit mondtam az igaz azt nézve mire válaszoltál :)
  • Aquir
  • Christiansen
    de már kicsit összekavarodtam
  • Christiansen
    "az azonosulás nem azt jelenti ".. -> hát nem:)
  • Aquir
    az átélés a már létrejött művészet befogadásának része, nem a művészeté önmagában :)

a művészet "általános fogalomként használható az összes teremtő szándékra, amit emberi törekvés mozgat"
  • debussy
    dedede :)
  • debussy
    Az átélés nem művészet, hanem a művészet része.
    Az emberi érzelem kifejeződése tényleg az.
    És a művészet lényege tényleg az érzelem.
    Tehát mindegy, hogy az érzelem kifejezéséről van szó, vagy befogadásáról, átéléséről, vagy tudomisén, hogy miket mondtunk még :)
    A lényeg az érzelem akár innen, akár onnan.
  • Aquir
    MIT NEM?

amiket mondtam:
    kifejezéssel hatást teszel a külvilágra
    és egy kérdésem volt

ebből mi a hibás?

értelmezés rulez :D
  • Christiansen
    hát nem! ha annyira érezzük az egész lényünkkel, hogy
    éneklünk-dobolunk stb. rá azaz már-már alkotunk is, az sem művészet,
    csak átélés és inspiráció.
    de ha másnap írsz egy hasonló saját dalt..
  • Aquir
    az azonosulás nem azt jelenti hogy azonosultál a vélt mondandójával és akkor hopp a része vagy
  • Aquir
    az hogy kifejezel, azt azzal éred el hogy hatást teszel a külvilágra. Mondd mit adsz a külvilágnak vagy milyen hatást teszel rá ami művészetnek számít vagy akár csak művészeti hatással bír? :)
  • Aquir
    az átélés nem egy művészet
    az emberi érzelem kifejeződése az, ez nem csak a születése, hanem maga a művészet lényege :)
  • debussy
    Nem.. szerintem ő is arról ír mint én. Vagy nem? :)
  • debussy
    De egy például egy ember, mondjuk te, kifejezel az értékrended, egy világnézetet a teljes egészeddel. Mégsem foglalod szavakba.
    Abban tényleg igazat adok, hogy nem magunkban történik a kifejezés a művészetben.
    DE azonosulni próbálsz, tehát részévé válni.
  • Christiansen
    de, mert te az átélésről és belső leképzésről ő pedig az új alkotásáról ír:)
  • Aquir
    én mindenki javára kértem azt, hogy legalább az alapvető dolgokban értsünk egyet :) az hogy kifejezésre juttatsz valamit, az nem magadban történik, hanem a külvilágra tett hatással magyarázható :)

ha a művészek nem fejeztek volna ki semmit a külvilág felé, a fene ette meg volna a művészetet mert létre sem jött volna :)
  • debussy
    Nem is igaz :(
  • Christiansen
    annyira jó ahogy végig elbeszéltek egymás mellett D:D:d
  • debussy
    Szólhattál volna hamarabb... Habár a zongora az egészen más :P
    "kérlek a valóságtól jobban eltérő dolgokat nem fogalmazz meg legközelebb"
    ...hát
    Ez nem volt szép tőled.
    Na, sebaj én továbbra is boldogan élek abban a tudatban, hogy néha a része lehetek Valaminek. :)
  • Aquir
    én gitározok szóval hasonló helyzetben lehetünk :)
    a vélemények ütközése az oké, csak kérlek a valóságtól jobban eltérő dolgokat nem fogalmazz meg legközelebb (pl a kifejezés magadban c. része értem) :)
  • debussy
    Na...
    Mivel neked kellemetlen lenne egy lánynak fiú létedre azt mondani, hogy "legyen igazad" én pedig ebből a véleményemből tényleg nem szeretnék engedni, ezért:
    Mondjuk azt, hogy én úgymond zongorista lévén gondolkodom így, te pedig zenekedvelőként és akkor minden rendben. :)
    Igazán nem szeretném, hogy tovább próbálj győzködni és közben "már unom leírni"-féle reflexiókat kelljen közbeszúrnod... :P
  • Aquir
    "De ezáltal azt mondanád, hogy egy zongorista pl nem művész és nem művel művészetet, amikor Ravel művét játssza."
    De igen mert kifejezésre juttatja.. már unom leírni xD

"És amikor ránézel egy képre te is kifejezel valamit."
    te jó ég ez    n e m    egy kifejezés menete :)

"de mivel szól a zene, odakötődsz."
    élvezed a zenét, meg szívod magadba a művészetet akárhonnan, de azzal nem lettél a része, téged nem foglal magába sem a a művészet, sem a művészeti ág érted? :)
  • debussy
    De ezáltal azt mondanád, hogy egy zongorista pl nem művész és nem művel művészetet, amikor Ravel művét játssza.
    És amikor ránézel egy képre te is kifejezel valamit. Igaz nem feltétlenül hozod tudtára a melletted álló másik 10 embernek, de az agyadban akkor is elindul az a bizonyos gondolathullám.
    Megint túl konkrétan értelmezted a szavaimat. Nem arról van szó, hogy ha egy művet hallgatsz, akkor annyira a részévé válsz, hogy az egyik kottafejről te mosolyogsz, hanem már gondolatban, érzelmileg más síkra lépsz. Idő, tér nélkül lebegsz. Már nem tudod megmondani mihez tartozol, de mivel szól a zene, odakötődsz.
  • Aquir
    a művészet az, amit érzelmileg, teremtő szándékkal létrehozott, kifejezésre juttatott valaki
    nem amit ebből valaki valahogy feldolgoz (akár a saját elgondolása szerint)

"csak" osztozni akarsz a kifejezett érzelemben, de önmagában már művészet volt amikor meg sem születtél pl.
  • debussy
    Te meg azt értsd meg, hogy az értelmezéssel RÉSZÉVÉ válsz.
    Az értelmezéssel lesz meg az egység. A puzzle darab is egységgé válik, ha beteszed az utolsó darabot. Nem látok lehetőséget a kompromisszumra, mert művészi és ezáltal zenei témában nem engedek a kényszerképzetemből. :)
  • Aquir
    mondtam hogy ez nem olyan mint a sejtmag a sejtben hogy fizikailag körülvesz téged és akkor már a része vagy xD
    Körülveheted magaddal művészi fotókkal, komolyzenéket hallgathatsz, akkor leszel műkedvelő. De rohattul nem leszel a művészet része értsd már meg, csak ha kifejezésre juttatsz valamit :)
  • Anaid
    Köszönöm az idézeteket.
    Az utolsóról: van amit nem lehet elfelejteni. Beletörődni, túllépni, tanulni belőle, megbocsájtani...stb lehet, de elfelejteni nem. És bizonyos idő múlva úgy beszélni róla, mintha nem is velünk történt volna. Nem tűnsz első blikkre balféknek.
  • debussy
    De amikor egy zenét hallgatsz és énekelni kezdesz, akkor az annak a jele, hogy a részévé akarsz válni.
    Amikor a Lacrimosa alatt az a különös érzés kerít hatalmába, akkor létrejön az a bizonyos kapcsolat, amitől már a része leszel.
  • Aquir
    attól hogy egy embert művésznek tekintünk, azt önmagában nézzük, egyébként sem bontjuk fel a testét kis részekre :P
    Azontúl ő nem része a művészetnek, hanem jelentős képviselője, ő csinálja, hozza létre. A művészettörténet része, nem maga a művészeté, aminek különben ő egy meghatározó alakja lett.
  • debussy
    Ez az egész egy metonímia:
    Liszt keze egyben a kézcsontok, erek, izmok halmaza, másrészt jelöli a teljes művészetét, életművét, a Zenét.
    Tehát része a művészetnek. Na? :)