15585
Rajzolás,Festészet,Digital art...stb.
  • Misi az ezredes
    Örülök hogy tetszik. Még ma megpróbálom megcsinálni a hátsónézetes képét. Csak bonyolult a méretarányok megtartása miatt..
  • samsung123
    beszarsz! nagyon jó! nagy ötlet a középső légbeömlőt v alakúra csinálni az eredeti fordított u helyett. Picit Audi R8 keverék is.(de nagyon bejön mert az a kedvenc verdám)
  • lightjack
    jól néz ki,de nekem úgy tűnik mintha a jobb első kerék "ráfutna" az orrára. vagyis nem az egész orra, hanem ott arra a lapos bigyóra ami középről indul...sry nemtom mi a szakszerű neve am jól néz ki
  • Misi az ezredes
    Ma esti futórajz még nem kiforrott terv de igyekeztem az éleit pontosan meghúzni. Remélem látszódik a lényeg. Bugatti Veyron Concept - Vélemény?
  • lightjack
    am dady, te tanártól tanultál, vagy magadtól, internet vagy könyvek segítségével fejlesztetted magad?
  • morcosqtya
    Ha elfogadsz egy szakmai tanácsot:

Radírt csak ott vesd be ahol tényleg elkerülhetetlen.
    Leginkább a tónuskontrollhoz illetve a fényekhez használd!
    Nem baj az ha sok (finom) vonal van egy rajzban, így tanulsz, látod a hibáidat, tudsz korrigálni, többet tanulsz így mint ha állandóan radiroznál.

Eleve finom vonalakkal kezdj, ne véss a papírba, az erős vonalakat a vége felé rakd majd fel. Már tudni fogod hova...
  • dady83
    Köszi!
    Őszintén, próbálkoztam mindennel az arányok megtartása érdekében.
    A kockázás jó technika, amivel egyszerűbb dolgozni, de én csak egy középen átmetszett keresztet rajzolok a lapra, onnan már csak másolás.
    Többet radírozok így, de úgy érzem, hogy jobban is fejlesztem magam ez által.Az eszközökkel kapcsolatban még a mai napig kísérletezek.
    Rá kellett jönnöm, hogy a 2B és a 2B-s ceruza között óriási különbségek vannak.
    Jelenleg csak a Faber Castell termékeit használom portrékhoz, amit egy két helyen elég jó áron meglehet szerezni.
  • Midas
    en foleg videokbol tanultam pl
  • tyrael9393
    igen a hosszabb verzióra ár ráakadtam régebben. mint zenésznövendék nekem is van mentorom és teljesen átérzem a fontosságát de azt is tudom hogy ha két hétre bezárnak a szobába egy hangszerrel, világokat dönthetsz meg és építhetsz fel. a tanár pedig rádnézhet néha, akár havonta vagy hetente és új talicskát ad az építkezéshez vagy előre szól "vigyázz, dől, a hatodik emeleten rosszul építkeztél"

egyenlőre a problémám a téma és a képek, az üresség, ez csak puszta rajzolás, semmi mondandó. eddig minden rajzomnak volt gondolati háttere, még ha nem is volt bonyolult vagy jó minőségű. úgy látszik sokat problémázgatok:) azt hiszem az a fajta vagyok aki fejlődés nélkül akar emelkedni, kell neki hogy rugdossa egy tanár különben ellustul.XD
    A gyerkőccel három napig foglalkoztam, és a legjobb rész persze hogy a szeme és az erősebb árnyalatok voltak a bal koponyáján:) de ez csak a befejező része volt a két és fél délutánt igénybe vevő munkának.
    Ötlet,ötlet..keresem és fogom még.
  • Kovács legény
    Kiegészíteném annyival, hogy rajzolj annyit amennyit csak tudsz és rakd fel ide, mi meg segítünk mit, hogy másképp
  • Midas
    devianton vannak jo tutorialok egesszen profi emberek is foltesznek dolgokat.
  • morcosqtya
    Nem vagy egyedül, a válság sokakat elért, köztük engem is.
    Én sem tudok most megvenni drága könyveket, (meg más egyebeket se)
    A Barcsay drága és nagy könyv, de időtálló.
    Nekem sem egy heti zsebpénzből lett meg... :(

Egyébként anélkül is elkezdheted. Anatómiára keress rá a neten, hátha vannak jó rajzok, tanulmányok.

netes oktatással kapcsolatban nem vagyok kompetens, nem kerestem rá. Biztos vagyok benne, hogy vannak ilyen oldalak, (egyszer találtam egy 32 videóból álló tananyag-sorozatot az absztrakt festészethez, nézegettem, de nem mindet néztem végig), rá kellene keresned, szerintem találni fogsz.

A "rajz tanítása könyvekből" nem megoldás.
    Ezzel kapcsolatban röviden azt tudom leírni amit itt másnak is:

1. Ha kezdő vagy, és nincs pénzed tanárra akkor nem kell. Rajzolgass, gyakorolgass pár hétig/hónapig. Vagy elmélyedsz benne vagy nem. Ha nem akkor ennyi volt, nem költöttél feleslegesen.. Ha meg mélyebben kezd érdekelni AKKOR és csak akkor költs több pénzt tanárra, könyvekre, eszközökre.

2. Ha komolyan gondolod, és meg akarsz tanulni RAJZOLNI akkor tanár kell. Nem tudod kikerülni. Az élő szónak, az interaktivitásnak a rajz tanításában feltétlen fontossága van, egy videó/film nem helyettesítheti a jó tanárt.
    Röviden ennyi.

hosszabban..
  • tyrael9393
    Barcsay Jenő. Reménykedtem benne hogy tudok majd könyveket venni ha dolgozok. Boris Vian, Dosztojevszkij, Tolsztoj, esetleg Fantasy és most hogy felhoztad a rajz ötletét, két problémába ütköztem.
    Az első, hogy én elméletben mindenek előtt zenével foglalkozom intenzíven, mint ahogy te a rajzal.De ez egy másik, rajztól eltérő téma és probléma.
    A második, hogy a legnagyobb kilátástalanság idején(függetlenül attól hogy jogtalan-e, nevezzük most gazdasági világválságnak) sajnos egy könyvet sem igazán tudok majd megvenni.
    Tudnál ajánlani, egyáltalán szerinted meg lehet -e bízni olyan könyvekben vagy oldalakban ahol a rajz tanításával foglalkoznak?
  • tyrael9393
    fenébe, kétszer küldtem volna el?XD
  • tyrael9393
    Köszönöm szépen a bíztatást, tényleg jól jön:S:) a színekkel nem szintén nem merek próbálkozni. Persze, előbb utóbb rátérek majd de csak ha megtanulom hogyan rajzoljak nélküle. tehát talán még 1-2 de talán több év fekete-fehér rajzra számítok.. régebben arra gondoltam őgy próbálom majd átlépni a határvonalat hogy a fekete-fehér rajz eredeti, színes változatából egy színt választva rajzolom meg, talán így is lehet majd kifejező, csak jól meg kell választani mit, hova. De ez csak egy röpke gondolat.
  • tyrael9393
    Köszönöm szépen a bíztatást, tényleg jól jön:S:) a színekkel nem szintén nem merek próbálkozni. Persze, előbb utóbb rátérek majd de csak ha megtanulom hogyan rajzoljak nélküle. tehát talán még 1-2 de talán több év fekete-fehér rajzra számítok..
  • morcosqtya
    :)
    ezzel anno küzdöttem.
    Félelmetesek voltak a hangjai.. meg ahogy odacsűrt egyet.
    Mindig lapulni kellett a fal mellett... :)

Az én szörnyem azért kisebb ennél..
  • Aquir
    nagyon tecc, egy kicsit olyan, mint a Half-Life-ban a Blast Pit
  • SMGBAS
    BESZÉLD LE RÓLA!
    Ha szereted akkor megteszed bármi áron is
    [apro] csak hozd fel példának az esküvőt ahol valószínűleg ki fog lógni a ruha alól...
  • zitallak1
    nagyon szép ez az alkotás tyrael, gratula hozzá, teljesen látszik,hogy van tehetséged a rajzoláshoz és nagyon szépen dolgozol..valami élénkebb színeket is megpróbálsz majd használni, hátha úgy még jobban ki tudod majd fejezni magad..
  • lightjack
    dady télleg jól néz ki 1 kérdésem lenne hogy te hogyan rajzolsz portrét? bekockázod a papírt, hogy az arányok megmaradjanak aztán felvázolsz egy skiccet és utána a részleteket vagy ugyanez kockázás nélkül, vagy pedig csak vlaahol belekezdesz és egyből a részleteket rajzolod?? még annyit h milyen eszközökkel dolgozol?
  • Okaokas
    Nem tetkó lesz csak barátnőm mondta hogy ilyen stílusú kell neki.....hellokittyvel -.-
  • morcosqtya
    valószínűleg tetováláshoz témarajz.
  • Okaokas
    http://kephost.hu/image-E94B_4C3A3E28.jpg Akkor így. WTF rajz
  • Okaokas
  • dady83
    Köszönöm a véleményedet, sokat lendít az önbizalmamon.:)
    Sok verejték csurgott le a homlokomon, míg ezt a szintet is elértem, talán azért is, mert sajnos csak a saját képzésemre hagyatkozhattam, meg persze a kritikákra, amikből fejlődhettem, de tudom, hogy hosszú út áll még előttem.:)
  • morcosqtya
    "Tudom hogy nem én alkottam, és végtelenül sajnálom."
    Ne sajnáld, ne szabadkozz! Csak rajzolj! :)

"Először sok kezet, lábat, csontot kell rajzolnom hogy a képzeletbeli/misztikus lények fizimiskáját meg tudjam alkotni, ráérek utána foglalkozni a lények pontos megformálásával. Gondolom a te rajzaid sem ugrottak be tetőtől talpig egy pillanat alatt :)"

Ez a helyes hozzáállás. Én türelmetlen voltam és egyszerre próbáltam mindent, ez nem jó hozzáállás... :)
    Beugrani beugrottak "egy pillanat alatt", a gond az volt, hogy visszaadni nem tudtam jól, mert nem volt meg hozzá a tudás.
    Az ötleteimnek kb 30%-át vittem papírra, a többi fejben maradt, és fortyogott tovább. Annak a 30%-nak pedig 10%-át dolgoztam ki, a többi skicc maradt.

"- bár kételkedem hogy amúgy lenne-e hozzá képességem - meg rémít mások végtelen tudása:D"
    Ezzel nem vagy egyedül, legtöbb emberben van egy egészséges(?) komplexus, egy riadtság, ami gátként lép sajnos fel (minden művészeti területre igaz)..

Mindig vannak/voltak olyan gátlástalan művészek akik ezt az érzést még csak nem is ismerik, kidolgozták a saját (támadhatatlan) szakmai alapjaikat, majd az egyéni stílusukat, "vizsgadrukk" nélkül és mindig is a világ legjobb művészének tartották magukat... a szó szoros értelmében. (festők, zenészek, stb. pl.: Dali, Chick Corea, Pege Aladár, Miles Davis, stb stb..)
    Nagy részük valóban az is lett... :))

"még bűntudatom is van ha ezek után nekiállok valaminek.."
    ezt gyorsan felejtsd el! Ne másokra figyelj hanem magadra!
    Csak alkoss!
  • morcosqtya
    mimezis:

röviden

magyarul, konyhanyelven: mimezis: a valóság másolása. (szigorúan véve itt az önkifejezés nem az egyén szintjén jelenik meg, hanem az alkotó természetnek való alárendeltséget jelenti)
    Látszólag kreativitás nélküli másolás, pl egy arc, egy egészalakos anatómiai szobor, egy fotorealisztikus tájkép, ami egy ecsetvonással sem tér el a valóságban ott és abban az időben szemmel látható valóságtól.
  • morcosqtya
    Még csak annyit, hogy ha a modellnek megmutatod elalél majd a gyönyörtől..
  • morcosqtya
    Műkedvelői szemmel: azt kell mondanom ez egy remek alkotás! Nagyon szép és kifejező (a szemek nagyon "élnek"). Látszik, hogy van tudás és gyakorlás mögötte. Látsz, és kivitelezni is tudod amit látsz.
    "kis kihagyás után": ez tovább emeli az elismerésemet. Általában sajnos gyengébbek a kihagyást követő rajzaink, mint amikor folyamatosan alkotunk.

Ha rajztanár nézne rá, szigorú szakmai szemmel, azonnal találna benne több hibát, de ez már nem a "rajzszakköri" szint... :)

Mindenképpen a legjobb munkák közé sorolom, amiket eddig itt láttam, gratula!!
  • dady83
    Egy kis kihagyás után egy újabb rajzom.
  • tyrael9393
    Ettől a választol féltem :) Tudom hogy nem én alkottam, és végtelenül sajnálom. szeretnék ilyeneket kitalálni de nem tudok. úgy gondoltam talán először sok kezet, lábat, csontot kell rajzolnom hogy a képzeletbeli/misztikus lények fizimiskáját meg tudjam alkotni, ráérek utána foglalkozni a lények pontos megformálásával. Gondolom a te rajzaid sem ugrottak be tetőtől talpig egy pillanat alatt:)

"nem köt le a mimezis úgy általában" -ezt hogy érted? mit jelent az hogy mimézis?:$

Misi az ezredes: Azt tudom hogy Ceruzával van rajzolva:D én csináltam XD Mivel én még a lentebb említett "pár ceruzás korszakba" tartozom. 3h 2h Hb 2b 4b 9b radír lap üres szoba és egy vonalzó a másoláshoz. Próbálkoztam rajzolni magamtól és van pár ami kifejező lett, de végtelenül egyszerű :) összetettebb dolgok megálmodásába eddig bele se gondoltam, -bár kételkedem hogy amúgy lenne-e hozzá képességem- meg rémít mások végtelen tudása:D még bűntudatom is van ha ezek után nekiállok valaminek de ezentúl nekiállok, ha lesz mondandóm és időm egyaránt.
  • tenkenorman
    goom-baaa:D
  • morcosqtya
    Ez (#11641) Airbrush, akrillal, papíron.

Fotorealisztikus rajzolást/festést meg lehet tanulni, nekem nem igazán a szakterületem, nem köt le a mimezis úgy általában.

A Dark / Groteszk művészet éppen az ilyen lényekről (és egyéb objektekről) szól. Ha - ahogyan írtad - a torz elméd alkot, akkor nincs szükséged másolásra. Ha meg másolsz, az már nem a Te torz elméd szüleménye, hanem másé.. :)

Fantázia az egyetlen amit nem lehet tanulni. Fejleszteni lehet, de nagyon nagyon nehezen és lassan...
    Általában ez valakinek vagy van, vagy nincs..
  • Misi az ezredes
    Kell hozzá egy jó adag kreativitás képzelőerő mint a régi szobrászoknak. Csak te lapon formázod meg a testet melyet megálmodtál. Ennyi a különbség.

Ezt szerintem Ceruzával van rajzolva. Ez több ponton meg is látszik.
  • tyrael9393
    Ezt a rajzot milyen eszközökkel csináltad?

Mi a véleményed a fotószerű rajzok másolás nélküli készítéséről? Ez az egyik célom..de csak nyáron rajzolok, iskola közben nincs olyan sok időm rá. azt hiszem le kell tennem róla ha több éven át kéne gyakorolni ehhez, habár kitudja:)
    a másik célom hogy olyan elvetemült lényeket vessek papírra amit az én torz elmém alkotott:D ez is ilyen, de kénytelen voltam másolni, mivel egyenlőre nem tudok magamtól rajzolni ilyesmiket.
  • morcosqtya
    1999.
    huh... 11 éve követtem ezt el.. :) én is öreg sam...
  • morcosqtya
    :) nem, mivel ez eredetileg RAJZ topic, tehát nem Te OFF-olsz hanem mi.. :)

A gyermek anatómiája jelentős eltérést mutat a felnőttekétől (testarány, koponyafelépítés, koponyacsontok arányai stb) ezt külön kell tanulmányozgatni, ha gyermeket akarsz rajzolni. (ajánlom Barcsay Jenő Művészeti anatómiá-ját az alapok tekintetében, de abban a gyerek anatómia csak érintőleges, inkább a neten keresgess)

Tanács: NE akadj le egyetlen rajznál! Ez jó indulás, megvan az irány, így sikerült, fogadd el, tedd félre, csináld a következő rajzot, majd a következőt...
    A tizediknél ha visszanézed majd az elsőt, meglepődve veszed észre azokat a hibákat, amiket most nem látsz.
    Tanulmányrajzoknál nem a háttér a lényeg.
    Elsődlegesek a (helyes anatómiai) arányok és formák helyreillesztése a térben, majd a térszerűség elérése a megfelelő tónusokkal, a fény/árnyék viszonyok.
    Arányok, arányok, arányok!
    Erre koncentrálj.
    Ha "szarvakkal" akarsz egyedit alkotni, akkor se feledkezz meg az alapokról, az arányosságról.

Groteszk / Dark tanulmányaim alatt mondta a tanárom, hogy "a groteszk lényege a torzítás, de eltorzítani valamit csak az tud aki anatómiailag helyesen is meg tudja rajzolni a témát". Csak azt tudod torzítani amit megismertél torzítatlanul is.
    Egy gyenge alvázra se lehet/érdemes jó autót építeni.

Ezzel nem azt mondom, hogy ne kisérletezgess, és ne "önkifejezz" (mert a sorozatos tanulmányrajzolás tényleg piszkosul unalmas), hanem csak azt, hogy (az önkifejezés mellett) ne próbáld lerázni a kötelező szabályokat.

Én pont ilyen türelmetlen vagyok, így ezt akár magamnak is címezhetem.. :)
  • htr93

második komolyabb próbálkozásom az arcokkal. arra gondoltam hogy megpróbálok ördögszarvakat rajzolni rá, a lehető legélethűbben de nem merek nekiállni se.. Az is zavar a rajzot illetően, hogy a kép eredetileg is világos, én sem mertem hát több sötétséget vinni benne, mégis árnyékot kéne vetnem a világos színű homlokra hogy látszódjanak a szarvak. Továbbá a rajz is csak vázlatnak tűnik a sok üresen hagyott rész miatt... Nem tudom mit kéne kezdenem vele, segítséget kérek :( és remélem nem szakítom meg ezzel az olajfestményekről folytatott beszélgetést.
  • lightjack
    ezt kinek is írtad?