22335
-
#2837 :O ez az igazi biciklizés,nem az amit én csinálok :( -
#2836 Na van még de azokat össze kell szednem még:D Majd rakok fel! -
-
#2834 Na egy pár Photo! A Videokkal még várjatok:D
-
BenceYCE #2833 Ahol tapadnia kéne a fémnek a fémhez, oda nem került szennyeződés, kenőanyag, v. bármi más? -
BenceYCE #2832 Én csak papagájmód ismételgetem azt ami rámragadt :)
Én is szeretem a vekkert, valóban hasznos dolog.
Testtömegben szinte teljesen megegyezünk, bár a magasságom miatt jól takarható a zsírpárna azért engem rettentően zavar. Próbálom lefaragni a kilókat, de amit még jobban szeretnék az az egészséges életmód. Nekem is jobb a hangulatom mióta odafigyelek a sportra. Hasonlóképpen hozzád én is ülőmunkát végzek. Korábban nem hittem volna, hogy ez valóban komoly terhelés a szervezetnek. 4 év alatt kb. 15 kiló rámjött. Előtte fél év alatt a katonaságnál még 10 kg. A Párom mondását szoktam idézni, miszerint az emberi test legnagyobb ellensége az ha nem használják. Hát én próbálok tenni érte. Pedig sokszor nem könnyű. Fehér ingbe várnak a dolgozóba, én meg vizes pólóban érkezek lóháton 15 km megtétele után. :) Ráadásul ez a hegyvölgyes útvonal. 20 km lesz belőle ha sík terepen akarok gurulni. Márpedig rám inkább a zsírégetés férne nem az erőedzés. Mostanában a Nike reklámját idézgetem magamnak: Tegnap azt mondtad, hogy majd holnap...
Jó tekerést mindenkinek! -
#2831 Várjuk a képeket videokat! :) -
#2830 Srácok most értem haza a Mountain Bike Word championship Downhil Sloveniai állomásáról..
Hát wazzze!! Asszittem tudok bringázni! De ma átértékeltem a dolgot, nem tudok:DDDD
Wazz holnap teszek fel egy pár képet videot stb.. Ezek állatok!!
De kemény volt!
Volt elöttünk 4-5 db 500000ft-s fényképező géppel összetört kulccsont törés. Kis Bukás nagy bukás. Volt olyan tempo hogy elnem hiszem.. Szóval készz.
Ja és vennem kell egy Tankot:D Nem lesz elég csak egy Vázcsere! Ide wazze Tank kell!
Jó éjt! -
Gabo #2829 BenceYCE:
Látom pedzegeted Te is a témát. :o)
Jó az, amit írtál, csak a megfelelő alapok hiányában szerintem kevesen értik meg miről is van szó.
Idén kezdtem el Én is pulzusmérővel tekerni. A telet rászántam arra, hogy beleássam magam a témába, mert engem is érdekelt. Azóta is próbálom úgy rendezni a felszedett információkat, hogy arról laikusok számára is érthetően és értelmesen tudjak beszélni. Hát, nem könnyű...
A szezon végén mindenképpen szeretnék majd egy összefoglalót kerekíteni a tapasztalataimról. Az eddigiek alapján nem bántam meg a beszerzését, sőt az egyik leghasznosabb kütyüm, amit sportoláshoz vettem. Sokat segít abban, hogy az ember megismerje a saját testének a működését és segítséget ad ahhoz, hogy helyesen fejlessze azt tovább.
Egy Polar RS200-ast használok. -
Gabo #2828 Egy kis illúzió rombolás következik. ;o)
7-8 éve tekerek. Előtte lényegében semmi sport nem volt az életemben. A bringám megvásárlása előtt 10 éve ültem utoljára nyeregbe és főleg a gyerekkori emlékek irányítottak ehhez a sporthoz.
Azóta is tart a szerelem. Voltak jobb és kevésbé jó éveim.
Tavaly év közepén az Élet ráébresztett arra, hogy változtatnom kell az életmódomon: ülő munka, stressz, túlsúly (105 kg, 178 cm-hez), az előzőekből eredően keleténél magasabb vérnyomás. Mindehhez 32 életév.
Utána olvastam jó néhány dolognak, átgondoltam ezt-azt. Apránként felépítettem egy új életmódot, amihez azóta is tartom maga.
Változtattam az étrendemen. Úgy döntöttem, hogy szezon kezdéstől komolyabban veszem a sportot is.
Jelenleg itt tartok:
Hetente háromszor futok (inkább gyaloglással fűszerezett kocogás) vagy bringázom annak függvényében, hogy meló mellet mire jut idő. S mivel jól akarom csinálni, ezért pulzusmérésre alapozom az edzéseimet és csak fokozatosan emelem a terhelést.
A dolog eredménye, hogy ugyan akkora pulzusszám mellett a 36 km-es körök 18 km/ó alatti átlagról 19-20 km/ó átlagra kúsztak fel. A futó „edzéseim” során is apránként kezd nyúlni a táv, amit 20 perc alatt megteszek és apránként kezd futásra hasonlítani a dolog.
S mivel a sport a második legjobb természetes stressz oldó, ennek köszönhetően nyugodtabb is vagyok, jobban érzem magamat.
Arról nem is beszélve, hogy jelenleg 97 kg mutat a mérleg és ez is apránként kopik.
Hogy mi lesz a vége a dolognak, még nem tudom, de egyenlőre ígéretes.
Szóval kisportolt alkatról inkább ne beszéljünk. Bár tény, hogy néhány év bringázás nyomot hagy az emberen. S itt most nem a térdemen lévő sebhelyekre gondoltam. ;o) -
Gabo #2827 Vagyok vagyok... Csak hétvégénként ritkán szoktam fórumozgatni. :o)
Belekezdtem egy hosszabb iromány elkészítésébe, de két gépelt oldal után rájöttem, hogy valószínűleg a téma meghaladná a topik kereteit. Szóval megpróbálom inkább rövidre zárni a dolgot. (Így is elég hosszú lesz.)
A lentiekben a tudományos pontosság helyett, amihez amúgy se vagyok elég képzett, inkább az érthetőségre próbálok majd törekedni.
Az izmok működésük során cukrot égetnek el, így nyerik a mozgáshoz szükséges energiát.
Alacsonyabb terhelés esetén ezt oxigén jelenlétében végzik. Ezt hívják aerob terhelésnek. A mozgás megkezdése után ahogy a szervezetünk érzékeli, hogy az izmokban és a vérben oldott cukor mennyisége csökkenni kezd, mozgósítja a tartalékokat, azaz elkezdi lebontani a zsírszöveteket. (Ez a folyamat kb. 15-20 perc után indul el.) Ez a állapot viszonylag hosszú ideig fenntartható.
Magasabb terhelés esetén a cukrot oxigén nélkül égeti el a szervezetünk. Ez nevezik anaerob energia nyerésnek. Ennek folyamán az izmokban tárolt tartalékok lényegesen gyorsabban merülnek ki. Lényegében a szervezet nem tudja pótolni olyan tempóban, mint ahogy az felhasználásra kerül. Ez az állapot csupán néhány percig tartható fenn. A tartalékok kimerülése után a teljesítő képesség erősen visszaesik. Ráadásul ez a folyamat fokozott tejsav képződéssel jár, ami az izomláz egyik okozója. De az elsavasodás ezen kívül gátolja az izomszövetek regenerációját és rontja az immunrendszer működését is.
Az aerob és az anaerob állapot között van egy átmeneti zóna. Ilyenkor már fokozottabb a tejsav képződés, de a keringési rendszer még képes ezt elszállítani, illetve még képes elég oxigént biztosítani az energia előállításhoz is. Viszont a zsírbontás a folyamat lassúsága miatt már csak korlátozott mértékben képes a tartalékok pótlását biztosítani.
A Te esetedben valószínűleg arról van szó, hogy a jelenlegi állóképességedhez képest túl intenzíven, túl nagy teljesítményen hajtod a szervezetedet. Valószínűleg az aerob-anaerob átmeneti tartományban pörögsz, sokszor belecsúszva az anaerob zónába is. Ahogy kimerülnek a gyorsan mozgósítható tartalékai a szervezetednek, és ahogy elsavasodnak az izmaid, úgy jön az izomláz égető érzése, valamint az ólmos fáradtság.
Amit már most meg tudsz tenni az az, hogy komolyan visszaveszel a tempódból. Ha most 18-19 km/ó körüli átlagot mész, lassíts le legalább 15 km/ó alá. Ez lehet, hogy vánszorgásnak fog tűnni, de idő kell ahhoz, hogy a szervezeted hozzászokjon a terheléshez.
Ha nincs is pulzusmérőd, attól még odafigyelhetsz a szervezeted által küldött jelekre. Próbálj meg olyan tempót választani magadnak, ahol még erőlködés nélkül orron át lélegezve is elég levegőhöz jutsz. Ha már szájon át kell venned a levegőt, vagy éppen lihegned kell a légszomj miatt, akkor valószínűleg túl erősen hajtasz.
Fogd föl ezt úgy, mint egy alapozó edzést és tartsd magad ehhez az elkövetkező legalább 1-1,5 hónapban.
Amiket a neten eddig olvastam általános edzésterveként, mindegyik az alapozással kezdi és csak után tér át a célirányos edzésekre.
Az alapozás szinte mindig alacsony intenzitású, ismétlődő, fokozatosan egyre emelkedő időtartalmú edzések sorozatából épül fel. Jellemzően aerob mozgásra épít. Célja az állóképesség fejlesztése.
A fokozatosságnak és az ismétlődésnek köszönhetően a szervezet apránként hozzászokik a sport jelentette többlet terheléshez. A keringési rendszer rugalmassága, terhelhetősége nő. A szív és a tüdő megerősödik. Felgyorsulnak azok az élettani folyamatok, melyek az energia tartalékok mozgósításáért, feltöltéséért egyszóval a regenerációért felelősek. Az izomrostok fejlődése is beindul. Valamint az inak és az ízületek is megszokják a nagyobb terhelést. (Az átlag halandóknak ez a szint több mint elég az egészség fenntartásához.)
Az edzések mellett a felkészülés egyik legfontosabb része a pihenés. A pihenő időszakban regenerálódik a szervezet és ilyenkor történik meg az izomrostok fejlődése is. Megfelelő pihenő időszakok nélkül az ember csak azt éri el, hogy kimerült tartalékok nem tudnak feltöltődni. Hiába edz egyre keményebben, az eredményei stagnálnak, vagy éppen romlani kezdenek. Ezt hívják túledzettségnek.
Szóval iktass be magadnak pihenő napokat is a bringázós napok közé.
A pihenő napok és az edzés napok, valamint azok intenzitásának helyes megválasztásával lehet elérni a formaidőzítést. Magyarán azt, hogy pont a verseny napjára legyen a teljesítő képessége és a szervezet feltöltöttsége az optimális szinten a versenyzőnek, hogy ott a maximumot nyújthassa.
De ez már egy másik téma. S mivel nem vagyok se profi sportoló, sem pedig szakképesített edző, ebbe inkább nem is megyek bele. -
#2826 de hát nem lötyög meg a felrakásnál se esett le csak elfordul -
BenceYCE #2825 Lehet, hogy nem jó átmérőjű stucnit vettél? -
#2824 erre nincs vmi tippetek mi lehet? -
AarPoe #2823 Gabo kolléga, merre vagy? :) -
BenceYCE #2822 Asszem nekem ilyen van.
De találhat itt mindenki mindenfélét. Az órát karácsonyra kaptam egy mosható mellhevederrel együtt. Azt nem tudom, hogy hol szerezte be, de valahol budán. Ha kell vkinek szóljon elkérem a Zasszonytól a bolt elérhetőségét. De órát találtok még itt dögivel. -
BenceYCE #2821 A fáradáshoz...
A problémát inkább más sportokból vett módszerekkel lehet orvosolni.
Nem a biciklivel, a gumikkal vagy a lábunkkal van a baj, hanem a szívünkkel. A párom aerobic edző. Tőle tudom én is. Fogyni szeretnék és ezért néztem utánna a dolgoknak én is. Először is tudnunk kell, hogy minden ember más és más. Nem az fogja meghatározni, hogy kibírjuk-e a távot és, hogy mennyi idő alatt tesszük meg. Meredekség felfele vagy lefele az mindegy. 30 km a melóhely, de semmi izomláz mióta ráültem a bicóra a szezon kezdetekor. Tehát a lényeg: A puzusszám köré épül minden. Érthető okokból egy 85 kg izmos test és egy 140 kg-os kevésbbé izmos test nem ugyan azt produkálja. A bonyolultabb számításokat most hanyagolnám. Ehelyett vehettek egy Polar órát leginkább fitness vagy biker sorozatból és a gyári mellhevedert lecserélhetitek moshatóra. Ha még ez sem felel meg, mert nem olcsó, akkor a következő számítást használjátok. 220-as pulzusszámból kivonjuk az életkorunkkat. Ez egy 20 éves embernél ugyebár 200. Ennek kell a százalékos részét besorolnunk. A 65-75% közötti tartományban zsírt égetünk, 75-85-ig kardio edzést csinálunk, míg afölött erőnléti edzést. Bár a százalékoknál megoszlanak a vélemények. Ez az egyszerűbb számítás. A bonyisabbhoz nem, életkor, testsúly, magasság, stb. kell. Ez alapján számol a polar óra is. A lényeg, hogy a szervezet egy bizonyos pulzusszám alatt képes csak a testzsírból energiát felszabadítani. Ez a szervezetnek kevésbbé használható, de a testzsír százalékon jól meglátszik ha odafigyelünk és ebben a tartományban dolgozunk. 20 perc után elindul a zsírégetés és leállás után az utólagos zsírégetéssel lassan csillapodik. Magasabb pulzusszámnál a testzsírból nem tudunk energiát nyerni, mert a zsírból csak lassan fejhető energia. Ha átlépünk egy küszöböt, akkor onnantól már az energiát az izomból fogja kisajtolni a testünk. Ez intenzivitástól függően savasodással jár. A tüneteket jól ismerjük mindannyian. Nehezebb légzés, nehéz végtagok s végül izomsavasodás avagy izomláz. Ha a pulzusra odafigyeltek a biciklinél nincs jobb zsírégető un. aerob mozgásforma. Az energia nagy izomtömegben a combban végzi és lassan is nagy mennyiséget képes felemészteni, hiszen legnagyobb izomcsoportunk. Zsírégetéshez még a gyaloglás, edzettebbeknek a futás, kocogás ajánlott. De ez mind a zsírégető zónán belül. Tartsunk önkontrollt. Ha meghajtjuk magunkat, zakatol a szívünk. Az már régen rossz. Tekerjetek csak úgy komótosan. Égessétek el a zsírt, mert nem a súllyal van a gond, hanem a testzsírszázalékkal. Az izom úgyis nehezebb. Ha valakinek vmi kérdése van szóljatok, tolmácsolom az asszony felé. :)
Addig is jó tekergetést mindenkinek. :D -
AarPoe #2820 Na az jó! Én szoktam versenyekre is járni ill. egyesületben lövök, de ez tényleg nem számít. A lényeg, hogy szeress lőni. :) De ez szerintem érvényes valamennyi sportra (nem a lövés :)). -
mat33 #2819 Kép
eltörött a rugóstagban az a bizbasz, ami a képen le van törve, ha valaki tudjha, h ienkor mit kell csinálni, vagy tud olyan helyet, ahol van ien alkatrész, az legyenszives írjon, köszi:) -
#2818 Hellotok!
Akadt egy kis problémám remélem tud valaki segíteni. Vettem új stucnit és ráraktam a villára és meghuztam a csavarokat ugye. Aztán elmentem kiprobálni és amikor igy nagyobb erővel kanyarodok vagy egyhelyben egyensulyzok akkor a stucni elfordul
A csavarokat jobban már nem tudom meghuzni az oldalán mer teljesen megvan huzva és mégis.
Miért történhet ez?
Ami a tetején van csavar (ami függölegesen megy a villába) azt kéne erősebben? -
#2817 Nagyon szép!!
Acsaládunkban van két magyar ij! Mind2 viszacsapo természetesen.
Mi is szoktunk járkálni ide oda lövöldözni. Persze nem verseny stb csak hobbi. De nem ez a lényeg..
-
AarPoe #2816 Igen, én történetesen visszacsapó íjjal. :) Csak az enyémnek pont nem magyar íj a neve, hanem kínai. Ilyen ni:
http://www.grozerarchery.com/magyar/index_b.htm
(a lap legalján, a füvön fekvő íj)
Bocsi az off-ért :) -
#2815 Hát igazából én sem vagyok egy bicos alkat:D
Sőt.. 100kg vel nem lehet annak nevezni.. Én sem vagyok dagatt magas is vagyok ehhez a sulyhoz.
Én nem is szoktam turázni mondom! Őrültködök és elsősorban a Downhillt részesítem előnyben.. De néha azért kell teperni is..
Ijjaszkodsz??? Mit hogyan merre?? Visszacsapó ijjal?? -
AarPoe #2814 Akkor valahol itt lehet a bibi. Én ugyanis egyáltalán nem vagyok sportos vagy bicajos alkat (nem dagadt vagyok, csak egyenes a hátam :D), a lábam sem izmos, mégis 18-19es átlagokat megyek. Tehát, ha abból indulok ki, hogy velem ellentétben ti gyakorlott és gondolom kisportolt bicajosok vagytok, akkor a választott tempóm túl gyors!!
Ma 27,2km-en 18,8-as átlagot mentem, amihez az út első felén erős szél társult (12-13km/h-ra lassított), ami megintcsak azt bizonyítja, hogy kihajtom magam. Időt azért nem írok, mert ebben benne van pár perces megállás autók és lámpa miatt, valamint egy komp-átkelés is.
A szamaram monti, egy '95-ös acélvázas Hauser Scorpion, majd ti eldöntitek milyen...sajnos én szinte semmit nem tudok róla. A traktorgumit simára cseréltem, azóta lényegesen jobban hajtok.
Nem bicajozok túl régóta és csak 1-2 éve volt rendszeres (az sem mondható soknak), a tavalyi évet nagyon ellustultam. De most formába tekerem magam. ;)
Nem sportolok mellette rendszeresen, úszok néha illetve íjász vagyok, de az egészen más. Futni pl. egyáltalán nem tudok, 200m után kifulladok.
A légzésről tudsz mondani valamit?
Remélem segítettem az elemzésem folytatásához. :)
...és azt is, hogy senki nem felejtette el: holnap 16:30-kor Giro Prológ! :) -
#2813 Hát én is e körül járok!
Igaz ugye az én bringám elég drabális turázni.. De néha rávisz a lélek. Pl körbe tekertem vele 1x a Balcsit.. Mondjuk asszem 5 nap alatt:D
Napi 40-50 km-et mentünk. Fürödtünk kajáltunk sátraztunk! Hát kurva jó volt:D
Én kb ezzel a bicoval olyan 19-es átlagot tudok. -
Gabo #2812 Kérlek, írj magadról egy kicsit, hogy jobban képet tudjunk alkotni a fizikai állapotodról!
Milyen bicot hajtasz, monti vagy országúti?
Jó lenne azt is tudni, hogy a 30 km-es távot milyen tempóban teszed meg. Viszonyításként Én montival a 36 km-es váci köreimet 19-20 km/ó közötti átlaggal tekerem mostanában. Ez azt jeleni, hogy néhol huzamosabb ideig 25 km/ó-s tempókat is megyek. Egy-egy ilyen "edző" kör végére így kellemesen elfáradok, de nem szokott izomlázam lenni, nem görcsölök és tudom, hogy még tovább is bírnám. Ha túrázásról van szó, akkor 20 km/ó-nál gyorsabban ritkán szoktam tekerni. Így viszonylag hosszabb ideig is jól bírom a terhelést. (Hozzá teszem, hogy mióta az időjárás engedi, azóta próbálok rendszeresen bringázni valamennyit, szóval a szezont valamivel korábban kezdtem, mint Te.)
Nem lehet, hogy túl nagy tempót választasz magadnak?
Mióta bringázol? Mit sportolsz mellette, vagy milyen sportot űztél előtte?
Valahogy csak ki találjuk, hogyan hozzunk formába Téged a bükki túrára. ;o)
U.i.:
A félreértéseket elkerülendő nem vagyok edző, sem élsportoló. Szóval csak a tapasztalataimat tudom megosztani veled/veletek. Ha valaki hasznát veszi... :o) -
AarPoe #2811 Köszönöm szépen a részletes választ és nagyon örülök, hogy végre bicajos fórumot találtam. :)
Meg fogom nézni, mindenesetre most szépen forognak.
Igen, sima V-fékjeim vannak. Megnéztem őket és nem elég, hogy nem az általad írt pozícióban érnek a felni oldalához, de ráadásul - főleg elöl - nem is egyforma távolságra vannak az oldaltól. Majd megigazítom őket, aztán jöhet a gyufás módszered ;) annál is inkább, mert augusztusban el szeretnék menni a Bükkbe egy túrára. Mondanom sem kell, mennyire életbevágó ott a jó fék.
Sík terepen kerekezek, alföldi gyerek vagyok. Heti 2-3szor 30km nem okoz már gondot, de ha 30 fölé megyek, gyorsan fáradni kezdek és a lábaim is nehezek lesznek (az izom"fájdalmat" egyébként már 4 km után is érzem, de ez 30-ig nem emelkedik lényegesen). Talán ez egy lélektani határ nálam, nem tudom.
Szóval: mennyit kell tudnom tekerni síkon ahhoz, hogy egy nagyjából 40km-es, nem túl nehéznek mondott bükki túrát megmásszak? (fele kaptató, fele gurulás) Pont másfél-két hónap múlva esedékes tehát, ahogyan írtad is.
-
Gabo #2810 Hét közbeni stressz levezető tekergés esetén: 36 km (Dunakeszi - Vác - Dunakeszi)
Egy 10 perces pihivel 2 óra alatt megvan.
Hétvégi egésznapos esetén: 65 km (Dunakeszi - BP - Szentendre - Leányfalu - Tahitótfalu - Horány - Dunakeszi)
Valamivel több mint 4 óra.
Persze ha adódik másik útvonal, akkor ez több/kevesebb is szokott lenni.
De erről alább már talán írtam... -
Gabo #2809 Ha nagyon meg lett nyomva zsírral, az esetleg okozhatott egy kis szorulást, bár ez nem túl jellemző. Inkább valószínű, hogy a kónuszok szorulnak. Ha nagyon nem boldogulsz vele, akkor inkább érdemes eltolni egy szervizbe, hogy nézzék át. Ez még mindig olcsóbb megoldás, mintha esetleg a túl szorosra húzott kónuszok miatt tönkremennek a kerékagyak.
Gondolom V-fékek vannak a bicodon.
A visítás oka valószínűleg az, hogy a fékpofák teljesen felfeküdnek a felni oldalára. Ilyenkor ha menet közben ráhúzod a féket, a féktest egy kicsit megcsavarodik. Ennek köszönhetően a fékpofa befog, visszaugrik, befog, visszaugrik... Ez a ugrálás, rezonálás okozza a visítást.
A trükk az, hogy a fékpofa beállításakor vedd figyelembe a csavarodást is. A fékpofa elejének hamarabb kell elérnie a felnit, mint a végének. Ennek köszönhetően kevésbé ugrál és jobban felfekszik. Mikor a felfekvésen állítasz, tegyél egy gyufaszálat a fékpofa hátsó vége alá. Ha így állítod be, valószínűleg megszűnik a visítás is.
Esetleg lehet próbálkozni a fékpofa-felni párosítás variálásán is. Ebből értelem szerűen a fékpofa az, ami könnyebben cserélhető. Nekem Ritchey fekete, általános használatra szánt fékpofák vannak fent. Ezek beváltak a régi és a mostani felniknél is. A Shimano saját fékpofáit túl keménynek éreztem, minden fékezés olyan hangot adott, mintha dörzspapírt húztak volna végig a felnin...
Érdemes megtisztítani, zsírmentesíteni a felni oldalát és a fékpofák felületét is. (A lánc olajozása után nálam rendszeresen rá szokott csapódni egy kevés olaj a hátsó felnire.)
Itt esetleg még találhatsz hasznos tippeket: http://sheldonbrown.com/canti-direct.html
Tárcsafékekben nem vagyok annyira otthon. De a visítás oka ott is lehet a rossz beállításból adódó rezonálás. (Elég durva csavaró erőhatások jelentkeznek ott.) Illetve a fékhatás erőteljes csökkenését okozhatja az, ha a fékbetét olajt, zsírt kap. Általában ezen csak a tárcsa tisztítása és a betétek cseréje szokott segíteni.
Tárcsafékek esetében a fékbetéte mindig be kell koptatni, mielőtt eléri az optimális működési állapotát. Egy erős lejtő általában megfelelő szokott lenni erre a célra. ;o)
Örülök neki, hogy tetszett a túrás irományom. Bíztam benne, hogy legalább két ember akad, aki hasznát veszi az ott írtaknak. ;o)
Ahogy ott is írtam a lényeg a fokozatosság. Érdemes kisebb utakkal kezdeni. Ha van rá mód hetente egyszer-kétszer 30 km nem egy túl vészes, könnyen teljesíthető. (Persze az is kérdés, mennyire erős a terep, amin tekeregni szoktál.)
Ha ez már nem okoz gondot, akkor érdemes egy-egy alkalommal emelni a távot.
Ha most kezded a szezont, szerintem 1-2 hónapot szánj rá arra, hogy a kondid formálódjon. Ha kellően kitartó vagy, nagyjából másfél hónap elteltével érdemes megpróbálni egy komolyabb utat.
Az is lényeges, hogy jól oszd be az erőtartalékaidat. Ha az elején széthajtod magad, a végére nem marad benned elég szufla. Próbálj meg arra törekedni, hogy egyenletes tempóban haladj, folyamatosan pörgetve a pedált. A meghajtom-gurulok-meghajtom-gurulok módszer sokkal több erőt igényel, mint egy már elért sebesség egyenletes tartása.
A Powerbar Hydro italpor utántöltő tasakos változata ha jól emlékszem 3000-3500 Ft körül van. Ebből kb. 10 l ital keverhető. -
#2808 én ha napos túrára megyek akkor 70km biztos megvan. -
#2807 Egy egynapos túrán átlagosan hány km-t szoktatok menni? -
AarPoe #2806 No, bicajozgattam ma egy kis 30km-t, és most nem tapasztalom ezt. Valószínű csak képzelődtem, vagy nem volt még bejáródva a gép. Nem gonosz a kérdés, sajnos még nem vagyok formában. :)
Felfordítva is minden ok, szépen pörög, viszont a kónuszokat még megnézem. A fék viszont visít és nem valami jól fog, ezzel mit lehet tenni?
Nagyon hasznosnak találtam a túrás írásodat, köszönöm minden, túrákba most belekóstoló spori nevében is. :)
"érdemes feljebb menni 30-40 km-re. Ha ezzel sincs már gond, akkor valószínűleg 60-70 km letekerése sem fog problémát okozni. "
Ez tényleg így van? Mert én eddig 40km-nél többet sosem mentem, de ott már nagyon fáradt vagyok és nem érzem azt tesileg/lelkileg, hogy még ennyit tudnék teljesíteni. Merjek belevágni?
Azt szeretném még kérdezni, hogy az izotóniás sportlötyinek mennyi az ára kb (lusta vagyok ezért most bebuszozni miskolcra, bebringázni meg pláne... :D).
-
Gabo #2805 Ha fejre fordítod a gépet és kézzel hajtod meg a pedálokat, akkor is érzel nehézséget?
Ha csak kézzel a kerekeket megforgatod akkor mi a helyzet?
Nem lehet, hogy a kerékagyak kónuszait húztad túl szorosra a zsírzás után?
Nem lehet, hogy csak nem vagy formában? (Gonosz kérdés... ;o) ) -
Gabo #2804 Csak ne kapj oldal szelet! ;o) -
#2803 Omg! Ezzel lemenni a sarki boltba tejért!:D -
#2802 Az igen!! Na ezzel lehet repeszteni:D -
#2801 -
-
cargame #2799 Hello!!
Na vegre kesz az uj bringam:) Megerte a sok kerdezosgetest itt a vazakrol.
Egy Prodigy 9,81 vazat vettem es mit ne mondjak de nagyon jo. Majd toltok fel kepet rola! -
AarPoe #2798 Sziasztok!
Indul a szezon, így én is lemostam a gépet, beolajoztam, lekentem, csavarokat is meghúztam. Az a problémám akadt, hogy kicsit mintha nehezebb lenne hajtani a gépet és nem tudom, miért. Sima és egyenletes, csak nehezebb. A gumik és fékek OK, kentem zsírt mindkét kerékagyba is.
Egyébként ha valaki találkozott már Hauser Scorpionnal (ilyenem van, talán '95-ös darab), és tud róla mondani valami okosat, azt szívesen venném. :)
Köszi!