15585
Rajzolás,Festészet,Digital art...stb.
-
#11597 nm.
-
#11596 pedig olvasd el, abban leírtam a kompresszoros témát is.
Egyébként lehet 100 alatt is kapni valóban.
Ami nekem kellett volna azok 59-100 között voltak árazva.
Nem egy olcsóság sajnos... :( -
#11595 papírra festek...akkor úgy csinálom majd h amíg nem száradt meg addig még a szükséges felületre teszek egy kis világosabbat(ha világosabb árnyalatra van szükség) és úgy hagyom megszáradni. kösz a tippet -
#11594 nem olvastsam végig a regényeket, de az kompresszorhoz hozzászólva, sokan úgy oldják meg "ingyen", hogy tökig pumpálnak egy kocsikereket és arra kötik rá cuccost.
Amúgy jócskán 100e alatt lehet venni kompresszorokat -
#11593 Ha 20-ért találtál olyan kompresszort ami bírja a 2,5 Bar-t azzal nagyon jól jártál. -
#11592 Megszáradt akrilt vízzel nem fogsz már feloldani, az biztos.. :)
Milyen médiumra festesz? Vászonra, vagy papírra, v más?
Akril éppen a lazúrozás lehetősége miatt jó technika. (egymásra vékonyan felkent rétegek gyorsan bővíthetőek a gyors száradás miatt, és a színt összetett módon, nem kikeverve hanem aláfestéssel v visszakaparással is elérheted (témától függ). Több réteg így egyben adja ki a végső színt. Aláfestéshez ideális az akril (portréknál pl a bőr tónusaihoz).
Ha elég vékonyan viszed fel az első réteget, akkor az alap (pl vászon) fehérsége (már ha fehérre festesz) átragyog rajta, így egyes hatásokhoz így kell a fényeket odarakni. (azaz ott kihagyni a következő rétegeket, vagy óvatosan kezelni ott a felületet)
Ha vastagon kell már rámenned, vagy mert pasztózusan festesz akkor a fényeknek külön kell kikeverned egy új fedőréteggel, ott már nincs mit tenni.. :)
[Hint]: változatos fényekhez (pl tájképek) kezeld úgy az akrilt mintha akvarell lenne.. azaz ahová odaraktad onnan már le nem vehetsz.. az ott marad. Így óvatosabbá válsz majd. sajnos ez nem PS.. nincs undo. :) -
#11591 1 kérdésem lenne. ha akrillal festek és lefestettem 1 nagyobb felületet, és világosítani akarom az 1ik részét, mert pl ott van a legtöbb fény, azt hogy tehetem meg? mert ha már megszáradt a lefestett akril azt vízben sose fogom tudni feloldani....akkor keberjek bele világosabbat ha még nem száradt meg?oO -
#11590 bocs művész, nem mávész... -
#11589 szép kis regényt írtál...ha valódi mávész vagy, aki azzal keres pénzt hogy eladja a képeit akkor valóban jó minőségű és sokfajta cuccra van szükséged. félreértettelek. én hobbi szinten rajzolok, festek és én teljsen jól elvagyok a párszáz forintos ecsetjeimmel és kemény 3 db ceruzával. és teljesen elégedett vagyok a rajzaimmal(végülis ez a lényeg...ha magad elégedett vagy és élvezted amíg csináltad, akkor megérte).
az airbrushoz kapcsolódóan van airbrushoz komrepsszor 20 000ft ért is, ami igen jó minőségű. nem tom te hol láttál 100 000ft-ért, nem hülyítem a népet. aki keres az talál -
#11588 Brutálnagy post lett.. ughh.
:) -
#11587 Így van, nem értünk egyet.
Nem akarlak meggyőzni (és senki mást sem), mindenki járja ki az utat magának, jöjjön rá a dolgokra maga.. viszont néha nem gond az ha valakinek az útját segíted olyan tapasztalatokkal amivel Ő majd csak 10 év múlva fog megszerezni.. Megkérdeztek, válaszoltam. Innentől kezdve mindenki annyit tesz zsebre amennyit jónak lát. Nekem nem jelent veszteséget (és nyereséget se) ha megosztom a tapasztalataimat, vagy a "szakma" szabályait másokkal.
Én 26 éve alkotok, nem 10 művésszel és tanárral cseréltem tapasztalatot, a párom, és pár barátom is művészetibe járt, ebből fakadóan tisztában vagyok olyan dolgokkal, mit, hogyan, miért tanítanak, mik a kellékek stb.
Dióhéjban a válaszaim:
0-ról nem lehet magasra jutni ha tanár nélkül könyvekből tanulsz. Ez nem elméleti fizika.
Sok technika/eszköz: ha CSAK rajzolni akarsz akkor elég pár ceruza, radír, meg a rajzlap.
Ha viszont művésznek tanulsz, grafikusnak, vagy festőművésznek, akkor bizony egy egyszerű rajztanári diplomáig csak úgy juthatsz el ha minden technikáról tudsz valamit, és ezekből legalább negyedét be is mutatod a gyakorlatban (ez tanterv függő).
Ha szabad művész akarsz lenni, képesítés nélkül, akkor arra a választott technikára, szakterületre koncentrálsz amit szeretsz, amiben mozogni akarsz. Megteheted. De egy idő után a művészek nagy része kipróbál más dolgokat is.. kíváncsiságból, és mert a "művész" fogalma, személyisége magában foglalja a kreativitást, az alkotói vágyat, ez eleve kisérletezésre ad okot és igényt.
Egy művész attól művész mert alkot, mert kifejez valamit, kiadja magából a mondanivalót, vagy másol (mimezis), ekkor a technikai tökéletességét mutatja be, de személytelenül ezt se folytathatja a végtelenségig, mert az nem művészet hanem "ipar".
"persze nagyon jó ha valaki tanácsokat ad, de a legjobb tanulás a sok sok gyakorlás."
Sajnos ezt cáfolnám: a hibákkal való szembesülés hiányában senki nem jut előbbre. Nagyon szépen tudsz majd kockát vagy drapériát rajzolni, csak ha megmutatod egy tanárnak, akkor az 2 perc alatt megmutatja neked a Te hosszú magányos gyakorlásod eredményeként megszerzett tudás szarvashibáit. A tanulás erről szól. Senki nem tökéletesedik, ha nem mutatják meg neki miért nem jó, mi a hiba a munkájában. Kritika nélkül vak maradsz, csak eltelsz önmagaddal mennyire jó vagy, valójában alapokban nem vagy jó.
Anatómia hiányában nem fogsz megrajzolni egy lovat, vagy pl a testek fény-árnyék viszonyait felfedezed 3 év alatt, de nem tudod miért van ott az árnyék, a tónusokat milyen sorrendben és összefüggésben rakd fel, stb.. míg erre egy tanár 40 perc alatt megtanít, legalább is elindít az úton.
"teljesen felesleges szerintem annyi pénzt költeni a sokféle ilyenolyan eszközökre, mikor egy mezei ceruzával is tudsz rajzolni. pl mittomén mondjuk van 10db ceruzát h6-tól b3ig...teljesen felesleges. elég max ebből a h2 meg mondjuk a b3, ezekkel képes vagy ugyanazokat a hatást elérni mint a sok másik szarral..."
ez sajnos nem igaz. De ha otthon akarsz rajzolgatni akkor egy ideig elég lesz a 3-4 db ceruza, aztán majd rájössz, hogy van ahol szükséged van a 2H kemény meg a 3B lágy ceruza között egy köztes másikra mert mindkettő másra való. Az igényeid is nőnek együtt a tudással, tapasztalattal.
Ezzel általában azok vitatkoznak akik nagyon az elején vannak, és ezzel akarják leegyszerűsíteni a gyakorlatot.. elég lesz 2 ceruza is.. végülis a főzéshez is elég egy lábas meg egy fakanál. Csak nagyon hamar eljön az idő amikor megváltoznak az igényeid, a szükségleteid.
Erről megkérdezhetsz 100 művészt vagy tanárt, nem fognak arra bólogatni, hogy a négy fal között magányosan 2 ceruzával nagy művésszé válsz majd. Olvasgasd a nevesebb meghatározó művészek életrajzait.. szinte mindegyik elvégzett vagy 3 iskolát és volt neki kb 5-7 mestere akitől tanult.. majd ezek után lett csak elfogadott meghatározó művész.
Más dolog rajzolni és más rajzolgatni.
Más fotózni és fényképezni.
Az elején nem kell sokat költeni. Ebben egyetértek. Ha valaki most akarja elkezdeni, vegyen elő 2 ceruzát, papírt meg radírt, vagy golyóstoll is jó, esetleg egy filc, és indul a móka. Később ha kedvét leli benne, és mélyebben akarja megismerni a szakmát akkor majd utánajár a dolgoknak.
profi ecset - mezei ecset.. no comment. 20 éve festek, nem 100 ecset volt a kezemben, sokkal több. Próbáld ki a teszkós kisiskolás vízfesték ecseteket, és egy művészellátóba fáradj be egy olcsó DaVinci rotmarder ecsetért.. használd őket két napig, meg fogsz lepődni (vagy bosszankodni.. :-) )
És az még egy olcsó "hobbi/művész" ecset.
Nem árulok el nagy kulisszatitkot azzal, hogy én sem használok 3,000 Ft-os professzionális szintetikus ecseteket, meg lehet úszni 6-800 Ft-os ecsetekkel, ahol meg komoly kell ott max 1500. Ennél többet én egy vassal sem adok ki ecsetért. Értelmetlen. De hulladék eszközökel nem mindig lehet dolgozni (némely eszközöknél a legolcsóbb szar is tökéletesen megfelel, ott parasztvakítás a hatszor drágább márkás cucc)
Ez megint tapasztalat. Mindenki rájön pár év/hónap alatt, mi éri még meg és mi nem.
"ha a művészetre már elmegy több 100 000 ft, akkor többet vesztesz mint nyersz. a lényeg hogy élvezd amit csinálsz."
Az első mondat helytelen felfogás, a másodikkal maximálisan egyetértek.
Egyszer utánaszámoltam mennyit költöttem rá, nem 100ezer jött ki, (még egy nullát csapjunk hozzá) de nem mondanám hogy vesztettem. Eladtam nem 5 db képemet, belföldre, külföldre, gyűjtőknek, gazdagoknak, szegényeknek, nem számoltam meg mennyi bevételem volt de szinte biztos, hogy jóval kevesebb, mint amennyit befektettem. De nekem az eladás nem a profitról szól mint a kereskedelemben, hanem elismerése a munkámnak, hogy tetszik, kell valakinek amit alkottam. Ez egy hobbi (+elhivatottság). Ha csak a pénzért csinálod az ipar, nem művészet. Nem érdekel mennyit költök rá, amíg van aki havonta vesz videókártyát 80 ezerért hogy 200 FPS-sel fusson a krízis vagy a kodnégy vagy a legújabb akciójáték... 80 ezret legújabb Intel procira, a legújabb chipset-es alaplapra stb stb.. Nekik az a fontos, az a hobbija, nekem ez.
Van itt az SG-n olyan fotós srác akinek 1 millió Ft-os Canon DSLR-je van, azzal fotóz (és az csak a váz, add hozzá az objektívek árait, az állványt, a vakut, stb stb), az a hobbija és elhivatottsága. Nem hiszem, hogy a fotóival keresett volna már 2millát, hogy visszajöjjön az összeg. Nem is azért csinálja.
„A lényeg hogy élvezd amit csinálsz.”
Pontosan.
Mindegy hogy amatőr, félprofi, vagy profi szinten, csak élvezd.
Nem vagyok jegyzett festő, nincs diplomám (művészeti), de nem is igénylem. Boldogan ülök le festeni szombat délelőtt az állvány és a festővászon elé, jó érzéssel tölt fel a festék illata, belemerülök a kedvenc zenémbe, és alkotok.
Airbrush:
az enyémet 25-ért vettem anno 2000-ben. Most 2010 van.
Legutóbb amit kinéztem és megfelelt volna az 39,900 volt. És nem volt drága, de nem volt rá pénzem, így nem vettem meg. Illetve egy ideje az ecset jobban leköt, a témáimhoz is ez kell most. (a belinkelt képeim kb 2003-asak, azóta 7 év eltelt, változott a stílusom, a műfaj is)
Kompresszort + airbrush pisztolyt együtt 30 ezerért nem kapsz, ezzel ne is hülyítsünk másokat.
Ami megoldás: építtetni kompresszort (én tűzoltópalackból és olajkenésű hűtőmotorból keretre építtettem 6 ezer ft-ért, így olcsón kijöttem, de sajnos igen hektikusan bírta csak a 2,2 - 2,5 Bar-t, így gyári kellett volna, azok meg nem 6 ezernél kezdődnek.) Minél kisebbet akarsz és minél csendesebbet annál drágábbak. (beszélj nyugodtan testfestőkkel, kérdezd meg mennyi az a kis szar.. elkerekedik majd a szemed). :)
Nem én gondolom "érdekesen" a rajzolást.. nem vagyok már 14 éves. nem "akarok" sok pénzt beleölni, mint mondottam ez a hobbim. Mindenre annyit költök csak amennyit megér, már használható de még nem parasztvakítás. Ez nem guccsi öltöny.. ha bemutatsz egy képedet egy kiállításon, a megnyitón senki nem jön oda megkérdezni, hogy milyen márkájú ecsetet és festéket használtál a képhez. :) szép lenne...
A stílus dark art / groteszk.
Már nem igazán mozgok benne, bár vannak bennem még ilyenirányú hangulati töltetek..
-
#11586 morcosqutya tetszik a rajzstítlusod azonban nem mindenben értek veled egyet. az igaz hogy ha valaki 0-ról kezdi a rajzolást, akkor jó ha van 1 magántanárod, meg jó ha sok különféle technikát és eszközt használnsz...nah de ezek egyáltalán nem olyan létfontosságúak. a könyvek amiket ajánlottál biztos nagyon jók, de szerintem a művészetet nem lehet így megtanulni. persze nagyon jó ha valaki tanácsokat ad, de a legjobb tanulás a sok sok gyakorlás. teljesen felesleges szerintem annyi pénzt költeni a sokféle ilyenolyan eszközökre, mikor egy mezei ceruzával is tudsz rajzolni. pl mittomén mondjuk van 10db ceruzát h6-tól b3ig...teljesen felesleges. elég max ebből a h2 meg mondjuk a b3, ezekkel képes vagy ugyanazokat a hatást elérni mint a sok másik szarral...ez persze csak 1 példa volt. mondhatnék még sok mást, mondjuk ilyen ha profi ecsetet és egy mezei ecsetet használsz. van különbség de nem olyan egetrengető. ha a művészetre már elmegy több 100 000 ft, akkor többet vesztesz mint nyersz. a lényeg hogy élvezd amit csinálsz.
a másik érdekes dolog hogy te airbrush pisztolyt 40 000ft ért találtál?? nameg a kompresszor 100 000 ft??oO elég érdekes. az egész airbrushkészletet én meg tudnám venni max 30 000 ft ból, és elég megbízható lenne, hogy nyugodt szívvel használjam...szal számomra te elég érdekesen gondolod a rajzolást,festést stb. szerintem túl sok pénzt akarsz beleölni az egészbe. felesleges. de ez csak az én gondolatom, nem biztos hogy ez a jóh, de én így gondolom...
am a munkáid télleg jók(Y) bejön ez a nemtudommidarkos stílus -
#11585 Máskor ne lámpafénynél fényképezz. Inkább várd meg a másnapot. És napfényben. Esetleg Árnyékba teszed. De a színek jobbak lesznek. Gondolom telefonnal fényképezted.. -
Okaokas #11584 Igen mert nemtudtam rendesen lefotózni és úgy szarok voltak a színek, mondjuk a felénél meguntam és összecsaptam az egészet :D -
#11583 PS-sel kenegettél rajta? -
#11582 nm. -
Okaokas #11581 -
#11580 Köszi szépen a tanácsokat. Sajnos már nem az iskolát csinálom és munka mellett nem igazán lenne időm tanárra de azért majd megpróbálom megoldani.Elnézek akkor majd a könyves boltba is :) Még egyszer köszi. -
#11579 Még annyit, hogy elméleti alapokra rengeteg könyv van, amit be lehet (és érdemes) szerezni.
A következőket ajánlom:
alapokhoz:
Hazel Harrison: Művészakadémia
Kurt Wehlte: A festészet nyersanyagai és technikái
anatómiához:
Barcsay Jenő: Művészeti Anatómia (szakmailag még mindig ez a csúcs, jobbat nem találsz sehol)
(A Szunyoghi féle könyvet nagy ívben kerüld!!)
-
#11578 Attól függ mennyire gondolod komolyan.. csak egy fellángolásból akarsz pár hétre megtanulni rajzolni, vagy rádöbbentél, hogy mindig is érdekelt a vizuális kultúra, és most nekiállsz, ráállsz gyűrni, hogy később (vagy akár tanulás alatt már) alkothass.. ez esetben ha nincs némi alapképzettséged akkor nehéz lesz.
Általános iskola végére én rajz-szakörökön szereztem tudást, (rajzóra felejtős, heti 1x45 perc egy munka elkészítésére esetleg elég, de tanulni nem sokat fogsz.. ez egyébként nagyon tanárfüggő).
Ha túl vagy már az általánoson és (gondolom) nem művészeti középképzésben vagy akkor keress egy jó magántanárt. Laikusként nehéz lesz megítélned elsőre ki a jó tanár. Ismerek magántanárokat akik remek művészek, de csapnivalóan tanítanak, unalmasak, nem adnak át igazi tudást és nem foglalkoznak veled, csak a tandíjat veszik át. Nem foglalkoznak az egyéni képességeid felmérésével, nem vezetnek rá, nem szembesítenek a hibákkal, stb.
Vannak unalmas - fantáziátlan művészek, akik viszont tanárnak kiválóak, minden szakmai ismeret birtokában iskolaszinten tanítanak meg rajzolni.
Könyvből nem igazán lehet ezt megtanulni, ez gyakorlati "szakma". Magántanárt ajánlok. Sajnos át kell esni az alapdolgokon (alapvető perspektívikus és kompozíciós szabályok, testek és formák, fény-árnyék viselkedés szabályai, emberi (esetleg állat-) anatómia, testarányok, térérzékelés, tónusok használata, színelmélet (színkeverés, komplementerek, stb), kontrasztok, dinamika, majd a különböző eszközök, azon belül a számtalan technika megismerése és használata... stb) és közben folyamatosan gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni.. :)
Van egy japán szamuráj mondás arra, hogy bármit meg lehet tanulni, tehetség nélkül is ha eleget gyakorlod. Csak kitartás kell. (Hagakure)
32 év tapasztalata alapján - látva sok embert, tanulót, művészt - ez pontosan így igaz.
Ha viszont csak pillanatnyilag tetszik akkor ne költs sok pénzt magántanárra, mert az elején úgy is csak olyanokat fog megtanítani amik gyors eredményt nem hoznak, csak alapok, amit nem lehet kihagyni...
Én kb 2 évig csak kockákat, testeket, drapériát meg koponyát rajzoltam.
(persze otthon szabadjára engedheted a szunnyadó kreatív vadállatot.. :))
Sok eszköz kell, nagyon sok, de ezt itt kár és értelmetlen kitárgyalni.. (még)
Ha belevágsz és kérdésed van, tedd fel.
-
#11577 Szevasztok.Nem tudom jó helyen rakom-e fel a kérdésem de körülbelül mennyi idő alatt lehet megtanulni rajzolni alap szinten? Milyen eszközök kellenek hozzá és hogy tanár nélkül is mehet-e ez -
#11576 a felni kicsit sok(k) ettől eltekintve szép munka, gratulálok! -
#11575 Nah vége az estének. Elkészítettem a végleges változatot. Vélemény?
-
#11574 Jelenlegi állás -
#11573 Tablet azaz de nem tudom érzékelné-e a toll döntést ha az eszköz nem olyan? :/ -
#11572 Ha tabletre gondolsz rajzpad alatt, akkor megsúgom, hogy az összes tablet képes szórópisztolyt szimulálni. Ez a szoftvertől függ, nem a hardvertől... -
#11571 De én Wacom rajzpadra gondoltam :) Nem tetszik ez a kompresszoros festőpisztolyos megoldás, de talán majd ha lesz saját műhely befektetem egy olyanba. -
#11570 Egy középkategóriás airbrush pisztoly 40-60 ezer Ft-ból megvan. Kompresszorból mindenképpen olyan kell ami bírja a 2,5-4,0 Bar légnyomást gond nélkül folyamatosan produkálni. kb 100-120 ezer Ft. Így jó esetben 160 e-ből megvagy.
Megvan ennek a maga varázsa.
Festékek nem olcsók, ráadásul a Magic Color pl már nem kapható tudomásom szerint.. :( (az volt az egyik legjobb, és elérhető áron). -
#11569 Amúgy van olyan kategóriás rajzpad is ami tud ilyet. Azaz olyan mintha szórópisztoly lenne. Gondolkoztam is rajta hogy összespórolok rá 500-600 ezret. Megérné, akkor komolyan tudnék dolgozni egy egy cégnek. Bár most készítem portfólió oldalam hátha az segít bevágódni. -
#11568 :D értem már, nem nem így dolgozom. :)
Jelenlegi állás.
-
#11567 Nekem 251-es Hansa-m volt (középen).
Illetve van is valahol a szekrény mélyén.. a kompresszorom viszont kipurcant, ki is vágtam az utcára (20-25 kg masszív vas - 10 perc múlva már nem volt ott... elvitték a "tezsvírek".. :-) )
-
#11566 :-)
hát "retuspisztoly" ha úgy tetszik.
"erbráss" :-)
Furcsa, hogy ma valaki nem ismeri.. (de végül is valamikor majd az írógépet se fogják ismerni - ezzel nem bántani akarlak csak elgondolkodtam :-) ) volt idő amikor a mozi- és reklám-plakátokat még nem PS-el csinálták (!), hanem nyomda előtt retuspisztollyal és kézi rajzzal.
Használják még: testfestésnél, modellezésben, formatervekhez (gépek, épületek, koncepcióautók stb. amit Te is bemutattál itt), fotó retusálás (PS előtt!), make-up (filmekben is), grafika, festmények, műköröm, falfestés (kültéri/beltéri), dekoráció, stb stb...
Külön műfaj, millió dologra jó.
Egy ideig én is mártóztam benne..
Ilyesmiket követtem el:
-
#11565 Őszintén? :D Nem tudom mi az az Airbrush. Bár neten láttam képeket igazán nem lettem képbe. -
#11564 egyre jobban alakul..
ez airbrush? -
#11563 sikamlósnak tűnik ver. 3.0 :) -
#11562 Na fekszem :)
-
#11561 Jelenlegi állás. Sajnos meló miatt nincs annyi időm rá így lassan haladok de biztosan.
-
#11560 Vazeline X1-es fedőnévvel operál a prototípus... -
#11559 sikamlósnak tűnik -
#11558 Tegnap este nem tudtam aludni így rajzoltam, eddigi eredményekről vélemény?
(Concept car)