15585
Rajzolás,Festészet,Digital art...stb.
-
#11637 Az a koca tájképet fest egy sötét szobában? -
#11636 A konzisztencia elérésének egy lehetséges praktikus módja ha pl. kis orvosságosüveg-kupakokba raksz kis festéket (vagy abban kikevered a színt) és azt ott a kupakban hígitod a neked kellő sűrűségre. Így nem folyik szanaszét a palettán, és homogén is lesz a keverék.
Minél kevesebb festéket szedsz így ki kupakba annál nagyobb a száradás sebessége, tehát szükség lehet lassítóra (bár ez főleg akrilra igaz).
Ecsetekkel ne spórolj!
Kelleni fog, nem két darab.
(nekem van itt hirtelen kb 50-70 db..)
nem csak az egyes színek miatt hanem eleve az ecsetformák és méretek miatt is, másra kell a laposecset mint a gömbecset, másra kell a ferde, a mázoló, és az se baj ha néhány szintetikus is van nem csak szőrecset....
Persze nem kell most hirtelen 20 ecsetet venned, de egy kevés lesz... :) -
#11635 nah ma kipróbáltam az olajfestést, nem lett rossz, sőt...jobb lett mint vártam. csak 1 gond van vele: az ecsetet lakkbenzinnel akartam lemosni ha új színbe mártom, csak azért az picit beleivódott és megmaradt valamilyen szinten a régi szín:S így elég nehéz volt más árnyalatokat elérni, szal ez szépen megnehezítette a dolgom. gondolkoztam azon h veszek min 5 ecsetet ugye a kék piros sárga fehér fekete, csak az úgy elég drága lenne sajna:S a másik meg az hogy láttam hogy bob ross ugyanazzal az ecsettel dolgozik, de valamibe belemártja és teljesen lejön róla az olajfesték... nem tudja vki h mi lehet az?
másik kérdés: olajjal egyből tubusból festek de sajna sokkal nehezebben kenődött mint amire számítottam. gondolom fel kéne picit oldani. mivel lehet? hogy egy kicsit jobb kenődjön mert egyből tubusból nehézkes. mondjuk bob ross videóiból elknézve ő tubusból fest, nem hiszem h ő felhigította vmivel. és palettán hogy lehetne ezt kivitelezni? mert ugye akkor elfolyna...vagy a másik h nem higítom fel annyira. vélemény? help? -
#11634 kezdésnek a olaj és a sima víz örök ellenségek. Gondolj csak arra mikor a zsíros serpenyőre hideg vizet engedsz.
Ecsetet mosni langyos szappanos vízben kell ha már nem akarsz aznap festeni.
Amúgy meg terpentinbe kell mártani ha le akarod mosni festés közben. A terpentint is le kell mosni festés után szappanos vízzel mert felzabálja az ecsetet.
De javaslom vegyél több ecsetet és legyen minden főbb színnek külön egy. -
#11633 ha olajfestékbe mártom az ecsetemet felviszem a vászonra, aztán szeretnék más színt felvinni, akkor nekem ahhoz le kell mosnom az ecsetet... ezt vízzel nem lehet? vagy kell hozzá oldószer ami leoldja az olajat? -
#11632 az Ő "stílusa" amit bemutat, az csak oktatóvideó, hogy így kezdd el, így kezeld a (szakmai) alapokat... így használd az ecsetet stb. Ez nem stílus. :) -
#11631 oksoks...nekem pedig bejönnek(Y) csak én még nem pőróbáltam az ő stílusát és szeretnék egy olyan képet festeni mint amilyet ő h megtudjam milyen az a módszer... -
#11630 próbáld ki ezt is azt is, de a készen vett (száraz) vászon is simán alkalmas ezekehez a képekhez. Ha nagyon szív az alap akkor kend át kicsit terpentines lenolajjal.
Amúgy ne akarj pont olyat csinálni mint más, inkább gondold újra és rakd bele magad. (főleg, hogy szerintem elég giccsesek a bob ross képek) -
#11629 Pont tegnap találtam egy hasonlót (: -
#11628 Hátha érdekel valakit: QueekyPaint . (A főoldalt is érdemes megnézni.) -
#11627 jaja értem...bob ros módzserével szeretnék festeni, csak ő meg olyasmit mond h ő alapozza a vásznait, így nem lesz száraz a vászon és könnyeb összemosni a színeket...azt nem tudom h ha előrelapozott vásznat veszek azugye száraz... szal nemtom mit vegyek...alapozatlan vásznat és hozzá alapozót v alapozott vásznat:/ vélemény? -
#11626 Ha te alapozól akkor két lehetőség van, veszel kész alapozót és rákened,talán valamivel olcsóbb mit a kész vászon
vagy te magad kevered ki az alapozót, én krétásat csináltam annó de szerintem ezek macerás dolgok ha most csak 1-2 képet akarsz csinálni próba képpen és nem is olcsóbb ha nem jön be és dobod ki a maradékot.
Tehát szerintem első lépésnek vegyél 1-2 alapozott rámázott vásznat és próbáld ki milyen, bejön e? Aztán ráérsz venni vásznat amit te magad feszítesz és alapozól.
Amúgy az alapozót meg kell hagyni száradni, pont aza lényege, hogy impregnálja a felületet.
Kérdezted még az oldószert, nem nem kell feltétlenül terpentint adni hozzá, főleg, hogy erős a szaga és idegölő hatása van ha nem jól szellőző helyen pingálsz. Szokták csak lenolajjal használni, esetleg egy kis gyorsítót rakhtsz bele és nem fognak kiutálni a lakásból:)
(bár én imádom a terpentin illatát:))
Jah és a festékből tudom, hogy drága de véletlenül sem a legolcsóbb szart vegyed mert egész életedre megutálod a festést. vegyél jóminőséget és ne hagyd rábeszélni magad 30különböző színre elég kb 6-7 alap asmiből tudsz keverni aztán bármit. -
#11625 Nem tudom...
Tegnap délután unatkoztam és ez lett belőle :D
Hajnalban is unatkoztam -
#11624 supermarioooo rulez? -
#11623 Nema legjobb a minősége
-képre és rajzra egyaránt értve (: -
#11622 hát jah nem lenne rossz ilyennel közlekedni:D -
#11621 Mikor lesz ilyenje a MÁV-nak... :)) -
#11620 Mostilyen alkotói lázban égek haver kérte h tervezzek valami vonatot ha már a kocsi megy hát megpróbáltam éjen a BMV (BIO MÁGNES VASÚT) Ha valaki nem értené :) -
#11619 Jó design.
A mozdony és a kocsi találkozásánál lévő ajtók üvegénél(ferde közteselem) majd oda kell figyelni a helyes perspektívára (párhuzamosok, stb). Bár ez még nyilván egy vázlat..
Egyébként "izgalmas" forma.
Teljesen saját ("saját kútfőből?" - mesterem szavaival.. :D )? -
#11618 tetszetős -
#11617 Új terv. Vélemény?
-
#11616 oks köcce! már van 1 széles laposecsetem, szal menni fog. érdemesebb az h ha te magad alapozod? mert akkor taléán kicsit nedvesebb lesz a vászon amikor elkezdesz rá festeni és szebben összemosódnak a színek mint a már előre alapozottt vászonnál? -
#11615 smooth - sima.
"smooth"-olni [hunglish]: sima homogén rétegben (eloszlatva) fölvinni.
Alapozáshoz használj széles mázolóecsetet, vagy nagyon nagy laposecsetet, és többször kend fel, több rétegben, ne akard egyszerre.
Száradási időt hagyj a rétegeknek.
Festőhengerrel is lehet próbálkozni, azt viszont gyorsan ki kell mosni. -
#11614 értem. szerintem veszek alapozót és rákenem a még nem alapozott vászonra...hosszútávan anyagilag jobban megéri, nameg úgy hallottam, hogy ha száraz vászonra dolgozunk nem lehet annyire szépen el"smooth"olni (nemtom magyarul hogy, elmaszatonli, vagy elkenni...egyik se az igazi...) így túlságosan látszani fognak az ecsetnyomok...v tévedek? könnyeb h ha már kicsit nedves a vászon így simábban el lehet kenni a festéket mintha a tök száraz alapozott vászonra kennék...
lehet h hülyeséget modntam, ha igen akko javítson ki vki -
#11613 Az alapozásra több okból lehet/van szükség.
Egyrészt a nyers vászon nem titániumfehér színű, hanem barnásszürke, így ha teljesen tisztán akarsz rajta színeket látni/keverni akkor fehérre kell "varázsolnod".
Másrészt a nyers vászon durván texturált, nem sima felszínű, nagy nedvszívó képességgel, nyersen lazúrozni nem lehet rajta (szétfolyik a festék, életlen lesz, kontúrokat nem is tudsz felrakni), ha teljes mértékben impasto technikát használsz akkor ugyan lehet rajta "kőműveskedni", de ekkor sem ajánlott az alapozás elhagyása, mivel a pasztózus technika használata sem kizárólagos egy vásznon, van ahol vékonyabb réteget kell felvinni stb.. (ha egyszerre egyetlen vastag réteget viszel fel valahová ott a festék a száradás közben eltérő mértékben tágul a belső és a felszíni régiókban, így megrepedezhet a felszíne, a belseje meg nagyon lassan köt majd meg (az erős direkt napfényben szárítás ugyanezt csinálja, kerülni kell), egy egyenetlen viselkedésű réteget kapsz amit nehéz kezelni).
Vagy veszel előre alapozott impregnált lemezt, vagy vakrámára feszített alapozott vásznat, vagy nyers vásznat, amire neked kell felvinned egyenletesen (akár több részletben) (akrilnál pl egy Gasso-s) réteget, ami nem szívja be rögtön a festéket, sima alapfelületet ad, illetve tiszta semleges fehér színű.
Több művész/tanár javasolja azt, hogy a gyárilag alapozott vásznat, impregnált lemezt még egyszer alapozzuk le a használandó akril festék titániumfehér színével, így lesz tökéletesen "kompatibilis" (jobb szót nem találtam) a festményünkkel az alapfelület.
Van egy köztes megoldás: Ha előre tudod, hogy milyen színvilágú lesz a képed, akkor azzal a színnel vékonyan egy majd még egy vastagabb réteggel alapozol, majd hagyod száradni.
Ezzel vigyázni kell mert a tájképeknél, fényeknél nincs hová visszavezetni világos tónust azaz nem tudsz fehéres ragyogást elérni ott ahol kell, csak új fedőréteg felvitelével.
Mindez téma függő.
(én pl alapozott feszített vászonra vagy merev impregnált lemezre festek, amit egy általam választott színnel alapozok - vékonyan, mivel általában sok réteggel dolgozom.)
Fényeknek nem igazán hagyok fent alapfehéret (nem abban a műfajban mozgok ahol szükséges) viszont ha tájképet, csendéletet, portrét festesz akkor mindenképpen ajánlom a fehér alapozást.
Olajban nyilatkozzon más, én akrilban mozgok. -
#11612 még 1 uccsó kérdés: olvastam h mielőtt elkezdenék vászonra festeni olajjal, azt alapozni is kell, azonban az is oda volt írva h lehet kapni előre alapozott vásznakat is...ez az alapozás tulajdonképpen mi is? meg hogy ha elkezdek festeni vászonra előtte az egész vásznat alapozni kell, vagy csak azt a részt ahol festek...olvastam vmi krétalapozásról, nemigazán tudom h mi, szal vki dióhéjban elmagyarázni a dolgo? télleg csak röviden, láttam h bob orss is alapoz vmit, sajna nemértem mer nem annyira jó az angul tudásom h mindent megértsek:S de megnézem lehet e kapni előre alapozott vásznakat...ha igen akkor a dolog tárgytelan, de azé vki mondja el h ha alapoznom kéne hogy is tegyem...köcce -
#11611 értem köszi minden tippet! sztem kipróbálom az olajat! nah télleg még1szer kösz! -
#11610 Ha leheletvékonyan akarod kezelni az akrilt, akkor szárazecset technikával másodpercek (max fél perc, de festékfüggő) alatt szárad (vászonra/papírra, és az ecsetedre is).
Ha vizesen vinnél fel lazúrozást, azt lehet, de minél vékonyabb a felvitt réteg annál gyorsabban szárad.
Ha akrillal akarsz ilyet, akkor piszkos gyorsan kell dolgoznod, és (lehetőleg) hiba nélkül.. :)
-
#11609 nem kértem h írd le az egész sztorit...csak az h akirl jó e ehhez a technikához...de mind1
am kösz minda2töknek a segítséget!! -
#11608 Mélyedj el a témában jobban, mert az akril és olaj között nem csak a száradási időben van különbség.. kb olyan ez mint egy motorosfűrész meg egy lombvágó... vág mindkettő de teljesen mást és máshogyan.
Rengeteg szakirodalom van (a neten is) az olajról meg az akrilról, mindkettőnek megvan a maga története, tulajdonságai, viselkedése, kezelési szabályai, praktikái, segéd- és kellékanyagai.. és, hogy mire alkalmasabb inkább, mint a másik.
Segítünk ha kell valami, de az egész sztorit senki nem fogja neked ide beírogatni.. :) -
#11607 az olajfestékhez mindenképpen kell oldószer? mert ahogy egy csávót láttam csinálni ő semmi oldószert nem használ, annyi az egész h száraz ecsetet(vastag, nemtommi a szkszerű neve de vmi jó vastag, talán oszlatóecset v nemtom) belemártja az olajfestékbe h csak a vége legyen festékes, azt keni is rá a vászonra...belinkelek 1 vidit nézzétek meg h mire gondoltam... vidi
ezt a hatást akrillal is el lehet akkor érni? ha jól értelmeztem kettőtök kommentjét akko csak annyi a különbség h akrilból kevesebbet nyomjak a palettára mert gyorsan szárad...mert nemigazán adnék ki pénzt olajfestékre mikor van itt 1 rakat akrilom... -
#11606 megelőztél.. :))
Így van ahogy írtad.
+
Olajra átállni nem kis beruházás, és tanulás, szvsz felesleges egyelőre.
(főleg ha az itt közzétett hozzáállást vesszük alapul - túl sokat költeni stb stb..) nem csak a festékek miatt hanem minden további oldószer, lenmagolaj, stb stb miatt is..
Akril: vízbázisú MŰANYAG-festék.
50-es évek műanyagiparának mellékterméke... volt.
Ma már külön iparág.
Alávizezés értelmetlen, nem fog szétfutni mint akvarellnél, mivel pasztózus a legtöbb akril, max lecsúszik.. vannak folyékonyabb akrilok (legtöbb tégelyes kiszerelés - pl PannonColor) és vannak kifejezetten viszkózusak (általában a tubusosakat így készítik elő - pl Ferrario Acryl)
Én 95%-ban vizezés nélkül, közvetlen tubusból keverve (palettán) festek, kivéve ha a lazúrozás igényli egy kifejezetten felvizezett vékony réteg felvitelét. -
#11605 értm kösz a tippet...akko kipróbálom akrillal festeni a vászonra, víz hozzáadása nélkül. nem akartam ezért olajfestéket venni, mert van elég sok akrillfestékem is. köcc! -
#11604 hát az be is baszna ha az olajhoz vizet adna:D
akrillhoz nyugodtan adhatsz, de festhetsz egyenesen tubusból is mert olajfesték állagú. Mivel gyorsan szárad véletlenül se rakjál ki a palettára sokat mindenből mert kaparhatod a kukába.
Bevizezheted a vásznat de sok értelmét nem látom mert max annyit érsz el vele hogy csúszik a festék.
Aquarellnél van értelme vizes lapra festeni, de próbálkozzál hátha neked bejön. -
#11603 aha értem...de bob ross nem ad a festékhez vizet amikor rákeni a vászonra. ezt meg lehetne csinálni akrillal is? vagy nagyon nehezen kenődne? még 1 ötletem van hogy ahol festek akrillal a vászont bevizezem és arra viszem fel a száraz festéket...erről mi a véleményetek? -
#11602 az akrill vízbázisu, a tempera és az olaj között van valahol.
nagyon hamar megszárad az olajhoz képest és műanyagosabb hatása van.
-
#11601 help!!! most néztem hogy bob ross olajjal fest, azonban nekem van 1 komplett akril készltem....-.-" most ezért vegyek olajfestéket, vagy meg tudom akrillal is csinálni azt amit ő csinál?
amúúgy mi a különbség az olaj meg az akril között? -
#11600 jútúbra beírod h how to make caricature, v csak simán caricature, azt kiad pár vidit..jutubon elég sok hasznos videó van a rajzolással kapcsolatban...keresgélj! -
#11599 Karikatúra alapokhoz valami oldalt esetleg könyvet tudtok ajánlani? -
#11598 lenne még 1 kérdésem: ismeritek Bob Ross-t? kipróbálnáma technikáját...akrillal el lehet érni ugyanazt a hatást?? ha nem ismeritek katt a jútubéra és bob ross a keresőbe azt nézzétek egésséggel...nah? szal jó az akril? és ha igen, ő ad a festékhez vmi vizet? v csak víz nélkül keni a vászonra?