22335
11330766891279474906.jpg
  • Mike at home
    talán kinézek, de végig tuti nem megyek
    unalmas már

de majd felvetem a szervezőknek, hogy nem ártana a kerékpárosoknak egy kis kresz oktatás, pl. mit jelent a piros lámpa, meg átengedjük a gyalogost, főleg ha éppen neki van zöld
    naponta látok ilyet, csak a motoros rendőrök nem tudom hol vannak
    helyszini 10k minimum
  • gordon 24
    Lejebb vittem az árat! 17000ft! Ha kell szoljatok!
  • Carlos HUN
    Remélem iyen tavaszias idönk esz 20 adikán :D
  • PyRex
    elég nehéz a váz, bár az acélvázak többsége ilyen súlyú.
  • gordon 24
    A manitout vissza vontam a vásárlásból mert ugy döntöttünk igy családilag hogy jó lesz az még!

De ami a lényeg van helyette egy Rock Shokc Judy xc air teló ami fiatalabb jobb álapotban is van.. A teló 10cm-et mozog a rugó előfeszitése állitható. Csillapitása van de ez fix..
    Az ára 21000ft. Az ár irány ár.. alkudozni lehet, persze észerű határokon belül..
  • gordon 24
    Nem is.. Csak mondtam... Nem magamra értettem..

• gabber_saviola
    Én csillagtúrát szervezek
  • gabber_saviola
    Tudod, kinek nem inge... :)
  • Breki33
    http://criticalmass.hu/gyik
  • DannyL
    Ja megvan, már csak 11 nap. Miről szól ez igazából, még nem nagyon vagyok képben. :)
  • DannyL
    Mikor lesz?
  • gordon 24
    Hát eléggé lebénitja a várost! De egy napot kibirnak az emberek.. Én a critical mass alap ötletével (hogy ne járjunk autóval, inkább bringával) nem nagyon értek egyet, de jó moka:D

Szerintem ennek a városnak nem a legnagyobb baja az autok sokasága.. Van itt elég gond ezen kívűl, is.. Az meg a másik, hogy én pl Pest Imrén lakom. Ez a kerület nagyából 15-20kmre van a belvárostól, szóval én autó nélkül igen csak meg lennék lőve:D Na de nem ez a lényeg.. Ha ugy alakul megyek!!
  • Gabo
    Úgy látszik, kisírták az autósok, hogy a rakpartokat hagyják ki idén...

Ha tudok, megyek.
    Csak sajnos a térdeim jelenleg minden mozgás ellen tiltakoznak. Szóval egyenlőre kényszer pihenő. :o/
  • gordon 24
    Én is mennék rá.. Budapesti is vok.. Egy kérdés összejön-e:D

• acsati
    Az útvonal: Károly körút - Astoria - Erzsébet híd - Attila út - Alagút - Lánchíd - Akadémia utca - Kossuth tér - Alkotmány utca - Bajcsy Zs. út - Andrássy út - Olof Palme sétány - Városliget

Én még nem tudom megyek-e. Sajnos messze van bp de szeretnék menni!
  • cargame
    Elég rosszul fogalmaztam meg...bocsi
  • cargame
    Csáo.
    megint én vagyok és újból váz ügyben.
    Szerintetek mennyire jo és milyen jo a Prodigy 9,81 Prodigy 9,81
    vagy magellan polarx manual 2007
    vagy a 2008-as?
  • PyRex
    Mindenki jön a Critical Mass-ra? Nem megyünk együtt? :) Valaki tudja a pontos útvonalat? Úgy tudom, hogy a Deák térről indulunk... :)
  • gordon 24
    már aki! Tisztelet a kivételnek!
  • Gabo
    Ha egy pár ember elolvassa és esetleg még hasznosítja is az itt leírtakat, akkor már megérte. :o)
  • gabber_saviola
    Az esgé sajnos az a hely, ahol 2 mondatnál többet nem írnak, és nem olvasnak el.

Amúgy nekem tetszik az írás jó lett.
  • DannyL
    Höhö! Nike tud reklámot csinálni.
  • balrog20
    :D csávó hogy lemegy a lejtőn a végén
  • Szabi84
    :D
  • Gabo
    Csak, hogy tartalom is legyen. ;o)
  • Gabo
    Múltkor említettem, hogy szívesen írók arról, hogy hosszabb távú túrákon mire érdemes figyelni. Szóval...

Az egyik legfontosabb dolog, hogy a bicikli legyen alkalmas műszakilag egy hosszabb útra. Váljon rutinná indulás előtt a kerekek, a fékek, a váltók ellenőrzése. Nincs annál rosszabb, mintha az első komolyabb kaptatónál derül ki, hogy az első váltó nem vált. Vagy az emelkedő utáni lejtőnél, hogy a fékek nincsenek beállítva és nem fognak rendesen.

A bringázás egyik aranyszabálya: Igyál mielőtt megszomjazol, egyél mielőtt megéhezel és válts mielőtt váltanod kell.

Ennek megfelelően az egyik legfontosabb dolog a megfelelő folyadék utánpótlás.
    Tekerés közben még hűvösebb időben is meglehetősen sokat verítékezik az ember, folyadékot és ásványi anyagokat veszít. A szervezet folyadékegyensúlyának felborulása émelygéssel, szédüléssel, kisebb-nagyobb görcsökkel, rosszabb esetben ájulással jár. Melegebb időben ha a szervezet nem tud izzadni, akkor nem fog tudni kellő mértékben lehűlni, így akár hőgutát is lehet kapni.
    A folyadék pótláshoz lehet próbálkozni vízzel vagy valamilyen saját frissítővel, de a legjobb hatásfokkal az izotóniás sportitalok (nem energiaitalok!) működnek. Ezek gyorsan felszívódnak és a folyadék mellett ásványi anyagokat is pótolják.
    A magam részéről Powerbar Hydro-t használok. Több ízben lehet kapni. Por formájában is beszerezhető, így az ember mindig magának keverheti frissen. Egy zacskónyi/doboznyi italpor közel egy évre elég szokott lenni nekem. Beszerzési helyek: Láng sport, Hervis, talán még a Decathlon, esetleg más sport boltok. (A szavatosságát nézzétek meg, nehogy lejártat sózzanak rátok!)
    Elsősegélyként az üdítőitalok is jók lehetnek, de hosszú távon nem ajánlottak.

A folyadék után a tápanyag a következő fontos tényező.
    Egy hosszabb túra előtti napon érdemes tápláló bőséges vacsorát fogyasztani, hogy legyen elég tartalék a másnapi megpróbáltatásokhoz. (Oútisok általában tésztavacsorát szoktak tartani a nagyobb menetek előtt.) Indulás előtt csak valami könnyebb reggeli ajánlott, lehetőleg nem túl fűszeres (kellemetlen vissza büfizni...), de tápláló és könnyen emészthető legyen. A magam részéről egy banánturmixot is be szoktam ilyenkor dobni.
    Sportolás közben a szervezet minden energiát az izmok működtetésére szokott mozgósítani. Ez azzal jár, hogy az emésztés lelassul. Így menet közben csak könnyebb, gyorsan felszívódó, magas energiatartalmú ételeket érdemes fogyasztani. Kiadósabb kajákat a szervezeted nem tudja olyan tempóban feldolgozni, mint amilyen gyorsan a tartalékaidat feléled. Ugyan ez vonatkozik a testzsírban tárolt energiára is. Ennek a felbontása és mozgósítása is lassabb folyamat annál, mint amire ilyenkor szükséged lenne. Az eléhezés jelei az émelygés, a koncentráció zavara, az izmok és a végtagok elnehezülése, ólmos fáradtság érzet. Szélsőséges esetben akár annyira kimerülhet az ember, hogy képtelen továbbmenni és leszédül a bringáról. Érdemes rendszeres időközönként enni, mert valószínűleg előbb fogsz kimerülni, minthogy az éhség érzet jelentkezne.
    Ha a barátnőddel mész, akkor lehetőleg ne ilyenkor akarjon fogyókúrázni! Bőven elég kalóriát fog elégetni éhezés nélkül is, valamint a test kompenzációja még a túra utáni napokban is tartani fog.
    A magam részéről müzli és csoki szeleteket, almát, banánt és szőlőcukrot szoktam magammal vinni. (Mikor melyiket...) A szőlőcukor inkább vésztartalék. A különböző gyümölcs szeletek is jók szoktak lenni. Illetve lehet próbálkozni energia szeletekkel és gélekkel is, de ezek egyrészt drágák, másrészt nem mindenkinek veszi be a gyomra őket. Inkább verseny felhasználásra valók.

A harmadik összetevő a testi és lelki felkészülés.
    A bringázás állóképességi és technikai sport is egyszerre. Tehát mind fejben, mind testben ott kell lenned ahhoz, hogy egy komolyabb távot teljesíteni tudj.
    Az állóképesség fejlesztésénél fontos a fokozatosság. Ha nem egy konkrét edzésterv alapján készülsz, akkor is érdemes arra törekedni, hogy a megtett távokat apránként emeld. Érdemes kicsivel kezdeni, pl. 20 km-rel. Ha ez már nem okoz gondot, akkor érdemes feljebb menni 30-40 km-re. Ha ezzel sincs már gond, akkor valószínűleg 60-70 km letekerése sem fog problémát okozni. Ez a folyamat akár 1-2 hónapig is eltarthat, de jobb így, mint "behalni" egy hosszabb túrán. Ha lehet ilyenkor még érdemes a hegyeket elkerülni. A profik is állóképességi alapozó edzésekkel kezdik a szezont, csak az alapozás után kezdik el az erőnléti edzéseket.
    A fokozatosan emelt távokkal az ember megismerheti saját korlátait, megtanulhatja, hogy mikor milyen fokozatba érdemes váltani, hogyan tudja beosztani az erejét, illetve lehet kísérletezni, hogy milyen kajákat vesz be ilyenkor a gyomra, vagy milyen ruházatban tud a különböző időjárási körülmények között kényelmesen kerekezni. Ugyan akkor a koncentráló képessége is fejlődik. A fáradság ellenére képes lesz arra odafigyelni, hogy a megfelelő ritmusba tempózzon, megtanulja elviselni a nyereg keménységét is. ;o)
    A tartalékok beosztás fontos. Ha lehet ne hajtsd szét magad a túra elején, és tarts időközönként pihenőket. 10-15 perc alatt még nem merevednek el az ember izmai, de ugyan akkor lehet regenerálódni és lazítani.

A fentieken kívül még akad néhány dolog, amit érdemes figyelembe venni.
    Egy hosszabb út során bármi megeshet. Érdemes ezért pótbelsőt, foltkészletet, pumpát, gumileszedőt és ha lehet egy multiszerszám készletet magaddal vinni. Ezek nekem beleférnek egy nyeregtáskába, a pumpa pedig a kulacstartó alatti konzoljára van erősítve.
    Az innivalót szintén magammal cipelem, mert arra nem lehet hagyatkozni, hogy nyitva lesznek a boltok, vagy éppen menet közben majd biztosan találok kutat iható vízzel. Az innivaló tárolására nekem a hátizsákba rakható italtartó tasak vált be leginkább. Ezek közül talán a Camelbak a legismertebb, de vannak olcsóbb megoldások is. A Decathlon tasakja ugyan olyan jó, de kb. fele annyiba kerül. Így menet közben mindig kéznél van az innivaló, nem kell a kulaccsal szerencsétlenkedni. Ráadásul kevésbé szál rá a por a szipkára és az innivaló se melegszik fel annyira. Másfél liter innivaló fér el benne. Ennek ellenére a kulacsban is van némi tiszta víz, vésztartaléknak vagy éppen kezet vagy sebet öblíteni.
    A kaját szintén magammal viszem.
    Nem árt egy jó bringás hátizsák sem, amibe a magaddal vitt dolgokat bele lehet pakolni. Nekem eddig a Deuter hátijai váltak be leginkább, bár tény, hogy nem éppen olcsók. A jó hátizsák kényelmesen beállítható váll-, derék- és mellpánttal rendelkezik, és így menet közben nem lötyög, csúszkál. A bringás zsákok hátrésze általában úgy van kialakítva, hogy a hátad szellőzését se gátolja. A mostani zsákomban van egy integrált szélfogó mellény és egy esővédő huzat a zsákra. (Így legalább csak azt kell leöblíteni a sártól.)
    Ha ismeretlen helyre mész, nem árt egy térkép és iránytű sem. (Vagy a mai világban GPS.) Ha eltévedtél inkább kérdezősködj. Cikibb egy több km-es kerülőt tenni, csupán azért, mert valahol rossz irányba fordultál.
    Ami szintén fontos, az a megfelelő öltözék.
    Egy egész napos túrán az időjárás csúnya tréfákat űzhet az emberrel. Lehet, hogy jóidőben indultál el, de 30 km-rel odébb a nyakadba szakad az égi is. Szóval még nyáron is érdemes egy kicsire összehajtható esődzsekit és esetleg egy melegebb felsőt berakni. Ha lehet a dzseki legyen lélegző anyagból. (Goretex, Hirex-AQS, stb....)
    A többi ruha lehetőleg olyan legyen, ami nem dörzsöl ki az első néhány km után, az sem árt ha nem fülledsz bele és a veríték elvezetésében is segít. Egyszóval bringás szerkó. Ezekből is van ma már bőven választék, szét kell nézni a boltokban és fokozatosan kialakítani a saját készletedet. (Rajtam is röhögtek otthon, mikor az első bringásgatyómat megmutattam. Azóta tudomásul vették, hogy nem vagyok teljesen normális. ;o) ) Ma már lényegében bármilyen időjáráshoz fel tudok öltözni. A rétegelt öltözködés javasolt, hogy akár menet közben is lehessen finomítani a ruházaton. (Nyár elején reggelente nem árt a melegebb szerkó, de később már csak pácolódsz benne, ha nem tudod levenni.)
    A sisak, bringás szemüveg, kesztyű alap. Ezeket már nem is részletezem.

A fentiek egy amatőr bringás több évnyi szubjektív tapasztalatán alapulnak. Ha valaki úgy érzi még ki lehet egészíteni itt-ott, vagy van saját megosztani valója a témában, akkor ne fogja vissza magát.
  • bardocz
    amikor benéztem oda kb tényleg az volt...
  • Szabi84
    elvannak 2en a másik topikban nem kell aggodni
  • Gabo
    Bármily meglepő, én is "feszülős" gatyóban tekerek. Nem azért mert annyira szexi vagyok benne (inkább megrázó... ;o) ), hanem azért, mert praktikus szerelés.
    Persze ha valaki csak a ház körül tekereg és nem megy többet 10 km-nél, annak úgy is mindegy, hogy mit vesz fel. ;o)

A magam részéről én a mellett vagyok, hogy maradjon meg a topik általános bringás topiknak. A többibe pedig mehet az adott bringás sportágnak megfelelő téma, ha kell.
    Nem volt semmi baj az oútis témázgatással sem, csak a hogyannal. Próbáltam finoman éreztetni ezt, de úgy látom túl lett reagálva egy csöppet mindenki részéről... No de mindegy.
  • Gabo
    Úgy látom a paripád terepre vágyik. Futtasd meg! ;o)
  • norbi56
  • Krezga
  • Krezga
    Úgy néz ki hétvégétől végre én is neki tudok állni a bringázásnak. Cipő felcsatol aztán irány a terep:) Már nagyon várom:)
  • DannyL
    Ma mentünk asszonypajtással egy 20-ast erdőben, le fel, kemény volt. Fújtattam mint a terhes macska. :D Mindkét gép nagyon szépen teljesített, nem voltak nem oda való hangok, mint csattogás, kattogás meg egyéb agyhalált kiváltó rémületek. Szóval teljesen meg vagyok elégedve a Magellan-okkal.
  • Breki33
    Hm valahogy éreztem.

Énis görögben voltam tavaly

részletek az utazás topicban nem akarok nagyon offolni itt
  • bardocz
    azt gondoltam,mert nagyon hasonlított:D
  • DannyL
    Amúgy az ottani avataromat ebből vágtam ki, most esett le. :)))
  • DannyL
    Görögország - Kréta. Tavaly nyár.
  • Breki33
    Melyik ország?
  • DannyL
    A kopasz fejem ne tévesszen meg, nem vagyok egy gibbon fajta nagy darab.