22335
-
#2917 Köszi! - Igen, hallottam már ilyesmiről (nyeregcsőre cuppanthatóról), csak kérdés azt mennyire lehet pakolni (nem lakást akarok költöztetni rajta, de mondjuk jó lenne 5-10 kilót lehetne rá pakolni)
Amúgy Pyrex, kösz, akkor ilyen erővel már gyalogtúrára is mehetnék, minek szenvedjek a bringaval :)P -
#2916 Hát!!
Nem vagyok ilyen szak ember, de ha azt mondod hogy onnan lopták el talán..
Részvétem egyébként, milyen bringa volt?? Hogy történt? -
#2915 Hellóztok
ellopták a bicóm és van rá esély hogy a házra való biztosítás fedezi? -
Gabo #2914 Akadnak nyeregcsőre rögzíthető csomagtartók is. Szét kell nézni a boltokban. Általában a csomagtartók nem az a kategória, ami túl sűrűn szerepel a cégek honlapján. A helyszínen valószínűleg hamarabb találsz valami használható megoldást. -
Gabo #2913 tszki:
Ahogy Gordon is írta, 180 pénz az összetelos bringáknál a belépő kategória. Szóval sokat nem szabad várni tőle.
Ha garis a bringa vidd vissza és javíttasd meg velük.
Valószínűleg valamelyik forgáspont szorul, vagy szennyeződés került a forgáspont egymás mellett elforduló felületei közé. Szétszedés, kitisztítás valószínűleg megoldja. Ha garis a bringa, akkor ezt csináltasd meg a vásárlás helyén.
Ha nem képesek megjavítani, akkor pénz vissza.
180 pénzből már össze lehet hozni egy viszonylag jól használható merevfarú montit. Ha ennyi a keret, akkor ez inkább megéri. Vagy legalább kétszer ennyit rá kell költeni, ha egy rendes ösztelos gépet szeretnétek. -
#2912 nagy hátizsák a hátadra? -
#2911 Szasztok!
Lenne egy elsőre talán röhejesen hangzó problémám.
Van egy jókis gepida sirmiumom, semmi extrém használat föleg hétvégén tekerészünk vele rövidebbeket (1 napon belülieket)összevissza. Most viszont van tervbe véve egy 3napos balaton túra, amihez nem árt ha van csomagtartója az embernek (merthogy nem csillagtúra lesz hanem körbe). Namost a gond most jön: tárcsafékes a bringa. Tud valaki frankó csomagtartót (és lelőhelyét esetéleg) ami valahogy rámegy tárcsafékes bringara? Köszi a tanácsokat -
#2910 Melyik tipust vetted meg onnan?Én is nézegetem az össztelosakat és a rockrider 6.3-ast néztem, de az 128eft és az rudos a teloja a 9.1-esnek már levegos abban max a forgáspontoknál tud nyikorogni sztem.Esetleg nézd meg a váz fö forgáspontjánál hogy nem szorul-e.Mert az én TG-s bringámnál is kivedtem a rugostagot és a váz nem csuklott össze mert szorult a forgáspontnál.Visszaengedtem egy kicsit a csavaron és már legalább mozog egy kicsit kb 1 cm-t a 4-böl. -
#2909 Hát sajnos sok jóval nem tudlak kecsegtetni..
Az a baj az ilyen dolgokkal hogy nem jok.. Nincs más szó erre. Ha nyikereg vidd vissza, ha nem javitják meg 3 napon belül vissza csinálhatod az egész vásárlást.
180000ft nem sok egy kerékpárért. Az én bringám kb 300000ft-be van és nem össztelós. Egy jó össztelós bicaj kb 400000ft-nél kezdődik.
Szóval én azt javaslom, hogy vidd vissza javitasd meg hogy ne nyikegjen, ha sikerül használjátok, de ne nagyon durvuljatok vele.
Ha nem tudják megjavítani, add vissza és vegyél máshol vagy egy komolyabbat, vagy ennyiért egy jo merev hátuljut. -
tszki #2908 Sziasztok!
Most vettem egy kerékpárt az öcsémnek (összteleszkopos) és az a problémám hogy eléggé nyikorog a hátso teleszkopnál valami.Pl ha gödörbemegyünk vele vagy stb. Probáltam már beolajozni kis levegőt is engedtem ki belőle mert olyan merev volt az egész h semmi csillapítása nem volt. Mellesleg szerintem egy 180 ezer forintos terep cangának nem kellene nyikorogni. Aholvettem mondták h vigyen vissza (Decathlon), de ott is olyan balfékek hogy még a váltot is csak 20 perces szenvedéssel tudták normálisan beállítani.
Ha esetleg valaki tudja a megoldást vagy h mi lehet a hiba és hogy kéne megoldani annak nagyon megköszönném a segítséget! -
vizi8 #2907 Az első 2-3 hétban 5-10 km közötti távok vannak tervben, aztán folyamatos emelés. -
Gabo #2906 Milyen alkatrészekkel van szerelve a bico?
Mert nem csak a váztól függ az, hogy mennyire lesz használható a bringa arra a célra amire szánod.
Ha nem tekersz rendszeresen és nem vagy formában, azért napi 20-30 km elég megterhelő tud lenni. Javasolom, hogy előbb csak heti egy-két alkalommal kezd a dolgot és fokozatosan emeld a terhelést. Ha túlhajtod magad, az inkább árt, mint használ.
AarPoe is mostanában kezdett komolyabban tekerni. A neki adott tanácsok jó részét szerintem Te is hasznosítani tudod.
Ha van még kérdésed, ne kímélj minket! :o) -
vizi8 #2905 Csak hobbi célra, a sportolás kedvéért. Már megvan, ajándékba kaptam, igaz használtan. Úgy napi 20-30 km-rt szeretnék letekerni, hátha visszanyerem régi erőállapotomat.De azért köszi a választ. -
Gabo #2904 Amit némi google matatás után sikerült kideríteni az annyi, hogy egy kis olasz bringagyártó cég. Amennyire meg tudtam állapítani, nem a tömeg gyártásra szakosodtak. Valószínűleg ebből adódóan odafigyelnek a részletekre, de ennek gondolom az árát is meg kell fizetni.
Milyen célra szeretnél magadnak montit? -
vizi8 #2903 Az éredekelne ki mit tud a VICINI mtb kerékpárokról? -
menace #2902 Ha van egy felnim honnan tudhatom meg,hogy max milyen széles külsőt lehet rátenni? -
AarPoe #2901 Ejha, ez tényleg szebb, kösz :)
Egyébként azért ennyi, mert belépő szintű felszereléssel (váltó, fékek, stb) adják. Dehát valamit valamiért, a márkát meg kell fizetni...nekem nagyon is megtenné. A (tökéletesen montinak álcázott) trekking-cross változata is nagyon tetszik!
Gabo, már mondanom sem kell, hogy nagyon szépen köszönöm ismét a segítséget :) hamarosan reagálok is rá! Nade most korán fekszem, mert holnap íjászverseny és nem ártana összelőni valami elfogadhatót. :) -
#2900 -
#2899 sztem jó vétel de feketében sokkal dögösebb -
AarPoe #2898 http://www.ktm-bikes.at/2008/_bikes/desktop_bg/052Chicago_48_alphakasil-te.jpg
...megakadt rajta a szemem a Hervisben, 99 ezer ft. Vélemények? -
Gabo #2897 Sisaknál a legfontosabb szempontok: ne szorítson, ne nyomjon, ne lötyögjön, legyen jól beállítható és szellőzzön megfelelően (minél több a lyuk, annál jobb).
Fontos az is, hogy jól nézzen ki, mert máskép nem fogod hordani. ;o)
Minél többet próbálj fel és csak utána dönts. Egy azon gyártó különböző modelljei is eltérhetnek a kényelem szempontjából.
Gyártástechnológiai szempontból az inmold sisakokat érdemes előnyben részesíteni. Ezeknél a külső héj és a belső hab réteg lényegében egybe van öntve. Ez részben erősebb szerkezetet ad, részben pedig nem fordulhat elő, hogy a ragasztás elengedi a külső héjat, tartósabb.
Előnyös, hogy ha a sisak elülső lyukait rovarháló fedi. Baromi idegesítő, mikor az ízeltlábúak betalálnak repülni, majd ott motoszkálnak az ember fején. A darazsak csípős modoráról nem is beszélve.
Az sem árt, hogy ha sisak napellenzője valóban árnyékot ad.
Az a kategória, amivel már érdemes foglalkozni, nagyjából 10e környékéről indul. 20e felett már a profibb sisakok találhatóak.
Jellemzően nekem az egyik legdrágább (Cratoni Tremor Tribal) sisak lett jó a nagy tökfejemre anno, mikor a régit le akartam cserélni. Előtte egy Uvex Boss RS volt.
Szerintem a nagy sportboltokban inkább csak próbálj és nézelődj. Nem vagyok róla meggyőződve, hogy az ott lévő sisakokat valóban úgy tárolták és pakolták, ahogy illik. Ha találtál olyat, ami jó, akkor valamelyik bicos boltban rendeld meg az újat. -
Gabo #2896 A szembeszél és a hegyek nagyon is összehasonlíthatóak. Széllel szemben tekerni van annyira fárasztó, mint egy hosszabb emelkedőre kapaszkodni. Alattomos dolog, mert kiveszi az ember erejét, muszáj visszakapcsolni.
A kéz zsibbadásnak és a kar fájásnak lehet oka a rossz kéztartás és az, hogy valószínűleg túl erősen, görcsösen markolod a kormányt. Ha nem megfelelő méretű a bringád váza, akkor az is okozhat ilyen problémákat.
Az első felén kis odafigyeléssel lehet javítani. Lazíts a fogásodon, illetve próbálj meg arra törekedni, hogy a csuklódat viszonylag egyenes tartsd. Az sem szerencsés, ha túl puha a markolatod és/vagy a kesztyűd tenyér része. Ez bizonytalanabb fogást eredményez, aminek hatására, akaratlanul is, még inkább markolod a kormányt. Ennek eredményeként a puha anyagok összegyűrődnek és szépen nyomni kezdik a tenyér ereit, idegeit.
Az alkar fájdalmának is lehet oka a túl görcsös kapaszkodás. Ha lazábban tartod a karjaidat, a rázósabb részen természetes rúgózásként fognak viselkedni a tested számára és csökken a terhelés is, ami éri őket.
Ha van kormányszarv a bringádon, akkor ezt is lehet arra használni, hogy a kormányfogáson időnként változtass.
Ha a bringád váza hosszabb, nagyobb a keleténél, akkor abból is adódhatnak ilyen gondok. Ilyenkor lényegében végig fekvőtámaszban tekersz, ami a kelleténél jóval nagyobb terhelést okoz a karoknak. Nekem is ez volt a problémám. Ezt valamennyire lehet korrigálni a stucni és a kormány cseréjével, illetve a nyeregpozíció módosításával.
Persze egy jó telo is sokat számít a rázósabb utakon. Illetve lehet a bringa rezgéselnyelését egy ballonosabb, szélesebb külső is jelentősen javítani tudja. (Persze a gördülési ellenállása ezeknek kicsit rosszabb, de valamit valamiért...) -
AarPoe #2895 A hétvégi utam sajnos csődbe fulladt a vizsgaidőszak szorítása miatt, cserébe viszont szerdán örökre végeztem a matek tanszékkel. :)
Ennek örömére ma besuvasztottam az időbeosztásomba az egyik 28km-es körömet (idő hiányában sajnos csak ennyit). Egészen jól ment, odafelé kihasználtam a hátszelet és a jó időt, bámultam az elsuhanó vörös pipacsokat, miközben lélekben már a visszaútra készültem: tudtam, erős szembeszél vár majd. Hegyek hiányában nekem ez jelenti a kaptatót (tudom, összehasonlíthatatlan a kettő, nem is kísérlem meg ezt) így még örültem is neki. A hirtelen, lüktető széllökéseket viszont nagyon nem szeretem. Egy ilyen, egy elhaladó kamionnal párosulva kicsit megszédített, de szerencsére az úton maradtam.
Tapasztalatok:
1. Mióta megvan a kesztyűm, már fél óra után erősen elzsibbad mindkét tenyerem. Lehet hogy rossz a fogásom (sima markolat, nem szarv), és egy idő után már nem zavar, de mégis kellemetlen kicsit, ha az ember nem érzi a kormányt markoló kezeit. Mi lehet ennek az oka?
2. Ez az út picit rázatósabb, mint a többi köröm és a végére rendre megfájdulnak az alkarjaim. Szerintem a rázástól, mivel ez a gond máskor nem jelentkezik. Hogyan küszöbölhetném ezt ki?
3. Likacsos Fejfedőt...honnan, milyet? Érdemes pl. a Hervis-ben is nézelődni?
Még akartam valamit kérdezni, amint eszembe is jut, pótolom a hiányosságot. :)
A közeljövőben hanyagolnom kell az edzés-szerű meneteket mert nálam lesz a Párom, így nyilván a csajos tempójához kell igazodnom. De a bicaj nem maradhat el. ;)
-
#2894 dabomb-ról hallottam jókat -
#2893 Amúgy ez a két márka menyire jó?Van vaakinek tapasztalata? -
#2892 például. vagy esetleg Da Bomb... -
#2891 Leader fox?Bár nem tudom milyen minőségű,de nekem tetszik. -
#2890 milyen jo street vázak vannak még konán polarxen umfen kivül ami kb ezeknek az ára körül mozog?
vagy a többi mind drágább? :D -
#2889 nem csak bringát gyártani tudnak:)
-
Gabo #2888 Ne csinálj ekkora gondot abból a 18.2-es átlagból!
A lényeg az, hogy ne erőlködve, hanem lazán, nyugodtan, egyenletesen tekerj. Nem a táv végén lévő átlag az, ami igazán mérvadó. Sokkal inkább azokon a részeken figyelj oda, ahol viszonylag sík úton tekersz. Ezeken a részeken törekedj arra, hogy lehetőleg ne nyomjad túl erősen.
Írj majd a hétvégi utad eredményéről! -
Gabo #2887 Kicsit szerteszét voltam a napokban, azért nem jelentkeztem.
A hétvégén úgy döntöttem, időszerű lenne az állóképességi edzések mellett erő edzésekbe is belekezdeni.
Az útvonalam: Dunakeszi - Fót - Csomád - Veresegyház - Őrbottyán - Vácrátót - Szöd - Göd - Dunakeszi. 45 km körüli táv.
Aki ismeri a környéket, az tudja, hogy akadnak elég finom dombok a arrafelé. Lehet combosodni a kaptatókon. Kondimat illetően sokkal rosszabbra számítottam, de úgy látszik azért van valami eredménye az edzéseknek. Bár a pulzusmérő veszettül sípolt az emelkedőkön, azért sokat segített abban, hogy ne szálljak el és ne hajtsam túl magam.
Sikerült egész jó átlagot mennem, a kapaszkodók ellenére is 20 km/ó felett lett. A végén úgy éreztem, hogy még bőven maradt bennem tartalék annak ellenére is, hogy nem sokat pihenten közben.
Valódi jó kis élvezetes "krásszkántri" tekergés volt, kaptatókkal, lejtőkkel és egy kis lightos terepezéssel.
Vasárnap még rádobtam egy 36 km-es váci kört a szombatira, hogy teljes legyen a hétvége.
Lassan érik egy komolyabb túra, ami a szombati útvonal kibővítésével Galgamácsa felé fog menni. És talán hamarosan egy Királyréti kapaszkodásra is sort kerítek. -
AarPoe #2886 A gatyós tippet (ahogy az összes többit is) köszönöm! Ezt a nyakba akasztós változatot biztos hogy nem lennék képes hordani, inkább lefogyok! :) De hamarosan szét fogok nézni a piacon (nem a kínain) ezügyben! -
AarPoe #2885 Hát, ezt is nehezen hiszem el. Sikerült megint pontosan 18.2-es átlagot tekerni, pedig direkt törekedtem arra, hogy ne szaladjak meg itt-ott (azér t a féket nem húztam). Ezt még gyakorolni kell, mindenesetre én úgy érzem, egyenletesen tekerek és nem is fáradtam el annyira. Furcsa de úgy érzem, a mostani 23km kicsit többet kivett belőlem, mint máskor, de ez a tekerés közbeni nem túl jó kedvem (nagy forgalom) miatt is lehet.
A hétvégére 30-35km-nyi utat tervezek, majd meglátjuk, hogy sikerül. -
Gabo #2884 Szerintem még mindig lassíthatsz, könnyíthetsz a tempódon.
A lejtő, meg a hátszél rásegít ugyan, de ilyenkor is inkább a laza, nyugodt tekerésre törekedj. Ezzel is erőt tartalékolsz, vagy éppen ilyenkor lehet kipihenni a lejtő előtti kapaszkodót.
Egyenletes tempó alatt egyébként azt értettem, hogy viszonylag folyamatosan, de erőlködés nélkül pörgetni. Valószínűleg lesz egy pedál fordulatszám, amit kellemesnek fogsz találni. Érdemes erre beállni és úgy váltani a fokozatokat, hogy ezt kényelmesen tartani tudd.
Ilyen nadrágot használok jelenleg.
Semmi extra, de a célnak megfelel.
Nekem a mai termés a szokásos váci köröm volt. Némileg stresszes volt a mai nap bent a cégnél, így muszáj volt kiereszteni a gőzt. Mire lenyomtam a kb. 36 km-es távot, sikerült is kihajtani magamból a feszültséget. Kellemesen elfáradtam, de legalább megint ilyen vagyok: :o)
A tegnapi eső szerencsére valamennyire lemosta a nyárfa szöszöket, így lényegesen kellemesebb volt tekerni, mint tegnap. -
Gabo #2883 http://www.testbike.hu/
Bár nem kimondottan az alap információk lelőhelye, de lehetőség van a tapasztalatoknak utána olvasni.
http://www.mtbr.com/
Ez pedig az english megfelelője, vagy az eredeti oldal, ha így jobban tetszik.
http://www.sheldonbrown.com/
Ha tudsz angolul, Sheldon Brown írásaiból is sok hasznosa infora lehet szert tenni. Kis keresgéléssel magyarul is megtalálhatod némelyik írását.
Kerékpáros Topik 2.0
Ez az index kerékpáros topikja. Érdemes apránként átolvasni az egészet. Szintén rengeteg hasznos tanácsot, tapasztalatot lehet belőle összeszedni.
http://bikemag.hu/
Ez pedig az egyik magyar bringás magazin oldala. A cikkek és a fórum is jó információ forrás.
Persze ha bármilyen kérdésed lenne, itt is nyogdtan felteheted. Aki tud, úgy is megpróbál segíteni. -
gansol #2882 Köszi a tanácsot Gabo. Még okosodom egy kicsit a témában. Nincs véletlenül pár ötleted hogy interneten milyen honlapon lehet alapinformációkra lelni ilyen témában? -
AarPoe #2881 Na, alakulnak a dolgok itt. :)
43km-t bicajoztam ma, és a múltkori 19-es átlagot is sikerült 18,2-re apasztanom. Az a baj, hogy még mindig nem tudok tökéletesen egyenletes tempót tekerni, ha elkapok egy lejtőt vagy hátszelet, önkéntelenül is jónéhány percig 25 körül kavarok. Nem mondanám, hogy sokkal jobban megviselt, mint a 30km, sőt, kifejezetten jól éreztem magam a túra végére! Kellemesen elfáradtam, csak miután a második emeleti lakásunkra felmásztam, akkor éreztem egy minimális émelygést, de hamar elmúlt. 1l folyadék és 2 Sport-szelet (ez a reklám helye, a legjobb! :D) fogyott el, de tudtam volna még inni. Ez már több, mint a debreceni út fele, összesítve kb. 20 perc pihenőt tartottam az úton.
Az, hogy mennyire vagyok elkötelezett, majd azon múlik, hogy mennyire tud fejlőni az állóképességem ill. mennyire tudom rendszeressé tenni ezeket az edzéseket. Viszont gondolom, hogy egy '07-es modellel jóval előrébb lehetnék, mint egy '94-essel.
A nadrág-dolognak örülök, azt hiszem ez nekem is megfelel. :) Ebben van ülepbetét, ugye? -
Gabo #2880 gansol:
A két bringa nagyjából valóban ugyan az a kategória.
Nekem a Merida Sub 20 egy kicsivel szimpatikusabb. Tetszetősebb a váz kialakítása és festése. Valószínűleg jobb alapot jelent a későbbi fejlesztésekhez.
Az állítható szögű kormány szár messze nem akkora előny, mint elsőre tűnhet. Valójában a stabilitás szempontjából ez az egyik gyenge pont a Caprine bringán. Ha nincs kellően megtépve, vagy esetleg kikopik, akkor rázósabb terepen problémák lehetnek vele, lekonyulhat. Ebből aztán akár szép perecelés is összejöhet.
Ha lehet nézd meg mind a két bringát élőben és válaszd azt, amelyik szimpatikusabb számodra. -
gansol #2879 Sziasztok!
Lenne pár alapkérdésem, válaszaitokat előre is köszönöm
Szóval: első bringa vásárló vagyok (leszek) és dilemmákkal küzdök. Én a bringámat mind terepre, mind városba szeretném használni, de nem szeretnék trekking biciklit venni, inkább a monti felé hajlok, mert arrafele amerre lakom vannak keményebb terepek és szeretném azokat is kipróbálni. Van 2 bicikli, ami tetszik: az egyik egy Caprine spirit,(65.000 Ft) a másik egy Merida sub 20-v (85.000). A merida 20.000-rel drágább és azt mondták róla a boltban hogy ezért kapok egy nagyon jó vázat és mellé valami alapfelszereltséget, amit majd a jövőben fejlesztgethetek. A Caprine előnye hogy állítható a kormány dőlésszöge, ezért aztán nem csinálja ki a hátam a városi tekerés közben. A kérdés: érdemes-e kezdőként 20.000-rel többet kiadnom egy merida bicikliért a jobb váz miatt (a jövőbeli fejlesztgetés reményében), vagy elég nekem a caprine, ami viszont ilyen kettős célú használatra optimalizált monti? És igaz-e egyáltalán hogy a Merida váz jobb mint egy Caprine? Amúgy az alapfelszereltségük közel hasonló (amennyire a katalógusból megállapítható).
Üdv! -
Gabo #2878 Nem akartam elvenni a kedved. Ahogy írtam, Én elfogult vagyok. Szóval ezt is vedd figyelembe a véleményemmel kapcsolatban.
Ha a mostani bringád használható állapotban van, akkor nem érdemes elkapkodni a dolgot. Hagyj magadnak időt, hogy eldőljön, hogy mennyire vagy elkötelezett a bringázás mellett. Ha a dolog tartós megszállottságnak bizonyul, akkor érdemes elkezdeni a nézelődést egy új paripa irányába. Arról nem is beszélve, hogy idővel jobban megismered a saját elvárásaidat is.
Nadrágból az 5000 Ft-os kategória teljesen használható. Amit most használok, az is ebben az árfekvésben volt. A magam részéről a kantáros változatokat részesítem előnyben, azon egyszerű oknál fogva, mert ezek nem tudnak lecsúszni az ember pocakjáról. (Már akinek van ilyen... ;o) )