Mi az élet értelme

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Christiansen
zenében márpedig van😊

ami konszonáns az örökké az marad, ahogy a disszonáns is😊
a kis nóna sem lesz nagyobb 100 év múlva😄D:dd
a blues, a balladák, a rock'n'roll, a reggea, a funk stb. mindig is egyfajta érzést váltanak ki..a jazz meg mindet tudja😄

Hát én meg megismétlem, hogy nem tudják a pontos helyét.

Aquir
meríthetsz más dalokból, ez kell is, ezzel fejlõdsz. Nem fogod újra feltelálni a Spanyol viaszt

A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n

Hidd el, hogy a része. Legszebb példája ennek a karmester.

Aquir
nem. Mûvészet egy darabot úgy eljátszani, hogy érzelembõl szóljon. Ezt a kifejezés még nem hallottad? hogy valaki bele adja az érzelmeit a zenébe (miután már megtanult a hangszeren jól!) és máshogy szól? 😊

A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n

sz4bolcs
"Olvastam arról, hogy esetleg a depressziónak is agyi elváltozás lehet az oka. Nagy áttörés lenne, ha megtalálnák..."

Megismétlem: - A pszichiátria, és a pszichiátriai kezelés arra épít, hogy a depressziónak agyi elváltozás az oka.

"Hát nem. Ugyanis még nem tudják konkrétan az elváltozás helyét. A szerek csak bizonyos folyamatok szabályoznak. (noradrenalin-adrenalin)"

-Hát de. Attól, hogy nem tudják konkrétan az elváltozás helyét, attól még a pszichiátria arra épül, hogy az agyban van az oka.

Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.

De szerintem nincs olyan, hogy egy mû ezt és ezt fejez ki. Koronként változik az értelmezése és emberenként is.

Neked úgy, nekem így

Ha ihletnek használnánk és gyakorlásnak más mûvészek mûveit, azzal kihasználnánk õket. Márpedig egy mûvésznek nem ez a célja

Aquir
nem része a mûvészetnek attól még az, aki élvezi. Csupán élvezi, mert Az maga a mûvészet

Persze itt kerül szóba, a ragaszkodás az eredetihez. Én nem játszom pont úgy mondjuk Bartókot, ahogy õ kitalálta, de én megtehetem, mert nem vagyok zeneakadémiás.

Aquir
Azt írtam hogy AMIT KIFEJEZETT. pl a Festményt értem rajta és pl. a Szilárd szobrot! nem azt írtam, hogy amit KIFEJEZNI AKART Bocsi a nagybetûkért <#buck>

Christiansen
szerintem a jazz adja a legerõsebb érzelemhullámot,
mivel neki van a leggazdagabb harmónia és dallamvilága.

dronkZero
Mondom, hogy nem vágom... 😛

Valahogy azt képzeltem, hogy zeneszerzéssel megy ez, mások zenéit meg azért jó játszani, hogy legyen ihlet, meg hangszeres gyakorlás.

Nagyon nem? 😊

Steam: Zero_hu Live!: Zero HUN

Részévé is válsz. Szóval ha néha sikerül elérni, hogy már szinte eggyé válsz vele és belõled szól.

Aquir
Helyenként kötöttebb forma, de a magasmûvészet mindig is ilyen 😊

Christiansen
nem az érzésekre gondolok, mindent lehet élvezni

de nincs szabad tered, úgy KELL játszanod a darabot ahogy van,
nem rakhatsz bele teljesen egyéni dolgokat, csupán nüánsznyi mértékben

ezért van az, hogy sok komolyzenész "meghal" ha improvizálni kell,
vagy más zenei környezetben megnyilvánulni.

Nem. Nem mindenképpen látja azt. Az alkotó kifejezi mondjuk valamit egy festmény által, de az már a képet nézõn függ, hogy haragot lát-e benne, és ha azt milyet. Az adott szituáció fog változtatni a dolgokon. Például azt mivel magyarázod, hogy ugyanaz a mû más-más embernek mást-mást jelent és ugyanaz a mû ugyanannak az embernek más-más idõben, mást-mást jelent?

Aquir
nem a része vagy, csak befogadod. Nagy különbség 😊

Aquir
hallgatás közben nem fejezed ki magad, "csak" élvezed és befogadod.
Azzal fejezed ki magad ha táncolni kezdesz

Fegyelem???
Hát... kezdesz kihozni a sodromból. De komolyan.
Bocs, de nem hinném, hogy így van. Olyan mély érzelemhullámot, amit egyes komolyzenei mûvek adnak, semmi más nem tud

Aquir
de mindenképpen azt látja amit kifejezett. Az alap a kifejezés 😊 ami a befogadó csinál, az nem mûvészet, az értelmezés

Kérem ne magyarázza félre a szavaimat, kedves fórumtárs!
Nem mondtam, hogy "mûvészetet mûvelsz", amikor hallgatod, hogy zenélek, hanem része leszel (ha sikerül) a mûvészetnek, mert hozzákapcsolódsz.

Christiansen
én koncerteken (nézõként is)
teljesen átélem a dolgot, elvégre azért megyek el, cédét otthon is
tudok hallgatni..volt már, hogy röhögtem, vagy felszisszentem mindenD_😄d

viszont ne hari, de megint kezdem: a legkevesebb teret a klasszikus zene
ad önkifejezésre. legtöbbet a jazz. pimaszság..jeee
a komolyzene meg fegyelem.

Aquir
hát könyörgöm azért játszod más dalát mert azzal kifejezel valamit! Olyat nem akarsz kifejezni ami nem áll közel hozzád (pl. komolyzenei zongorista a black metált). Ezért nem is fogja játszani.

A szóló tánc is mûvészet mégsem a táncos írta a lépéseket (legfeljebb azokból gazdálkodott, de azok már adottak voltak)

Nem biztos, hogy azt látja. Visszatérve a kiállításhoz, amit ma láttam, olyan dolgokat értelmeztem a festményekben, ami kizárt, hogy megfordult D M fejében.

Hát én például teljesen önmagamat fejezem ki.
A zeneszerzõ által megalkotott mûbe építi bele magát, pontosabban épül be.

Aquir
akkor megkérdezem tõled hogy a hallgató melyik pillanatban mûveli a mûvészetet?? <#buck> érted miért abszurd amikor a befogadót beletetted? 😊

dronkZero
Hm. Egy klasszikus zenei koncerten az elõadó mennyire önmagát fejezi ki?

Vagy értsem ezt úgy, hogy annyira együtt él a zenével, hogy végülis önmagát adja? 😊

(Zenéhez nem értek, bevallom. 😊 )

Aquir
a befogadó azt látja hogy mit akart a másik kifejezni

ezért is mondtam azt hogy a mûvészet alapja a kifejezés 😊

dronkZero
A legjobb igazából az, ha egy betegséget ismerünk "lentrõl", biológia-neurológia felõl is, meg "fentrõl", pszichoanalízis/kognitív pszichológia/viselkedéskutatás/stb is. Akkor van a legnagyobb esély az ilyen betegségekre gyógymódot találni. Csak az ugye idõ, meg kísérletek, ami nem kevés pénz, energia, és elvesztett beteg.

Ez így van. Többek közt bebizonyították azt is, hogy amit gyógyszerekkel el lehet érni egy pszihés betegnél, ugyanaz szavakkal is lehetséges. (Persze nem mindenkinél és... azért ez elég bonyolult, de érdekes)

Az alkotó számára a kifejezés, de a befogadó számára az értelmezés.
Egy kérdésem lenne: Amikor egy koncerten vagy (tegyük fel klasszikus zenein) és hallgatod az elõadót, akkor te is kifejezed magad? Mert ha igen, akkor elég viccesen nézhet ki. Na jó, nem piszkálni akarlak, de ez tényleg a kifejezésrõl és az értelmezésrõl szól. Olyan, mint a kommunikáció.

sz4bolcs
Thomas Szász szerint a pszichiátria létjogosultsága addig tart, amég jól össze tudja keverni a metaforikus betegségeket a valódiakkal. Amint bebizonyosodik, hogy a depresszió, vagy az elmebetegségek az agy betegségei, akkor a pszichiátria neurológiává változik.

dronkZero
Ez így nem teljesen pontos. A pszichológiának többféle megközelítési módja van, csak az egyik a biológiai.

Aquir
a mûvészet alapja a kifejezés

az már hol érdekel pl. egy európait hogy a vadászat örömét afrikai törzsek milyen tánccal fejezik ki 😊
és a mûvészethez nem kell 2 ember, 1 ember is végigjárhat egy táncot magában, vagy ha valaki örömében dalra fakad =)

Aquir
de akkor is érzi és megéli a sivárságot

Hát nem. Ugyanis még nem tudják konkrétan az elváltozás helyét. A szerek csak bizonyos folyamatok szabályoznak. (noradrenalin-adrenalin)

Na újabb vitás téma...
Természetes, hogy a kifejezésrõl szól- az egyik oldalról.
Tehát én ezt úgy képzelem, hogy van az alkotó és a befogadó. Például én zenélek és ezáltal kifejezek valamit, te, a befogadó, hallgató nagy eséllyel másként fogod értelmezni az elõadásomat.
Szerintem így van és nem csak a zenében. Egy Radnóti egy verset olvasva, nem biztos (sõt szinte biztos, hogy nem) azok a gondolataid lesznek, mint Radnótinak voltak az alkotás pillanatában), de azáltal, hogy értelmezed a mûvet a saját világodban, létrejön ez a hullám, ami maga a mûvészet megvalósulása.

sz4bolcs
Lemaradtál egy csöppet. A mai napig erre az áttörésre épül a pszichiátria nevû tudomány. 😊

sz4bolcs
Akinek kiüresednek az érzései, illetve nem érez se örömöt, se bánatot, ha pedig mégis megjelenik valami az is éppen valami végletekig beszûkült tudatállapot -az jó, hogy eléggé maga alatt van érzelmileg.

Aquir
a mûvészet szerintem elsõfokon a kifejezésre épül.
Hogyan tudja valaki magát kifejezni és miben (festészet, népcsoportok táncai stb)

Na ez tényleg igaz, errõl nem kell vitáznunk. Minden mûvészet erre épül.

Aquir
az értelmezés értelmének értelme xD

Ilyen, amikor kifáraszt egy hét.

Nem vitázunk a vitáról, kikérem magamnak. Na most meg már a vita vitázásról vitázunk 😊

Aquir
te azon a véleményen voltál hogy oda vonatkozik (vagy ez meg ez szûrhetõ le belõle) amit õ mondott, én meg nem, ez véleményütközés😊 de az már jó hogy a vitáról vitázunk xD

Olvastam arról, hogy esetleg a depressziónak is agyi elváltozás lehet az oka. Nagy áttörés lenne, ha megtalálnák...

Nem állt szándékomban azt gondolni, hogy "egy hülye erõszakos barom vagy". (Ám ha kéred, még megfontolom... ) Távol áll tõlem, hogy egy gondolkodó emberrõl így ítélkezzem. Nem hinném, hogy véleményütközésrõl lenne szó köztünk. Én nem álltam senki oldalára, tehát nem tudhatod a véleményem.
De valóban minden relatív... 😊

Aquir
aki depressziós és esetleg öngyilkos akar lenni, az nem észérvekkel döntötte el, hanem mert nagyon maga alatt van érzelmileg